54 minut

22. května 2023

Část: Rozkol ve vedení Liberce

Obsah dílu

Headlines — Vládní balík úspor — Výhrady opozice k vládnímu balíku — Zvýšení daní a odvodů — Platy ústavních činitelů — Konsolidační balíček — Spory o dobytí Bachmutu — Setkání ministrů zahraničí v Bruselu — Česká pivní kultura jako památka UNESCO? — Peníze na katastrofy — Odměňování vedení samospráv — Milost pro běloruského opozičníka — Povolební rozložení sil v Řecku — Akreditace pro Mendelovu unvirezitu — Představení o smyšleném setkání — Kdy do důchodu při náročné profesi — Počet studentů vysokých škol — Trest za úmyslné najetí do domova pro seniory — Nehoda cisterny u Olbramovic — Teplé počasí a lidi na koupalištích — Zefektivnění administrativy na úřadech práce — Nábor pracovníků na úřady práce — Rodičovský příspěvek — Pokuta pro vlastníka Facebooku — Pomoc při nehodě — Prezidentem schválená novela stavebního zákona — Spor o setrvání Miroslava Ševčíka na VŠE — Zájem Američanů o slovenské pasy — Nákup dronů pro armádu — Rozkol ve vedení Liberce — Zpožděná oprava základní školy — Vyklízení Českého domu v centru města — Poničená fontana di Trevi — Přemnožení divokých prasat — Propad kanálů v obcích po tornádu — Start druhé soukromé mise na ISS — Pomoc znevýhodněným matkám

