43 minut

18. května 2019

Část: Změny v lovu daňků kvůli kůrovci

Obsah dílu

Jednodušší daně — Zjednodušení daňové administrativy — Revize sankcí — Digitalizace státní správy — Vládní krize v Rakousku kvůli skandálu vicekancléře — Zadržení uprchlého aktéra kauzy MOS — Veřejná sbírka potravin a drogerie — Potravinová pomoc lidem v nouzi — Uctění památky obětí Jáchymovského pekla — Jednání prezidentova expertního týmu — Vrcholí kampaně před eurovolbami — Spojené státy vydaly varování pro civilní lety v oblasti Perského zálivu — Festival Open House Praha — Vzpomínková mše za kardinála Josefa Berana — Chystané novinky kolem STK a měření emisí — Znečištěné Kokosové ostrovy u Austrálie — Změny v lovu daňků kvůli kůrovci — (Ne)zdravá strava v nemocnicích — Zpestření jídelníčků pro pacienty — Politická debata o kvalitě stravování v nemocnicích — Konec soudních přísedících? — Kolony na D1 v Brně — Energeticky úsporné domy — Volby v Austrálii — Nadměrné kácení lesů na Sibiři — Demonstrace ve Varnsdorfu — Příběh válečného hrdiny Tomáše Loma

