54 minut

15. srpna 2022

Část: Vyšetřování pádu historického letounu

Obsah dílu

Headlines — Podzim s covidem — Očkování proti covidu-19 — Vývoj počtu nakažených — Covid-19: doporučení před podzimem — Ztotožnění mrtvých bojovníků — Obavy z útoků na elektrárnu — Kongresmani USA na Tchaj-wanu — Konec žní a růst cen pečiva — Aktéři kauzy Dozimetr zůstávají ve vazbě — Rok pod vládou Talibanu — Další vězení pro Su Ťij — Snímek o hokejových vzorech z Nagana — Víc peněz na obranu — Zájem o stavební spoření — Dopravní kontroly za pomoci vrtulníku — Záchytný plot poničený požárem — Pětitisícový příspěvek na dítě — Příspěvek pro rodiny zasažené inflací — Vládní pomoc proti zdražování v roce 2022 — Jak jednorázový příspěvek pomůže samoživitelům — Nové dotace na vodu — Írán o útoku na Salmana Rushdieho — Chyby ve veřejných zakázkách od MMR — Vyšetřování pádu historického letounu — Silné bouřky v části Česka — Roman Janoušek chce z vězení — Zemřel vědec Mojmír Petráň — Rozsáhlé požáry v západní Evropě — 20 let od vytopení chemičky v Neratovicich — 77 let od návratu letců z RAF — Izrael znovu před volbami — Zřícení mostu v Norsku — Zavírání prodejen na venkově — Historie Brna

