50 minut

7. ledna

Část: Pomoc českých hasičů ve Francii

Obsah dílu

Výrazný pokles porodnosti v Česku — Počty narozených dětí — Počty narozených dětí — 3 měsíce od útoku teroristů na Izrael — Ministr práce o večírku v době tragédie — Dopravní komplikace kvůli sněžení a mrazu — Dopravní komplikace kvůli sněhu a mrazu — Spotřeba zemního plynu v ČR — Snižování úroků u spořicích účtů — Kapacity v domovech pro seniory — Válka na Ukrajině — Výstava o mysliveckém realismu — Výběry z tzv. windfall tax — Příjmy státu z windfall tax — Vývoj inflace — Nález kosterních pozůstatků v pražském lesoparku — Prověrka boeingů MAX 9 — Preventivní screeningová vyšetření — Rozšíření očkování proti HPV — Série Smysl pro tumor — Ministr práce o euru — Ústavní soud o valorizaci penzí — Uvízlí ve slovinské jeskyni — Pomoc českých hasičů ve Francii — Odstrojení stromu na Staroměstském náměstí — Výhodné nákupy v povánočních slevách — Záchrana českých skialpinistů — 1994: Vojna, nebo civilka? — Tříkrálový koncert v Brně — Objev jeskyně v Moravském krasu

