55 minut

9. listopadu 2023

Část: Ilustrace Míly Fürstové v novém vydání Máje

Obsah dílu

Stávka ve školách — Další jednání kvůli stávce — Výdělky ve školství — Boje v Pásmu Gazy — Prezident o konfliktech ve světě — Dodávky chybějících léků — Zamítnuté dovolání Miloše Baláka — Schvalování emisního nařízení Euro 7 — Český premiér v Africe — Dostupnost invalidních důchodů a příspěvků — Odhad vývoje ekonomiky ČR — Ilustrace Míly Fürstové v novém vydání Máje — Útok na katalánského politika — Průměrné ceny pohonných hmot — Prevence rakoviny plic — Srážka vlaku s nákladním autem — Předpověď počasí na další dny — Výstavba obecních bytů v Praze — Jak se staví v Česku — Nové byty místo kasáren — Stavba domů v Hojanovicích — Nové tramvaje pro Prahu — Připomínka protižidovských pogromů z r. 1938 — Čistý zisk společnosti ČEZ — Změny penzí u náročných profesí — Lék na cystickou fibrózu i pro předškoláky — Zápas Evropské ligy v Edenu — Průzkum znalostí u žáků 9. tříd — Plány na tzv. bezemisní ekonomiku — Nehody kvůli námraze na D6 — Prémie Akademie věd — Konec stávky v Hollywoodu — Stop na výstavbu v Kvildě — Hledání cenných kovů detektorem — České ceny za architelkturu

