49 minut

5. února 2023

Část: Pátrání po vrahovi na útěku

Obsah dílu

Škrty v důchodech — Debaty o omezení výchovného — Průměrný důchod — Obavy z ruské ofenzívy — Boje na východě Ukrajiny — Příběh architekty uprchlé z Ukrajiny — Spor o jmenování předsedy Ústavního soudu — Schůzka prezidenta Zemana s premiérem — Extremismus v Česku — Sestřelení podezřelého balonu — Laviny v zahraničí — Zdražování mobilních operátorů — Íránské milosti — Péče o tanečníky Národního divadla — Inaugurace bez vojenské přehlídky — Protesty proti izraelské vládě — Úspory energií na ministerstvech — Nehoda trolejbusu v Ostravě — Varování před mrazy — Tři roky odbahňování zámeckého rybníka — Trendy v nakupování — Nejčastější zboží v akci — Samoobslužné prodejny — Zákaz dovozu ropných produktů — Papežova mše v Súdánu — Kolony v Bedřichově — RegioJet skončí na Smíchovském nádraží — Pátrání po vrahovi na útěku — Prevence syndormu diabetické nohy — Vysunutí lávky přes chebské nádraží — Výročí úmrtí legendárního komika — Ceny české filmové kritiky

Části dílu

00:40
Škrty v důchodech
    Důchody by od příštího roku už nemusely růst tak rychle teď. Změnu připravuje vláda. Penzijní účet je hluboko v mínusu. Jen letos si stát musí na důchody půjčit přes 80 miliard korun.
    01:24
    Debaty o omezení výchovného
      Část vládních stran by chtěla ušetřit miliardy korun i na výchovném. Tedy příspěvku lidem v penzi 500 korun za každé dítě, o které během života pečovali. Od ledna ho dostávají většinou ženy. ODS a TOP 09 chtějí výplatu omezit třeba výší příjmu. Proti jsou lidovci a výhrady mají i Starostové a Piráti.
      04:54
      Průměrný důchod
        Zatím vysoká inflace průměrný důchod rychle zvyšuje. Letos v lednu už se přiblížil částce 19 a půl tisíce korun. Oproti prosinci se zvedl bezmála o 14 set. Další mimořádná valorizace je v plánu v létě - a to o průměrných 7 stovek.
        05:39
        Obavy z ruské ofenzívy
          Kyjev očekává, že v únoru Moskva podnikne na Ukrajinu mohutný útok. Její jednotky jsou ale podle ministra obrany připravené ho odrazit, i když některé dodávky západní techniky nedorazí včas. Spekuluje se o 24. únoru, tedy dni prvního výročí začátku války.
          06:39
          Boje na východě Ukrajiny
            Živý vstup zpravodaje Andrease Papadopulose.
            08:39
            Příběh architekty uprchlé z Ukrajiny
              Válka na Ukrajině trvá už skoro rok. Česká televize celou dobu přináší i příběhy těch, kdo kvůli ruské agresi přišli o domov. Mezi stovky tisíc uprchlíků patří i Anna Voďanická. S dětmi opustila svou vlast a vzdala se místa úspěšné architekty.
              10:36
              Spor o jmenování předsedy Ústavního soudu
                Nový prezident Petr Pavel musí podle Pavla Rychetského ignorovat případné jmenování předsedy Ústavního soudu Milošem Zemanem. Současný šéf nejvyšší instance to řekl v Otázkách Václava Moravce. Končící hlava státu uvedla, že ustanovení nového předsedy zvažuje.
                11:28
                Schůzka prezidenta Zemana s premiérem
                  Živý vstup redaktorky Zuzany Smieškové.
                  13:06
                  Extremismus v Česku
                    Demokratické základy Česka mohou podle Ministerstva vnitra ohrozit lidé nespokojení se směřováním státu. Resort to uvádí ve zprávě o projevech extremismu za loňské druhé pololetí. Dodává, že početnou skupinu obyvatel silně ovlivňují konspirační teorie a je manipulovatelným cílem extremistických politiků, případně cizí moci, včetně kremelské propagandy.
                    13:47
                    Sestřelení podezřelého balonu
                      Letectvo Spojených států sestřelilo záhadný výškový balon, který se týden vznášel nad jeho územím. Washington ho považuje za čínské špionážní zařízení a i s ohledem k jeho rozměrům čekal, dokud nedoletí nad moře.
                      15:59
                      Laviny v zahraničí
                        Pět lidí zemřelo pod lavinami v rakouském Tyrolsku. Kromě čtyř turistů také řidič sněžného pluhu. Na západě země dál platí čtvrtý z pěti stupňů lavinového nebezpečí. Kvůli němu záchranáři několikrát přerušili pátrání. Jen v sobotu se v Tyrolsku utrhlo třicet lavin, deset z nich kvůli lidem.