Části dílu

00:42
Jednodušší daně
    Správa daní jednoduchá jako přístup do elektronického bankovnictví – s jejím zavedením počítá novela ministerstva financí, kterou má příští týden projednat vláda. Podle šéfky rezortu Aleny Schillerové má také usnadnit kontroly nebo snížit některé sankce.
    01:31
    Zjednodušení daňové administrativy
      Plán také počítá třeba s delší lhůtou v případě podávání elektronického daňového přiznání. Digitalizaci sněmovní strany vítají – některé ale kritizují, že portál nemá být propojený se systémem sociálního pojištění.
      03:48
      Revize sankcí
        Ministerstvo chce upravit systém sankcí tak, aby byl přehlednější a jednotný. Už zaznělo, že má dojít i na snížení poplatků. Konkrétně třeba v případě pozdní platby o šest procent.
        04:33
        Digitalizace státní správy
          Hostem Událostí je poslanec Mikuláš Ferjenčík /Piráti/.
          06:47
          Vládní krize v Rakousku kvůli skandálu vicekancléře
            Krize v rakouské vládě. Šéf strany svobodných a vicekancléř Heinz-Christian Strache se podle tajně pořízené nahrávky snažil před volbami získat podporu od domnělého ruského oligarchy. Na oplátku nabízel výhody při rozdělování státních zakázek.
            09:20
            Zadržení uprchlého aktéra kauzy MOS
              Švýcarská policie zadržela Petra Krause – pravomocně odsouzeného k 16měsíčnímu trestu v případu tunelování Mostecké uhelné společnosti. Po zatčení na ženevském letišti ho eskorta převezla do vězení u města Fribourg.
              09:43
              Veřejná sbírka potravin a drogerie
                V obchodech po celé republice dnes mohli lidé darovat jídlo nebo drogerii potřebným. Potravinová sbírka proběhla už po sedmé – letos poprvé na jaře. Vybrané zboží poputuje do zásob potravinových bank, které pak neziskové organizace rozdělí lidem v nouzi.
                12:00
                Potravinová pomoc lidem v nouzi
                  Živý vstup redaktora Martina Laštůvky.
                  12:54
                  Uctění památky obětí Jáchymovského pekla
                    Už potřicáté si dnes v Jáchymově připomněli utrpení lidí, kteří tady jako političtí vězni v padesátých letech letech pracovali v uranových dolech. Pietní akci u památníku Brána ke svobodě pořádala Konfederace politických vězňů.
                    13:26
                    Jednání prezidentova expertního týmu
                      V Lánech se sešel expertní tým prezidenta Miloše Zemana, který řešil kůrovcovou kalamitu a vodní stavby na Labi. V případě napadení stromů kůrovcem odmítl snahy o rozšíření bezzásahových zón v národních parcích a především na Šumavě.
                      13:50
                      Vrcholí kampaně před eurovolbami
                        V Evropě vrcholí kampaň před volbami do europarlamentu. Varšavou prošel mnohatisícový pochod pořádaný opoziční Evropskou koalicí, která polskou vládnoucí stranu obviňuje z nacionalismu a populismu.
                        16:44
                        Spojené státy vydaly varování pro civilní lety v oblasti Perského zálivu
                          Hrozí podle nich, že se omylem stanou terčem útoku. Zpravodajské služby hlásí, že Teherán přesouvá nosiče raket blíž k americkým základnám v Iráku.
                          17:12
                          Festival Open House Praha
                            Petschkův palác, Radniční domy nebo protiatomový kryt v hotelu Jalta – na 80 budov se tento víkend otevřelo lidem v rámci projektu Open House Praha. Novinkou pátého ročníku je zpřístupnění Velkého strahovského stadionu.
                            19:45
                            Vzpomínková mše za kardinála Josefa Berana
                              V katedrále svatého Víta v Praze se vzpomínalo na kardinála Josefa Berana – padesát let po jeho smrti. Mši sloužil Dominik Duka. Ostatky kardinála Berana jsou od loňska v Česku, do té doby byly ve Vatikánu.
                              20:28
                              Chystané novinky kolem STK a měření emisí
                                Stanice technické kontroly i měření emisí by mohly být přímo v autoservisech. Změnu připravilo ministerstvo dopravy. Slibuje si od ní větší konkurenci i komfort pro zákazníky. Profesní komora STK zákon kritizuje. Rozhodne parlament.
                                23:32
                                Znečištěné Kokosové ostrovy u Austrálie
                                  Nové varování před znečišťováním oceánů. Australské Kokosové ostrovy pokrývá 240 tun plastů – mimo jiné sem kvůli mořským proudům doputovalo téměř milion bot a přes 370 tisíc zubních kartáčků.
                                  23:56
                                  Změny v lovu daňků kvůli kůrovci
                                    Omezení pro lov daňků a jelenů sika by mohlo padnout. O prodloužení doby lovu na celý rok teď uvažuje ministerstvo zemědělství. Může za to kůrovec. Zvěř podle úředníků ve velkém ničí nové sazenice stromů vysazovaných právě po kůrovcové kalamitě.
                                    26:05
                                    (Ne)zdravá strava v nemocnicích
                                      Nemocniční strava znovu předmětem veřejné debaty. V Olomouci teď hledají recepty i pro ostatní zařízení v zemi.Tamní fakultní nemocnice začala vařit nově – v pilotním projektu servíruje pacientům na lůžkových odděleních pestřejší a zdravější pokrmy.
                                      26:35
                                      Zpestření jídelníčků pro pacienty
                                        Ministerstvo dlouhodobě doporučuje vývařovnám méně solit a zpestřit nabízené pokrmy – nemocnice by měly dostat i konkrétní návod, jak vařit zdravěji.
                                        28:33
                                        Politická debata o kvalitě stravování v nemocnicích
                                          Přesně před rokem debatu o kvalitě jídla v nemocnicích znovu otevřel jeden lékař, když si na sociálních sítích vyměnil vzkazy s ministrem zdravotnictví. Poslal mu snímek koblih podávaných k snídani na dětském pooperačním oddělení.
                                          31:52
                                          Konec soudních přísedících?
                                            S koncem laických přísedících u soudů počítá novela zákona, kterou připravilo ministerstvo spravedlnosti. Cílem je zrychlit řízení a ušetřit. Přísedících je navíc dlouhodobě nedostatek.
                                            33:54
                                            Kolony na D1 v Brně
                                              Až čtyřicet minut se během dne zdrželi řidiči na dálnici D1 u Brna. Doprava mezi 189. a 194. kilometrem ve směru na Prahu je totiž až do zítřejšího odpoledne svedená do jediného jízdního pruhu.
                                              34:26
                                              Energeticky úsporné domy
                                                V Česku přibývá energeticky velmi úsporných domů. Loni jich vyrostlo 950, víc než polovina stavebníků využila dotaci z programu Nová zelená úsporám.
                                                36:25
                                                Volby v Austrálii
                                                  Australské parlamentní volby vyhrála konzervativní koalice současného premiéra Scotta Morrisona. I když předvolební průzkumy favorizovaly opoziční labouristy, jejich předseda už svému soupeři pogratuloval k vítězství.
                                                  36:56
                                                  Nadměrné kácení lesů na Sibiři
                                                    Na ruské Sibiři rapidně ubývají lesy s tím, jak prudce tam roste počet čínských firem těžících dřevo. Odborníci varují před nekontrolovanou těžbou, protože povolení k ní je snadné získat. Problém už řeší v Kremlu.
                                                    39:30
                                                    Demonstrace ve Varnsdorfu
                                                      Ve Varnsdorfu protestovali lidé proti spolupráci města se společností, která ve městě instalovala radary. Z každé pokuty za rychlost má provizi a zároveň provozuje i systém na vybírání pokut. Proti postupu města se vymezilo i ministerstvo vnitra.
                                                      39:55
                                                      Příběh válečného hrdiny Tomáše Loma
                                                        Tradiční letecký den vrtulníků – Helicopter show – sledovaly dnes na letišti v Hradci Králové tisíce lidí. Největší hvězdu letošní přehlídky ale většina z nich přehlédla. Čtyřiadevadesátiletého Tomáše Loma – jednoho z posledních žijících Čechoslováků.
                                                        Přehrát celé video
                                                        Stopáž44 minut
                                                        Další díl
                                                        19. května 2019

