48 minut

14. května 2023

Část: Zelenskyj je v Paříži

Obsah dílu

Headlines — Podoba úsporného balíku — Úspory na příjmové straně — Platy v justici — Volební model — Volodymyr Zelenskyj v Německu — Zelenskyj je v Paříži — Podvody s fotovoltaikou — Prezidentské a parlamentní volby v Turecku — Objížďky opravovaného mostu — Příměří na Blízkém východě — Finále Eurovize s českou účastí — Majetek Rusů v Česku — Stavební spoření — Vandalismus na jihu Čech — Hromadná nehoda na D1 — Spor o ochranu starých lesů — Dopad změn v sazbách DPH — Změna sazeb DPH od r. 2024 — Změny DPH ve zdravotnictví — Zvýšení sazby DPH z 10 % na 21 % — Připomínka obětí romského holocaustu — Virtuální prohlídka tábora v Letech — Cyklón Mocha — Prevence srdečního selhání — Český restaurátor samurajských mečů — Pád horolezců v Adršpachu — Rus a Ukrajinec na knižním veletrhu

Části dílu

00:01
Headlines
    Přehled zpráv.
    00:39
    Podoba úsporného balíku
      Premiér odmítá zásadní změny v představeném vládním balíku úspor. Petr Fiala to řekl v Otázkách Václava Moravce. Zítra bude šéf kabinetu jednat o rozpočtových opatřeních i se zástupci odborů.
      02:33
      Úspory na příjmové straně
        Příjmy státního rozpočtu mají v příštích dvou letech posílit o 69 miliard korun. Vláda chce prosadit vyšší daně z příjmu právnických osob i růst odvodů u OSVČ a dohod o provedení práce. Plánuje víc získat z alkoholu, tabáku a hazardu i nemovitostí.
        03:54
        Platy v justici
          Některé úřady si přitom stěžují na nedostatek zaměstnanců i na to, že volná místa nemůžou kvůli nízkým platům obsadit. Třeba soudy mluví o hrozícím kolapsu. Jejich úředníci mají navzdory úsporám slíbený růst výdělků.
          06:18
          Volební model
            Kdyby se na přelomu dubna a května konaly volby do sněmovny, vyhrálo by podle průzkumu firmy Kantar pro ČT hnutí ANO. Hlas by mu dalo 30 a půl procenta respondentů. Druhá by skončila ODS - 17 procent.
            07:22
            Volodymyr Zelenskyj v Německu
              Živý vstup zpravodaje Pavla Poláka.
              09:24
              Zelenskyj je v Paříži
                V západoněmeckých Cáchách převzal Volodymyr Zelenskyj i za ukrajinský lid Mezinárodní cenu Karla Velikého. Ještě dnes má pak dorazit do Paříže. Francouzskou metropoli navštíví Zelenskyj během ruské agrese už podruhé.
                09:39
                Podvody s fotovoltaikou
                  Ministerstvo průmyslu se spolu s obchodní inspekcí zaměří na kontroly firem, které instalují fotovoltaické panely a další energeticky úsporné technologie. Přibylo totiž stížností zákazníků na jejich služby.
                  11:56
                  Prezidentské a parlamentní volby v Turecku
                    Napětí kolem voleb v Turecku. Po sečtení třetiny hlasů má podle provládních zdrojů navrch úřadující prezident Tayyip Erdogan. Jeho náskok se ale snižuje. Opoziční zdroje naopak hlásí náskok svého kandidáta.
                    14:36
                    Objížďky opravovaného mostu
                      Živý vstup redaktorky Kristiny Kolovrátkové.
                      17:07
                      Příměří na Blízkém východě
                        Příměří mezi Izraelem a organizací Palestinský islámský džihád, které vstoupilo v platnost v sobotu večer, zatím platí. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu poděkoval Egyptu za diplomatické zprostředkování klidu zbraní.
                        17:47
                        Finále Eurovize s českou účastí
                          Hudební finále Eurovize má svého vítěze. Koncert, který je každoročně nejsledovanějším televizním přenosem na světě, letos v vyhrálo Švédsko. Soutěž v britském Liverpoolu se letos konala na podporu Ukrajině, která ji nemohla kvůli válce uspořádat.
                          20:38
                          Majetek Rusů v Česku
                            Další dohledaný majetek, který si v Česku pořídil ruský oligarcha Igor Vorobej. Majitel farmaceutického koncernu měl problémy se zákonem. Jeho rodina vlastní v Karlových Varech vilu za desítky milionů korun.
                            23:12
                            Stavební spoření
                              Uvadající zájem o půjčky na bydlení registrují stavební spořitelny.Od ledna do dubna poskytly úvěry za necelých 11 miliard - o tři pětiny míň než před rokem. / Příliš se ale nezměnil počet nových smluv o stavebním spoření. Za první čtyři měsíce jich klienti letos uzavřeli 173 tisíc.
                              23:37
                              Vandalismus na jihu Čech
                                Na Jihu Čech přibývá případů vandalismu. Od začátku roku jich tam policisté řešili 164. V posledním týdnech pachatelé škodili třeba v českobudějovickém volnočasovém parku nebo volarském muzeu.
                                25:27
                                Hromadná nehoda na D1
                                  Hromadná nehoda dnes zkomplikovala návraty z víkendu na dálnici D1 ve směru do Prahy. U Mirošovic se postupně srazilo pět aut. Záchranáři převezli do nemocnice jednoho zraněného.