Části dílu

00:42
Stávka ve školách
    Snaha zvrátit celodenní stávku ve školách, kterou odbory vyhlásily na 27. listopadu. Dnes s jejich zástupcem jednal ministr školství Mikuláš Bek.
    01:45
    Další jednání kvůli stávce
      O chystané stávce bude v pondělí jednat ministr školství s premiérem, o den později se nad tématem sejdou lídři vládních stran. Bez jejich konsensu už nelze upravovat státní rozpočet na příští rok.
      04:55
      Výdělky ve školství
        Stávka má omezit provoz mateřských, základních a středních škol. Celkem je navštěvují bezmála dva miliony dětí. Vyučuje na nich 150 tisíc pedagogů.
        06:00
        Boje v Pásmu Gazy
          Palestinské brigády Al Kuds oznámily, že jsou ze zdravotních a humanitárních důvodů připraveny propustit dvě izraelská rukojmí. Žena a chlapec se podle zveřejněné nahrávky teroristů dostanou na svobodu po splnění blíže nespecifikovaných opatření.
          08:59
          Prezident o konfliktech ve světě
            Existující konflikty ve světě se podle prezidenta Petra Pavla stále prohlubují a přibývají i nové. Řekl to na konferenci Diplomacie a bezpečnost. Zmínil například situaci na Ukrajině a vyzval k její další podpoře.
            09:43
            Dodávky chybějících léků
              Antibiotika v tabletách by podle ministerstva zdravotnictví v sezoně respiračních nemocí chybět neměla. Každý měsíc jich má do Česka přijít kolem 100 tisíc balení. Lokální výpadky ale vyloučit nelze. Nedostatkové zůstávají sirupy. Šéf resortu věří, že situaci zlepší nový zákon o lécích.
              11:57
              Zamítnuté dovolání Miloše Baláka
                Trest pro bývalého šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka platí. Nejvyšší soud zamítl jeho dovolání v kauze nevýhodné těžby a prodeje kamene. Škoda přesáhla půl druhého milionu korun. Soudy Balákovi za vědomé podepsání nevýhodné smlouvy uložily pokutu 870 tisíc a dvouletý zákaz činnosti.
                12:28
                Schvalování emisního nařízení Euro 7
                  Spornou normu Euro 7 čekají změny. Evropský parlament se vyslovil pro mírnější regulaci emisí výfukových plynů a prodloužení lhůt. Už v září se na podobných úpravách shodly členské země EU. Teď míří text ke konečnému projednání.
                  14:41
                  Český premiér v Africe
                    Premiér Petr Fiala pokračuje v návštěvě Afriky. Jako vůbec prvního předsedu české vlády ho přijali v Ghaně. S tamním viceprezidentem Mahamuduem Bawumiou mluvili třeba o stavbě mostů, prodeji nových letounů L39-NG nebo výrazné pomoci Česka v oblasti zdravotnictví.
                    15:35
                    Dostupnost invalidních důchodů a příspěvků
                      Lékaři i odborná centra se stále častěji setkávají s pacienty, kteří mají problém získat vyšší příspěvek na péči nebo jim byl snížený invalidní důchod. Přestože se jejich stav nelepší. Mnohdy jde o onkologické pacienty, nevidomé nebo lidi s roztroušenou sklerózou.
                      18:14
                      Odhad vývoje ekonomiky ČR
                        Bankovní asociace zhoršila výhled české ekonomiky. Pro letošek očekává v nové prognóze propad HDP o 4 desetiny procenta při průměrné inflaci skoro 11 procent. Příští rok zástupci bank předpovídají růst hospodářství pod dvěma procenty.
                        18:40
                        Ilustrace Míly Fürstové v novém vydání Máje
                          Hodiny a hodiny práce se skrývají za novou ilustrací Máje Karla Hynka Máchy. Starou technikou leptu ji vytvořila výtvarnice Míla Fürstová. České motivy jsou součástí téměř každé její grafiky.
                          21:29
                          Útok na katalánského politika
                            Neznámý útočník v Madridu postřelil bývalého zakladatele krajně pravicové strany Vox a předsedu katalánských lidovců. Motiv útoku zatím není známý.
                            23:24
                            Průměrné ceny pohonných hmot
                              Rychlý pokles cen pohonných hmot se zastavil. Nafta za poslední týden zlevnila průměrně o desetník zhruba na 39 korun 31 haléřů za litr. Benzin stojí méně než 39 korun a jeho cena stagnuje.
                              23:50
                              Prevence rakoviny plic
                                Listopad – měsíc rakoviny plic. Podle lékařů z Masarykova onkologického ústavu jde o nejčastější nádor, na který Češi a Češky umírají. Nemocní totiž často vyhledají pomoc až v okamžiku, kdy už je příliš pozdě. Teď na toto nebezpečí upozorňuje kampaň Nekašli na to.
                                26:06
                                Srážka vlaku s nákladním autem
                                  Škodu po ranní srážce vlaku s kamionem v Pelhřimově vyčíslila Správa železnic na bezmála dva a třičtvrtě milionu korun.
                                  26:23
                                  Předpověď počasí na další dny
                                    Živý vstup meteoroložky Aleny Zárybnické.
                                    28:54
                                    Výstavba obecních bytů v Praze
                                      Stát chce zvýšit počet obecních bytů. Ministerstvo pro místní rozvoj plánuje podpořit výstavbu takového bydlení miliardami korun.
                                      31:15
                                      Jak se staví v Česku
                                        Stavební úřady vydaly v září zhruba šest tisíc stavebních povolení. To je o 10 procent méně než před rokem.
                                        31:48
                                        Nové byty místo kasáren
                                          Louže, bahno a hromady starého betonu a zrezivělého železa. Už za tři roky by se v bývalých plzeňských kasárna mohly začít stavět stovky nových bytů.
                                          32:57
                                          Stavba domů v Hojanovicích
                                            Důvod je celkem zřetelný: drahé hypotéky i materiály. Ti, kteří už staví, proto své projekty mnohdy upravují a osekávají. To je i případ z Hojanovic na Vysočině. S kamerou jsme se tam vrátili po necelém roce.