                        16:27
                        Zdražování mobilních operátorů
                          Operátor Vodafone od konce února zdraží paušální mobilní tarify. Po T-Mobilu a O2 je tak posledním z velkých hráčů, který se rozhodl zvýšit ceny některých produktů. Krok vysvětluje rostoucími náklady.
                          18:41
                          Íránské milosti
                            Milost desítkám tisíc vězňů udělil íránský vůdce Alí Chameneí u příležitosti blížícího se výročí islámské revoluce. Podle íránských médií jsou mezi nimi i lidé uvěznění během masivních protestů, které propukly loni v září po smrti dvaadvacetileté Mahsy Amíníové, kterou zatkla mravnostní policie.
                            19:07
                            Péče o tanečníky Národního divadla
                              Tanečníci jako vrcholoví sportovci. Srovnání podle sólistů Baletu Národního divadla platí kvůli velké fyzické zátěži, extrémním výkonům i častým zraněním. Proto teď první scéna otevřela vlastní rehabilitační a fyzioterapeutické centrum.
                              21:48
                              Inaugurace bez vojenské přehlídky
                                Součástí inaugurace nově zvoleného prezidenta nebude vojenská přehlídka - uvedla to budoucí kancléřka Jana Vohralíková. Lidem chce během slavnostního aktu zpřístupnit třetí nádvoří, kde budou velkoplošné obrazovky.
                                22:11
                                Protesty proti izraelské vládě
                                  Na sto tisíc lidí v sobotu večer demonstrovalo proti izraelské vládě. Protesty se konají každý týden už od začátku ledna. Lidem vadí plány stávající koalice, vedené Benjaminem Netanjahuem, na reformu soudnictví.
                                  23:31
                                  Úspory energií na ministerstvech
                                    Úsporný energetický režim ve vládních i parlamentních objektech. Už pět měsíců méně topí a svítí. Spotřebu snížily až o desítky procent. Teď se úřady zaměří i na výměnu oken nebo kotlů.
                                    25:51
                                    Nehoda trolejbusu v Ostravě
                                      Pět zraněných včetně řidiče po nehodě trolejbusu v Ostravě – šofér vyjel mimo silnici a naboural do pouliční lampy.
                                      26:10
                                      Varování před mrazy
                                        Varování před silným mrazem. Na Českomoravské vrchovině, severu a východě země podle meteorologů klesnou teploty až pod minus 12 stupňů Celsia. A to minimálně do středečního dopoledne.
                                        26:30
                                        Tři roky odbahňování zámeckého rybníka
                                          Sto tisíc krychlových metrů bahna - tolik museli zahradníci vylovit ze zámeckého rybníka v Lednici, aby vypadal tak, jak ho před dvěma sty lety postavili. Za měsíc začnou nádrž napouštět. Tříletá práce na odbahnění a zpevnění břehů vyšla na 140 milionů korun.
                                          28:38
                                          Trendy v nakupování
                                            Prodejcům potravin loni tržby rostly. Podle dat z pokladních systémů největších řetězců šly nahoru asi o sedm procent. Důvodem bylo hlavně výrazné zdražení.
                                            30:46
                                            Nejčastější zboží v akci
                                              A teď k tomu co se v akcích prodává nejčastěji. Pokud jde o potraviny, data z pokladních systémů ukázala, že nejvíc se ve slevách na odbyt máslo. Následují nápoje - alkoholické i nealkoholické.
                                              31:29
                                              Samoobslužné prodejny
                                                Kromě akcí se snaží prodejci přilákat zákazníky taky moderními technologiemi - v tuzemsku proto investují třeba do samoobslužných pokladen, skenerů nebo automatických prodejen.