Části dílu

00:02
Headlines
    Přehled zpráv.
    00:39
    Podzim s covidem
      Přípravy na očekávanou podzimní vlnu covidu. Podle ministerstva zdravotnictví nejspíš přijde později, než se čekalo, a to až v druhé polovině listopadu.
      01:20
      Očkování proti covidu-19
        Ministr zároveň lidem dál doporučuje očkování. Druhou posilovací dávku dosud dostalo kolem 95 tisíc lidí. Ode dneška se k ní lidé mohou zarezervovat i na konkrétní termín.
        03:30
        Vývoj počtu nakažených
          Momentálně počet zachycených případů covidu po letní vlně klesá, a to včetně reinfekcí. V pracovní dny hygienici hlásí kolem tří tisíc případů, před dvěma týdny to bylo v průměru až o tisíc víc.
          04:11
          Covid-19: doporučení před podzimem
            Hostem Událostí je ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.
            07:25
            Ztotožnění mrtvých bojovníků
              Ukrajinský generální štáb hlásí úspěchy na východě i jihu země, kde měla armáda odrazit čtyři ruské ofenzivní pokusy. Kyjev také tvrdí, že už zlikvidoval 43 750 příslušníků ruských sil.
              09:53
              Obavy z útoků na elektrárnu
                Živý vstup zpravodaje Andrease Papadopulose z Kyjeva.
                14:01
                Kongresmani USA na Tchaj-wanu
                  Peking pohrozil tvrdou reakcí na vměšování do vnitřních záležitostí Číny. Reaguje tak na návštěvu členů amerického Kongresu na Tchaj-wanu. Čínské ministerstvo obrany ji označilo za narušení suverenity a územní celistvosti země.
                  14:22
                  Konec žní a růst cen pečiva
                    Žně v Česku se blíží ke konci, sklizeno je přes 94 procent všech obilovin. Letos rychleji a taky s většími výnosy než vloni. Přesto podle zemědělců a mlynářů nelze očekávat, že by mouka a pečivo zlevnily.
                    16:34
                    Aktéři kauzy Dozimetr zůstávají ve vazbě
                      Obvinění v kauze Dozimetr zůstávají ve vazbě. Soud zamítl stížnosti bývalého náměstka pražského primátora za hnutí STAN Petra Hlubučka, podnikatelů Michala Redla a Pavla Kose i někdejšího manažera Mateje Augustína.
                      16:55
                      Rok pod vládou Talibanu
                        Právě před rokem islamistické hnutí Taliban ovládlo Kábul a s ním celý Afghánistán. Podmanilo si jej znovu po dvaceti letech, po stažení západních jednotek a následné bleskurychlé ofenzivě.
                        19:38
                        Další vězení pro Su Ťij
                          Soud v Myanmaru odsoudil bývalou vůdkyni země Su Ťij k dalším šesti letům vězení za korupci. Úřady nositelku Nobelovy ceny míru zadržely loni v únoru poté, co se k moci v zemi dostala vojenská junta.
                          20:00
                          Snímek o hokejových vzorech z Nagana
                            Vítězství Česka v Naganu –⁠ událost, po které začalo hrát hokej mnoho dětí, na stadionu i ulici. Jejich sen stát se stejně úspěšným sportovcem inspiroval i film Děti Nagana.
                            22:36
                            Víc peněz na obranu
                              Česká vláda v příštím roce zvýší rozpočet resortu obrany o 20 miliard korun, tedy na 110 miliard. ČT zjistila, že se na tom shodli ministr financí Stanjura s ministryní obrany Černochovou.
                              25:31
                              Zájem o stavební spoření
                                Klesající zájem o půjčky na bydlení letos registrují stavební spořitelny. Do konce července poskytly úvěry za 43 miliard korun, proti loňsku o třetinu míň.
                                25:55
                                Dopravní kontroly za pomoci vrtulníku
                                  Dopravní kontroly z výšky –⁠ policie dohlížela za pomoci vrtulníku na provoz ve vytíženém úseku silnice I/34 na Havlíčkobrodsku. V místě se často bourá. Hlídky za dvě hodiny zastavily 109 řidičů a zjistily u nich 16 přestupků.
                                  26:14
                                  Záchytný plot poničený požárem
                                    Oheň v Českém Švýcarsku poškodil taky nejdelší záchytný plot v Česku. Tři kilometry dlouhá zábrana chrání Hřensko hlavně před padajícími kameny. Při požáru ale plot zachytil i hořící stromy, které padaly do údolí.
                                    28:25
                                    Pětitisícový příspěvek na dítě
                                      Rodiny dnes začaly žádat o pětitisícový příspěvek na každé dítě. Po spuštění systému dosud resort práce a sociálních věcí přijal skoro 70 tisíc žádostí. Zatím jde o jednorázovou podporu, kterou chce vláda zmírnit dopady zdražování.
                                      29:07
                                      Příspěvek pro rodiny zasažené inflací
                                        O podporu mohou lidé žádat přes internetový formulář ministerstva práce nebo osobně na takzvaných Czech pointech krajských nebo městských úřadů. Rodiny s přídavky na děti dostávají příspěvek automaticky.
                                        31:57
                                        Vládní pomoc proti zdražování v roce 2022
                                          Tento zatím jednorázový příspěvek není jediným nástrojem, který má lidem pomoci zvládnout vysoké ceny. Důchody se letos zvýšily už dvakrát –⁠ řádně v lednu a mimořádně před prázdninami.
                                          33:15
                                          Jak jednorázový příspěvek pomůže samoživitelům
                                            Navzdory vší podpoře musí ale řada rodin výrazně šetřit. Třeba rodiče, kteří jsou na děti sami, bez partnera nebo partnerky. Právě takoví patří v časech vysoké inflace k nejohroženějším.
                                            34:58
                                            Nové dotace na vodu
