Klobásníky
Klasické velikonoční pokrmy, jako je mazanec, nádivku s kopřivami, anebo jehněčí pečeni se špenátem určitě každý z vás zná. Zkusili jsme vybrat recept, který není až tak úplně známý. O Velikonocích se připravoval hlavně na Moravskoslezsku. Jsou to klobásníky, čili nadívané bochánky z kynutého těsta. Kdysi se do nich dávaly klobásy a později mleté maso, ale název klobásníky už jim zůstal. Přinášíme recept na variantu s mletým masem.
Těsto
350 g polohrubé mouky
150 g hladké mouky
kostka droždí
lžička cukru na kvásek
250 ml mléka
3 žloutky
2 lžičky soli
170 ml oleje
Náplň
1 kg mletého bůčku
2 bílky
5 stroužků česneku
8 lžic mléka
strouhanka na zahuštění
1 polévkovou lžíci škrobu
sůl
pepř
majoránka
Oba druhy mouky v míse promícháme a osolíme. Ve směsi vytvoříme důlek, do kterého vlijeme kvásek. Poté přidáme žloutky a olej. Vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě asi hodinu kynout. Mezitím si připravíme náplň do bochánků. Libový bůček nakrájíme na kostky a umeleme jej. Utřeme si stroužky česneku. K pomletému masu přidáme dva bílky, sůl, pepř a majoránku. Přisypeme škrobovou moučku, strouhanku, přilijeme mléko, přidáme utřený česnek a vše řádně promícháme.
Pekáč potřeme rozpuštěným sádlem. Z vykynutého těsta vyválíme váleček, který nakrájíme na menší kousky. Z těch vyválíme kuličky a stlačíme je tak, abychom vytvořili placičky. Na každou položíme kuličku masové směsi. Vytvoříme bochánky, které naskládáme do pekáče švem dolů, potřeme je bílkem a posypeme mákem nebo sezamovým semínkem. Klobásníky pečeme v předehřáté troubě asi 45 minut při teplotě 180 stupňů.
Ohodnoťte tento recept: