54 minut

24. května 2023

Část: Vývoj videoher během socialismu

Obsah dílu

Headlines — Rekordní armádní zakázka — BVP CV90 — BVP v české armádě — Nákup nových BVP — Veletrh obranné a bezpečnostní techniky — Plánované armádní nákupy — Dění u Bělgorodu — Razie proti ekoaktivistům v Německu — Plány vlády s dané z nemovitosti — Možná opatření pro ozdravení veřejných financí dle ČMKOS — Výše odvodů pracovníků s dohodou o provedení práce — Další — Vztahy Ruska a Číny — Obžaloby Jakuba Netíka — Princ Edward v Praze — Vývoj videoher během socialismu — Baxa a Zemanova bez podpory senátního výboru — Zisk bank v ČR — Soud kvůli zneužívání příspěvků — Nehoda tramvají v Praze — Česko po bouřkách — Digitalizace zbrojních průkazů — Budoucnost elektronických dokladů — Co se změní v dokladech — Český odklad ratifikace istanbulské úmluvy — Výcvik branců projektem Phoenix — Ministr Lipavský v Saudské Arábii — Trest za otravu a smrt dívky — Zajištění nestabilních skal — Spor o Miroslava Ševčíka — Zdražující péče o zahradu — Převoz rukopisů Elišky Rejčky — Zemřela Božena Ivanová — Finále výzkumných projektů ČVUT — Kontroly na slovenských hranicích — Demolice elektrárny v Prunéřově — Poslední operace Ivanky Danišové — Divadelní festival Setkání ve Zlíně