Části dílu

00:40
Výrazný pokles porodnosti v Česku
    Problém pro Česko – porodnost atakuje rekordně nízké hodnoty. Jak ukazují data z velkých nemocnic, vloni přišlo na svět tak málo dětí, že půjde o jeden vůbec nejslabších populačních ročníků.
    01:13
    Počty narozených dětí
      Přesný údaj zveřejní statistici až na jaře. Z dat velkých porodnic získaných Českou televizí lze ale usuzovat, že ročník 2023 čítá jen okolo dva a devadesáti tisíc lidí, nejmíň za poslední dvě dekády.
      04:05
      Počty narozených dětí
        Před sto lety se na našem území rodilo kolem dvou set třiceti tisíc dětí. Prudký propad přinesla hlavně 90. léta, vystřídaná mírným růstem. Před rokem 2010 rodila početnější generace sedmdesátých let.
        04:56
        3 měsíce od útoku teroristů na Izrael
          Čtvrt roku po útoku islamistů na Izrael považuje jeho armáda operaci v severní části pásma Gazy za dokončenou. Zlikvidovala tam vojenské struktury Hamásu a zabila asi 8000 členů hnutí.
          08:05
          Ministr práce o večírku v době tragédie
            Vicepremiér Marian Jurečka je připravený zvážit, že by nabídl svoji rezignaci. Řekl to v reakci na konání večírku na ministerstvu práce v den masové střelby na filozofické fakultě. Včera o situaci jednal s premiérem a bude ji řešit i celostátní výbor KDU-ČSL.
            09:37
            Dopravní komplikace kvůli sněžení a mrazu
              Živý vstup redaktora Jiřího Šímy.
              10:54
              Dopravní komplikace kvůli sněhu a mrazu
                Půl deváté ráno. Dálnice D3. Auto vyjelo ze silnice. A kvůli počasí nebylo jediné. Řidiči museli ubrat plyn, pokud chtěli bezpečně dojet třeba na Šumavu, kde taky připadlo dost sněhu.
                12:59
                Spotřeba zemního plynu v ČR
                  Statistiky potvrdily úspory energií v Česku. Vloni odběratelé spotřebovali 7 miliard a 100 milionů metrů krychlových zemního plynu. Oproti roku předtím je to o 7 procent míň.
                  13:19
                  Snižování úroků u spořicích účtů
                    První banky už začaly snižovat úrokové sazby u spořících účtů. Další finanční domy to chystají. Změnu vysvětlují prosincovým rozhodnutím České národní banky, která snížila základní sazbu o čtvrt procentního bodu na 6 celých a 75 setin procenta.
                    15:46
                    Kapacity v domovech pro seniory
                      V Česku podle Asociace poskytovatelů sociálních služeb chybí přes 10 tisíc míst v domovech pro seniory.
                      18:03
                      Válka na Ukrajině
                        Ruskou agresi na Ukrajině je podle prezidenta Volodymyra Zelenského stále možné porazit. Na obranné konferenci v Švédsku prohlásil, že situace na frontě je momentálně stabilní. Moskva ale v úderech nepolevuje.
                        18:28
                        Výstava o mysliveckém realismu
                          Třicet tři výtvarníků na jednom místě – v pražské Galerii Portheimka. Spojuje je téma mysliveckého realismu. Výstava ukazuje různé způsoby chápání lovu i vztah člověka v k přírodě.
                          20:55
                          Výběry z tzv. windfall tax
                            Přesně 730 milionů loni státu odvedly banky na dani z neočekávaných zisků. Původně vláda částku odhadovala na víc než 30 miliard. Ministr financí rozdíl mezi očekáváním a realitou obhajuje tím, že původní plány počítaly s přísnějšími pravidly pro výběr daně. Zároveň se podle něj banky o své zisky podělily se střadateli.
                            21:37
                            Příjmy státu z windfall tax
                              To Zbyněk Stanjura dokládá i vyšším výběrem srážkové patnácti procentní daně, kterou banky odvádějí z připsaných úroků střadatelů. Vloni na ní stát získal o 7 a půl miliardy víc než rok před tím.
                              24:41
                              Vývoj inflace
                                Příští týden ukáže, nakolik koncem roku zvolnila inflace. Analytici očekávají, že v prosinci zůstala nad sedmi procenty. Rychlejšímu poklesu brání vysoké ceny potravin.
                                25:01
                                Nález kosterních pozůstatků v pražském lesoparku
                                  Policisté našli v pražském lesoparku lidské kosti. Na okraji Jinonic cíleně pátrali od včerejška s krumpáči a lopatami. Nález by podle nich mohl souviset s případem, který vyšetřují kriminalisté z oddělení vražd. Potvrdí to až následné expertízy.
                                  25:25
                                  Prověrka boeingů MAX 9
                                    Letouny Boeing 737 MAX 9 prochází po celém světě inspekcí. Po tom, co se stroji tohoto typu během letu ve Spojených státech odtrhlo okno a část trupu, pozastavily aerolinky jejich provoz.
                                    27:44
                                    Preventivní screeningová vyšetření
                                      Rozšíření preventivních programů i větší osvěta v onkologii - od nového roku se na ni víc zaměřují lékaři společně s pacientskými organizacemi. Až v 60 procentech případů by se totiž onemocnění dalo zabránit právě včasným záchytem.
                                      31:08
                                      Rozšíření očkování proti HPV
                                        Od nové roku se rozšiřuje i úhrada očkování proti HPV tedy lidskému papilomaviru, který způsobuje mimo jiné rakovinu děložního hrdla. Zdravotní pojišťovny ho začaly nově platit dívkám i chlapcům ve věku od 11 do dovršení 15 let. Doposud to bylo jen u třináctiletých.
                                        31:59
                                        Série Smysl pro tumor
                                          A právě o tom, že rakovina se nevyhýbá mladým lidem je seriál Smysl pro tumor. Česká televize ho začíná vysílat na ČT1 večer. Osmidílní série ukazuje, jak diagnóza zhoubného onemocnění ovlivní život pacienta a jeho blízkých.
                                          35:02
                                          Ministr práce o euru
                                            Česko letos podle vicepremiéra Jurečky nejspíš splní tři ze čtyř maastrichtských kritérií pro přijetí eura - přiměřenou inflaci, míru úroků i zadlužení. Dodal, že koalice by mohla jednat o ustavení vládního koordinátora, politická shoda na výměně koruny za euro ale ve vládě chybí.
                                            35:32
                                            Ústavní soud o valorizaci penzí
                                              Ve středu začne Ústavní soud veřejně projednávat červnové snížení valorizace penzí o zhruba tisícovku. Rozhodnutí se čeká později. Zrušení části zákona navrhli poslanci hnutí ANO.
                                              37:39
                                              Uvízlí ve slovinské jeskyni
                                                Pět lidí uvízlo v jeskyni na severozápadě Slovinska. Záchranáři je zatím nemohou bezpečně vyprostit. Po silném dešti prudce stoupá hladina vody a jeskyně je přístupná pouze v loďce. Tříčlenná rodina a dva průvodci jsou údajně na bezpečném místě. Záchranářům se k nim podařilo dostat zásoby jídla, vody a zateplený stan.
                                                38:04
                                                Pomoc českých hasičů ve Francii
                                                  Čeští hasiči společně se slovenskými a nizozemskými kolegy pomáhají v oblasti Calais s odstraňováním následků ničivých povodní. Ty postihly severozápad Francie už na konci loňského roku.
                                                  40:24
                                                  Odstrojení stromu na Staroměstském náměstí
                                                    Ráno začali technici odstrojovat strom na Staroměstském náměstí. Desetičlenný tým z něj pomocí plošiny postupně sundá stovky vánočních ozdob a taky víc než třináct kilometrů světelných řetězů. Právě jejich namotání zpátky na cívky je podle Technologií hlavního města Prahy, které mají práce na starosti, to nejnáročnější.
                                                    41:08
                                                    Výhodné nákupy v povánočních slevách
                                                      Povánoční výprodeje. Obchodníci zboží zlevňují nejčastěji o 20 až 50 procent. Oslovení prodejci se shodují, že zákazníci na snížení cen čekali. Vloni celkově utráceli méně, o to víc nakupují v těchto dnech.
                                                      43:23
                                                      Záchrana českých skialpinistů
                                                        Rakouská horská služba 15 hodin zachraňovala české skialpinisty. Skupina se do hor vydala na náročnou tůru k ledovci Ködnitzkees – za silného sněžení, větru a mrazu, navíc krátce po osmihodinové jízdě autem.
                                                        43:41
                                                        1994: Vojna, nebo civilka?
                                                          Povinná vojna před třiceti lety trvala už jen rok. Místo ní bylo možné nastoupit náhradní službu - takzvanou civilku. Ta ale zabrala dva a čtvrt roku. Téma tehdy řešili branci i politici.
                                                          46:07
                                                          Tříkrálový koncert v Brně
                                                            Tříkrálový koncert jako poděkování koledníkům i dárcům. To byl podvečerní program brněnského městského divadla, ale taky přímého přenosu na prvním programu České televize.
                                                            46:37
                                                            Objev jeskyně v Moravském krasu
                                                              Dosud neznámé jeskynní prostory plné krápníků objevili speleologové v Moravském krasu, nedaleko známé propasti Macocha. Do podzemního sálu poprvé vstoupili tři dny před Novým rokem, dostal jméno Mauglího síň.
                                                              Přehrát celé video
                                                              Stopáž54 minut
                                                              Další díl
                                                              8. ledna

