Maso

Daňčí se šípkovou omáčkou

daňčí kýta
kousek špeku
cibule
dvě velké mrkve
kořen petržele
½ celeru
sůl
pepř
vepřové sádlo
3 – 4 vrchovaté polévkové lžíce šípkové marmelády
200 ml červeného vína
1 l zeleninového vývaru
nové koření
celý pepř
dva velké bobkové listy
100 g strouhaného perníku

Dále potřebujeme: ostrý nůž, dřevěné prkénko, cedník na pasírování zeleniny, kovové uzavíratelné sítko nebo textilní sáček na koření, potravinový provázek

Mrkev, petržel, celer si očistíme, cibuli oloupeme. Daňčí kýtu očistíme od blan. Špek si nakrájíme na špalíčky a kýtu jím prošpikujeme. Špičkou ostrého nože uděláme do kýty hlubší zářezy a kousky špeku do nich vložíme. Kýtu ovážeme potravinovým provázkem a vytvoříme úhledný váleček (pokud si s tímhle úkonem nevíte rady, postup i ukázky najdete na internetu). Váleček masa nyní ze všech stran osolíme a sůl do masa vmasírujeme.

V hrnci si rozpálíme dostatečné množství vepřového sádla a maso na něm ze všech stran opečeme, aby se zatáhlo.

Teď je čas nakrájet kořenovou zeleninu na malé kostičky a připravit si koření. Do kovového sítka anebo textilního sáčku na zeleninu dáme malou hrst nového koření, celého pepře a dva velké bobkové listy.

Opečenou kýtu vyjmeme a odložíme na talíř. Do výpeku z masa vsypeme nakrájenou mrkev, petržel a celer a restujeme ji tak dlouho, až je mírně opečená. Mezitím si nakrájíme cibuli na větší kostičky a vsypeme ji ke kořenové zelenině. Cibuli necháme chvíli restovat, mícháme. Zeleninovou směs můžeme lehce osolit. Do tohoto základu vmícháme šípkovou marmeládu, promícháme a přilijeme červené víno. Přilijeme vývar, opět promícháme a do kastrolu vložíme zpět daňčí kýtu (maso by mělo být z větší části ponořené). Nezapomeneme vložit i koření. Maso zvolna dusíme doměkka asi 1 a půl hodiny a občas ho přelijeme omáčkou.

Hotové maso vyjmeme z kastrolu a odložíme na prkénko. Omáčku zahustíme tak, že do ní nastrouháme kousek perníku, promícháme a necháme 20 minut provařit.

Maso nakrájíme na plátky. Hotovou omáčku propasírujeme přes cedník.

Plátky masa na talíři přelijeme omáčkou a podáváme s karlovarským knedlíkem.

Ohodnoťte tento recept: 

23 hlasů

Další recepty Celý díl