54 minut

20. ledna 2023

Část: Návrh zákona na legalizaci konopí

Obsah dílu

Milost pro Janu Nečasovou — Milosti prezidenta Miloše Zemana — Zamítnutá prezidentova žádost o abolici — Týden do voleb — Přípravy na 2. kolo voleb — Cesty kandidátů po Česku — Program prezidentských kandidátů — Západní podpora Ukrajiny — Válka na Ukrajině — Pokuta Trumpovi za žalobu na Clintonovou — Sněžení o víkendu — Pokračování seriálu Kukačky — Pokles cen energií — Setkání Martina Stropnického s proruským aktivistou — Prodej ojetých osobních aut — Zavřené soutěsky v Hřensku — Změna záplavových území — Záplavové zóny — Obnovené dodávky tepla — Násilné protesty v Peru — Rekordně silná koruna — Bouře a záplavy v Kalifornii — Astronauti u ISS — Plány Slováků na rozšíření aktivních záloh — Přezkum objednávek za NWT — Rychlá jízda po D3 — Návrh zákona na legalizaci konopí — Prodlužování dočasné ochrany uprchlíků — Olympiáda dětí a mládeže — Šíření RS virů — Zemřel David Crosby — Koncert České filharmonie

Části dílu

00:41
Milost pro Janu Nečasovou
    Prezident udělil milost v případu, kvůli kterému před deseti lety padla vláda. Miloš Zeman v závěru svého mandátu prominul podmíněný trest Janě Nečasové, pravomocně odsouzené v kauze zneužití Vojenského zpravodajství.
    03:35
    Milosti prezidenta Miloše Zemana
      Miloš Zeman dosud udělil 25 milostí, většinu z nich ve druhém funkčním období. Původně sliboval, že trest promine jen lidem ze striktně omezeného okruhu humanitárních případů, kteří se navíc nedopustili závažných činů.
      04:25
      Zamítnutá prezidentova žádost o abolici
        Prezident Miloš Zeman podle informací Deníku N žádal premiéra Petra Fialu o spolupodepsání takzvané abolice. Ta by znemožnila zahájit případná trestní stíhání ve dvou kauzách, týkajících se Zemanových nejbližších spolupracovníků.
        06:57
        Týden do voleb
          Už za týden budou lidé rozhodovat o tom, kdo se stane příštím prezidentem republiky. Vybírat budou mezi Petrem Pavlem a Andrejem Babišem.
          07:27
          Přípravy na 2. kolo voleb
            Podle čerstvého průzkumu agentury Median pro Český rozhlas plánuje ve druhém kole hlasovat 82 procent voličů. Před pěti lety účast přesáhla 66 procent. Dneškem taky skončila možnost požádat o voličský průkaz elektronicky nebo písemně – zájemci to ale ještě můžou udělat osobně. A pokračuje i rozvoz volebních lístků.
            09:32
            Cesty kandidátů po Česku
              S blížícím se termínem finálního hlasování pokračuje i kampaň prezidentských kandidátů. Dnešek oba využili k setkání s občany v regionech. Petr Pavel v Ostravě a Brně - Andrej Babiš na Liberecku.
              12:29
              Program prezidentských kandidátů
                Živé vstupy redaktorek Barbory Žítkové a Štěpánky Martanové.
                14:53
                Západní podpora Ukrajiny
                  Berlín zatím nerozhodl, zda povolí reexport svých tanků na Ukrajinu. Německý ministr obrany ale řekl, že v případě spojenecké shody je připraven reagovat rychle. Pět desítek členských i nečlenských zemí NATO podporujících Ukrajinu jednalo na základně Ramstein.
                  17:14
                  Válka na Ukrajině
                    Živé vstupy zpravodajů. V Kyjevě je Andreas Papadopulos, ve Washingtonu Bohumil Vostal.
                    20:55
                    Pokuta Trumpovi za žalobu na Clintonovou
                      Bývalý americký prezident Donald Trump musí zaplatit úřadům téměř milion dolarů za pokus žalovat svou soupeřku z prezidentských voleb Hillary Clintonovou. Ta se podle Trumpa měla dopustit zmanipulování jeho kampaně.
                      21:16
                      Sněžení o víkendu
                        Až 15 centimetrů nového sněhu má o víkendu napadnout na horách. Kvůli silnému větru tam řidiči musejí počítat i se sněhovými jazyky. Sněžit může podle meteorologů i jinde, ve středních a nižších polohách připadne 5–10 centrimetrů.
                        21:39
                        Pokračování seriálu Kukačky
                          Na obrazovky České televize se dnes vrací seriál Kukačky. Pokračování příběhu dětí vyměněných v porodnici je podle tvůrců dramatičtější než první řada.
                          24:07
                          Pokles cen energií
                            Energie zlevňují - burzovní ceny plynu i elektřiny už se dostaly pod takzvaný strop, kterým výdaje lidí i firem omezila vláda. První dodavatelé tak začali zákazníkům nabízet levnější tarify. Kvůli dlouhé fixaci ale nemusejí být vždy výhodné.
                            26:24
                            Setkání Martina Stropnického s proruským aktivistou
                              Ministr zahraničí kritizuje velvyslance v Izraeli Martina Stropnického. Na ambasádě v Tel Avivu přijal proruského aktivistu Žarka Jovanoviče, který byl členem delegace poslance hnutí SPD Jana Hrnčíře.
                              27:09
                              Prodej ojetých osobních aut
                                V Česku se prodává méně ojetých aut. / Vloni jich zákazníci koupili 661 tisíc. Číslo je o 10 procent nižší než rok před tím. / Důvodem menšího zájmu je i vysoká inflace.
                                27:27
                                Zavřené soutěsky v Hřensku
                                  Edmundova soutěska v Hřensku možná zůstane po požáru dál zavřená. Správa národního parku její otevření na sezónu nedoporučí, je to příliš nebezpečné. Definitivní rozhodnutí ale bude na Hřensku, kterému pozemky patří.
                                  29:37
                                  Změna záplavových území
                                    Záplavová území se na řadě míst výrazně rozšiřují. Povodí už rozeslalo do jednotlivých krajů aktualizované mapy.
                                    32:19
                                    Záplavové zóny
                                      O tom, kam až budou sahat zátopové zóny, rozhodují jednotlivá Povodí - Labe, Vltavy, Ohře, Moravy a Odry. Povodňové mapy aktualizují jednou za šest let. Informace o zónách jsou k dispozici na krajských úřadech.