                                                34:54
                                                Zákaz dovozu ropných produktů
                                                  Ode dneška platí zákaz dovozu ruských ropných produktů do Evropské unie. Týká se nafty, benzínu, leteckého paliva nebo topných olejů. Do zbytku světa pak mají tyto komodity mířit s uměle sníženou cenou.
                                                  37:17
                                                  Papežova mše v Súdánu
                                                    Na sedmdesát tisíc lidí se zúčastnilo mše, kterou v hlavním městě Jižního Súdánu Jubě vedl papež František. Pontifik vyzval obyvatele nejmladšího státu na světě, aby se vyvarovali nenávisti a usilovali o mír.
                                                    37:46
                                                    Kolony v Bedřichově
                                                      Slunečné počasí a dobré sněhové podmínky. Ale taky plná parkoviště a fronty. Na hory vyrazily tisíce lidí. Kromě víkendových turistů jsou navíc v lyžařských střediscích i návštěvníci, kteří přijeli na prázdniny.
                                                      38:18
                                                      RegioJet skončí na Smíchovském nádraží
                                                        Pražské Smíchovské nádraží se zřejmě v létě výrazně zmenší. Správa železnic počítá, že zruší jeho západní část, kde vznikne obytná čtvrť. Teď místo slouží hlavně jako zázemí pro soukromého dopravce RegioJet, který bude muset hledat nové prostory.
                                                        40:53
                                                        Pátrání po vrahovi na útěku
                                                          Policie pátrá po vrahovi na útěku – 42letý 190 cm vysoký štíhlý muž měl v jednom z hotelů v centru Prahy v sobotu zabít ženu. Z místa odjel Škodou Scala s libereckou registrační značkou.
                                                          41:19
                                                          Prevence syndormu diabetické nohy
                                                            Patří mezi hlavní příčiny hospitalizace lidí s cukrovkou. Se syndromem diabetické nohy se v Česku léčí 70 tisíc pacientů. Může vést až k amputaci nebo úmrtí. Zásadní roli hraje prevence.
                                                            43:36
                                                            Vysunutí lávky přes chebské nádraží
                                                              Náročná noční práce na stavbě lávky přes chebské nádraží. Vyrobit a nasunout betonové díly nad trakčním vedením je totiž možné jen v době, kdy nejezdí vlaky. Lávku měla původně postavit firma Raeder a Falge, jenže ta loni na podzim skončila v insolvenci.
                                                              44:17
                                                              Výročí úmrtí legendárního komika
                                                                Louis de Funes, jeden z největších francouzských herců. Od jeho smrti uplynuly v těchto dnech čtyři desítky let. Na sklonku života se uchýlil na zámek v malé vesnici na Loiře, kde na něj stále vzpomínají. A potvrzují, že v soukromí byl úplně jiný, než ve svých filmech.
                                                                46:36
                                                                Ceny české filmové kritiky
                                                                  Arvéd je - podle filmových kritiků - nejlepším snímkem loňského roku. Drama o historicky reálné postavě okultisty a udavače Jiřího Arvéda Smíchovského bylo zároveň nejúspěšnějším dílem - na Cenách české filmové kritiky proměnilo tři nominace ze čtyř.
                                                                  Přehrát celé video
                                                                  Stopáž54 minut
                                                                  Další díl
                                                                  6. února 2023

