38 minut

31. ledna 2011

Obsah dílu

Architektonický skvost v Jablonci nad Nisou — Úplatek za operaci u urologa — Životní příběh lidického dítěte

Části dílu

01:09
Architektonický skvost v Jablonci nad Nisou
    Jsou domy, na kterých by se daly vyučovat moderní dějiny. Pozoruhodný vzmach Masarykovy první republiky, válečné přežívání, komunistický úpadek a polistopadová obnova. To je historický rychlokurs, který vypráví Háskova vila v Jablonci nad Nisou, jež je sama o sobě unikátním architektonickým skvostem. Snad ještě zajímavější ale je, že jsou to dějiny stále živé - díky osobnímu svědectví její původní majitelky, která žije v Kanadě, je jí sto čtyři let a - stejně jako ta vila - na svůj věk vůbec nevypadá. O Háskově vile i životním osudu hovořil s původní majitelkou reportér David Macháček
    12:58
    Úplatek za operaci u urologa
      Cynismus má mnoha podob a nemusí být vždycky doménou lidí z kriminálního podsvětí. My vám ukážeme cynismus v bílém plášti, ze kterého jde mráz po těle. Berounský urolog Libor Šafařík se nestyděl vymáhat úplatek od zoufalé ženy, jejíž muž potřeboval neodkladnou operaci. Od vydírání ho neodradilo ani to, že se operace nepovedla. Reportérovi Lukáši Landovi se jeho počínání podařilo natočit.
      25:31
      Životní příběh lidického dítěte
        Byla to šťastná chvíle. Růžena Petříková přežila koncentrační tábor a vrátila se do vypálených Lidic. Po krátké době se shledala se svým čtyřletým synem. Toho během války vychovávala nacistická rodina. Šťastný příběh však neměl dlouhého trvání a skončil vlastně dost tragicky. Reportér David Vondráček se s oním chlapcem setkal v době, kdy už jako bezdomovec přežíval s pocitem křivdy na společenském dně. Co se vlastně přihodilo? Jeho životní příběh sledujte v naší reportáži.
        Přehrát celé video
        Stopáž38 minut
        Další díl
        7. února 2011

        Reportéři ČT na sociálních sítích

        Napište nám