Části dílu

00:03
Headlines
    Přehled zpráv.
    00:40
    Rekordní armádní zakázka
      Vláda schválila největší armádní zakázku v novodobé české historii: nákup dvou set čtyřiceti šesti pásových bojových vozidel pěchoty CV90 za téměř 60 miliard korun.
      02:08
      BVP CV90
        Vojáci dostanou tento stroj – pásové vozidlo CV90 švédské společnosti BAE Systems pro 3člennou posádku a přepravu 8 vojáků. Má – stejně jako ta dosavadní – 30milimetrový kanon, ale i kvůli mohutnějšímu pancéřování je víc než dvakrát těžší.
        03:28
        BVP v české armádě
          Nová vozidla nahradí zastaralé stroje BVP-2, které armáda používá doteď - už přes tři dekády.
          05:30
          Nákup nových BVP
            Nákup bojových vozidel pěchoty je další z armádních zakázek, která se neubírala úplně přímočaře. O náhradě jednal resort obrany od roku 2013, ale až za ministra Lubomíra Metnara vyhlásil soutěž.
            06:10
            Veletrh obranné a bezpečnostní techniky
              Živý vstup redaktorky Veroniky Červinkové.
              07:22
              Plánované armádní nákupy
                Vláda zároveň začala připravovat i nákup nových tanků. Kabinet pověřil ministryni obrany, aby začala jednat s Německem o společném nákupu bojových tanků Leopard v nové verzi 2A8.
                08:20
                Dění u Bělgorodu
                  Úřady ruské Bělgorodské oblasti na hranicích s Ukrajinou hlásí útoky dronů a ostřelování. Armáda oznámila, že všechny bojovníky, kteří v pondělí v pohraničí zaútočili, zabila nebo vytlačila zpět na Ukrajinu.
                  10:59
                  Razie proti ekoaktivistům v Německu
                    Německá policie provedla razie na patnácti místech po celé zemi proti klimatickým aktivistům z hnutí Poslední generace. Jeho členové se v uplynulých měsících přilepovali na silnice a narušili dopravu ve velkých městech.
                    11:20
                    Plány vlády s dané z nemovitosti
                      Na zaplacení daně z nemovitých věcí už zbývá jen týden. Právě tento odvod chce od příštího roku vláda až dvojnásobně zvýšit, a to ve prospěch státního rozpočtu. Do teď byly jediným příjemcem radnic, svaz obcí proto plánovaný krok kritizuje.
                      13:46
                      Možná opatření pro ozdravení veřejných financí dle ČMKOS
                        Odbory dnes představily vlastní návrh na konsolidaci veřejných financí. Celkem 12 opatření má podle nich přinést do rozpočtu až 163 miliard korun.
                        15:14
                        Výše odvodů pracovníků s dohodou o provedení práce
                          Už je taky jasnější, jak úspory dopadnou na ty, co využívají dohodu o pracovní činnosti. Odvody se mají nově týkat těch, co si měsíčně vydělají aspoň čtvrtinu průměrné mzdy. Dosud existuje pevný limit 10 tisíc korun. Celkem včetně nemocenského pojištění by z výdělku platili státu skoro 32 procent.
                          15:41
                          Další
                            Nejvyšší státní zástupce by mohl mít v budoucnu sedmileté funkční období. Počítá s tím novela zákona o státním zastupitelství, kterou schválila vláda. Žalobci mají k předloze výhrady.
                            16:18
                            Vztahy Ruska a Číny
                              Vztahy Moskvy a Pekingu jsou na bezprecedentní úrovni. Řekl to ruský premiér Michajl Mišustin, který přijel s početnou podnikatelskou delegací do Číny. Je to nejvýše postavený představitel Moskvy, který navštívil Peking od začátku invaze na Ukrajinu.
                              18:10
                              Obžaloby Jakuba Netíka
                                Ústecký soud zprostil obžaloby Jakuba Netíka, který ve videích na sociálních sítích nabádal k odmítání vakcíny proti covidu-19. Netík čelil ještě druhé obžalobě, kvůli hájení Putinova postupu na Ukrajině.
                                18:35
                                Princ Edward v Praze
                                  Britský princ Edward na návštěvě v Praze. Sešel se s prezidentem Petrem Pavlem, se kterým debatoval hlavně o vzdělávání a podpoře mladé generace. Právě to je hlavní důvod, proč bratr krále Karla III. dorazil do České republiky.
                                  19:19
                                  Vývoj videoher během socialismu
                                    Videohry vznikaly i v normalizačním Československu. Jaké, kdo je vytvářel a proč ukazuje kniha s názvem Jak obehrát železnou oponu. Výzkumník Jaroslav Švelch ji nejprve vydal v prestižním americkém nakladatelství MIT ((em aj tý)) Press, teď je dostupná i v češtině.
                                    21:56
                                    Baxa a Zemanova bez podpory senátního výboru
                                      Ani někdejší předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa ani bývalá prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová neuspěli coby kandidáti na ústavní soudce u ústavně právního výboru Senátu. Ten schválil jen nominaci ústavního právníka Jana Wintra. Definitivně rozhodne plénum horní komory příští týden.
                                      24:10
                                      Zisk bank v ČR
                                        Přes 100 miliard korun - zisky tuzemských bank a spořitelen stanovily nový rekord. / Zmíněnou sumu loni dohromady - podle centrální banky - vydělaly poprvé v historii.
                                        24:29
                                        Soud kvůli zneužívání příspěvků
                                          Až dvanáctileté tresty za zneužívání příspěvků na zaměstnávání lidí s postižením. Podnikatelé získali podvodem od Úřadu práce téměř šest set milionů - lidem s handicapem z nich vypláceli jen malou část, nebo šlo o úplně fiktivní zaměstnání.
                                          26:57
                                          Nehoda tramvají v Praze
                                            Dva zranění po ranním čelním střetu tramvají v Praze – jedním je řidič, který zůstal na víc než hodinu zaklíněný v kabině. Žena utrpěla pohmoždění krku.
                                            27:18
                                            Česko po bouřkách
                                              Silné bouřky na jihu Moravy po sobě nechaly zničené cesty i zatopené sklepy. V Přibyslavicích na Brněnsku včera zasahovalo třináct jednotek hasičů. Z okolních polí se do obce navalilo bahno a potok se rozlil do zahrad.
                                              29:36
                                              Digitalizace zbrojních průkazů
                                                Další krok v digitalizaci státu. Vláda schválila novelu zákona o zbraních a střelivu. Ta zruší papírové zbrojní průkazy, nahradí je záznam v centrálním registru zbraní.
                                                31:52
                                                Budoucnost elektronických dokladů
                                                  Zbrojním průkazem digitalizace dokladů v Česku nekončí. Už od příštího roku má být k dispozici i aplikace na elektronický občanských průkaz. A za tři roky by se mohla využívat taky na evropské úrovni.