Části dílu

00:11
Headlines
    Přehled zpráv.
    00:49
    Vládní balík úspor
      Ministerstvo financí dokončilo práci na úsporném balíčku a poslalo ho k připomínkám dalším resortům. Zbyněk Stanjura chce, aby koaliční politici opatření pokud možno neměnili. Zároveň ale připouští, že v úplně stejné podobě se ho vládě uhájit nepodaří.
      01:52
      Výhrady opozice k vládnímu balíku
        Podstatné změny v souboru škrtů a úprav odvodů bude požadovat hlavně opozice. Jak ANO, tak i SPD například odmítají jakékoli zvyšování daní. Obě hnutí vládě vzkázala, že chystají obstrukce ve sněmovně.
        02:27
        Zvýšení daní a odvodů
          Změny se dotknou prakticky všech. Příjmy rozpočtu mají v příštích dvou letech posílit o 69 miliard korun. Vláda chce prosadit vyšší daně z příjmu právnických osob i růst odvodů OSVČ. Plánuje víc získat z alkoholu, tabáku a hazardu i nemovitostí.
          03:05
          Platy ústavních činitelů
            Jednou z vládních úspor bude i podstatné zpomalení růstu platů ústavních činitelů. Mezi ně kromě poslanců, senátorů a ministrů patří i soudci a státní zástupci. Lídři vládních stran se dohodli, že sníží platovou základnu o 6 procentních bodů.
            05:51
            Konsolidační balíček
              Celkem má vládní seznam úspor příští rok snížit schodek státního rozpočtu zhruba o 94 miliard korun. Zpomalení růstu platů všech zhruba tří tisíc soudců, dvanácti set státních zástupců a tří set politiků by podle koalice ušetřilo 400 milionů.
              07:04
              Spory o dobytí Bachmutu
                Ukrajinská armáda odmítá, že by opustila Bachmut. O město v Doněcké oblasti se vedou těžké boje už téměř deset měsíců. Během víkendu ruské televize a telegramové kanály napojené na žoldnéřskou Wagnerovu skupinu několikrát vyhlásily, že všechny části Bachmutu, kterému Rusové říkají Arťomovsk, jsou pod kontrolou jejich sil.
                10:16
                Setkání ministrů zahraničí v Bruselu
                  Státy EU se zatím nedohodly na jedenáctém balíku protiruských sankcí.Nejnovější sada má zamezit obcházení už platných postihů. Cílí na země, ze kterých se do Ruska přeprodávají západní technologie využitelné ve vojenství.
                  11:04
                  Česká pivní kultura jako památka UNESCO?
                    Snaha zapsat českou pivní kulturu na seznam světového nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Svaz výrobců už se záměrem uspěl v Jihočeském kraji. Spotřeba piva v Česku roste navzdory zvyšujícím se cenám, víc ho ale lidé vypijí doma než v hospodách.
                    13:18
                    Peníze na katastrofy
                      Rozdělování peněz na řešení katastrof bez ohledu na potřeby hasičů nebo policistů - Nejvyšší kontrolní úřad kritizuje ministerstvo pro místní rozvoj za parametry pro nákupy techniky. Resort se závěry nespouhlasí. Třeba policie chtěla pořídit termovize a speciální vozidla asi za 170 milionů korun, ale nedostala nic.
                      14:22
                      Odměňování vedení samospráv
                        Živý vstup redaktora Ondřeje Šimečka.
                        16:13
                        Milost pro běloruského opozičníka
                          Bývalý šéfredaktor běloruského opozičního kanálu Něchta Roman Pratasevič, odsouzený na osm let, dostal milost. Prataseviče zadržela policie v roce 2021 poté, co běloruské stíhačky odklonily dopravní let z Atén do Vilniusu. Obvinila ho mimo jiné z terorismu, hanobení hlavy státu nebo vědomé šíření lží o Bělorusku.
                          16:48
                          Povolební rozložení sil v Řecku
                            Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis, jehož nová Demokracie s odstupem vyhrála nedělní volby do parlamentu, odmítl jednat o koalici. Země tak míří k novým volbám, ve kterých Vítěz dostane bonus v podobě mandátů navíc.
                            19:02
                            Akreditace pro Mendelovu unvirezitu
                              Mendelova univerzita může dál otevírat všechny své doktorské programy. Přezkumná komise Národního akreditačního úřadu zrušila rozhodnutí rady úřadu, která v lednu škole možnost uskutečňovat doktorandské studium v ekonomických vědách odebrala.
                              19:21
                              Představení o smyšleném setkání
                                Fiktivní setkání v závěru života prožijí v Divadle Viola herci Adina Mandlová a Hugo Haas. V příběhu filmového a divadelního režiséra Roberta Sedláčka se tak znovu vrátí k bolestným okamžikům svého života.
                                21:53
                                Kdy do důchodu při náročné profesi
                                  Na ministerstvu práce se poprvé sešla odborná komise k dřívějším odchodům do důchodu pro lidi v náročných profesích. Vyhodnocuje rizika pro lidské zdraví jako jsou hluk, prach nebo horko. Podle nich stanoví, koho se předčasné penze budou týkat.
                                  24:17
                                  Počet studentů vysokých škol
                                    Změny na českých univerzitách. Vloni na nich dohromady studovalo 304 a půl tisíce lidí. Přibylo cizinců - na 55 tisíc. Nejvíc je jich ze Slovenska.
                                    24:35
                                    Trest za úmyslné najetí do domova pro seniory
                                      Vrchní soud v Praze pravomocně potvrdil pětiletý trest Josefu Kijanicovi. Ten v květnu 2020 vjel autem do domova seniorů v Tachově, při incidentu utrpěla těžká zranění tři a devadesátiletá klientka. Zemřela pak v nemocnici.
                                      26:31
                                      Nehoda cisterny u Olbramovic
                                        Hlavní tah z Prahy do Tábora uzavřela po deváté ráno nehoda cisterny u Olbarmovic, převážela letecký benzin. Z asi 12 tisíc litrů uniklo jen velmi málo – podle hasičů do deseti litrů.
                                        26:52
                                        Teplé počasí a lidi na koupalištích
                                          Česko zažívá zatím nejteplejší dny tohoto roku. Teploty už včera stoupaly k 28 stupňům. Podobně tomu bylo i dnes. Toto počasí vítají třeba chovatelé dobytka, ve Znojmě dnes veřejnosti zase otevřeli koupaliště.
                                          29:02
                                          Zefektivnění administrativy na úřadech práce
                                            Situace na úřadech práce se podle resortu práce a sociálních věcí zlepšuje. Lhůty pro vyřizování dávek, které loni úřady často nestíhaly vyplácet v termínu, se tak zkracují.
                                            29:55
                                            Nábor pracovníků na úřady práce
                                              Úřady práce se dlouhodobě snaží nabírat nové zaměstnance - teď se jim daří brát hlavně lidi na takzvané dohody. Uchazeče mají motivovat lepší platové podmínky a odměny.