                                                                  Přehled dílů

                                                                  Stopáž54 minut

                                                                  28. března

                                                                  Headlines — Jednání o důchodové reformě — Změny v důchodech — Zpomalení růstu nových důchodu — Debaty o důchodové reformě — Slovensko před volbou prezidenta — Záměna pacientek ve FN Bulovka — Ceny energií dál klesají — Útok na předměstí Moskvy — Kontroly na silnicích — Zásahy Daňové Kobry — Poselství Karla III. — 100 let Krvavého románu Josefa Váchala — Vývoj růstu HDP — Zásah proti ruské vlivové síti — Průměrné ceny pohonných hmot — Požár střechy domu na Václavském náměstí — Včasné odhalení rakoviny díky screeningu — Začíná sezóna památek — Návštěvnost památek ve správě NPÚ — Noví nájemníci Zlaté uličky — 25 let vězení za trýznivou vraždu seniorky — Kampaň na podporu obětí trestných činů — Spor o dovoz zemědělských plodi — Odvrácený útok na město Kupjansk — Nové osvětlení v okolí Klánovického lesa — První past na sršeň asijskou — Hydroponické systémy — Daně z příjmů pro seniory — Dopad války na ekonomiku — Posilování spojů — Ochrana mláďat pomocí dronů — Festival Spectatulare

                                                                  28. 3. 2024 na ČT1
                                                                  Stopáž54 minut

                                                                  28. března

                                                                  Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                  28. 3. 2024 na ČT24
                                                                  Stopáž55 minut

                                                                  27. března

                                                                  Ústupky výměnou za hladké jednání o korespondenční volbě — Obstrukce při jednání o korespondenční volbě — Celkový počet hodin jednání — Vyjednávání o detailech korespondenční volby — Vyšetřování příčin neštěstí v Baltimoru — Příspěvek na nákup munice pro Ukrajinu — Odhalení proruské sítě v Česku — Trest pro sbormistra za zneužívání dětí — Prodej o velikonočních svátcích — Výdělky doktorandů — Propouštění v Diamu — Protest proti změnám v RTVS — První republika v umění — Ostraha hranic v Pobaltí — Odhadovaný růst německé ekonomiky — Požár v jablonecké nemocnici — Inspirace nemocnou princeznou — Skoro letní Velikonoce — Předpověď počasí na Velikonoce a další dny — Předčasně probuzená příroda — Roubování ovocných stromů — Debata o velvyslanci v Rusku — Nehoda autobusu v Lipsku — Penze prominentů komunistického režimu — Zneškodnění útočícího medvěda — Soud o letišti v Líních — Pohybem proti obezitě školáků — Kácení nebezpečných stromů u D10 — Nová pravidla bezpečnosti v hongkongu — Nová definice tzv. anticikanismu — Operace popálené Yulie — Obvinění v kauze Ramfin — Tradiční pletení pomlázek — Oratorium Stabat Mater

                                                                  27. 3. 2024 na ČT1
                                                                  Stopáž55 minut

                                                                  27. března

                                                                  Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                  27. 3. 2024 na ČT24
                                                                  Stopáž53 minut

                                                                  26. března

                                                                  Bezpečnostní situace ve světě podle prezidenta a BIS — Rizika pro Česko — Pocit bezpečí v Česku — Opatření v evropských městech — Očekávané oživení ekonomiky — Co brzdí ekonomiku — Náraz lodě do mostu v Baltimoru — Příčina kolize lodě s mostem — Poplatky za veřejnoprávní média — Pásmo Gazy bez příměří — Slovinsko k munici pro Ukrajinu — Srpen v zemi indiánů — Londýnský soud o Assangovi — Peníze na léčbu vzácných chorob — Rezignace krnovského starosty — Kontroly na silnicích — Kvetoucí stromy ohrožené mrazem — Zřícení dálničního mostu — Pátrání po přeživších a obětech — Proč se most zhroutil — Případy zřícení mostů — Úlevy pro evropské zemědělce a další protesty — Potíže malých mlékáren — Snížení pracovní doby německých strojvedoucích — Požár barokního kostela — Likvidace chovu slepic nakaženého salmonelou — Rekordní ceny kakaa — Velikonoční víkend mimo domov — EZKarta s novými funkcemi — Nové podmínky pro rybaření na jihu Čech — Vjezd na Staré město v centru Prahy — Poškozené nové dílo Banksyho — Noční běh pro Světlušku