                                      35:15
                                      Obnovené dodávky tepla
                                        Po včerejší havárii horkovodu už Elektrárna Opatovice úplně obnovila dodávky tepla. Během noci její technici opravovali tři praskliny v rozvodné síti. Desítky tisíc domácností na Královéhradecku, Pardubicku a Chrudimsku zatím zásobovaly záložní zdroje.
                                        37:14
                                        Násilné protesty v Peru
                                          Nejméně dva lidé nepřežili noční protesty v Peru. Další desítky jsou zraněné. Jen do metropole Limy dorazily obyvatel, kteří se střetli s těžkooděnci. Ve městě bylo připravených na 12 tisíc policistů. Protestujícím vadí vláda prezidentky Diny Boluarteové a žádají její odchod.
                                          37:46
                                          Rekordně silná koruna
                                            Česká měna už je k euru nejsilnější za víc než 14 let. Dnes zpevnila kurz 23 korun a devadesát haléřů za euro. Lépe na tom naposledy byla v říjnu 2008. Vloni tuzemská měna kolísala.
                                            38:04
                                            Bouře a záplavy v Kalifornii
                                              Americký prezident Biden při druhém výročí nástupu do Bílého domu navštívil těžce zkoušenou Kalifornii. Tři týdny nepřetržitého deště a sněhu způsobily katastrofální škody. Nejmíň 20 lidí přišlo o život.
                                              40:20
                                              Astronauti u ISS
                                                Z Mezinárodní vesmírné stanice vystoupili po druhé hodině našeho času do volného prostoru americká astronautka Nicole Mannová s japonským kolegou - Koičim Wakatou.
                                                40:51
                                                Plány Slováků na rozšíření aktivních záloh
                                                  Slovensko chce rozšířit aktivní zálohy. Vstoupit do nich budou moct i lidé bez vojenských zkušeností. Ty by získávali až po přijetí. Návrh, který schválila vláda, teď míří do parlamentu.
                                                  43:04
                                                  Přezkum objednávek za NWT
                                                    Téměř miliarda a sedm set milionů korun - celková výše víc než šesti set pohledávek za společností NWT, která podniká v řadě oborů včetně dodávek energií. Krajský soud v Brně je dnes začal přezkoumávat.
                                                    43:44
                                                    Rychlá jízda po D3
                                                      Nebezpečně rychlá jízda mladého řidiče po dálnici D3. U Ševětína na Českobudějovicku jel – podle radaru hlídky dopravní policie – rychlostí 227 kilometrů v hodině.
                                                      44:00
                                                      Návrh zákona na legalizaci konopí
                                                        Konopná daň nebo licenční poplatky pro prodejce. Národní protidrogový koordinátor dnes představil, jak by mohl vypadat návrh zákona na legalizaci konopí. Prosazuje, aby ho ještě letos schválila sněmovna. Platit by mohl od příštího roku.
                                                        46:27
                                                        Prodlužování dočasné ochrany uprchlíků
                                                          idé, kteří uprchli před válkou z Ukrajiny do Česka, si budou moct v asistenčních centrech pomoci prodloužit dočasnou ochranu. Od začátku konfliktu ji v Česku dostalo přes 480 000 ukrajinských občanů. V některých krajích už se ale asistenční centra přesunula do menších prostor.
                                                          48:33
                                                          Olympiáda dětí a mládeže
                                                            O víkendu startuje dvacátá Olympiáda dětí a mládeže, tentokrát v Královéhradeckém kraji. Závodit mezi sebou bude na sedmnáct-set dětí. Rozdají si přes sto sad medailí.
                                                            49:06
                                                            Šíření RS virů
                                                              Po covidu se světem rychle šíří RS viry, které na přelomu roku v Evropě i USA způsobily zvýšenou hospitalizaci dětí. Zatím proti nim neexistovalo očkování, výsledky klinické studie jednoho preparátu jsou ale slibné.
                                                              49:24
                                                              Zemřel David Crosby
                                                                Odchod legendy. Zemřel David Crosby, spoluzakladatel amerických skupin The Byrds a CNSY. Bylo mu 81 let. V hudebních anketách získal označení jednoho z nejvlivnějších muzikantů 60. a 70. let.
                                                                51:37
                                                                Koncert České filharmonie
                                                                  Česká filharmonie představuje ve světové premiéře nový koncert skladatele Miloše Orsona Štědroně. Skladbu pro dva trombony pod názvem Bimetal napsal speciálně pro první český orchestr. Do Rudolfina se teď díváme v přímém přenosu. Orchestr řídí dirigent Tomáš Netopil.
                                                                  Přehrát celé video
                                                                  Stopáž50 minut
                                                                  Další díl
                                                                  21. ledna 2023