                                              32:32
                                              Rodičovský příspěvek
                                                Nejvíc vyplatí stát každý měsíc na rodičovském příspěvku. Letos v dubnu to bylo přes dvě a půl miliardy korun. Na dávku má nárok ten, kdo celodenně pečuje o dítě, které nedosáhlo čtyř let - počet žadatelů kolísá kolem 280 tisíc, průměrná vyplacená částka je přes 9 tisíc měsíčně.
                                                35:22
                                                Pokuta pro vlastníka Facebooku
                                                  Evropská unie udělila pokutu v přepočtu 28 miliard korun společnosti Meta Platforms za porušení předpisů na ochranu osobních údajů.
                                                  35:49
                                                  Pomoc při nehodě
                                                    Znají aktuální stav vozu, umí varovat před možnou poruchou, a tím i předcházet nehodám - řeč je o operátorech asistenčních služeb. Spojit se s nimi je možné i během jízdy, aniž by řidič použil mobilní telefon.
                                                    38:24
                                                    Prezidentem schválená novela stavebního zákona
                                                      Prezident Petr Pavel podepsal novelu stavebního zákona. Ruší plánovaný Nejvyšší stavební úřad. Ten prosadila minulá Babišova vláda přes odpor tehdejší opozice. Řízení tak zůstane při obcích, má se ale zrychlit.
                                                      38:46
                                                      Spor o setrvání Miroslava Ševčíka na VŠE
                                                        Pokračují spory o děkana Národohospodářské fakulty VŠE Miroslava Ševčíka. Podle etické komise fakulty svým chováním neporušil univerzitní kodex. Rektor Petr Dvořák naopak říká, že Ševčík dlouhodobě poškozuje dobré jméno školy.
                                                        39:14
                                                        Zájem Američanů o slovenské pasy
                                                          Zájem Američanů o slovenský pas. Jeho získání ulehčila loňská změna zákona. Jednou z možností je prokázat československé občanství maximálně u pra-prarodičů.
                                                          42:10
                                                          Nákup dronů pro armádu
                                                            Armáda přehodnotila nákup dronů. Zrušila zakázku na 3 střední bojové stroje Heron z Izraele za 2 miliardy a 700 milionů korun - a místo nich chce pořídit 200 menších pro sledování a průzkum.
                                                            43:05
                                                            Rozkol ve vedení Liberce
                                                              Živý vstup redaktorky Barbory Silné.
                                                              44:06
                                                              Zpožděná oprava základní školy
                                                                Tři roky je základní škola v Hradci Králové-Svobodných Dvorech staveništěm. Přístavba měla být hotová vloni o prázdninách. Nebude ani letos. První dodavatel zkrachoval, druhý musel stavbu zastavit - kvůli nedostatečné kvalitě.
                                                                46:00
                                                                Vyklízení Českého domu v centru města
                                                                  Zaměstnanci českého velvyslanectví v Moskvě pokračují ve vyklízení Českého domu v centru města. Vynášení nábytku a dalšího vybavení probíhá už několik týdnů. Komplex bytů a kanceláří teď funguje kvůli ruské agresi na Ukrajinu jenom v udržovacím režimu, poslední nájemníci odešli loni v dubnu.
                                                                  46:40
                                                                  Poničená fontana di Trevi
                                                                    Fontana di Trevi není poškozená a je opět v provozu poté, co si jí v neděli jako cíl protestu vybrali ekologičtí aktivisté. Volali po ukončení vládní podpory fosilních paliv, při tom do vody jedné z nejnavštěvovanějších italských památek vypustili černou barvu z rostlinného uhlí.
                                                                    47:04
                                                                    Přemnožení divokých prasat
                                                                      Přemnožená divoká prasata mezi obytnými domy - tak to teď vpadá v některých částech Mostu. Zvířata se dokonce odváží i do centra města a místních parků. Podle myslivců jsou prasata v Mostě v podstatě uvězněná - oplocení kolem hlavních silnic přerušila jejich migraci. Jen loni ve městě lovci odstřelili 300 divočáků.
                                                                      47:57
                                                                      Propad kanálů v obcích po tornádu
                                                                        I téměř dva roky po tornádu, které poničilo obce na jihu Moravy, musí obyvatelé řešit problémy, které živel, a hlavně odklízení škod způsobilo. Těžká technika, která se v obcích pohybovala, podle prvotních průzkumů poškodila místní kanalizační síť.
                                                                        49:53
                                                                        Start druhé soukromé mise na ISS
                                                                          Na mezinárodní vesmírnou stanici odstartovala druhá soukromá mise. Čtyřčlenná posádka Axiom-2 pod velením bývalé astronautky NASA Peggy Whitsonové se k ISS připojila odpoledne. Kromě dvou Američanů jsou na palubě i dva lidé ze Saudské Arábie.
                                                                          50:19
                                                                          Pomoc znevýhodněným matkám
                                                                            První porodnice se zapojují do psychosociálního screeningu, který zjišťuje u matek finanční potíže, riziko ztráty bydlení i domácího násilí. Díky dotazníkům se daří včas poznat ohrožené děti.
                                                                            Přehrát celé video
                                                                            Stopáž55 minut
                                                                            Další díl
                                                                            23. května 2023