                                  25:44
                                  Spor o ochranu starých lesů
                                    Stát by měl podle ekologů ochránit staré lesy. Ty, které rostou přes 120 let, by neměl kácet kvůli zachování biodiverzity a pro ochranu klimatu. Na jejich význam upozorňují i vědci z České zemědělské univerzity.
                                    28:00
                                    Dopad změn v sazbách DPH
                                      12 miliard korun - o tolik by měly klesnout podle ministra financí Zbyňka Stanjury příjmy do veřejných rozpočtů snížením sazby DPH u potravin z 15 na 12 procent. Zda bude pokles opravdu znát na cenovkách opoziční politici i někteří analytici zpohcybňují.
                                      31:16
                                      Změna sazeb DPH od r. 2024
                                        Třeba u potravin se počítá se snížením DPH o tři procentní body. Naopak nealkoholické nápoje se dostanou z patnácti do jednadvaceti procentní sazby. Ještě větší skok má být u čepovaného piva - z deseti procent na jednadvacet.
                                        31:18
                                        Změny DPH ve zdravotnictví
                                          DPH se zvýší taky u části léků. Těch, které jsou momentálně v nejnižší desetiprocentní sazbě. Nově by se měly přesunout do sazby dvanáctiprocentní.
                                          33:14
                                          Zvýšení sazby DPH z 10 % na 21 %
                                            DPH se změní i u některých služeb - do jednadvaceti procentní sazby se dostanou třeba ty kadeřnické. Stejně to bude třeba i s opravami bot a výrobků z kůže. Daň se zvýší také u oprav jízdních kol nebo úklidu domácností.
                                            35:51
                                            Připomínka obětí romského holocaustu
                                              Stovky lidí si v Letech u Písku připomněly oběti bývalého koncentračního tábora pro Romy. Po osm a dvaceti letech se piety zúčastnila i hlava státu.
                                              36:21
                                              Virtuální prohlídka tábora v Letech
                                                Součástí nově vybudovaného památníku by měla být i virtuální prohlídka s dobovými fotografiemi a svědectvími pamětníků. Model vytvořila organizace Romea spolu s ČVUT.
                                                39:46
                                                Cyklón Mocha
                                                  Silný cyklon Mocha udeřil na pobřeží Bangladéše a Myanmaru. Provází ho vítr o rychlosti až 210 kilometrů v hodině. Úřady už evakuovaly na půl milionu lidí a obávají se humanitární katastrofy. Cyklón by mohl zasáhnout největší uprchlický tábor světa Cox's Bazar.
                                                  40:17
                                                  Prevence srdečního selhání
                                                    Tisíce srdcí v Česku selhávají. Do sedmi let by s tím mohlo mít problém i 450 tisíc lidí. Vyplývá to z odhadů lékařů, kteří se na léčbu srdce specializují. I o tomto trendu mluvili na sjezdu České kardiologické společnosti v Brně. Pomoct má Národní kardiovaskulární plán.
                                                    42:26
                                                    Český restaurátor samurajských mečů
                                                      Žádné kompromisy. To je základní pravidlo restaurátorů samurajských mečů, které jsou v Japonsku součástí kultury a národního dědictví. Specialistů, kteří se věnují úzce vyhraněným metodám údržby, jsou jen desítky. Mezi elitními řemeslníky se prosadil i Čech.
                                                      44:42
                                                      Pád horolezců v Adršpachu
                                                        Muž se ženou dnes spadli ze skály v Adršpachu v oblasti Řeřichovy rokle. Záchranářům komplikoval práci složitý terén. S vyhledáním zraněných pomáhaly čtyři jednotky hasičů i s pomocí vrtulníků, a také sklaní záchrana služba.
                                                        45:06
                                                        Rus a Ukrajinec na knižním veletrhu
                                                          Končí Svět knihy. Mezinárodní knižní veletrh a literární festival. Jedněmi z jeho hlavních hvězd byli ruský spisovatel Vladimir Sorokin a ukrajinský literát Serhij Žadan. Ten v Praze i koncertoval se svou kapelou Sobaki.
                                                          Přehrát celé video
                                                          Stopáž54 minut
                                                          Další díl
                                                          15. května 2023