                                                              Přehled dílů

                                                              Stopáž55 minut

                                                              31. května

                                                              31. 5. 2024 na ČT1
                                                              Stopáž54 minut

                                                              31. května

                                                              Znakový jazyk a skryté titulky

                                                              31. 5. 2024 na ČT24
                                                              Stopáž55 minut

                                                              30. května

                                                              Ministři zemí NATO v Praze — Blinken ocenil českou muniční iniciativu — Přípravy na summit NATO ve Washingtonu — Vojenská pomoc Ukrajině — Fond na pomoc Ukrajině — Reforma penzí prošla sněmovnou — Reforma penzí ve Sněmovně — Izrael kontroluje nárazníkovou zónu mezi Egyptem a Gazou — Odsouzení aktivisté v Hongkongu — Nová zelená úsporám Light — Nové silnice a obchvaty na Vysočině — Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka — Trestní proces s exprezidentem Trumpem — Na sídlišti v Chomutově hořel byt — Prezident přijal hokejisty na Hradě — Varování před dešti — Praha mění pravidla parkování — Zdražování parkovného v Praze — Problémy s parkováním v Praze — Města se potýkají s nedostatkem parkovacích míst — Kokain ve Sněmovně — Nejčastější jména — Výbuchy sopky na Islandu — Boj o nejsledovanější televizi na Slovensku — Redefinice znásilnění v Senátu — Německo zruší kontroverzní poplatek za plyn — Debaty ČT před eurovolbami — Peníze na záchranu pevností Terezín a Josefov — V Praze začal veletrh vědy — Amnestie pro katalánské separatisty — Britský parlament se formálně rozpustil — Sečení trávy u silnic — Začal filmový festival ve Zlíně

                                                              30. 5. 2024 na ČT1
                                                              Stopáž55 minut

                                                              30. května

                                                              Znakový jazyk a skryté titulky

                                                              30. 5. 2024 na ČT24
                                                              Stopáž55 minut