                                              Sedm a půl miliardy na vodovody, kanalizace nebo čistírny nabízí letos ministerstvo životního prostředí v novém operačním programu. První výzvy spustilo dnes, obce tak mohou posílat žádosti.
                                              37:24
                                              Írán o útoku na Salmana Rushdieho
                                                Írán odmítl odpovědnost za útok na spisovatele Salmana Rushdieho. Podle něj si britský autor může za napadení sám, protože urazil miliony muslimů románem Satanské verše. V roce 1989 kvůli němu vydal íránský duchovní vůdce pokyn k Rushdieho zabití.
                                                37:47
                                                Chyby ve veřejných zakázkách od MMR
                                                  Ministerstvo pro místní rozvoj podle Nejvyššího kontrolního úřadu selhalo v dohledu nad podřízenými organizacemi. Resort pod vedením ministryň za hnutí ANO neodhalil chyby v některých veřejných zakázkách Horské služby a Czech Tourismu.
                                                  38:08
                                                  Vyšetřování pádu historického letounu
                                                    Pokračuje vyšetřování včerejší letecké nehody v Chebu. Při tradičním leteckém dni se tam zřítila stíhačka Hawker Hurricane. Pilot na místě zemřel. Zásah policie a hasičů trval do pozdních nočních hodin.
                                                    39:55
                                                    Silné bouřky v části Česka
                                                      Živý vstup redaktorky Nikol Coufalové.
                                                      41:07
                                                      Roman Janoušek chce z vězení
                                                        Roman Janoušek podle svého advokáta podá doplněnou stížnost proti usnesení, kterým soud zamítl jeho podmíněné propuštění z vězení. Lobbista si odseděl polovinu čtyřapůlletého trestu za sražení ženy autem pod vlivem alkoholu.
                                                        41:32
                                                        Zemřel vědec Mojmír Petráň
                                                          Zemřel vědec Mojmír Petráň, bylo mu 99 let. Spolu s Milanem Hadravským vynalezl konfokální mikroskop s dvojitým řádkováním, který přispěl k rozvoji molekulární buněčné biologie.
                                                          41:56
                                                          Rozsáhlé požáry v západní Evropě
                                                            Požáry vegetace dál sužují jih a západ Evropy. Ve Španělsku vyhnal oheň u Zaragozy a Valencie z domovů dva a půl tisíce lidí a dál se šíří. Úspěch hlásí francouzští hasiči na několika místech v departementu Gironde, kde se jim plameny daří zastavit.
                                                            44:06
                                                            20 let od vytopení chemičky v Neratovicich
                                                              Více než miliardová škoda a únik desítek tun jedovatých látek do ovzduší a vody. Srpnové povodně před dvaceti lety zasáhly také chemickou továrnu Spolana v Neratovicích. Podle vedení je dnes areál na další případné záplavy dostatečně připravený.
                                                              45:49
                                                              77 let od návratu letců z RAF
                                                                Před sedmasedmdesáti lety přiletěli do Prahy českoslovenští piloti, kteří za druhé světové války bojovali v britské RAF. Jejich návrat si lidé připomněli u plastiky naproti starému ruzyňskému letišti.
                                                                46:46
                                                                Izrael znovu před volbami
                                                                  Izrael zažívá už pátou předvolební kampaň za poslední tři roky. V průzkumech vede bývalý premiér Benjamin Netanjahu. Současný předseda vlády Jair Lapid náskok stahuje – díky rozhodnému postoji v poslední konfrontaci s teroristy z Gazy.
                                                                  49:13
                                                                  Zřícení mostu v Norsku
                                                                    V norském údolí nedaleko Lillehammeru se dnes nad ránem zřítil dřevěný most. V okamžiku pádu přes řeku přejížděla dvě vozidla. Oba řidiči vyvázli, jednoho ale musela z místa dostat helikoptéra.
                                                                    49:32
                                                                    Zavírání prodejen na venkově
                                                                      Ani dotace od kraje nepomáhají. V Keřkově je už podruhé uzavřená prodejna smíšeného zboží a potravin. Obyvatelé místní části Přibyslavi se tak musejí spolehnout jen na dojíždění do obchodů v sousedních obcích.
                                                                      51:46
                                                                      Historie Brna
                                                                        Čtyřicet let ležel v depozitáři muzea kus dřeva, který teď může změnit dějiny Brna. Archeologové znovu prozkoumali moderními metodami nález z nejstarší budovy ve městě – rotundy Panny Marie na Mendelově náměstí.
                                                                        Přehrát celé video
                                                                        Stopáž54 minut
                                                                        Další díl
                                                                        16. srpna 2022

