54 minut

31. ledna

Část: Reakce USA na útok íránských gard

Obsah dílu

Dostavba jaderných elektráren v Česku — Plány na dostavbu až čtyř reaktorů — Harmonogram dostavby JE v Dukovanech — Rozšíření jaderných elektráren — Další čtyři miliardy pro školství — Zvěsti o změně v čele ukrajinské armády — Kandidáti na slovenského prezidenta — Ptačí chřipka ve velkochovu u Chocně — Zákony podepsané prezidentem — Konec kontrol na východní hranici — Obžaloby za incident u soudu s Janou Peterkovou — Franz a kavka v Divadle Na zábradlí — Počet kybernetických útoků v Česku — Evropská námořní operace v Rudém moři — Zadržení podezřelého ze zapálení baru v Liberci — Ochrana měkkých cílů — Podpora venkovských prodejen — Ceny vybraných potravin — Prodej potravin v automatech — Bourání části Libeňského mostu — Reakce USA na útok íránských gard — Obchod EU s Ukrajinou — Debaty o slovním hodnocení na vysvědčení — Připomínky k zálohování PET lahví a plechovek — Spor o těžbu zlata v Kašperských horách — Zájem o polské víno — Letošní výstavy v Národní galerii — Demolice rozhledny na Knížecím stolci — Zásoby potravin pro nejmenší ve státních rezervách — Záchrana sklárny v Květné — Jazzfest v Brně

