54 minut

7. prosince 2022

Část: Profil kandidáta Jaroslava Bašty

Obsah dílu

Headlines — Platy u bezpečnostních sborů — Platy ve veřejné sféře — Platy zaměstnanců bezpečnostních sborů — Růst výdělků ve veřejné správě — Razie proti německým extremistům — Okolnosti zadržení skupiny — Průmysl a stavebnictví — Obrana Ukrajinců před ruskými útoky — Osobnost roku podle časopisu Time — Jezinky a bezinky na Studio dva — Kontroly slovenského pomezí — Úrokové sazby u hypoték — Maďarsko zrušilo kvůli neodstatku paliv cenový strop — Výsledek voleb v Georgii: křeslo v Senátu obhájili demokraté — Opilá řidička vezla děti — Dlouhodobý nedostatek zubařů — Den s Jaroslavem Baštou — Priority prezidentského kandidáta — Profil kandidáta Jaroslava Bašty — Jaroslav Bašta pohledem blízkých — Pokračování soudu v kauze tzv. politických trafik — Nový předseda Rady ČT — Kontroverzní dokument o Harrym a Meghan — Čína ruší covidová opatření — 22 let pro Rusa Ivana Safronova — Řád čestné legie pro předsedky AV Evu Zažímalovou — Rychlovlak TGV v Česku — Měření zplodin z komínů a výfuků — Oprava zámku v Litomyšli — Povolební emoce kolem Chrámové hory — Odstřel skal u Milína — Rekonstrukce tváře po nádoru