                                                                        Přehled dílů

                                                                        Stopáž55 minut

                                                                        25. dubna

                                                                        Headlines — MInistryně pro vědů a výzkum končí — Ministryně Langšádlová podala demisi — Reakce vědecké sféry — Změny ve vládě Petra Fialy — Demise ministryně Langšádlové — Škody na úrodě — Zničená úroda ovoce po mrazech — Předpověď počasí — Škody po mrazech v Evropě — Nákaza černým kašlem v Česku — Plovoucí molo u břehu Gazy — Válka na Ukrajině — Obvinění policisty — Audiokniha roku 2023 — Jednání opozice s vládou — Evropská komise o změnách v RTVS — Průměrné ceny pohonných hmot — Nehoda v Moulin Rouge — Kontroly celníků v Mělníku — Zálohování plastových obalů — Plastové lahve — Neoddělitelná víčka na PET lahvích — Státní podpora stavebního spoření — Rozvoj ČR po vstupu do Evropské unie — Kauza Weinstein — Stávka leteckých dispečerů ve Francii — Motiv masového vraha z FF UK — Noční vycházky v metru — Šest studentek kutnohorské střední školy skončilo v péči lékařů — Zisky železničních dopravců — Zpoplatněné Benátky — Začala Flora Olomouc — Digitální podoba sv. Vojtěcha

                                                                        25. 4. 2024 na ČT1
                                                                        Stopáž54 minut

                                                                        25. dubna

                                                                        Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                        25. 4. 2024 na ČT24
                                                                        Stopáž54 minut

                                                                        24. dubna

                                                                        Jednání tripartity — Růst platů státních zaměstnanců — Návrhy NERV na podporu hospodářstí — Americké peníze pro Ukrajinu, Izrael i Tchaj-wan — Schválená americká pomoc Ukrajině — Petr Bartovský ředitelem Vojenského zpravodajství — Zdražování nemovitostí — Devatenáctiletý trest — Mráz a sníh ohrožuje úrodu — Odvolání hlavní hygieničky — Změny ve slovenských veřejnoprávních médiích — Povinnosti evropských zemědělců — Pražské ptactvo — Jednání o návrhu důchodové reformy — Volební model — Saharský písek nad Řeckem — První sanitka s elektrickým pohonem — Zátah na útočníky na bankovní účty — Útoky na klienty bank — Hlášení podezřelých nákupů zbraní — Nový systém emisních povolenek — Přípravy útoku na Rafah — 20 let Česka v EU — Dotace Evropské unie — Amnesty International o lidských právech v Česku — Obce sestavují volební komise — Přípravy na hokejové mistrovství — Výuka jaderných inženýrů — KDU-ČSL odsuzuje výstupy Cyrila Svobody — Debata o korespondenční volbě — Nový pohled na historii Avarů — Opravené mosty u Kfel — Skautský den — Leonard Slatkin v Obecním domě

                                                                        24. 4. 2024 na ČT1
                                                                        Stopáž54 minut

                                                                        24. dubna

                                                                        Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                        24. 4. 2024 na ČT24
                                                                        Stopáž55 minut