                                                          Přehled dílů

                                                          Stopáž55 minut

                                                          28. května

                                                          Headlines — Platy soudců — ÚS o snížení platů soudců — Základní platy soudců — Jednání o pomoci Ukrajině — Evropští lídři v Praze — Reforma penzí — Poslanci o důchodové reformě — Další údery v Rafahu — Vyšetřování útoku v Rafahu — Opera Libuše na Pražském jaru — Kauza exsoudce Sováka — Studie k černému kašli — Disciplinární řízení vůči Okamurovi — Bouře v USA mají 23 obětí — Stavba tunelu na dálnici D3 — Housle Pavla Šporcla — Zájem o rekvalifikace roste — Konzumace alkoholu v Česku — Kuřáci v Česku — Češi pijí méně piva — Vězení za zapálení squatu — Napětí v Gruzii — Soud zamítl Zemanovu žalobu — Dotace na fotovoltaiku — Problémy dětí s rodiči ve vězení — Hosté a program festivalu Karlovy Vary — Trump je první trestně stíhaný exprezident USA — Slova papeže o homosexuálech — Řidiči MHD si nesmějí pouštět hudbu — Zlatá tretra v Ostravě — Vydrám se na Šumavě daří

                                                          28. 5. 2024 na ČT1
                                                          Stopáž49 minut

                                                          28. května

                                                          Znakový jazyk a skryté titulky

                                                          28. 5. 2024 na ČT24
                                                          Stopáž55 minut

                                                          27. května

                                                          Oslavy hokejového zlata — Oslavy na Staroměstském náměstí — Čeští hokejisté jsou mistři světa — Oslavy titulu z hokejového šampionátu — Podpora dostupného bydlení — Údery v Rafahu — Ukrajinci zasáhli Rusům radar — Poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem — Dezinformační aktivity z Ruska a Číny — Nové protiruské sankce — Sesuvy půdy na Papui-Nové Guineji — Nákaza černým kašlem — Výročí operace Anthropoid — Zájem o zájezdy do Chorvatska — Krajské, senátní a obecní volby — Soud přerušil případ požáru v Českém Švýcarsku — Čeští hokejisté jsou mistři světa — Atmosféra na šampionátu — Prezident pogratuloval hokejistům — Oslavy hokejových mistrů — Celková sledovanost — Finále mistrovství světa na obrazovkách — Stávka justičního personálu — Emmanuel Macron v Drážďanech — Dominik Feri nastoupil do vězení — Summit představitelů Jižní Koreje, Číny a Japonska — Čeští studenti obsadili ve finále European Money Quiz druhé místo — Demolice mostu v Semilech — Čeští vojáci cvičí v Litvě — Vrcholí festival Divadelní svět v Brně — Cena Olgy Havlové — Palírnám končí sezóna — Čapí hnízda v ohrožení

                                                          27. 5. 2024 na ČT1
                                                          Stopáž55 minut

                                                          27. května

                                                          Znakový jazyk a skryté titulky

                                                          27. 5. 2024 na ČT24
                                                          Stopáž49 minut

