53 minut

1. února 2023

Část: Ochrana Petra Pavla před inaugurací

Obsah dílu

Schůzka Petra Pavla s nejvyššími ústavními činiteli — Jednání Petra Pavla s ústavními činiteli — Vzájemná očekávání vlády a Petra Pavla — Program Petra Pavla — Vojenská pomoc Ukrajině — Gesto ČNB pro Ukrajinu — Proměna České pošty — Vládní ano jednodenním volbám — Podpora zelených firem — Konec kontrol na hranicích se Slovenskem — Ocenění snímků z válečné zóny — Výsledek hospodaření Česka — Verdikt nad Petrem Nečasem — Závěry z všetřování případu náboje v obálce pro Moniku Babišovou — Lavinové nebezpečí v Krkonoších — Varování před toulavým medvědem — Přípravy na inauguraci nového prezidenta — Kancelář prezidenta republiky — Ochrana Petra Pavla před inaugurací — Výdaje za strop energií — Utajované dokumenty u exprezidentů USA — Stávky ve Velké Británii — Soud s Josefem Skálou — Marek Prchal končí u Andreje Babiše — Nález ztracené radioaktivní kapsle — Pokračování stávky zaměstnanců firmy Nexen — Skandál na Západočeské univerzitě — Test prvního chytrého přejezdu — Plánované změny ve výuce školáků — 20 let od tragédie raketoplánu Columbus — Rozpadlý kostel v Dubu na Moravou — Únor bez alkoholu — Nový fotbalový stadion v Pardubicích