                                                                  Přehled dílů

                                                                  Stopáž54 minut

                                                                  3. května

                                                                  3. 5. 2024 na ČT1
                                                                  Stopáž54 minut

                                                                  3. května

                                                                  Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                  3. 5. 2024 na ČT24
                                                                  Stopáž55 minut

                                                                  2. května

                                                                  Nižší úroky — ČNB snížila úrokovou sazbu — Výhled celoroční inflace — Snížení úrokových sazeb — Rusko čelí obvinění z používání chemických zbraní — Agresivní aktivity Ruska znepokojují NATO — Mimořádná schůze Sněmovny — Změny v zákoníku práce — Mezi Prahou a Dobříší se rozjel vlak — Nižší úroda ovocnářů — Policie v Tbilisi zasáhla proti demonstrantům — V Číně se propadla dálnice — Igor Orozovič vydal první album — Nominace Pavla Tuleji — V Břeclavi zemřel chlapec po úrazu na hřišti — Poláka po letu z Kolumbie zadrželi v Praze s pěti kily kokainu — Nové trasy a čísla MHD v Ústí nad Labem — Válečný veterán Kafka slaví sto let — Energie zlevňují — Vývoj velkoobchodní ceny elektřiny — Přeplatky za energie — Biden podle průzkumu vede nad Trumpem — Návrh zákona o antisemitismu prošel Sněmovnou reprezentantů — Hospodaření státu — Nadprůměrně teplé počasí — Bezpečnostní úřad má nového šéfa — Začala společná část maturit — Demonstrace proti změnám v RTVS — Lepší kvalita vody v Seině — Příznaky postcovidového syndromu — Otická past na kamiony — Zájem o koupi řopíků klesá — Balet gala v Plzni

                                                                  2. 5. 2024 na ČT1
                                                                  Stopáž55 minut

                                                                  2. května

                                                                  Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                  2. 5. 2024 na ČT24
                                                                  Stopáž50 minut

