Než je maso na talíři |
Vegetariánů je u nás rozhodně méně než chovatelů domácích mazlíčků. Ostatně člověk je přírodou ustrojený jako všežravec a evoluční teorie praví, že právě díky tomu, že předkové člověka ve stepi museli kromě rostlinné stravy začít shánět k jídlu i maso, tedy živočišné bílkoviny, vyvíjel se rychleji také jejich mozek. Vážíme si ale tvorů, které jíme?
Evropské zákony platí i u nás V důsledku velkochovů mnoho městských lidí téměř ani neví, jak takové dobytče vypadá. Natož aby se zabývali tím, jaký mají život a smrt.
Soucitně a s odporem hledíme na zprávy, v nichž se mluví o tom, jak někdo utýral kočku. Jaké je při tom všem pozdvižení, že viník dostane jako trest pouhých 120 hodin veřejně prospěšných prací a lidé nad tím už jen mávnou rukou? Legislativa zabývající se týráním zvířat poměrně přesně vysvětluje, jak mají být chována hospodářská zvířata, ale kontrola je minimální a zejména v malochovech dochází často údajně kvůli nedostatku peněz k otřesným případům. Všichni je známe z novin i televize. Jen málokdo ale jde za chvilkovou lamentaci nad stavem civilizace. Spolky pro ochranu zvířat Ochránci zvířat to nemají lehké. Dokonce se často za své protesty nebo upozorňování sami stávají terčem násilí. Přesto existují organizace jako Ochránci hospodářských zvířat, Svoboda zvířat nebo Společnost pro zvířata. Apelují především na informovanost, snaží se zveřejňovat otřesné případy, ukazovat dětem ve školách, za jakých podmínek se porážejí zvířata, jejichž maso budou mít k obědu. Věřme, že všeobecné povědomí začne konečně fungovat ve směru nápravy věcí. Pevné uplatňování zákonů a trestů za týrání však bude muset předcházet, protože člověk bohužel ani v tomto případě sám ze své vůle pravděpodobně lepší nebude. Zdravé zvíře, zdravý člověk Pokud vám budou strašlivé záběry z dokumentu Když trpí zvíře stále ještě málo, zkuste se na věc podívat z neméně důležitého úhlu pohledu. Dobytek chovaný na volné pastvě s dostatkem potravy a vody, porážený takzvaně bezstresovým způsobem, tedy bez převozu na jatky, co nejméně nápadně pro zbytek stáda, má maso chutnější, šťavnatější, bez příměsi látek urychlujících růst v nepřirozených podmínkách. Je tedy také zdravější. Stejné je to s vejci od slepic, chovaných volně v hejnu a krmených kukuřicí a zeleným krmivem. Člověk se vyvinul v myslícího tvora. Je tedy také na něm, aby se k jiným tvorům, na kterých je závislý, choval s úctou, jakou si zaslouží. |
KAM SE OBRÁTIT |
Text: Gabriela Koulová, foto: archiv ČT Ostrava Převzato z časopisu ČT+ |