                                                                  26. 3. 2024 na ČT1
                                                                  Stopáž53 minut

                                                                  26. března

                                                                  Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                  26. 3. 2024 na ČT24
                                                                  Stopáž54 minut

                                                                  25. března

                                                                  Josef Středula se vrací do čela ČMKOS — Vedení ČMKOS — Josef Středula — Podpora Josefa Středuly — Výzva RB OSN k příměří v Gaze — Devět lidí je zraněných po ruském raketovém útoku na Kyjev — Napodobeniny zboží na českém trhu — Důvěra v českou ekonomiku — Vyšetřování pátečního teroristického útoku — Trest pro Miroslava Závadu — Podání přiznání k dani z příjmů — Svatjalana Cichanouská v Praze — Návrat soch na průčelí paláce Savarin — Příprava staveb nových jaderných bloků — Zisk bank v ČR — Kontrola kamionů na severu Moravy — Mráz, sníh a silný vítr — Nové případy nákazy černým kašlem — Očkování proti černému kašli — Černý kašel — Jak poznat černý kašel — Slovensko před druhým kolem voleb — Zdravotní stav Miloše Zemana — Změny ve společnosti Boeing — Nové sazby mýtného — Nařízení o digitálních trzích — Napětí v Rudém moři nepolevuje — Odlování ředitelky ze základní školy — Protesty proti úpravě vodního zákona — Plicních ventilátory pro Ukrajinu — Kauza Donalda Trumpa — Nebezpečné serpentiny u Bečova nad Teplou — Polární záře — 50 let čipových karet — Ferraty před začátkem sezony — Záchrana hospodářských zvířat

                                                                  25. 3. 2024 na ČT1
                                                                  Stopáž54 minut

                                                                  25. března

                                                                  Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                  25. 3. 2024 na ČT24
                                                                  Stopáž51 minut

                                                                  24. března

                                                                  Vítězové prvního kola slovenských prezidentských voleb — Výsledky 1. kola prezidentských voleb — Průběh sčítání hlasů — Účast v 1. kole prezidentských voleb na Slovensku — Volební noc ve štábu Ivana Korčoka — Profily prezidentských kandidátů — Volební noc ve štábu Petera Pellegriniho — Zajímavosti kolem slovenských voleb — Ukrajina o terorsimu v Rusku — Státní smutek za oběti krveprolití — Jednání o důchodové reformě — Květná neděle — Obnova poničených chmelnic — Řidiči mladší 18 let — Čip k trénování umělé inteligence — Polární záře — 15 let od odvolání vlády Mirka Topolánka — Nákupy před Velikonocemi — Ceny potravin — Nákupy potravin ze dvora — Nákupy v Polsku a Německu — Počasí o Velikonocích — Boje na Ukrajině — Evropská podpora zbrojařů — Podpora evropského obranného průmyslu — Demolice nadjezdu na D1 — Bourání mostu nad D1 — Pochod na podporu Palestiny — Požár rodinného domu — Nový zákon o audiovizi — Guterres u Gazy — Protesty proti dolu v Srbsku — Návštěvnická sezona v kroměřížském zámku

                                                                  24. 3. 2024 na ČT1
                                                                  Stopáž51 minut

                                                                  24. března

                                                                  Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                  24. 3. 2024 na ČT24

                                                                  Události na sociálních sítích

                                                                  Napište nám