                                                              29. května

                                                              Stávka zaměstnanců soudů — Stávka zaměstnanců soudů — Průměrný plat zaměstnanců soudů — Vývoj bojů v Pásmu Gazy — Prezident Pavel v Ammánu — Převozy nelegálních migrantů — Příspěvky na péči — Brno má vlastní stavební pravidla — Foltýn bude vládním koordinátorem strategické komunikace — Problémy s nelegální migrací v Polsku — KLDR vyslala do Jižní Koreje balony s odpadky — Divadelní představení Forman — Ministři NATO v Praze — Důchodová reforma ve Sněmovně — Vlci na Vysočině zaútočili na stádo ovcí — Ocenění českých hokejistů — Na Islandu opět vybuchla sopka — Pacientů s roztroušenou sklerózou přibývá — Povinný sběr textilu — Třídění odpadu — Většina textilu končí na skládce — Nový projekt nemocnice v Českých Budějovicích — Křetínský může převzít britskou poštu — Parlamentní volby v JAR — Soud s Trumpem spěje ke konci — Větší ochrana obětí domácího násilí — V mostecké nemocnici hořela trafostanice — Agrovoltaika v Litomyšli — Nová bezpečnostní opatření na Slovensku — Dopady sesuvu půdy na Papui-Nové Guineji — Přípravy na 80. výročí vylodění a bitvy o Normandii — Případ bývalých příslušníků StB — Útlum těžby na lomu ČSA — Pekelný závod v Chrudimi — Počítačová hra Vivat Slovakia — Vykolejený vlak — Včelí úly na radniční věži v Ostravě

                                                              29. 5. 2024 na ČT1
                                                              Stopáž55 minut

                                                              29. května

                                                              Znakový jazyk a skryté titulky

                                                              29. 5. 2024 na ČT24
                                                              Stopáž55 minut

                                                              28. května

                                                              Platy soudců — ÚS o snížení platů soudců — Základní platy soudců — Jednání o pomoci Ukrajině — Evropští lídři v Praze — Reforma penzí — Poslanci o důchodové reformě — Další údery v Rafahu — Vyšetřování útoku v Rafahu — Opera Libuše na Pražském jaru — Kauza exsoudce Sováka — Studie k černému kašli — Disciplinární řízení vůči Okamurovi — Bouře v USA mají 23 obětí — Stavba tunelu na dálnici D3 — Housle Pavla Šporcla — Zájem o rekvalifikace roste — Konzumace alkoholu v Česku — Kuřáci v Česku — Češi pijí méně piva — Vězení za zapálení squatu — Silné bouřky na severovýchodě Čech — Napětí v Gruzii — Soud zamítl Zemanovu žalobu — Dotace na fotovoltaiku — Problémy dětí s rodiči ve vězení — Hosté a program festivalu Karlovy Vary — Trump je první trestně stíhaný exprezident USA — Slova papeže o homosexuálech — Řidiči MHD si nesmějí pouštět hudbu — Zlatá tretra v Ostravě — Vydrám se na Šumavě daří

                                                              28. 5. 2024 na ČT1
                                                              Stopáž49 minut

                                                              28. května

                                                              Znakový jazyk a skryté titulky

                                                              28. 5. 2024 na ČT24
                                                              Stopáž55 minut

                                                              27. května

                                                              Oslavy hokejového zlata — Oslavy na Staroměstském náměstí — Čeští hokejisté jsou mistři světa — Oslavy titulu z hokejového šampionátu — Podpora dostupného bydlení — Údery v Rafahu — Ukrajinci zasáhli Rusům radar — Poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem — Dezinformační aktivity z Ruska a Číny — Nové protiruské sankce — Sesuvy půdy na Papui-Nové Guineji — Nákaza černým kašlem — Výročí operace Anthropoid — Zájem o zájezdy do Chorvatska — Krajské, senátní a obecní volby — Soud přerušil případ požáru v Českém Švýcarsku — Čeští hokejisté jsou mistři světa — Atmosféra na šampionátu — Prezident pogratuloval hokejistům — Oslavy hokejových mistrů — Celková sledovanost — Finále mistrovství světa na obrazovkách — Stávka justičního personálu — Emmanuel Macron v Drážďanech — Dominik Feri nastoupil do vězení — Summit představitelů Jižní Koreje, Číny a Japonska — Čeští studenti obsadili ve finále European Money Quiz druhé místo — Demolice mostu v Semilech — Čeští vojáci cvičí v Litvě — Vrcholí festival Divadelní svět v Brně — Cena Olgy Havlové — Palírnám končí sezóna — Čapí hnízda v ohrožení

                                                              27. 5. 2024 na ČT1
                                                              Stopáž55 minut

                                                              27. května

                                                              Znakový jazyk a skryté titulky

                                                              27. 5. 2024 na ČT24

                                                              Události na sociálních sítích

                                                              Napište nám