Části dílu

00:44
Schůzka Petra Pavla s nejvyššími ústavními činiteli
    Před hodinou začalo zatím nejdůležitější jednání Petra Pavla v roli zvoleného prezidenta republiky. V Senátu právě teď probírá třeba českou zahraniční politiku s premiérem Fialou, předsedou Senátu Vystrčilem a šéfkou sněmovny Pekarovou Adamovou
    01:33
    Jednání Petra Pavla s ústavními činiteli
      Živý vstup redaktorky Štěpánky Martanové.
      02:54
      Vzájemná očekávání vlády a Petra Pavla
        Po své inauguraci 9. března se plánuje Petr Pavel sejít také s jednotlivými ministry. Zároveň v rozhovoru pro Českou televizi potvrdil, že chce vládě pomoct s vysvětlováním některých nepopulárních kroků - třeba zvýšení daní.
        06:01
        Program Petra Pavla
          Co čeká Petra Pavla v dalších dnech? Zítra ve dvě hodiny odpoledne přijme prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslava Kalu. Mluvit by s ním chtěl i o auditu dosavadní činnosti prezidentské kanceláře.
          07:28
          Vojenská pomoc Ukrajině
            Další balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za téměř 50 miliard korun chystají Spojené státy. Podle nejmenovaných zdrojů by kromě zbraní a munice mohl obsahovat taky rakety delšího doletu, tedy přes 80 kilometrů.
            12:10
            Gesto ČNB pro Ukrajinu
              Česká národní banka věnovala Ukrajině dva nákladní pancéřované vozy – auta pojmenovaná po americké gangsterské dvojici Bonnie a Clyde po úpravách pomohou při převozu těžce raněných vojáků z fronty.
              12:31
              Proměna České pošty
                Českou poštu čekají významné změny. Stávající ředitel Roman Knap končí. Stát chce kvůli neudržitelnému hospodaření ještě letos začít s transformací podniku. Právě dnes pošta znovu zdražila své služby.
                14:56
                Vládní ano jednodenním volbám
                  Místo dvou pouze jeden volební den. Takový návrh zákona schválila vláda. Počítá taky třeba se vznikem informačního systému správy voleb. Možné má být elektronické podání kandidátních listin nebo požádat o voličský průkaz kdekoliv - nejen na příslušném úřadu.
                  16:17
                  Podpora zelených firem
                    Vyšší podpora pro firmy v odvětvích, která využívají čistou energii nebo elektromobilitu. Evropská komise chce zjednodušit povolování a financování projektů jako reakci na masivní zelené dotace ve Spojených státech. Brusel se obává, že jinak hrozí odliv investic i pracovních míst. Plánuje i rozvolnění pravidel státní pomoci, na tom se ale členské země neshodnou.
                    18:40
                    Konec kontrol na hranicích se Slovenskem
                      Od pátého února skončí stálé kontroly na česko-slovenských hranicích. Na silnicích i na zeleném pomezí budou ale dál hlídkovat policisté. Kontroly Česko zavedlo kvůli zvýšeným počtům migrantů koncem září a vyčerpalo tak čtyři měsíce z půlroční lhůty, po kterou mohou země schengenského prostoru dočasně režim na hranicích zpřísnit.
                      19:01
                      Ocenění snímků z válečné zóny
                        Hlavní cenu v soutěži Czech Press Photo 2022 vyhrál snímek fotografa na volné noze Vojtěcha Dárvíka Mácy Masakr v Buči. Je z fotografické série, která dokumentuje válečné události v ukrajinských městech Buča a Irpiň.
                        21:54
                        Výsledek hospodaření Česka
                          Státní rozpočet v lednu skončil v mínusu. Deficit dosáhl skoro sedmi miliard korun. Před rokem vláda hospodařila 4 miliardy v přebytku, to ale platilo rozpočtové provizorium. Jedním z důvodů letošního horšího výsledku jsou výdaje na energetická opatření.
                          22:50
                          Verdikt nad Petrem Nečasem
                            Verdikt nad bývalým premiérem Petrem Nečasem. Obvodní soud pro Prahu 1 mu nepravomocně vyměřil roční podmínku a pokutu 100 tisíc korun za křivou výpověď ve prospěch jeho ženy Jany. Týkala se případu zneužití Vojenského zpravodajství, kvůli kterému před deseti lety padla vláda.
                            25:23
                            Závěry z všetřování případu náboje v obálce pro Moniku Babišovou
                              Odesílatel výhružného dopisu určeného Monice Babišové je po smrti, podle policie spáchal v uplynulých dnech sebevraždu a případ proto odloží. Uvedla to na svém twitteru. Podle vyšetřovatelů nebyl náboj v obálce zaslané z Brna ostrý.
                              25:48
                              Lavinové nebezpečí v Krkonoších
                                Krkonošská horská služba dnes vyhlásila třetí stupeň lavinového nebezpečí z celkem pětistupňové škály. V letošní zimě poprvé. Právě při tomto stupni vzniká podle horské služby nejvíce lavin, a to i proto, že lidé riziko často podceňují. Zapadané jsou i turistické cesty.
                                26:26
                                Varování před toulavým medvědem
                                  Medvěd na Novojičínsku – šest myslivců ho zahlédlo v tamních lesích. Zatím ale žádné konkrétní důkazy nejsou. Ochránci přírody ho teď v lokalitách hledají. Město Kopřivnice z preventivních důvodů varuje své občany, aby byli na procházkách opatrní.
                                  28:33
                                  Přípravy na inauguraci nového prezidenta
                                    Na přípravě inaugurace nového prezidenta se budou podílet všechny odbory pražského Hradu. Dnes se na tom dohodli tři kancléři – hradní, senátní a sněmovní.
                                    31:05
                                    Kancelář prezidenta republiky
                                      Prezidentovi sice na Hradě přímo podléhá jen malý sekretariát, do funkce ale jmenuje i vedoucího prezidentské kanceláře. A to je významný post - rozpočet skoro půl miliardy, podle posledních dostupných údajů asi stovka zaměstnanců.
                                      33:38
                                      Ochrana Petra Pavla před inaugurací
                                        O bezpečnost nového prezidenta se od soboty stará Ochranná služba policie. Na základě žádosti Petra Pavla o tom rozhodl policejní prezident a schválil to ministr vnitra. Útvar pro ochranu prezidenta by ho měl začít chránit až po inauguraci.
                                        35:56
                                        Výdaje za strop energií