                                                  34:29
                                                  Co se změní v dokladech
                                                    A občanské průkazy čeká i další významná změna. Už od roku 2025 by z nich měly zmizet rodná čísla. A Ta teď využívají k identifikaci státní úřady, ale i banky, pojišťovny, lékaři a telekomunikační společnosti.
                                                    35:39
                                                    Český odklad ratifikace istanbulské úmluvy
                                                      Při jednání Evropské unie o přijetí istanbulské úmluvy se český zástupce zdrží, rozhodla vláda. O národním přístupu bude kabinet teprve jednat. Dokument odsuzuje násilí vůči ženám, sexuální obtěžování, nucené sňatky nebo mrzačení genitálií.
                                                      35:52
                                                      Výcvik branců projektem Phoenix
                                                        Na západě Ukrajiny pokračuje výcvik čerstvých branců. Podílejí se na něm i čeští dobrovolníci z projektu Phoenix. Ti školí vojáky, civilisty i záchranáře v bojové zdravovědě. Za rok proškolili na 5 000 lidí.
                                                        38:12
                                                        Ministr Lipavský v Saudské Arábii
                                                          Ministr zahraničí Jan Lipavský ukončil návštěvu Saúdské Arábie. V Rijádu se setkal se svým saúdskoarabským protějškem. Kromě bilaterálních vztahů s ním hovořil i o ruské válce na Ukrajině a energetické bezpečnosti.
                                                          38:55
                                                          Trest za otravu a smrt dívky
                                                            Devět let vezení pro Lukáše Holíka - zavinil smrt nezletilé dívky. Opakovaně trestaný muž jí dal před dvěma lety vypít sklenici vody s velkým množstvím pervitinu. Oběť zemřela na předávkování.
                                                            39:20
                                                            Zajištění nestabilních skal
                                                              Skončila sanace nestabilní skály nad silnicí u Českého Krumlova. Podle geotechnika byla v havarijním stavu. Po silném dešti z ní padaly kameny. Město si najalo specializovanou firmu, která skálu zabezpečila ještě před začátkem turistické sezony. Práce dokonce stihla o měsíc dřív, než bylo v plánu.
                                                              41:12
                                                              Spor o Miroslava Ševčíka
                                                                Další rozhodnutí kolem děkana Národohospodářské fakulty VŠE Miroslava Ševčíka. Podle etické komise vysoké školy jednal v rozporu s univerzitním kodexem. Obdobný orgán fakulty dospěl k opačném stanovisku. Upozornil na to server Seznam Zprávy.
                                                                41:47
                                                                Zdražující péče o zahradu
                                                                  Zájem o zahradnické služby roste. Podle firem je navíc poptávka větší, než nabídka. Termíny mají plné měsíce dopředu. Lidé si nejčastěji objednávají stříhání stromů, pletí záhonů nebo výsadbu okrasných keřů.
                                                                  43:50
                                                                  Převoz rukopisů Elišky Rejčky
                                                                    Archiváři dnes za policejního doprovodu převezli z Vídně do Brna vzácné rukopisy královny Elišky Rejčky. Unikátní soubor textů, které panovnice nechala vyrobit na počátku 14. století, lidé uvidí na výstavě na hradě Špilberku od 1. června do konce srpna.
                                                                    44:31
                                                                    Zemřela Božena Ivanová
                                                                      Zemřela Božena Ivanová – válečná veteránka a nositelka řady vyznamenání, včetně Medaile za hrdinství. Bylo jí 96 let. Narodila se v Praze. Vyrůstala v Sovětském svazu, kde v 15-ti letech vstoupila do československé jednotky.
                                                                      44:58
                                                                      Finále výzkumných projektů ČVUT
                                                                        Od robotů, přes počítačovou grafiku až po medicínské datové analýzy nebo aplikaci, která umí porazit profesionální hráče pokeru. Rozsah třinácti projektů, kterými se v rámci víc než půlmiliardového operačního programu v uplynulých letech zbývali výzkumníci z pražského ČVUT.
                                                                        46:56
                                                                        Kontroly na slovenských hranicích
                                                                          Slovensko zpřísnilo režim na hranicích. Ode dneška může kdykoliv zavést kontroly - kvůli chystaným mezinárodním akcím. Přistoupí k nim ale jen když to bude potřeba.
                                                                          49:26
                                                                          Demolice elektrárny v Prunéřově
                                                                            Demolice bývalé hnědouhelné elektrárny Prunéřov 1 na Chomutovsku se dostala do závěrečné fáze. Během ní dělníci odstraní třeba hlubinný zásobník nebo strojovnu. Práce by měly být hotové ve druhé polovině letošního roku. Provoz elektrárna ukončila v červnu 2020.
                                                                            49:57
                                                                            Poslední operace Ivanky Danišové
                                                                              Před čtyřmi lety vyvolal mimořádnou vlnu solidarity příběh ženy, která bojuje o záchranu obličeje. Teď Ivanku Danišovou čeká poslední operace v Japonsku. Její případ je mimořádně náročný. V celé Evropě neexistuje pracoviště, které by mělo s pacienty, jako je ona, zkušenosti.
                                                                              52:06
                                                                              Divadelní festival Setkání ve Zlíně
                                                                                Setkání-Stretnutie - ve Zlíně začal 27. ročník česko-slovenského divadelního festivalu. Přehlídku v 19 hodin zahájilo drama Pohreb alebo svatba – čo skôr? v pojetí Slovenského národního divadla. Na představení se právě díváte živě.
                                                                                Přehrát celé video
                                                                                Stopáž54 minut
                                                                                Další díl
                                                                                25. května 2023