                                            35:32
                                            Nové tramvaje pro Prahu
                                              Pražský dopravní podnik koupí až 200 tramvají od firmy Škoda Transportation, která uspěla ve výběrovém řízení. Celková cena: 16 miliard a 600 milionů korun. První závazná dodávka počítá s pořízením čtyřiceti souprav.
                                              35:54
                                              Připomínka protižidovských pogromů z r. 1938
                                                Německo si připomíná 85. výročí Křišťálové noci, kdy nacisté rozbíjeli na území Říše židovské výlohy a zapalovali synagogy. Během pogromů zavraždili stoky Židů, na třicet tisíc jich zavlekli do koncentračních táborů.
                                                38:21
                                                Čistý zisk společnosti ČEZ
                                                  Energetické společnosti ČEZ klesl čistý zisk. Od ledna do září vydělala skoro 30 miliard korun. O 43 procent míň než před rokem. Důvodem je hlavně nová daň z neočekávaných zisků, která vznikla kvůli vysokým cenám energií.
                                                  38:45
                                                  Změny penzí u náročných profesí
                                                    Příprava nových pravidel pro dřívější odchody do penze bez jejího krácení u náročných profesí. Hotová by podle ministra práce mohla být do konce roku. Pak by je politici projednávali společně s chystanou důchodovou reformou.
                                                    41:15
                                                    Lék na cystickou fibrózu i pro předškoláky
                                                      Lék Kaftrio - pro nemocné s cystickou fibrózou - bude dostupný i pro menší děti. Evropská léková agentura schválila jeho použití pro děti ve věku od dvou do pěti let. Doteď byl v Evropě dostupný od šesti let.
                                                      41:41
                                                      Zápas Evropské ligy v Edenu
                                                        Živý vstup redaktora Tomáše Sýkory.
                                                        43:05
                                                        Průzkum znalostí u žáků 9. tříd
                                                          Skoro 30 procent žáků devátých tříd má chabé znalosti z chemie. V jarním průzkumu školní inspekce v ní dosáhli vůbec nejhorších výsledků. 40 tisíc žáků psalo testy celkem z 6 předmětů. Ani základní otázky z historie jich nezvládala čtvrtina.
                                                          44:21
                                                          Plány na tzv. bezemisní ekonomiku
                                                            Jak v budoucnu fungovat a nenechat za sebou špinavou stopu - otázka, nad kterou přemýšlí čím dál víc firem. Mnohé z nich už k takzvané bezemisní ekonomice přecházejí.
                                                            46:38
                                                            Nehody kvůli námraze na D6
                                                              Celkem sedm zraněných při dvou ranních nehodách na dálnici D6 v Karlovarském kraji. Řidiče tam nejspíš překvapila námraza. Několik aut bouralo na mostě v úseku z Karlových Varů do Sokolova. Příčinu nehod policisté stále vyšetřují. Podle ředitelství silnic a dálnic je právě teď jedno z nejrizikovějších období.
                                                              47:18
                                                              Prémie Akademie věd
                                                                Trojici výjimečných vědců ocenila Akademie věd svojí prémií. Cenu společně s až třicetimilionovým grantem dostali enviromentální geograf Petr Jehlička, chemik Martin Srnec a informatik Martin Friák. Z peněz můžou financovat svůj výzkum i vlastní tým.
                                                                47:43
                                                                Konec stávky v Hollywoodu
                                                                  V Hollywoodu skončila jedna z nejdelších stávek v dějinách. Americké herecké odbory se předběžně dohodly s velkými filmovými studii na zvýšení platů. Stávky paralyzovaly mnohamiliardový byznys.
                                                                  50:11
                                                                  Stop na výstavbu v Kvildě
                                                                    Šumavská Kvilda zastavila veškerou výstavbu. Vedení obce totiž vadí enormní nárůst počtu apartmánů. Předchozí starosta sliboval zachování tzv. roztroušené zástavby, mezitím ale vznikaly desítky dalších ubytovacích kapacit.
                                                                    50:51
                                                                    Hledání cenných kovů detektorem
                                                                      Výstava o koníčku, který balancuje na hraně zákona, dnes začala ve Slováckém muzeu v Uherském Hradišti. Mapuje fenomén detektoringu, tedy hledání předmětů s vysokou historickou hodnotou detektorem kovů.
                                                                      52:53
                                                                      České ceny za architelkturu
                                                                        V pražském Fóru Karlín se vyhlašují České ceny za architekturu. Celkem se o ně uchází 31 projektů. Vítěze vybrala Česká komora architektů.
                                                                        Přehrát celé video
                                                                        Stopáž54 minut
                                                                        Další díl
                                                                        10. listopadu 2023