                                                                  1. května

                                                                  Česko slaví 20 let v Evropské unii — 20 let Česka v Evropské unii — Vstup Česka do Evropské unie — Rozšíření Evropské unie — Evropská unie po největším rozšíření — Oslavy výročí vstupu do EU — Ruské útoky na Oděsu — Slovenská sbírka na munici pro Ukrajinu — Protesty v Tbilisi — Tramvaje se vrátily na trať mezi Libercem a Jabloncem — Propad cen elektřiny — Výročí Antonína Dvořáka ve Vysoké u Příbramě — USA a další země vyzvaly Hamás k propuštění rukojmích — Pomoc z Turecka do Pásma Gazy — Zemřel Miroslav Macek — Zásahy hasičů kvůli čarodějnicím — Nová metoda operace srdce — Začala turistická sezona — Zájem o letní zájezdy — Češi si za letní dovolenou připlatí — ANO zahájilo kampaň do eurovoleb — Policie vyklidila kampus Kolumbijské univerzity — Polská prokuratura vyšetřuje Orlen — Opravy silnic a chodníků po tornádu — Nová čísla a linky MHD v Ústí nad Labem — Den otevřených dveří na letišti v Náměšti nad Oslavou — Otevření Libavé v rámci akce Bílý kámen — Sankce v souvislosti s válkou na Ukrajině — Výstava Tima Burtona v Obcním domě

                                                                  1. 5. 2024 na ČT1
                                                                  Stopáž50 minut

                                                                  1. května

                                                                  Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                  1. 5. 2024 na ČT24
                                                                  Stopáž49 minut

                                                                  30. dubna

                                                                  Důchodová reforma — Reforma penzí — Zvyšování průměrného důchodu — Vláda schválila reformu penzí — Peníze na jaderný blok v Dukovanech — Stavba jaderných reaktorů — Vývoj hrubého domácího produktu — Česko slaví 20 let v EU — Koncert k 20. výročí vstupu ČR do EU — Pavel Tuleja kandidátem na ministra — Pavel Tuleja — Tendr na provoz vlaků — Karel III. se po týdnech vrátil na veřejnost — Kolumbijská univerzita vylučuje protestující studenty — Česko posílí bezpečnostní opatření kvůli sportovním akcím — Stezka na Olšině je znovu otevřená — Pálení čarodějnic — Hasiči varují před rizikem požárů — Požár u Horní Cerekve — Omezení kvůli suchu v Českém Švýcarsku — Největší rizika požárů — Přísnější dohled nad nevládním sektorem na Slovensku — Piráti představili kampaň do Evropských voleb — Pobrexitové kontroly — Dostupnost antikoncepce v Polsku — Střelba v Severní Karolíně — Veřejná koupaliště se chystají na sezónu — ÚOCHB v Bostonu — Sraz českých a moravských zvoníků

                                                                  30. 4. 2024 na ČT1
                                                                  Stopáž49 minut

                                                                  30. dubna

                                                                  Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                  30. 4. 2024 na ČT24
                                                                  Stopáž54 minut

                                                                  29. dubna

                                                                  Případ výbuchů skladů v muničním areálu ve Vrběticích — Objasnění vrbětických explozí — Časová osa událostí ve Vrběticích — Kauza výbuchů ve Vrběticích — Situace na ukrajinských bojištích — Stavba Gigafactory u Dolní Lutyně — Nárůst počtu nakažených černým kašlem — Německý prezident v Česku — Sousoší svatého Vojtěcha, Radima a Radly — Obavy o zatykač na izraelské politické a vojenské špičky — Finanční pomoc pro ovocnáře — Poškozená úroda mrazy — Zrušení dětských nebo interních lůžkových oddělení — Kauza kolem společnosti J.O. Investment — Okradený našel lupiče — Varování před nebezpečím požárů — Platba za využívání internetu — Sdílení osobních údajů na internetu — Jak smazat internetovou stopu — Soud s organizací Říšští občané v Německu — Zadržení Gerarda Depardieu — Víc cyklistů na stezkách i silnicích — NKÚ o Národní sportovní agentuře — Ministr Hladík na Křivoklátsku — Daň z tichého vína — Anonymizace soudních rozhodnut — Novým primátorem Mladé Boleslavi se stal Jiří Bouška — Britsko-irský spor o migranty ze Rwandy — Mezinárodní den tance — Opravy tramvajové tratě v centru Prahy — 110 let od narození Bohumila Hrabala

                                                                  29. 4. 2024 na ČT1
                                                                  Stopáž54 minut

                                                                  29. dubna

                                                                  Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                  29. 4. 2024 na ČT24

                                                                  Události na sociálních sítích

                                                                  Napište nám