                                                                                Přehled dílů

                                                                                Stopáž50 minut

                                                                                5. května

                                                                                Headlines — Posun důchodového věku — Reforma penzí — Dopady částí důchodové reformy na veřejné finance — Hamás se přihlásil k raketovému útoku na přehod Kerem Šalom — Demonstrace za návrat izraelských rukojmích — Vláda odvolala velvyslance v Rusku — České zastoupení v Rusku — Výpověď bez udání důvodu — Spor o výpověď bez udání důvodu — Požár ve Frýdku-Místku — Čínský prezident Si Ťin Pching na návštěvě Evropy — Čínské domácnosti se propadly do dluhů — Zemřela herečka Simona Postlerová — Souboj o jaderný tendr — Radnice v Hřensku má nové vedení — Madonna na pláži Copacabana — Pomoc pečujícím rodinám — Nehod na elektrokolech přibývá — Dopravní nehody s koly — Nová cyklostezka kolem Lipna — Zájem o trailovou cyklistiku roste — Protivládní demonstrace v Maďarsku — Uctění památky padlých v Pražském povstání — Vrcholí Slavnosti svobody v Plzni — Likvidace přemnožených nutrií, mývalů a ondater — Pražský maraton ovládli Etiopané — Na sankčním seznamu vůči Rusku bude i Voice of Europe — Ruská propaganda v Lotyšsku — Helena Langšádlová oficiálně končí — Výstava Jaroslava Róny v Trafo Gallery

                                                                                5. 5. 2024 na ČT1
                                                                                Stopáž50 minut

                                                                                5. května

                                                                                Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                                5. 5. 2024 na ČT24
                                                                                Stopáž50 minut

                                                                                4. května

                                                                                Zrušení pošty v Jindřišské — Prodej nemovitostí České pošty — Hospodaření České pošty — Útok ruských dronů na východě Ukrajiny — Problémy a rizika e-shopů — Vážná nehoda na D1 — Situace na D1 po vážné nehodě — Jednání o navrácení izraelských rukojmí — Khan ovládl londýnské volby — Požár v Tlumačově — Den Hvězdných válek — Daňové slevy na děti — Protipovodňové cvičení — Rok od tragického požáru v Brně — Kampaň před volbami do Evropského parlamentu — Lidská hlava v řece Radbuze — Bilance nového radaru v Liberci — Vyšší ochrana půdy — Spory o nové výstavby v obcích — Spor taxikářů s Uberem — Ruské kyberútoky na Polsko — Propalestinské demonstrace v USA — Krevní testy na Alzheimerovu chorobu — Scholz odsoudil útok na lídra kandidátky saské SPD do EP — Jarní úklid Sprévy — Maraton uzavře centrum Prahy — Slavnosti svobody v Plzni — Na školách chybí místa pro ukrajinské děti

                                                                                4. 5. 2024 na ČT1
                                                                                Stopáž50 minut

                                                                                4. května

                                                                                Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                                4. 5. 2024 na ČT24
                                                                                Stopáž54 minut