                                          První platby státu kvůli stropům, které lidem a firmám snižují vysoké ceny energií. Za leden dostanou obchodníci s plynem a elektřinou kompenzace 8 miliard a 300 milionů korun. Peníze získají formou mimořádných měsíčních záloh.
                                          36:16
                                          Utajované dokumenty u exprezidentů USA
                                            Americký Národní archív požádal bývalé americké prezidenty a viceprezidenty, aby se podívali, zda listiny z dob jejich úřadování neobsahují tajné dokumenty. Pokud ano, mají je odevzdat.
                                            38:30
                                            Stávky ve Velké Británii
                                              Největší stávku za poslední desetiletí zažívá Anglie a Wales. Vstoupili do ní učitelé, státní zaměstnanci, řidiči autobusů nebo pracovníci bezpečnostních složek.
                                              39:02
                                              Soud s Josefem Skálou
                                                Začal soud s bývalým místopředsedou KSČM Josefem Skálou. Obžaloba jeho a další dva lidi viní z popírání válečného zločinu. Podle státní zástupkyně v internetovém pořadu zpochybňovali, že katyňský masakr spáchali Sověti. V roce 1940 sovětská NKVD povraždila 22 tisíc polských zajatců. Skála tato fakta označil za verzi zrežírovanou nacisty.
                                                40:02
                                                Marek Prchal končí u Andreje Babiše
                                                  Po deseti letech skončila spolupráce předsedy hnutí ANO Andreje Babiše s marketérem Markem Prchalem, který to potvrdil serveru Info.cz. Uvedl taky, že důvodem není Babišova porážka v prezidentských volbách. Kvůli neetické kampani před hlasováním o hlavě státu Prchala ze svých řad vyloučilo sdružení reklamních profesionálů ADC.
                                                  40:24
                                                  Nález ztracené radioaktivní kapsle
                                                    Po týdenním intenzivním pátrání se v Západní Austrálii našla pohřešovaná kapsle s radioaktivním cesiem. Váleček o velikosti malé fazole se ztratil minulý měsíc během čtrnáct set kilometrů dlouhého převozu. Podle úřadů zařízení nelze použít jako zbraň, ale přímý kontakt ohrožuje zdraví.
                                                    42:16
                                                    Pokračování stávky zaměstnanců firmy Nexen
                                                      Krajský soud v Ústí nad Labem, podle odborového svazu Kovo zamítl návrh vedení továrny Nexen Tire na nezákonnost stávky. Zaměstnanci žateckého podniku na výrobu pneumatik stávkují už druhý den. Od roku 2019 totiž marně usilují o uzavření kolektivní smlouvy a navýšení mezd.
                                                      42:47
                                                      Skandál na Západočeské univerzitě
                                                        Rezignoval děkan Fakulty zdravotnických studií Západočeské univerzity Lukáš Štich. Vyzval ho k tomu rektor poté, co média přinesla informace, že měl Štich vybraným studentům vyplácet nadstandardní stipendia. Ti mu pak část peněz údajně odevzdávali.
                                                        43:32
                                                        Test prvního chytrého přejezdu
                                                          První inteligentní železniční přejezd v Česku - ve Vendryni na Třinecku na něm dnes spustili ostrý provoz. Křížení je vybavené kamerovým systémem, který automaticky zaznamená přestupky řidičů. Speciální software je pak vyhodnotí a odešle hlášení úředníkům nebo policii.
                                                          45:31
                                                          Plánované změny ve výuce školáků
                                                            Ministr školství předal expertům požadavky na změny v základním vzdělávání. Nový rámcový vzdělávací program mají vytvořit do konce roku. Dobrovolně by podle něj mohly školy začít učit od září 2024. Pak už to bude povinné.
                                                            46:34
                                                            20 let od tragédie raketoplánu Columbus
                                                              Je to poslední velká katastrofa americké NASA – právě před 20 lety se při návratu z oběžné dráhy v atmosféře rozpadl raketoplán Columbia. Zahnulo všech 7 členů posádky.
                                                              48:29
                                                              Rozpadlý kostel v Dubu na Moravou
                                                                Místní i farníci v Dubu nad Moravou zachraňují tamní poutní kostel. Jeho krov je totiž v havarijním stavu, jeden z hlavních trámů se dokonce přelomil. Mykologický průzkum odhalil vážné poškození. Vyměnit bude potřeba nejméně 17 metrů krychlových dřeva. Mohutné díly konstrukce vytesali řemeslníci už v první polovině 18. století.
                                                                49:03
                                                                Únor bez alkoholu
                                                                  Celý únor ani kapku alkoholu. pravidla Suchej únor osvětová kampaň za zdravější a uvědomělejší život, do kterého patří i umírněná konzumace alkoholu. V Česku pije rizikově přes milion lidí.pomáhá široké veřejnosti prověřit vztah k alkoholu a změnit pohled na tento návyk.
                                                                  51:09
                                                                  Nový fotbalový stadion v Pardubicích
                                                                    Nový fotbalový stadion pro 4 600 diváků dnes večer otvírají v Pardubicích. Radnice ho postavila za 335 milionů korun bez daně. Nahradil původní sportovní areál. Část západní tribuny je památkově chráněná, stavbaři ji proto museli zachovat a obestavět.
                                                                    Přehrát celé video
                                                                    Stopáž55 minut
                                                                    Další díl
                                                                    2. února 2023