Části dílu

01:11
Headlines
    Přehled zpráv.
    01:15
    Platy u bezpečnostních sborů
      Základní platy policistů, hasičů a vojáků vzrostou od ledna o desetinu. Začínajícím členům prvně zmíněného sboru přidá stát 17 procent. Nastupovat tak měli minimálně za 30 tisíc hrubého měsíčně.
      01:35
      Platy ve veřejné sféře
        Vláda plánuje zvyšovat platy příslušníků bezpečnostních složek i v dalších letech. Růst základních platů policistů, hasičů či vojáků o 10 procent podporuje i sněmovní opozice.
        04:32
        Platy zaměstnanců bezpečnostních sborů
          Celkem stát za platy zaměstnanců bezpečnostních sborů příští rok vyplatí téměř 56 miliard korun. To je o téměř 5 miliard vyšší částka než letos. Třeba oproti roku 2018 vláda na platy policistů, hasičů a vojáků pošle v roce 2023 o 12 miliard navíc.
          05:26
          Růst výdělků ve veřejné správě
            Hostem Událostí je Vít Samek, místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Samek.
            07:47
            Razie proti německým extremistům
              Největší protiteroristická akce v poválečných dějinách Německa. Policie a tajné služby zatkly během rozsáhlé razie v celé spolkové republice 25 lidí.
              10:11
              Okolnosti zadržení skupiny
                Živý vstup zpravodaje Pavla Poláka z Německa.
                11:35
                Průmysl a stavebnictví
                  Stavebnictví v Česku se v říjnu vrátilo k růstu. Meziročně si polepšilo hlavně pozemní stavitelství - tedy výstavba domů a bytů. Úřady ale vydaly o 6,5 % méně stavebních povolení než ve stejném měsíci loňského roku.
                  14:01
                  Obrana Ukrajinců před ruskými útoky
                    Živý vstup zpravodaje Jana Šilhana z Charkova.
                    17:53
                    Osobnost roku podle časopisu Time
                      Osobností letošního roku je podle ankety časopisu Time ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Redakce ocenila jeho roli během ruské invaze do země a především jeho rozhodnutí zůstat v tehdy obléhaném Kyjevě.
                      18:14
                      Jezinky a bezinky na Studio dva
                        Herečky Iva Janžurová a Eva Holubová se spolu sešli ve slavné divadelní komedii Jezinky a bezinky. Příběh dvou milých starších dam, které skrývají tajemství za svou neodolatelnou pohostinnost, připravila v pražském divadle Studio dva Sabina Remundová.
                        20:43
                        Kontroly slovenského pomezí
                          O dalších 14 dnů vláda prodloužila kontroly na hranicích se Slovenskem. Ministr vnitra Vít Rakušan ale žádal delší termín, kontroly chtěl zachovat až do 12 ledna příštího roku. Prozatím tak budou do 27. prosince.
                          23:12
                          Úrokové sazby u hypoték
                            Hypotéky stagnují. Průměrná úroková sazba už neroste tak rychle. Na začátku prosince skončila na hodnotě 6 celých a 34 setin procenta. Je to ale zhruba o 2 a půl procentního bodu víc než před rokem.
                            23:32
                            Maďarsko zrušilo kvůli neodstatku paliv cenový strop
                              Maďarská vláda zrušila strop na ceny benzínu a nafty. Oficiálně na žádost domácí společnosti MOL, která situaci na trhu kvůli nedostatku pohonných hmot označila za kritickou.
                              25:39
                              Výsledek voleb v Georgii: křeslo v Senátu obhájili demokraté
                                Demokraté prezidenta Bidena dokázali posílit svoji většinu v americkém Senátu. Ve 2. kole v klíčovém státě Georgie obhájil senátní křeslo kazatel Raphael Warnock. Porážku naopak zažili Republikáni a zvlášť exprezident Donald Trump.
                                26:22
                                Opilá řidička vezla děti
                                  Přes dvě a půl promile alkoholu nadýchala řidička v Hronově na Náchodsku - v autě přitom vezla své děti ze školy a školky. Hlídce tvrdila, že je střízlivá.
                                  26:41
                                  Dlouhodobý nedostatek zubařů
                                    Napínané hodiny u telefonu strávili lidi ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku. Snažili se registrovat u nové zubní lékařky, která tam začne ordinovat příští měsíc. V odlehlé vesnici u hranice se Slovenskem chybí stomatolog už 2 roky. Lékaři v okolí nové pacienty nepřijímají.
                                    29:07
                                    Den s Jaroslavem Baštou
                                      Kampaň před volbou prezidenta vstupuje do horké fáze – zbývá něco přes měsíc, a my v Událostech přinášíme vizitky jednotlivých kandidátů.
                                      32:14
                                      Priority prezidentského kandidáta
                                        Jaroslav Bašta je v tuto chvíli na cestě z Pardubice na Kavčí Hory, kde bude hostem pořadu Hyde Park. Proto se s ním nemůžeme spojit živě. Odpověď na tři stejné otázky, které pokládáme všem kandidátům, s ním ale předtočila Štěpánka Martanová.
                                        33:30
                                        Profil kandidáta Jaroslava Bašty
                                          Jaroslav Bašta se narodil v Plzni. Studoval středověkou archeologii na Univerzitě Karlově. V roce 1970 ho zatkla policie, vyloučili ho ze školy a dostal dva a půl roku vězení za podvracení republiky.
                                          34:48
                                          Jaroslav Bašta pohledem blízkých
                                            A tady už pohled na Jaroslava Baštu prostřednictvím jeho podporovatelů a známých.
                                            36:53