                                                                                3. května

                                                                                Kyberútoky na Česko — Kyberútoky na české instituce — Skupina Fancy Bear — Hrozba kyberútoků — Pavel Tuleja ministrem nebude — Tuleja se vzdal nominace — Populace stárne — Analýza zdravotnictví — Plány Ministerstva zdravotnictví — Stavba D1 u Přerova — Turecko přestalo obchodovat s Izraelem — Izraelští vojáci přijedou do Česka — Cirk La Putyka slaví 15 let — Kovosvit ze Sezimova Ústí podal návrh na moratorium — Ochrana zemědělského půdního fondu — Start rakety Falcon 9 byl viditelný i ze Slovenska — Týden do šampionátu v hokeji — Vykolejení vlaku u Klínce — Trasa vykolejeného vlaku — Vyšetřování vykolejeného vlaku — Pavel kritizoval kampaň SPOLU i výroky Babiše — Zásah policie na gymnáziu v Litvínově — Ruské stanoviště na Kurilských ostrovech — Macron připustil možnost vyslání vojáků na Ukrajinu — Sněmovna o návykových látkách — Výročí Pražského povstání — Začaly Slavnosti svobody v Plzni — Multikulturalismus na školách ve Velké Británii — Nové nádraží ve Vsetíně — Paradoxní situace v Nigeru — Čínská sonda zamířila na odvrácenou stranu Měsíce — Architektonická soutěž na školku ve Vimperku — Vývoj nového dílu počítačové hry Kingdom Come — Sklizeň sena v Plzeňském kraji

                                                                                3. 5. 2024 na ČT1
                                                                                Stopáž54 minut

                                                                                3. května

                                                                                Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                                3. 5. 2024 na ČT24
                                                                                Stopáž55 minut

                                                                                2. května

                                                                                Nižší úroky — ČNB snížila úrokovou sazbu — Výhled celoroční inflace — Snížení úrokových sazeb — Rusko čelí obvinění z používání chemických zbraní — Agresivní aktivity Ruska znepokojují NATO — Mimořádná schůze Sněmovny — Změny v zákoníku práce — Mezi Prahou a Dobříší se rozjel vlak — Nižší úroda ovocnářů — Policie v Tbilisi zasáhla proti demonstrantům — V Číně se propadla dálnice — Igor Orozovič vydal první album — Nominace Pavla Tuleji — V Břeclavi zemřel chlapec po úrazu na hřišti — Poláka po letu z Kolumbie zadrželi v Praze s pěti kily kokainu — Nové trasy a čísla MHD v Ústí nad Labem — Válečný veterán Kafka slaví sto let — Energie zlevňují — Vývoj velkoobchodní ceny elektřiny — Přeplatky za energie — Biden podle průzkumu vede nad Trumpem — Návrh zákona o antisemitismu prošel Sněmovnou reprezentantů — Hospodaření státu — Nadprůměrně teplé počasí — Bezpečnostní úřad má nového šéfa — Začala společná část maturit — Demonstrace proti změnám v RTVS — Lepší kvalita vody v Seině — Příznaky postcovidového syndromu — Otická past na kamiony — Zájem o koupi řopíků klesá — Balet gala v Plzni

                                                                                2. 5. 2024 na ČT1
                                                                                Stopáž55 minut

                                                                                2. května

                                                                                Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                                2. 5. 2024 na ČT24
                                                                                Stopáž50 minut

                                                                                1. května

                                                                                Česko slaví 20 let v Evropské unii — 20 let Česka v Evropské unii — Vstup Česka do Evropské unie — Rozšíření Evropské unie — Evropská unie po největším rozšíření — Oslavy výročí vstupu do EU — Ruské útoky na Oděsu — Slovenská sbírka na munici pro Ukrajinu — Protesty v Tbilisi — Tramvaje se vrátily na trať mezi Libercem a Jabloncem — Propad cen elektřiny — Výročí Antonína Dvořáka ve Vysoké u Příbramě — USA a další země vyzvaly Hamás k propuštění rukojmích — Pomoc z Turecka do Pásma Gazy — Zemřel Miroslav Macek — Zásahy hasičů kvůli čarodějnicím — Nová metoda operace srdce — Začala turistická sezona — Zájem o letní zájezdy — Češi si za letní dovolenou připlatí — ANO zahájilo kampaň do eurovoleb — Policie vyklidila kampus Kolumbijské univerzity — Polská prokuratura vyšetřuje Orlen — Opravy silnic a chodníků po tornádu — Nová čísla a linky MHD v Ústí nad Labem — Den otevřených dveří na letišti v Náměšti nad Oslavou — Otevření Libavé v rámci akce Bílý kámen — Sankce v souvislosti s válkou na Ukrajině — Výstava Tima Burtona v Obcním domě

                                                                                1. 5. 2024 na ČT1
                                                                                Stopáž50 minut

                                                                                1. května

                                                                                Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                                1. 5. 2024 na ČT24

                                                                                Události na sociálních sítích

                                                                                Napište nám