                                                                        Přehled dílů

                                                                        Stopáž50 minut

                                                                        15. června

                                                                        Headlines — Mírový summit ve Švýcarsku — Snahy o ukočení bojů na Ukrajině — Tři klíčové body mírového plánu — Pirátská strana hodnotí výsledek voleb — Státní podpora penzijního spoření — Spory o kasino v Chrášťanech — Inaugurace nového slovenského prezidenta — Slavnostní recepce v Bratislavě — Hrazení léčby za některé úrazy — Muzejní noc v Ostravě — Pieta v Lidicích — Oslavy narozenin Karla III. — Tréninkové letadlo L-39NG — Riskantní jízda na zadní části vlaku — Festival Rock for People — Nebezpečí mikropůjček — Zodpovědné úvěry — Půjčování peněz v zastavárnách — Prodej prstenu v zastavárně — Nemoci způsobené klíšťaty — Boje v Gaze — Posilování pravicových stran ve Francii — Autobusy na Ještěd — Nehoda na závodech v Jičíně — Náklady na školní družiny — Barokní večer v Mariánské Týnici

                                                                        15. 6. 2024 na ČT1
                                                                        Stopáž50 minut

                                                                        15. června

                                                                        Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                        15. 6. 2024 na ČT24
                                                                        Stopáž55 minut

                                                                        14. června

                                                                        Začátek fotbalového mistrovství Evropy — Bezpečnostní opatření před šampionátem — Fakta o ME 2024 — Favorité evropského šampionátu — Fanoušci v Lipsku — Bezpečnostní opatření na šampionátu — Představení české reprezentace na EURO — EURO jako inspirace mladým fotbalistům — Hodnocení nabídek na dostavbu jaderných elektráren — Zájemci o stavbu nových bloků — Závěry summitu G7 a pomoc Ukrajině — Nedostatek dozorců ve věznicích — Poslední projev prezidentky Čaputové — Vyšetřování střelby na FF UK — Ceny Tima Stopparda — Sněmovna o korespondenční volbě — Trump navštívil Kongres — Jelen proskočil čelním sklem autobusu — Aplikace láka turisty na méně známá místa — Nové značení záchranářských sanitek — Označení záchranářských sanitek — Vybavení záchranářské sanitky — Vyšetřování žhářského útoku v Praze — Podpora strany Reform UK roste — Jednání o příměří v Gaze — Trest pro čínskou aktivistku — Požáry ve Středočeském kraji — Požár ve skladu pyrotechniky — Petiční stánek před Úřadem vlády — Problémy huti Liberty Ostrava — Pátrání po podezřelém z vraždy — Světový den dárců krve — Sklizeň česneku — Koncert Laca Décziho — Zemřel veterán Charles Gad Strasser

                                                                        14. 6. 2024 na ČT1
                                                                        Stopáž55 minut

                                                                        14. června

                                                                        Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                        14. 6. 2024 na ČT24
                                                                        Stopáž55 minut

                                                                        13. června

                                                                        Jednání o růstu platů — Platy ve zdravotnictví a justici — Požadavky na růst platů — Požadavky justice na růst platů — Tarifní platy pracovníků v justici — Summit G7 — Mobilizace branců na Ukrajině — Hizballáh zaútočil na Izrael — Problémy Liberty Ostrava — Náhrada mezd pro pracovníky Liberty Ostrava — Velké firmy v Moravskoslezském kraji — Dočasná ochrana uprchlíků — Druhý den návštěvy slovenské prezidentky — Objem poskytnutých hypoték — Nová střelnice u Tábora — Kniha roku — Nové americké sankce proti Rusku — Předpověď počasí na další dny — Armádní výcvik pro středoškoláky — Drogový gang z Ostravy — Odstranění petičního stánku u Úřadu vlády — Snadnější rozvody manželství — Počet rozvodů — Dopady rozvodu na děti — Ústavní stížnost na změny v důchodech — Pokuta za chybně vydanou jízdenku — Demonstrace v Argentině — Cesta ministra Bartoše do USA — Odměna pro Elona Muska — Transformace regionu Trojmezí — Dodávka vrtulníku pro amádu — Obvinění kvůli požáru Alzheimer centra — Zpráva o stavu světových oceánů — Příspěvky pro ukrajinské uprchlíky s handicapem — Ocenění mladých vědců — Obnova pyramid kutnohorské kostnici — Summit G7 — Autonomní drony