                                                                    Přehled dílů

                                                                    Stopáž56 minut

                                                                    18. dubna

                                                                    Headlines — Akutní péče v ČR — Snížení poštu akutních lůžek — Průměrná délka hospitalixace — Dostupnost zdravotní péče — Výsledky summitu EU — Situace na Blízkém východě — Zdražování pohonných hmot — Migrační politika EU — Kritika migračního zákona v Británii — Protesty v Gruzii — Herec Hofmann dabuje sám sebe — Novinky v Portálu občana — Následky povodní v Dubaji — Úspory díky fotovoltaice a tepelným čerpadlům — Tendr na automatizované soupravy metra — Zastávky na znamení v Praze — Po teplém počasí přišlo ochlazení — Výhled na další dny — Vliv prudkých změn počasí na zdraví — Žatec je historickým mstem roku — Policejní cvičení před hokejovým šampionátem — Koncert v Teplicích — Hlasování o pomoci Ukrajině a Izraeli v USA — Slovenská veřejnost přispívá na nákup munice pro Ukrajinu — Zadržení Rusů podezřelých ze sabotáže — Problémy společnosti Kovosvit — Zákon o lobbingu — Zájem o startovací byty v Pardubicích — Trest za týrání zvířat na jatkách v Hraběticích — Vítězný snímek World Press Photo — Připomínka českých vězňů z Buchenwaldu — Zborcení fasády historické burzy v Kodani — Oprava silnice u Bečova nad Teplou — Vyhlášení cen Magnesia litera

                                                                    18. 4. 2024 na ČT1
                                                                    Stopáž56 minut

                                                                    18. dubna

                                                                    Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                    18. 4. 2024 na ČT24
                                                                    Stopáž54 minut

                                                                    17. dubna

                                                                    Dodávky zbraní Ukrajině — Česká iniciativa ke koupi munice — Dělostřelecká munice pro Ukrajinu — Mimořádný summit EU — Senát o sňatcích homosexuálních párů — Partnerství pro stejnopohlavní páry — Problémy společnosti Kovosvit — Příplatky pro policisty — Ceny výrobců — Uložiště jaderného odpadu — Filmová turistika — Prezident ve Zlínském kraji — Záplavy v Dubaji — Účastníci StarDance — Nové varhany pro katedrálu sv. Víta — Omluva Zemana Šarapatkovi — Pěstování jahod — Obezita v Česku — Jednání sněmovny — Zájem o pomoc lidem bez domova — Ruské ztráty ve válce na Ukrajině — Emigrace lidí z Ruska — Hašení požáru burzy v Kodani — Lanovka na Ještěd — Trest za vraždu — Více praxe pro studenty učitelství — Prodej Hanáckých kasáren — Praha 6 hledá náhradu za sochu maršála Koněva — Nárok na opakování přijímacích zkoušek — Rekvalifikace ukrajinských uprchlíků — Vzpomínka na Petra Hapku

                                                                    17. 4. 2024 na ČT1
                                                                    Stopáž54 minut

                                                                    17. dubna

                                                                    Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                    17. 4. 2024 na ČT24
                                                                    Stopáž55 minut