Části dílu

00:41
Dostavba jaderných elektráren v Česku
    Až čtyři nové jaderné bloky v Česku. O největší zakázku novodobé historie republiky se dál budou ucházet jen dvě firmy. Vláda vyzve francouzskou společnost EDF a jihokorejskou KHNP, aby podaly závazné nabídky.
    01:33
    Plány na dostavbu až čtyř reaktorů
      Vítěz tendru by tak v budoucnu mohl v Česku stavět až zmíněné čtyři reaktory. Podle ministra průmyslu je logické, že nejprve by se jednalo o dva bloky v Dukovanech - a až poté o další dva v Temelíně.
      04:48
      Harmonogram dostavby JE v Dukovanech
        Harmonogram stavby nového jaderného bloku se po dnešku rozšířil minimálně o další dva termíny. Do dubna mají dva dodavatelé podat závazné nabídky na více bloků.
        05:34
        Rozšíření jaderných elektráren
          Hostem Událostí je ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.
          09:25
          Další čtyři miliardy pro školství
            Vláda dnes taky rozhodla o přesunech v rozpočtu. Ministerstvo školství dostane další čtyři miliardy korun. První dvě rovnou kabinet uvolnil z rozpočtové rezervy.
            12:46
            Zvěsti o změně v čele ukrajinské armády
              Na Ukrajině i ve světových médiích se množí spekulace o výměně na nejvyšším postu v ukrajinské armádě. Zdroje z prezidentské administrativy naznačují, že se Volodymyr Zelenskyj rozhodl odvolat populárního generála Valerije Zalužného.
              15:24
              Kandidáti na slovenského prezidenta
                Na Slovensku uplynula lhůta pro přihlášení kandidátů do prezidentských voleb. Na poslední chvíli se rozhodl o post hlavy státu ucházet i expremiér Igor Matovič. Celkem se do klání zapojí 11 lidí.
                16:13
                Ptačí chřipka ve velkochovu u Chocně
                  Velkochov slepic a kohoutů u Chocně na Orlickoústecku odhaduje škody na desítky milionů korun. Kvůli ptačí chřipce musí zlikvidovat veškerou drůbež. Veterináři kolem místa vyhlásili ochranná pásma s mimořádnými opatřeními.
                  18:28
                  Zákony podepsané prezidentem
                    Disidenti začnou na jaře automaticky dostávat důchody minimálně v průměrné výši. Dosud na něj nedosáhly třeba kvůli věznění komunistickým režimem. Celkem jde o stovky lidí.
                    18:50
                    Konec kontrol na východní hranici
                      Živý vstup redaktora Luboše Dostála.
                      20:23
                      Obžaloby za incident u soudu s Janou Peterkovou
                        Státní zástupce obžaloval sedm lidí kvůli incidentu u soudu s bývalou novinářkou Janou Peterkovou. Její podporovatelé loni v květnu mimo jiné vysadili dveře do jednací síně, napadli justiční stráž a na chodbě skandovali hesla o gestapu.
                        20:46
                        Franz a kavka v Divadle Na zábradlí
                          Netradiční pohled na život Franze Kafky určený pro malé diváky připravilo pražské Divadlo Na zábradlí. Inscenace s názvem Franc a kavka je pohádkový kabaret. Na svět spisovatele nahlíží dětskou optikou.
                          23:19
                          Počet kybernetických útoků v Česku
                            V Česku přibývá vážných kybernetických incidentů. Národní úřad pro informační bezpečnost jich za loňský rok eviduje rekordních 262. Skoro dvakrát víc než rok před tím.
                            23:44
                            Evropská námořní operace v Rudém moři
                              Podle šéfa evropské diplomacie zahájí státy Evropské unie v polovině února námořní operaci v Rudém moři. Ta bude mít za úkol ochránit obchodní lodě před útoky jemenských rebelů.
                              26:03
                              Zadržení podezřelého ze zapálení baru v Liberci
                                Policisté zadrželi muže podezřelého z pondělního zapálení baru v Liberci. Další podrobnosti zatím neposkytli. Ubezpečili, že žádné další nebezpečí nehrozí. Jeden z hostů měl – podle svědků – bar po hádce opustit a následně se vrátit se zapáleným kanystrem, který hodil dovnitř.
                                26:22
                                Ochrana měkkých cílů
                                  Bezpečnostní rada státu se probírala i prosincový útok na pražské filozofické fakultě, při kterém střelec zavraždil 14 lidí. Kromě dalších peněz na vybavení policistů pro mimořádné zásahy se debatuje i o nových opatřeních. Sbor třeba rozšiřuje takzvané elektronické karty měkkých cílů.
                                  29:17
                                  Podpora venkovských prodejen
                                    Nákupy ve slevách nebo levnějších variant výrobků. Spotřebitelé jsou podle obchodníků stále opatrní. Snaží se šetřit - nebo jídlem neplýtvat.
                                    32:09
                                    Ceny vybraných potravin
                                      U některých potravin se lednové snížení DPH promítlo do té míry, že oproti prosinci zlevnily. Z těch, které každý měsíc v terénu monitorují statistici, se to výrazněji týká hlavně mléka, vajec a bílého pečiva.
                                      33:04
                                      Prodej potravin v automatech
                                        Přes milion kusů potravin a nápojů se v České republice každý den prodá v automatech. Vyplývá to z dat evropské asociace těchto zařízení.
                                        35:33
                                        Bourání části Libeňského mostu
                                          Další komplikace v pražské dopravě. Odborníci doporučili zbourat uzavřenou část Libeňského mostu u Palmovky. Je v havarijním stavu. Omezení na inundačním mostě platí pro tramvaje, pěší i cyklisty od polovina ledna. Závadu způsobily silné mrazy.
                                          36:12
                                          Reakce USA na útok íránských gard
                                            Živý vstup zpravodaje Bohumila Vostala.
                                            37:54
                                            Obchod EU s Ukrajinou
                                              Evropská komise navrhuje prodloužit bezcelní režim obchodování s Ukrajinou zavedený kvůli ruské agresi o další rok - tedy do června 2025. Zároveň ale počítá s omezením dovozu u některých produktů - například drůbeže, vajec a cukru.
                                              38:38
                                              Debaty o slovním hodnocení na vysvědčení
                                                Jak už zaznělo, školní rok je v polovině a děti dnes přinesly domů výpis z vysvědčení. Následující měsíce se podle ministra Beka ponesou v duchu úprav obsahu vzdělávání - zveřejněná bude v březnu. S jejím náběhem by se pak mohla spojit i nová – čistě slovní podoba vysvědčení.
                                                41:04
                                                Připomínky k zálohování PET lahví a plechovek
                                                  Zálohování PET láhví a plechovek navrhuje ministerstvo životního prostředí zavést v polovině příštího roku. Resort teď vypořádává na 700 připomínek. Záměr kritizují hlavně samosprávy nebo odpadové firmy.
                                                  43:35
                                                  Spor o těžbu zlata v Kašperských horách
                                                    Těžba zlata v Kašperských Horách. Město za poslední dva měsíce eviduje 4 žádosti o průzkum oblasti. Rozhodnout o nich musí Ministerstvo životního prostředí. Místní si zásah do krajiny nepřejí, mimo jiné kvůli pitné vodě.
                                                    44:14
                                                    Zájem o polské víno
                                                      Polské vinařství zažívá renesanci. Za poslední léta se 25krát znásobila plocha, na které se pěstuje réva. Přibyly také stovky – zejména malých – vinařů. Reagují tak na poptávku v obchodech, ale i na zlepšující se klimatické podmínky.
                                                      46:19
                                                      Letošní výstavy v Národní galerii
                                                        Plány Národní galerie Praha pro letošní rok. Připravila třeba výstavu Na led!, která má ukázat, jak se bruslení a hokej postupně promítly do výtvarného umění. Nabídne taky pohled na české umělce v Paříži ve dvacátých letech minulého století.
                                                        47:14
                                                        Demolice rozhledny na Knížecím stolci
                                                          Odstřel rozhledny na Knížecím stolci nedaleko Horní Plané u Lipna. Stavbu napadla dřevokazná houba a hrozilo, že se zřítí. Vojenské lesy proto nařídily její demolici.
                                                          49:25
                                                          Zásoby potravin pro nejmenší ve státních rezervách
                                                            Stát nově naplní své sklady zásobami i pro nejmenší děti. Správa státních hmotných rezerv teď nakoupila 50 tun kojenecké výživy za 21 miliónů korun. Celkově je v tuto chvíli ve skladech zhruba 13 miliónů porcí trvanlivých potravin.
                                                            49:56
                                                            Záchrana sklárny v Květné
                                                              Jedna z nejstarších tuzemských skláren v Květné na Uherskohradišťsku bude dál vyrábět. 80 zaměstnanců mělo jít právě dnes do práce naposledy, jejich výpovědi ale nakonec neplatí.
                                                              52:07
                                                              Jazzfest v Brně
                                                                Letošní ročník Jazzfestu potrvá do června. Zahrát v rámci něj přijede třeba i vítěz patnácti cen Grammy, bendžista Béla Fleck.
                                                                Přehrát celé video
                                                                Stopáž54 minut
                                                                Další díl
                                                                1. února