                                                                        23. dubna

                                                                        Debata o nové bankovní dani — Budoucnost daně z mimořádných zisků — Čistý zisk bank v Česku — Schůzka lídrů vládních stran — Britská pomoc Ukrajině — Evakuace na Ukrajině — Dovoz zemědělské produkce z Ukrajiny do EU — Mrazy v Česku vrcholí — Nový šéf Vojenského zpravodajství — Podezření na špionáž pro Čínu — Britské vyhošťování nelegálních migrantů — Nákup potravin v online obchodu — Zásilkový výdej léků na předpis — Přípravy na MFF Karlovy Vary — Čísla politických subjektů pro volby do EP — Soud s Janem Cimickým — Právo spotřebitele na opravu — Napadený web České noviny — Hazardní chování na kolejích — Otevření památníku holokaustu Romů a Sintů — Podoba památníku v Letech — Osudy z koncentračního tábora v Letech — Pohnutá historie místa — Propalestinské demonstrace v USA — Zadržení gangu v Oděse — Nový ředitel SÚKL — Peníze na celoplošné sociální služby — Soud za akci Asanace — Proslavil ho Miloš Jakeš, teď z něj budou byty — Testování nových padáků — Obovené spojení se sondou Voyager 1 — Trpké oslavy svátku Pesach — Pátrání po Pavlu Zítkovi — Test uzávěry na přehradě Fláje — Statečné psí srdce — Academia film festival v Olomouci

                                                                        23. 4. 2024 na ČT1
                                                                        Stopáž55 minut

                                                                        23. dubna

                                                                        Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                        23. 4. 2024 na ČT24
                                                                        Stopáž55 minut

                                                                        22. dubna

                                                                        Výpověď bez udání důvodu — Jednodušší ukončení pracovního poměru — Návrhy NERV — Jednání na Hradě o důchodech — Hlasování o podpoře Kyjeva — Americká pomoc pro Ukrajinu — Obžaloba bývalého hradního kancléře — Očkování proti černému kašli — Deficit veřejných financí — Referendum o průmyslové zóně v Dolní Lutyni — Británie a deportace nelegálních migrantů do Rwandy — Aharon Haliva končí — Ivan Trojan ve hře Žáby — Kandidáti na ústavní soudce — Trestní řízení s Donaldem Trumpem — Návrat zimního počasí do Evropy — Mrazivá noc v Česku — Tři roky vězení pro Dominika Feriho — Případ Dominika Feriho — Obvinění Dominika Feriho — Vláda a strategické investice — Obvinění kandidátů AfD do eurovoleb — Referendum v Kosovu — Podvody s falešnými nahrávkami — Kauza prodeje městských bytů v centru Prahy — Nebezpečná znaménka — Společná část státních maturit — Zemřela Hana Brejchová — Soud kvůli požáru supermarketu — Objev nevyčíslitelné hodnoty — Zvláštnosti hanáckého nářečí — Michael Jackson v Redutě

                                                                        22. 4. 2024 na ČT1
                                                                        Stopáž55 minut

                                                                        22. dubna

                                                                        Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                        22. 4. 2024 na ČT24
                                                                        Stopáž50 minut

                                                                        21. dubna

                                                                        Vojenská pomoc pro Ukrajinu — USA a pomoc Ukrajině — Proces schvalování pomoci pro Ukrajinu — Reakce z Ukrajiny — Cvičení vojáků — Tresty pro pachatele — Místo vězení peněžité tresty — Peněžité tresty — Sdílení elektřiny — Problémy kvůli sněhu — Výstraha před mrazem — Rekonstrukce Hradu Trosky — Zemřel Josef Laufer — Otevření Památníku holokaustu Romů a Sintů — Parkování kolem stadionu — Roste zájem o slepice — Požár dřevěné chalupy na okraji Vsetína — Soukromé rezidence Karla III. — Lidé po amputaci — V Česku chybí automechanici — Poškození íránské základny — Kontrola migrace v Rusku — Česko a migrační pakt — Nový aukční rekord — Taxi jako pomoc pro seniory — Opravy silnic — Zavřený most u Střezimíře — Kristian se vrací do kin — Referendum v Kosovu — Zemřel Miroslav Švejda — Slavné operní sbory ve Španělském sále

                                                                        21. 4. 2024 na ČT1
                                                                        Stopáž50 minut

                                                                        21. dubna

                                                                        Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                        21. 4. 2024 na ČT24

                                                                        Události na sociálních sítích

                                                                        Napište nám