                                                          26. května

                                                          Změny u věku odchodu do důchodu — Zvyšování důchodového věku — Hospodaření systému důchodového pojištění — Ruský útok na hobbymarket v Charkově — Útok z Pásma Gazy na Tel Aviv — Zápas českých hokejistů o zlato — Existenční potíže malých obchodů — Tragický sesuv půdy v Papui-Nové Guineji — Francouzský prezident v Německu — Miliardy pro školství — Dražba nalezeného díla Jana Zrzavého — Změny u zdravotních prohlídek strojvedoucích — Silné bouřky v Česku — Návrat ukradených listin Univerzity Karlovy — Požár STK v Jilemnici — Aleje u silnic bezpečnější pro řidiče — Hokejový zápas o zlato — Finále pohledem hráčů i fanoušků — Úspěchy české hokejové reprezentace — Medaile pro letošní turnaj — Sledovanost hokejových přenosů ČT — Podpora fanoušků na náměstích — Náklady na uspořádání šampionátu — Útraty hokejových fanoušků — Úlovky rybářů pro vlastní spotřebu — Dražší povolenky pro rybáře na Orlíku — Průzkum vraku na dně Karibského moře — Školní obědy pro děti z rodin v nouzi — Obnovena jednodenní chirurgie v Sušici — Záchrana podvyživených psů — Závěr festivalu v Cannes — Romský festival Khamoro

                                                          26. 5. 2024 na ČT1
                                                          Stopáž49 minut

                                                          26. května

                                                          Znakový jazyk a skryté titulky

                                                          26. 5. 2024 na ČT24
                                                          Stopáž49 minut

                                                          25. května

                                                          Pomoc lidem v bytové nouzi — Podpora bydlení — Ztráta bydlení — Ruský útok na hobbymarket v Charkově — Práce ukrajinských hasičů — Česko zasáhly silné bouřky — Češký tým ve finále hokejového MS — Finále MS v hokeji — Předvolební kampaň ve Velké Británii — Zdravotní stav premiéra Fica — Ovoce na šťávy a marmelády — Velký městský okruh v Brně — Dílo Franze Kafky na festivalu Svět knihy — Posuzování příspěvků na péči — Nehoda autobusu v Rakousku — 30 let od odsouzení Ludvíka Zifčáka — Trest za nacistickou vlajku — Holubi likvidují úrodu — Placení daně z nemovitosti — Platba daně z nemovitosti — Zvýšení daní z nemovitosti — Elektronizace zdravotnictví — Sesev půdy na Papui-Nové Guineji — Vpomínka na politické vězně v Jáchymově — Opatření proti přemíře turistů v Barceloně — Den starokladrubského koně — Pravidla pro používání umělé inteligence — 150 let obce baráčnické — Prohlídky soukromých hradů a zámků — Festival elektrických aut

                                                          25. 5. 2024 na ČT1
                                                          Stopáž49 minut

                                                          25. května

                                                          Znakový jazyk a skryté titulky

                                                          25. 5. 2024 na ČT24
                                                          Stopáž54 minut

                                                          24. května

                                                          Návrh státního rozpočtu na příští rok — Požadavky ministrů na změny v rozpočtu — Hospodaření státu — Reakce z Izraele na rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora — Boje na Ukrajině — Nehoda prezidenta Pavla — Kontroverzní výroky poslance Tomia Okamury — Změny na ruských ministerstvech a v armádě — Čínské cvičení u Taiwanu — Feriho trestní kauza — Zemřel herec a režisér Jan Kačer — Vzpomínky na Jana Kačera — Přípomínka Jana Kačera ve vysílání ČT — Dostavba pražského okruhu — Návrh zákona o odměňování zdravotníků — Úspory českých domácností — Srážka vlaku s lokomotivou — Úspěch českých hokejistů — Ceny ovoce a zeleniny — Ceny výrobců v zemědělství — Ceny ovoce v Polsku — Produkce zeleniny v ČR — Zřícení budovy na Mallorce — Hlasovací lístky před volbami do EP — Propuštění Iva Kaderky — Uctění památky vězňů z Jáchymova — Zákazy předjíždění kamionů — Valorizace finančních náhrad církvím — Cla na čínské elektromobily v USA — Vydatný déšť na jižní Moravě — Hledání invazních druhů rostlin a zvířat — Předvolební kampaň ve Francii — Nový bezpečnostní přeliv na Orlíku — Přípravy všesokolského sletu — Aréna bratří Formanů

                                                          24. 5. 2024 na ČT1
                                                          Stopáž54 minut

                                                          24. května

                                                          Znakový jazyk a skryté titulky

                                                          24. 5. 2024 na ČT24

                                                          Události na sociálních sítích

                                                          Napište nám