                                                                            Přehled dílů

                                                                            Stopáž49 minut

                                                                            28. dubna

                                                                            Spotřební daň z nápojů s vysokým obsahem cukru — Zdanění slazených nápojů — Výnos spotřebních daní — Operace v Rafahu — Válka na Ukrajině — Právo spotřebitele na opravu — Kandidáti na post ministra pro vědu a výzkum — Změny v pražské MHD — Vláda o důchodové reformě — Zatčení novinářů v Rusku — Detektivní minisérie Vedlejší produkt — Končíčí čeští europoslanci — Očekávané snížení základní úrokové sazby — Sokolníci pomáhají pacientům — Soudy bez laických přísedících — Počasí v Česku opět ovlivnil prach ze Sahary — Problémy kvůli suchu — Výpadky léků pokračují — Dostupnost a ceny léků v Česku — Doručování léků na předpis — Počet lékáren v ČR — Lékárny v obcích — Vzpomínka na masakr v Javoříčku — Zájem cizinců o české občanství — Mráz na francouzských vinicích — Ochrana relikviáře svatého Maura — Trauma v životě českých dětí — Zásahem policie skončil včerejší pražský Majáles — Tisíce pstruhů do krkonošských řek — 680 let od povýšení pražského biskupství na arcibiskupství — Záchrana šlechtického sídla v Uherčicích

                                                                            28. 4. 2024 na ČT1
                                                                            Stopáž49 minut

                                                                            28. dubna

                                                                            Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                            28. 4. 2024 na ČT24
                                                                            Stopáž49 minut

                                                                            27. dubna

                                                                            Nejméně vymáhaných dluhů za posledních osm let — Počet exekucí klesá — Zahájené exekuce — Ruské útoky na Ukrajinu — Jednání o míru s Hamásem — Neaktivní datové schránky živnostníků — Prestižní označení pro krajinu u Plas — Nové vedení České obce Sokolské — Zemřel historik Robert Kvaček — Ničivá tornáda v USA — Smrt Alexeje Navalného — Hokejová výstava "Na led!" — Vzpomínka na zavražděné obyvatele Zákřova — Vyšší platby za sociální služby — Spotřeba tepla v končící topné sezóně — Dražba býků plemene Angus — Čeští studenti v USA — Volné šíření filmů — Zákaz předjíždění pro kamiony na D1 — Sčítání škod po vlně mrazů nekončí — Škody na zahrádkách — Předpověď počasí — Likvidace škůdců na rostlinách — Výroba stíhaček F-35 v italském Cameri — Projekt na podporu aktivních lidí v Česku — Setkání veteránů — Kastrace jako podmínka ke změně pohlaví — Český rekord v počtu psů — Kytara jako investice

                                                                            27. 4. 2024 na ČT1
                                                                            Stopáž49 minut

                                                                            27. dubna

                                                                            Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                            27. 4. 2024 na ČT24
                                                                            Stopáž54 minut