                                            Pokračování soudu v kauze tzv. politických trafik
                                              Exministr financí Miroslav Kalousek i současný šéf resortu Zbyněk Stanjura svědčili u soudu s bývalým premiérem Petrem Nečasem. Oba soudem odmítli, že by jmenovali do státních firem takzvané rebely z ODS Tluchoře, Fuksu a Šnajdra výměnou za jejich odchod ze sněmovny.
                                              37:55
                                              Nový předseda Rady ČT
                                                Radě ČT bude od 16. prosince nově předsedat Karel Novák. Bývalý šéfredaktor veřejnoprávního televizního zpravodajství nahradí Pavla Matochu, který post na dnešním jednání neobhájil. Za jeho vedení kontrolní orgán kromě jiného prohrál soudní spor s odvolanými členy dozorčí komise.
                                                38:20
                                                Kontroverzní dokument o Harrym a Meghan
                                                  Británie s napětím očekává zítřejší premiéru prvních tří dílů kontroverzního dokumentu o princi Harrym a jeho manželce Meghan. Společnost Netflix oběma zaplatila devadesát milionů liber - a za to jí poskytli detaily ze svého osobního života.
                                                  40:49
                                                  Čína ruší covidová opatření
                                                    Čína částečně uvolnila přísné proticovidové restrikce. Lidé bez symptomů nebo jen s lehkými příznaky nákazy mohou izolaci nově trávit doma. K cestování a přístupu na většinu veřejných míst už nebude potřeba negativní test na koronavirus.
                                                    41:08
                                                    22 let pro Rusa Ivana Safronova
                                                      Bývalý ruský novinář Ivan Safronov stráví ve vězení 22 let, zářijový verdikt potvrdil odvolávací soud v Moskvě. Úřady někdejšího žurnalistu obvinily z údajné vlastizrady a spolupráci s českou rozvědkou. Podle FSB měl dodávat informace o dodávkách ruských zbraní do postsovětských států.
                                                      41:35
                                                      Řád čestné legie pro předsedky AV Evu Zažímalovou
                                                        Předsedkyně Akademie věd Eva Zažímalová obdržela nejvyšší francouzské státní vyznamenání - Řád čestné legie. Francouzský velvyslanec při předání insignií vyzdvihl její vědeckou práci, při které se věnovala biochemii rostlin, její působení v čele Akademie a taky spolupráci s francouzskými vědeckými a společenskými institucemi.
                                                        42:12
                                                        Rychlovlak TGV v Česku
                                                          Jeden z nejrychlejších vlaků na světě je v Česku. Přijel francouzský TGV nejnovější generace. Výrobce ho bude do poloviny příštího roku testovat na zkušebním okruhu Českých drah v Cerhenicích u středočeské Velimi.
                                                          44:02
                                                          Měření zplodin z komínů a výfuků
                                                            Začalo experimentální měření škodlivin v Huštěnovicích na Uherskohradišťsku. Cílem je zjistit, jak se na kvalitě ovzduší projevila nejen hustá doprava, ale i vytápění rodinných domů. Zvlášť teď, když lidé kvůli drahým energiím na palivech šetří.
                                                            45:45
                                                            Oprava zámku v Litomyšli
                                                              Památkáři musí znovu vybrat firmu, která za více než půl miliardy opraví zámek v Litomyšli. Rozhodl o tom Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Teď hrozí, že Národní památkový ústav přijde o evropskou dotaci. Čtvrtmiliardy korun totiž musejí použít do konce příštího roku.
                                                              46:12
                                                              Povolební emoce kolem Chrámové hory
                                                                Blížící se nástup nové vlády vyvolává v Izraeli napětí ohledně toho, jak se promění vztahy mezi Židy a Palestinci. Jde mimo jiné o svatá místa v Jeruzalémě. Izraelská radikální pravice slibovala rozšíření práv na židovské modlitby na Chrámové hoře, což ostře odmítají muslimové.
                                                                48:13
                                                                Odstřel skal u Milína
                                                                  Desítky odstřelů skal provedou v následujících měsících stavbaři u středočeského Milína. Vytvoří tak prostor pro D4 - vůbec první dálnici v Česku budovanou formou PPP projektu. Stát bude za její provoz 25 let platit soukromé firmě.
                                                                  50:54
                                                                  Rekonstrukce tváře po nádoru
                                                                    Před čtyřmi lety vyvolal mimořádnou vlnu solidarity příběh mladé ženy, která přišla o část tváře kvůli nádoru. Díky veřejné sbírce získala miliony na unikátní operaci v zahraničí. V Česku zatím speciální tým pro rekonstrukci obličeje není.
                                                                    Přehrát celé video
                                                                    Stopáž54 minut
                                                                    Další díl
                                                                    8. prosince 2022

