Paštiky s brusinkami a daňčí se šípkovou omáčkou, aneb zvěřinové lahůdky a tipy inspirované lesem podle našich babiček. Druhá série magazínu o dovednostech našich předků. Režie V. Karasa a J. Berka

Obsah dílu

Přehrát vše

Zasněžený les připomíná zimní pohádku, ale našim předkům, stejně jako dnešním myslivcům, přinášel stejnou povinnost – postarat se o zvěř a zajistit jí dostatek potravy. Co se dává zvěři do krmelce a čím bychom například divoké kachny a labutě naopak krmit neměli? Zimní období bylo také odjakživa časem, kdy se na jídelníčku našich dědečků a babiček pravidelně objevovala zvěřina. Za klasickými recepty se vypravíme na Konopiště, kde se zvěřinové dobroty připravují na mnoho způsobů už od dob starého mocnářství. Domácí lékař poradí, jak při nachlazení využít léčivé látky ze smrkových větviček. A přineseme i zajímavý a jednoduchý kuchyňský tip pro domácí přípravu masa – ostružinovou sůl.

Domácí lékař

Větvičky jehličnanů při rýmě a nachlazení

Velkou hrst nastříhaných větviček jedle, borovice či smrčku vložíme do vody a přivedeme k varu. Vaříme několik minut a jakmile se uvolní krásná vůně silic, hrnec odstavíme a můžeme vdechovat léčivou páru. Ta vám pomůže uvolnit ucpané dutiny a uleví vám. Pára se také dostane hluboko do plic a účinkuje přímo tam, kde je třeba. » Číst více

Stopáž26 minut
Rok výroby 2019
 P ST AD HD