                                                                    16. dubna

                                                                    Schůzka premiéra Fialy s Bidenem — Vojenská pomoc Ukrajině a Izraeli — Setkání s krajany a návštěva utkání NHL — Jednání poslanecké sněmovny — Ceny řezaných květin — Provoz Liberty Ostrava — Kniha připomíná dílo a život Vladimíra Boudníka — Izraelská odveta za útok Íránu — Slovenský premiér odmítl evropský migrační pakt — Vyšetřování útoku v Sydney — Soud s psychiatrem Cimickým — Podpora biodiverzity v české krajině — Autobusy v Praze by od léta mohly zastavovat pouze na znamení — Do hor se vrátila zima — Změny v zákoníku práce — Vývoj nezaměstnanosti — Návrat do práce po rodičovské dovolené — Jednání o zdanění tichého vína — Přijímací zkoušky na gymnázia — Konference konzervativců a nacionalistů v Bruselu — Vztahy Číny a Německa — Prezident ve Zlínském kraji — Návštěva prezidenta Pavla ve Zlínském kraji — Podvodné vstupenky na MS v hokeji — Požár burzy v Kodani — Nedostatek kapitánů pro přívozy — Spory o nová kasína v Chrášťaněch u Prahy — Rozpad liberecké koalice — Začala rybářská sezona

                                                                    16. 4. 2024 na ČT1
                                                                    Stopáž55 minut

                                                                    16. dubna

                                                                    Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                    16. 4. 2024 na ČT24
                                                                    Stopáž55 minut

                                                                    15. dubna

                                                                    Premiéra Fialu čeká jednání v Bílém domě — Ekonomická spolupráce USA a ČR — Schůzka Bidena s Fialou — Dar pro prezidenta Bidena — Odbory chystají protesty proti vládě — Rozdíly v příjmech mezi ženami a muži — Rezignace libereckého náměstka — Inscenace Štíři z února — Následky íránského útoku na Izrael — Dopady útoku — Tenisový svaz má vrátit dotace — Přípravy nového ročníku StarDance — Šíření černého kašle — Výhrady Evropské komise ke krokům slovenské vlády — Péče o lidi s poruchou autistického spektra — Plán na stavbu kasina v Chráštanech — Občané chtějí referendum o kasinu — Hazard v Česku — Soud s americkým exprezidentem Trumpem — Stížnosti na dristribuci léků — Výuka autoškoly ve virtuální realitě — Oprava historické kašny v Táboře — Vloupání do domů — Lužní lesy pod ochranou CHKO — Rvačka v gruzínském parlamentu — Pět let od požáru katedrály Notre-Dame — Koncert Collegia 1704

                                                                    15. 4. 2024 na ČT1
                                                                    Stopáž55 minut

                                                                    15. dubna

                                                                    Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                    15. 4. 2024 na ČT24
                                                                    Stopáž49 minut

                                                                    14. dubna

                                                                    Krize na Blízkém východě — Íránský útok na Izrael — Eskalace napětí — Reakce z Blízkého východu a USA — Situace Čechů v Izraeli — Íránský útok odsoudili i čeští politici — Reakce premiéra Fialy — Petr Fiala na cestě do USA — Program cesty — Očekávání od návštěvy premiéra v USA — Fialova návštěva v Bílém domě — Vrácené peníze za léky — Ochranný limit na doplatky za léky — ANO a SPD — Volební model — Dva muže zranil na Slovensku medvěd — Nadprůměrně teplý víkend — Počasí a úspory na vytápění — Agresivita a fyzické napadání na ulicích — Agresivní chování — Výtržnictví — Agresivita v nemocnicích — Základní sleva na poplatníka — Útoky na Ukrajině — Mezinárodní legie na Ukrajině — Jarní potravinová sbírka — Candáti v Lipně bojují o přežití — Etický kodex ve sportu — Muzeum ve Studenci na Třebíčsku — Digitalizované sbírky Národní knihovny

                                                                    14. 4. 2024 na ČT1
                                                                    Stopáž49 minut

                                                                    14. dubna

                                                                    Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                    14. 4. 2024 na ČT24

                                                                    Události na sociálních sítích

                                                                    Napište nám