                                                                    Přehled dílů

                                                                    Stopáž54 minut

                                                                    28. března

                                                                    Headlines — Jednání o důchodové reformě — Změny v důchodech — Zpomalení růstu nových důchodu — Debaty o důchodové reformě — Slovensko před volbou prezidenta — Záměna pacientek ve FN Bulovka — Ceny energií dál klesají — Útok na předměstí Moskvy — Kontroly na silnicích — Zásahy Daňové Kobry — Poselství Karla III. — 100 let Krvavého románu Josefa Váchala — Vývoj růstu HDP — Zásah proti ruské vlivové síti — Průměrné ceny pohonných hmot — Požár střechy domu na Václavském náměstí — Včasné odhalení rakoviny díky screeningu — Začíná sezóna památek — Návštěvnost památek ve správě NPÚ — Noví nájemníci Zlaté uličky — 25 let vězení za trýznivou vraždu seniorky — Kampaň na podporu obětí trestných činů — Spor o dovoz zemědělských plodi — Odvrácený útok na město Kupjansk — Nové osvětlení v okolí Klánovického lesa — První past na sršeň asijskou — Hydroponické systémy — Daně z příjmů pro seniory — Dopad války na ekonomiku — Posilování spojů — Ochrana mláďat pomocí dronů — Festival Spectatulare

                                                                    28. 3. 2024 na ČT1
                                                                    Stopáž54 minut

                                                                    28. března

                                                                    Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                    28. 3. 2024 na ČT24
                                                                    Stopáž55 minut

                                                                    27. března

                                                                    Ústupky výměnou za hladké jednání o korespondenční volbě — Obstrukce při jednání o korespondenční volbě — Celkový počet hodin jednání — Vyjednávání o detailech korespondenční volby — Vyšetřování příčin neštěstí v Baltimoru — Příspěvek na nákup munice pro Ukrajinu — Odhalení proruské sítě v Česku — Trest pro sbormistra za zneužívání dětí — Prodej o velikonočních svátcích — Výdělky doktorandů — Propouštění v Diamu — Protest proti změnám v RTVS — První republika v umění — Ostraha hranic v Pobaltí — Odhadovaný růst německé ekonomiky — Požár v jablonecké nemocnici — Inspirace nemocnou princeznou — Skoro letní Velikonoce — Předpověď počasí na Velikonoce a další dny — Předčasně probuzená příroda — Roubování ovocných stromů — Debata o velvyslanci v Rusku — Nehoda autobusu v Lipsku — Penze prominentů komunistického režimu — Zneškodnění útočícího medvěda — Soud o letišti v Líních — Pohybem proti obezitě školáků — Kácení nebezpečných stromů u D10 — Nová pravidla bezpečnosti v hongkongu — Nová definice tzv. anticikanismu — Operace popálené Yulie — Obvinění v kauze Ramfin — Tradiční pletení pomlázek — Oratorium Stabat Mater

                                                                    27. 3. 2024 na ČT1
                                                                    Stopáž55 minut

                                                                    27. března

                                                                    Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                    27. 3. 2024 na ČT24
                                                                    Stopáž53 minut

                                                                    26. března

                                                                    Bezpečnostní situace ve světě podle prezidenta a BIS — Rizika pro Česko — Pocit bezpečí v Česku — Opatření v evropských městech — Očekávané oživení ekonomiky — Co brzdí ekonomiku — Náraz lodě do mostu v Baltimoru — Příčina kolize lodě s mostem — Poplatky za veřejnoprávní média — Pásmo Gazy bez příměří — Slovinsko k munici pro Ukrajinu — Srpen v zemi indiánů — Londýnský soud o Assangovi — Peníze na léčbu vzácných chorob — Rezignace krnovského starosty — Kontroly na silnicích — Kvetoucí stromy ohrožené mrazem — Zřícení dálničního mostu — Pátrání po přeživších a obětech — Proč se most zhroutil — Případy zřícení mostů — Úlevy pro evropské zemědělce a další protesty — Potíže malých mlékáren — Snížení pracovní doby německých strojvedoucích — Požár barokního kostela — Likvidace chovu slepic nakaženého salmonelou — Rekordní ceny kakaa — Velikonoční víkend mimo domov — EZKarta s novými funkcemi — Nové podmínky pro rybaření na jihu Čech — Vjezd na Staré město v centru Prahy — Poškozené nové dílo Banksyho — Noční běh pro Světlušku

