Interaktivní zpravodajský pořad ČT24. Hlavní události dne, podstatná témata a jejich aktéři odpovídající na otázky diváků živě v Hyde Parku. Dnes na téma „Kvalitní potraviny pro české spotřebitele“ s Miroslavem Kobernou, ředitelem pro programování a strategii, Potravinářská komora ČR.

Obsah dílu

Přehrát vše

Chat

ředitel pro programování a strategii, Potravinářská komora ČR

Miroslav Koberna

Zajistit českým spotřebitelům kvalitní potraviny – tak zní jedna z priorit staronového ministra zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD). Cestu vidí v tom, aby obchodní řetězce netlačily české výrobce do nesmyslně nízkých cen, za které nejsou schopni zboží vyrobit v požadované kvalitě. „Když to pak domácí nevyrobí, doveze se to ze zahraničí,“ říká ministr Toman. K přímé regulaci marží se ale na rozdíl od svého předchůdce nechystá. Je tedy v plánu například podpora malých obchodníků? Nebo kontroly a pokuty za nekvalitní potraviny? Probereme dnes večer v Devadesátce. Hostem bude Miroslav Koberna, ředitel pro programování a strategii Potravinářské komory ČR.

Záznam chatu z pátku 3. srpna 2018

Standa: „Které potravinářské normy dovolují výrobcům masových konzerv a uzenin nahrazovat maso v jejich výrobcích vepřovými kůžemi a drůbežím separátem? Kdo ty normy vymyslel? Nebo je to svévole výrobců? Jak jsou za to postihováni, pokud vůbec? Děkuji za odpověď.“

Miroslav Koberna: „Máme výrobky, které jsou zakotveny ve vyhláškách, a tam musí výrobce podíl masa dodržovat, a pak jsou výrobky, které nejsou "normované", a tam může výrobce použít takřka cokoliv, pokud to správně uvede ve složení. Takže není důvod ho za to postihovat.“

Miroslav: „Ministr Toman je typickým důkazem, že ministra zemědělství může v ČR dělat opravdu každý! Kdy konečně naše země zažije kvalitní politiky, kteří rozumí tomu, čemu rozumět mají? Za 4 roky nic neudělá! Vsadíte se?“

Miroslav Koberna: „Asi by bylo těžké najít v současnosti lepšího odborníka na oblast zemědělství a potravinářství, než je současný ministr. Bylo by dobré se podívat na profesní životopisy všech ministrů zemědělství za poslední období a porovnat si je.“

Pavel: „Co je těžkého na tom, zakázat okamžitý dovoz věcí, u kterých se prokáže dvojí kvalita? Proč z toho děláte takovou vědu? Jsem si jistý, že po takovém zásahu ke dvojí kvalitě již nedojde. Kdy bude na Vašem místě konečně někdo, kdo toho bude schopen?“

Miroslav Koberna: „Ono to není zdaleka tak jednoduché, protože pokud výrobek splňuje legislativní požadavky, jedná se o klamání spotřebitele z pohledu, že spotřebitel očekává u stejného výrobku stejné složení v celé Evropě, což se zdaleka tak jednoduše neprokazuje. Proto ta snaha o evropskou legislativu v této oblasti.“

Pavel: „Dobrý večer, souhlasím s tím, aby výrobce musel jasně, čitelně a správně uvádět na obalech složení výrobku. A velmi přísně trestat chyby/nepravdu v označení. Ale zbytek ať je na zákazníkovi- když chce koupit levný šunt, proč mu bránit?“

Miroslav Koberna: „Souhlasím, ale zákazník musí vědět, že kupuje levný šunt, což není tak jednoduché. Protože není zdaleka než o ceně, ale o obchodní politice obchodníka, jakou marži na jaký výrobek použije. Takže jedna věc je chyba v označení, ke které může dojít, a druhé je cílené šizení spotřebitele - např. snižováním obsahu hlavní složky nebo její záměnou za levnější, a to je třeba skutečně přísně trestat. Ne vždy je ale schopen si toto vyhodnotit spotřebitel sám.“

Václav. K: „Dobrý večer. Státní orgány, by měly dohlížet na zdravotní nezávadnost potravin. Kvalita, je závislá čistě na požadavcích zákazníka a jeho uvědomění si, že není zadarmo. Souhlasíte?“

Miroslav Koberna: „Souhlasím, ale to je o diskuzi na celý večer.“

Standa: „Kdysi u nás platily tvrdé normy na složení potravinářských výrobků na straně jedné a jednotné ceny výrobků na trhu na straně druhé. Dnes jsou potraviny šizené a výrobci, tlačení prodejci, se předhánějí, kdo vyrobí levnější šunt. Bude se s tím něco dělat?“

Miroslav Koberna: „Máte pravdu. Něco se s tím ale dělá. Máme tu několik systémů kvality, které garantují spotřebiteli zaručenou kvalitu vesměs za přiměřenou cenu a je jenom o spotřebiteli, zda takové výrobky vyžaduje u obchodníka a dává jim přednost. Pokud by prohlášení spotřebitelů v průzkumech, jak preferují kvalitu, bylo promítnuto do jejich nákupního chování, spousta problémů by se vyřešila.“

Martin Pánek: „Jak chce Potravinářská komora pomoct vůči dvojí kvalitě potravin?“

Miroslav Koberna: „Podporovat evropskou legislativu v této oblasti a edukaci spotřebitele.“

ANTI: „Co si Potravinářská komora ČR slibuje od nového ministra zemědělství?“

Miroslav Koberna: „Že posune český agrární trh směrem k rozvinutému evropskému trhu a zajistí, že zahraniční subjekty se na něm budou chovat tak, jak se chovají doma. A to se týká jak obchodníků, tak výrobců, protože ve dvojí kvalitě se angažovaly obě skupiny.“

Standa: „Díky za odpověď. Zajímá mě však, které masné výrobky tedy normovány nejsou a proč ? Děkuji.“

Miroslav Koberna: „Normovaných výrobků je celá řada, upravuje je vyhláška 396 o masných výrobcích. Výrobky, které nejsou zmiňovány v této vyhlášce, nebo nejsou držiteli označení Klasa nebo Vyrobeno podle České cechovní normy, žádné garance neposkytují. To neznamená, že jsou nějakým způsobem závadné, ale mohou mít kvalitativní problémy.“

Stopáž90 minut
Rok výroby 2018
 P ST HD