                                                                Přehled dílů

                                                                Stopáž55 minut

                                                                7. května

                                                                7. 5. 2024 na ČT1
                                                                Stopáž55 minut

                                                                7. května

                                                                Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                7. 5. 2024 na ČT24
                                                                Stopáž54 minut

                                                                6. května

                                                                Jak pomoct českému hospodářství — Návrhy na podporu ekonomiky — Protest odborů — Schůze vlády — Izraelská ofenziva v Rafáhu — Předvolání ruského velvyslance — Zájem o program Oprav dům po babičce — Huť Liberty plánuje úplně odstavit koksovnu — Varování před silnými bouřkami — Prezident Si Ťin-pching v Paříži — Zásady právního státu v Polsku — Aiko na Eurovision Song Contest — Kandidáti na post ministra pro vědu a výzkum — Incident z Konvoje svobody — Rok od korunovace Karla III. — Černý kašel v ČR — Požár rodinného domu ve Staré Boleslavi — Lístky na hokejové MS — Zaměstnanecké benefity — Nezaměstnanost — Brigády pro čtrnáctileté — Zproštění obžaloby učitelky Bednářové — Povodně v jižní Brazílii — Moderní výbava pro ukrajinské vojáky — Stávka novinářů v Itálii — Stavba dálnice D35 — Pilotní projekt mobilní pošty — Los v Krkonoších — Rekonstrukce starých nádraží — Ocenění pro biologa Juliuse Lukeše — Den památky šoa a hrdinství — Křest knihy Hany Sternlichtové v Tel Avivu — Zadržení českého faráře ve Vatikánu — Ocenění pro dobrovolníky Českého červeného kříže — Studentský majáles v Olomouci

                                                                6. 5. 2024 na ČT1
                                                                Stopáž54 minut

                                                                6. května

                                                                Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                6. 5. 2024 na ČT24
                                                                Stopáž50 minut