                                                                    26. 3. 2024 na ČT1
                                                                    Stopáž53 minut

                                                                    26. března

                                                                    Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                    26. 3. 2024 na ČT24
                                                                    Stopáž54 minut

                                                                    25. března

                                                                    Josef Středula se vrací do čela ČMKOS — Vedení ČMKOS — Josef Středula — Podpora Josefa Středuly — Výzva RB OSN k příměří v Gaze — Devět lidí je zraněných po ruském raketovém útoku na Kyjev — Napodobeniny zboží na českém trhu — Důvěra v českou ekonomiku — Vyšetřování pátečního teroristického útoku — Trest pro Miroslava Závadu — Podání přiznání k dani z příjmů — Svatjalana Cichanouská v Praze — Návrat soch na průčelí paláce Savarin — Příprava staveb nových jaderných bloků — Zisk bank v ČR — Kontrola kamionů na severu Moravy — Mráz, sníh a silný vítr — Nové případy nákazy černým kašlem — Očkování proti černému kašli — Černý kašel — Jak poznat černý kašel — Slovensko před druhým kolem voleb — Zdravotní stav Miloše Zemana — Změny ve společnosti Boeing — Nové sazby mýtného — Nařízení o digitálních trzích — Napětí v Rudém moři nepolevuje — Odlování ředitelky ze základní školy — Protesty proti úpravě vodního zákona — Plicních ventilátory pro Ukrajinu — Kauza Donalda Trumpa — Nebezpečné serpentiny u Bečova nad Teplou — Polární záře — 50 let čipových karet — Ferraty před začátkem sezony — Záchrana hospodářských zvířat

                                                                    25. 3. 2024 na ČT1
                                                                    Stopáž54 minut

                                                                    25. března

                                                                    Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                    25. 3. 2024 na ČT24
                                                                    Stopáž51 minut

                                                                    24. března

                                                                    Vítězové prvního kola slovenských prezidentských voleb — Výsledky 1. kola prezidentských voleb — Průběh sčítání hlasů — Účast v 1. kole prezidentských voleb na Slovensku — Volební noc ve štábu Ivana Korčoka — Profily prezidentských kandidátů — Volební noc ve štábu Petera Pellegriniho — Zajímavosti kolem slovenských voleb — Ukrajina o terorsimu v Rusku — Státní smutek za oběti krveprolití — Jednání o důchodové reformě — Květná neděle — Obnova poničených chmelnic — Řidiči mladší 18 let — Čip k trénování umělé inteligence — Polární záře — 15 let od odvolání vlády Mirka Topolánka — Nákupy před Velikonocemi — Ceny potravin — Nákupy potravin ze dvora — Nákupy v Polsku a Německu — Počasí o Velikonocích — Boje na Ukrajině — Evropská podpora zbrojařů — Podpora evropského obranného průmyslu — Demolice nadjezdu na D1 — Bourání mostu nad D1 — Pochod na podporu Palestiny — Požár rodinného domu — Nový zákon o audiovizi — Guterres u Gazy — Protesty proti dolu v Srbsku — Návštěvnická sezona v kroměřížském zámku

                                                                    24. 3. 2024 na ČT1
                                                                    Stopáž51 minut

                                                                    24. března

                                                                    Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                    24. 3. 2024 na ČT24

                                                                    Události na sociálních sítích

                                                                    Napište nám