                                                                            26. dubna

                                                                            Investice v Česku — Nové investice a zisky obcí — Investice dojednadné přes CzechInvest — Zbraně pro Ukrajinu — Nový mobilizační zákon na Ukrajině — Ministr zahraničí v Maďarsku — Škody ve vinohradech — Doživotí pro Jiřího Dvořáka — Bezpečnostní opatření během MS v hokeji — Policejní zásah v MS kraji — Antony Blinken v Číně — TikTok v USA — Film inspirovaný příběhem sériového vraha — Neshody na legalizaci konopí — Krádeže vzácných knižních originálů — Požár na Vinohradech — Sníh na horách — Stav českých lesů — Lesy podle druhu vlastníctví — Dřevokazné houby — Energetická výstavba v lesích — Další protestní akce českých zemědělců — Nebezpečná nákaza meningokovou bakterií — Kauza možných úplatků od proruské sítě — Propalestinské blokády univerzit — 79. výročí konce 2. světové války — 20 let v EU — Výcvik elitních policistů — Mělník a okolí zaplaví hlasitá hudba — 70 let od prvních solárních článků — Problémy s pouliční prostitucí v Karviné — Dražba vzácné sbírky mincí — Dragon e4

                                                                            26. 4. 2024 na ČT1
                                                                            Stopáž55 minut

                                                                            26. dubna

                                                                            Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                            26. 4. 2024 na ČT24
                                                                            Stopáž55 minut

                                                                            25. dubna

                                                                            Ministryně pro vědu a výzkum končí — Ministryně Langšádlová podala demisi — Reakce vědecké sféry — Změny ve vládě Petra Fialy — Demise ministryně Langšádlové — Škody na úrodě — Zničená úroda ovoce po mrazech — Předpověď počasí — Škody po mrazech v Evropě — Nákaza černým kašlem v Česku — Plovoucí molo u břehu Gazy — Válka na Ukrajině — Obvinění policisty — Audiokniha roku 2023 — Jednání opozice s vládou — Evropská komise o změnách v RTVS — Průměrné ceny pohonných hmot — Nehoda v Moulin Rouge — Kontroly celníků v Mělníku — Zálohování plastových obalů — Plastové lahve — Neoddělitelná víčka na PET lahvích — Státní podpora stavebního spoření — Rozvoj ČR po vstupu do Evropské unie — Kauza Weinstein — Stávka leteckých dispečerů ve Francii — Motiv masového vraha z FF UK — Noční vycházky v metru — Šest studentek kutnohorské střední školy skončilo v péči lékařů — Zisky železničních dopravců — Zpoplatněné Benátky — Začala Flora Olomouc — Digitální podoba sv. Vojtěcha

                                                                            25. 4. 2024 na ČT1
                                                                            Stopáž54 minut

                                                                            25. dubna

                                                                            Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                            25. 4. 2024 na ČT24
                                                                            Stopáž54 minut

                                                                            24. dubna

                                                                            Jednání tripartity — Růst platů státních zaměstnanců — Návrhy NERV na podporu hospodářstí — Americké peníze pro Ukrajinu, Izrael i Tchaj-wan — Schválená americká pomoc Ukrajině — Petr Bartovský ředitelem Vojenského zpravodajství — Zdražování nemovitostí — Devatenáctiletý trest — Mráz a sníh ohrožuje úrodu — Odvolání hlavní hygieničky — Změny ve slovenských veřejnoprávních médiích — Povinnosti evropských zemědělců — Pražské ptactvo — Jednání o návrhu důchodové reformy — Volební model — Saharský písek nad Řeckem — První sanitka s elektrickým pohonem — Zátah na útočníky na bankovní účty — Útoky na klienty bank — Hlášení podezřelých nákupů zbraní — Nový systém emisních povolenek — Přípravy útoku na Rafah — 20 let Česka v EU — Dotace Evropské unie — Amnesty International o lidských právech v Česku — Obce sestavují volební komise — Přípravy na hokejové mistrovství — Výuka jaderných inženýrů — KDU-ČSL odsuzuje výstupy Cyrila Svobody — Debata o korespondenční volbě — Nový pohled na historii Avarů — Opravené mosty u Kfel — Skautský den — Leonard Slatkin v Obecním domě

                                                                            24. 4. 2024 na ČT1
                                                                            Stopáž54 minut

                                                                            24. dubna

                                                                            Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                            24. 4. 2024 na ČT24

                                                                            Události na sociálních sítích

                                                                            Napište nám