                                                                5. května

                                                                Posun důchodového věku — Reforma penzí — Dopady částí důchodové reformy na veřejné finance — Hamás se přihlásil k raketovému útoku na přehod Kerem Šalom — Demonstrace za návrat izraelských rukojmích — Vláda odvolala velvyslance v Rusku — České zastoupení v Rusku — Výpověď bez udání důvodu — Spor o výpověď bez udání důvodu — Požár ve Frýdku-Místku — Čínský prezident Si Ťin Pching na návštěvě Evropy — Čínské domácnosti se propadly do dluhů — Zemřela herečka Simona Postlerová — Souboj o jaderný tendr — Radnice v Hřensku má nové vedení — Madonna na pláži Copacabana — Pomoc pečujícím rodinám — Nehod na elektrokolech přibývá — Dopravní nehody s koly — Nová cyklostezka kolem Lipna — Zájem o trailovou cyklistiku roste — Protivládní demonstrace v Maďarsku — Uctění památky padlých v Pražském povstání — Vrcholí Slavnosti svobody v Plzni — Likvidace přemnožených nutrií, mývalů a ondater — Mladík srazil čtyři chodce — Pražský maraton ovládli Etiopané — Na sankčním seznamu vůči Rusku bude i Voice of Europe — Ruská propaganda v Lotyšsku — Helena Langšádlová oficiálně končí — Výstava Jaroslava Róny v Trafo Gallery

                                                                5. 5. 2024 na ČT1
                                                                Stopáž50 minut

                                                                5. května

                                                                Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                5. 5. 2024 na ČT24
                                                                Stopáž50 minut

                                                                4. května

                                                                Zrušení pošty v Jindřišské — Prodej nemovitostí České pošty — Hospodaření České pošty — Útok ruských dronů na východě Ukrajiny — Problémy a rizika e-shopů — Vážná nehoda na D1 — Situace na D1 po vážné nehodě — Jednání o navrácení izraelských rukojmí — Khan ovládl londýnské volby — Požár v Tlumačově — Den Hvězdných válek — Daňové slevy na děti — Protipovodňové cvičení — Rok od tragického požáru v Brně — Kampaň před volbami do Evropského parlamentu — Lidská hlava v řece Radbuze — Bilance nového radaru v Liberci — Vyšší ochrana půdy — Spory o nové výstavby v obcích — Spor taxikářů s Uberem — Ruské kyberútoky na Polsko — Propalestinské demonstrace v USA — Krevní testy na Alzheimerovu chorobu — Scholz odsoudil útok na lídra kandidátky saské SPD do EP — Jarní úklid Sprévy — Maraton uzavře centrum Prahy — Slavnosti svobody v Plzni — Na školách chybí místa pro ukrajinské děti

                                                                4. 5. 2024 na ČT1
                                                                Stopáž50 minut

                                                                4. května

                                                                Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                4. 5. 2024 na ČT24
                                                                Stopáž54 minut

                                                                3. května

                                                                Kyberútoky na Česko — Kyberútoky na české instituce — Skupina Fancy Bear — Hrozba kyberútoků — Pavel Tuleja ministrem nebude — Tuleja se vzdal nominace — Populace stárne — Analýza zdravotnictví — Plány Ministerstva zdravotnictví — Stavba D1 u Přerova — Turecko přestalo obchodovat s Izraelem — Izraelští vojáci přijedou do Česka — Cirk La Putyka slaví 15 let — Kovosvit ze Sezimova Ústí podal návrh na moratorium — Ochrana zemědělského půdního fondu — Start rakety Falcon 9 byl viditelný i ze Slovenska — Týden do šampionátu v hokeji — Vykolejení vlaku u Klínce — Trasa vykolejeného vlaku — Vyšetřování vykolejeného vlaku — Pavel kritizoval kampaň SPOLU i výroky Babiše — Zásah policie na gymnáziu v Litvínově — Ruské stanoviště na Kurilských ostrovech — Macron připustil možnost vyslání vojáků na Ukrajinu — Sněmovna o návykových látkách — Výročí Pražského povstání — Začaly Slavnosti svobody v Plzni — Multikulturalismus na školách ve Velké Británii — Nové nádraží ve Vsetíně — Paradoxní situace v Nigeru — Čínská sonda zamířila na odvrácenou stranu Měsíce — Architektonická soutěž na školku ve Vimperku — Vývoj nového dílu počítačové hry Kingdom Come — Sklizeň sena v Plzeňském kraji

                                                                3. 5. 2024 na ČT1
                                                                Stopáž54 minut

                                                                3. května

                                                                Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                3. 5. 2024 na ČT24

                                                                Události na sociálních sítích

                                                                Napište nám