                                                                        13. 6. 2024 na ČT1
                                                                        Stopáž55 minut

                                                                        13. června

                                                                        Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                        13. 6. 2024 na ČT24
                                                                        Stopáž55 minut

                                                                        12. června

                                                                        Modernizace tankové brigády — Nákup tanků Leopard — Modernizace armády — Plán strategických projektů — Slovenská prezidentka v Praze — Rozhovor se Zuzanou Čaputovou — Konference Česko na křižovatce — Zvyšování konkurenceschopnosti — Jednání o zavedení cel na čínská elektroauta — Soud v Hunterem Bidenem — Šéf NATO jednal s Viktorem Orbánem — Natáčení seriálu Děcko — Jednání o zavedení korespondenční volby — Rychlost na českých železnicích — Ústavní soud o kauze Dominika Feriho — Zákon o dostupném bydlení — Zabezpečení českých železnic — Tratě chráněné systémem ETCS — Příprava záchranářů na mimořádné události — Zabezpečení vlakových vagónů — Zájem o studium medicíny v Plzni — Liberty Ostrava žádá soud o povolení reorganizace — Boje na Ukrajině — ÚS od odškodnění pro pozůstalé obětí nehody — Předvolební kampaň ve Francii — Jednání o příměří v Gaze — Nehoda kamionu na D7 — Trest za schvalování terorismu — Aktivisté před Úřadem vlády — Rekonstrukce přehrady v Nechranicích — Šíření komára tygrovaného v Evropě — Požáry v Brazílii — Práce robotů v podzemí — Začal festival Rock for People

                                                                        12. 6. 2024 na ČT1
                                                                        Stopáž55 minut

                                                                        12. června

                                                                        Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                        12. 6. 2024 na ČT24
                                                                        Stopáž55 minut

                                                                        11. června

                                                                        Inflace za květen — Vliv cen na poptávku a spotřebu — Vývoj spotřebitelských cen — Ceny zboží a služeb — Hledání nového generálního tajemníka NATO — Konference o Ukrajině v Berlíně — Soud s bývalým důstojníkem Pohraniční střáže — Následky bleskových povodní — Bleskové povodně ve Valašských Kloboukách — Rada bezpečnosti o situaci v Gaze — Mezinárodní konference pro Gazu — Film Vzor líčí šikanu i vztek mladých — Změny ve sněmovně — Odstranění havarovaného vlaku v Pardubicích — Houba pojmenovaná po českém vědci — Policisté na Děčínsku — Blesková povodeň ve Valašských Kloboukách — Nasycení půdy vodou — Srážky v květnu — Průtok vody v řekách — Opatření proti suchu — Novela zákona o držení střelných zbraní — Zákon o změnách v RTVS na Slovensku — Porota uznala Huntera Bidena vinným — Přípravy opravy mostu v Ústí nad Labem — Hořící auto v Praze — Vlak poháněný energií z baterií — Připomínka vyhlazení francouzské vesnice nacisty — Zájem o školy v přírodě — Nemovitosti v Číně — Jednání o nové spalovně v Písku — Seriál o astronautce Sally Rideové

                                                                        11. 6. 2024 na ČT1
                                                                        Stopáž55 minut

                                                                        11. června

                                                                        Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                        11. 6. 2024 na ČT24

                                                                        Události na sociálních sítích

                                                                        Napište nám