27 minut
Křesťanský magazín

19. dubna 2015

Část: Znaková řeč

Obsah dílu

Revitalizační projekt broumovského kláštera — Ticho — Je ve Vesmíru ticho? — Konference o Janu Husovi — Znaková řeč

Části dílu

01:15
Revitalizační projekt broumovského kláštera
    V první reportáži se vypravíme do broumovského kláštera. Benediktini tu dnes už sice žádní nejsou, to ale neznamená, že by nechali svůj klášter pustnout. Revitalizační projekt do něho vrací život – a to nejen ve smyslu prohlídkových okruhů pro turisty. Nic na tom nemění ani skutečnost, že nalézt odpovídající náplň pro víc jak 300 místností nebo zateplit místní chodby – to není úkol z nejsnadnějších. Své o tom ví i zakladatel Agentury pro rozvoj Broumovska Jan Školník.
    08:20
    Ticho
      Pro rozhlasáky je ticho nejspíš synonymem velkého problému. V rádiu se zkrátka mlčí těžko. Tím spíš nás zajímalo, jak prožívá ticho náš pravidelný glosátor – šéfredaktor Českého rozhlasu Plus – Daniel Raus.
      10:40
      Je ve Vesmíru ticho?
        „Odpověď na otázku, jestli je ve Vesmíru ticho, je ano a ne.“ Tahle věta Pavla Suchana z Astronomického ústavu Akademie věd předznamenává další reportáž, která vznikala na Ondřejovské hvězdárně. Na své si v ní přijdou nejen milovníci astronomie a přírodních věd, ale také všichni, které pohled na hvězdné nebe dokáže znovu a znovu uchvacovat. Ostatně sami astronomové přiznávají, že ačkoliv je to jejich pracovní náplň, tak pohled na otevřenou oblohu se jim nikdy neomrzí. Více v mimořádně poetické reportáži režiséra Allana Lazarova.
        17:23
        Konference o Janu Husovi
          V krátkém zastavení se také ohlédneme za špičkově obsazenou konferencí o Janu Husovi, která se konala v rámci oslav výročí jeho mučednické smrti. Ve velkém sále Senátu mnoho volných míst nezbylo. I to dokazuje, že Husův odkaz je i ve 21. století v Česku stále živý.
          19:10
          Znaková řeč
            V závěrečné reportáži poodhalíme roušku tajemství života ve středověku. V klášterech, kde ticho bylo prostředkem ke kontemplaci, vznikala první forma znakové řeči. Mniši si časem uvědomili, že jimi propracovaný systém znaků by mohl pomoci v komunikaci i těm, kteří od Boha dar sluchu a řeči nedostali. A tak vznikla první škola pro neslyšící. Nakolik se tehdejší znaková „řeč“ liší od té současné? I to se dozvíme v reportáži Radka Kříže.
            Přehrát celé video
            Stopáž26 minut
            Další díl
            26. dubna 2015

            Přehled dílů

            739 dostupných
            Stopáž27 minut

            19. května

            Projekt Zvony míru v Oldřišově, žehnání motorkářům v Orlové, varhany velehradské baziliky, skladatel Jan Juráň a mobilní hospic Pokojný přístav.

            19. 5. 2024 na ČT2
            Stopáž26 minut

            12. května

            Rekonstrukce Nového probošství na Pražském hradě — Mateřské centra Církve bratrské v Praze 13 — Květiny — Vyšebrodský haptický model Závišova kříže

            12. 5. 2024 na ČT2
            Stopáž26 minut

            5. května

            Zemědělská usedlost v Drastech — Arcibiskupském kněžském semináři — Malířku Claudi Ondok — Arnoldova vila v Brně

            5. 5. 2024 na ČT2
            Stopáž27 minut

            28. dubna

            Poslední rozloučení s vladykou Simeonem — Projekt Bible24 — Varhany v katedrále Božského Spasitele — Projekt Cesta světla — Divadelní představení Pan Halpern a pan Johnson

            28. 4. 2024 na ČT2
            Stopáž27 minut

            21. dubna

            100 let Husova sboru v Brně-Králově-Poli — Tradiční velikonoční festival — Divadelní soubor Aldente — Želivský klášter

            21. 4. 2024 na ČT2
            Stopáž27 minut

            14. dubna

            Poutní magazín Jana Vávry zavede diváky mimo jiné do Jablonného v Podještědí, saské Žitavy a nedalekého Herrnhutu (Ochranova), který se stal místem znovuzrození Jednoty bratrské.

            14. 4. 2024 na ČT2
            Stopáž27 minut

            7. dubna

            Nový olomoucký arcibiskup Josefa Nuzík — Talk show brněnského biskupství AŽNAVĚKY — Nová kniha teologa Pavla Hoška „Evangelium podle Bohumila Hrabala“ — Eduard Tomáš Šilinger

            7. 4. 2024 na ČT2
            Stopáž26 minut

            24. března

            850. výročí narození sv. Hedviky — Křížové cesty pod širým nebem — Varhany v klášterním kostele sv. Valentina v Příboře — Den vzácných onemocnění — Templfest

            24. 3. 2024 na ČT2
            Stopáž27 minut

            17. března

            Brněnské divadlo Mikro-teatro — Krasličářka Marcela Hrabovská — Nová křížová cesta ve Vranově nad Dyjí — Nová opera „Komenský“ — Předvelikonoční zamyšlení husitského biskupa Juraje Dovaly

            17. 3. 2024 na ČT2
            Stopáž27 minut

            10. března

            Stanislav Přibyl jako nový litoměřický biskup. Jak prožívá své nové poslání? A co ho kromě hry na varhany a fotografování baví ve volném čase?

            10. 3. 2024 na ČT2

            Křesťanský magazín na sociálních sítích

            Napište nám