                                                        Přehled dílů

                                                        Stopáž54 minut

                                                        14. května

                                                        Headlines — Schválení migračního paktu — Zapojení třetích zemí do řešení migrace — Detaily nové dohody — Spolupráce států EU v řešení migrace — Jmenování ministra pro vědu a výzkum — Úsporné spotřebiče — Ministr zahraničí USA na Ukrajině — Boje na Ukrajině — Pokus o odvolání dvou slovenských ministryň — Debaty o zavedení bankovní daně — Jednání o kolektivní smlouvě v huti Liberty — Zisky ČEZ v prvním čtvrtletí — Poslední rozloučení se Simonou Postlerovou — Protesty v Gruzii — Záměna pacientek v nemocnici na Bulovce — Vyhodnocení přijímacích zkoušek na SŠ — Odstřel mostu v Baltimoru — Pravidla paliativní péče — Letecké cvičení Lion Effort — Program cvičení Lion Effort — Místním vadí hluk z armádního letiště — Požár chlévu pro telata — Nový tunel v Českých Budějovicích — Samosběr jahod — USA a cla na čínská elektroauta — Předsedkyně sněmovny v Pobaltí — Útok na policisty na severu Francie — Průzkum podzemních vod v Karlových Varech — Příprava stavby tramvajové trati přes Václavské náměstí — Nová lůžka pro dětskou psychiatrickou péči — Přibývá zločinů z nenávisti — Nové soví voliéry v Borových lesech — Návrh na zvýšení koncesionářských poplatků — Začíná filmový festival v Cannes

                                                        14. 5. 2024 na ČT1
                                                        Stopáž54 minut

                                                        14. května

                                                        Znakový jazyk a skryté titulky

                                                        14. 5. 2024 na ČT24
                                                        Stopáž54 minut

                                                        13. května

                                                        Rychlejší růst cen — Inflace v dubnu — Které zboží a služby nejvíce zdražily — Měnová politika ČNB — Ruský postup v okolí Charkova — Nový ruský ministr obrany — Protesty v Tbilisi — Příprava na stavbu nových jaderných bloků — Soud v kauze uplácení kolem rozdělování bytů v Brně — Izraelský postup v Pásmu Gazy — Zemřel Josef Michl — Festival Pražské jaro — Cvičení Lion Effort — Nominace za ČR do Evropské komise — Nehoda kamionu — Zápas hokejové reprezentace se Švýcarskem — Studie o intimním chováním Čechů — Sledování pornografie — Sexuální potíže — Historie seznamek a inzerátů — Premiér Fiala v Římě — Zveřejňování trestních rozsudků — Komplikace v přijimacích zkouškách na SŠ — Převod majetku na obce — Voda u Turowa — Změny ve vyšetřování korupce na Slovensku — Volby v Litvě — Šíření černého kašle — Ocenění webových portálů obcí a měst — Sledování německé strany AfD — Katalánští separatisté ztratili většinu v parlamentu — Betonování dna pod mostem u Pardubic — Natáčení vánoční pohádky

                                                        13. 5. 2024 na ČT1
                                                        Stopáž54 minut

                                                        13. května

                                                        Znakový jazyk a skryté titulky

                                                        13. 5. 2024 na ČT24
                                                        Stopáž48 minut

                                                        12. května

                                                        Nižší než plánované výdaje na obranu — Modernizace české armády — Výdaje na obranu — Válka na Ukrajině — Volby do Evropského parlamentu — Medvěd ve Zlíně — Vazby pro podvodníky — Otevření památníku v Letech pro veřejnost — Požár nákupního centra ve Varšavě — Zahradnictví plná zákazníků — Zahajovací koncert festivalu Pražské jaro — Odložené přijetí eura — Debata o přijetí eura — Opravené testy v Dipsy — Vývoj inflace — Odhalení množírny psů na Olomoucku — Pokles spotřeby piva — Produkce piva v ČR — Potíže hospod na venkově — Vojenské dodávky pro Rusko — Kompenzace pěstitelům za mrazy — Dodržování zákazu kočárů — Operace dětí se vzácnou nemocí — Parlamentní volby v Katalásnku — 30 let od krachů bank — Traktor zastavil vlaky — Opravy katedrály Notre-Dame — Výsledky Eurovize

                                                        12. 5. 2024 na ČT1
                                                        Stopáž48 minut

                                                        12. května

                                                        Znakový jazyk a skryté titulky

                                                        12. 5. 2024 na ČT24
                                                        Stopáž49 minut

                                                        11. května

                                                        Končí Národní rozvojový fond — Fond nepodpořil ani jeden projekt — Nová bankovní daň na Slovensku — Boje v Gaze — Policejní dohled nad akcemi v hlavním městě — Němečtí Rammstein v Letňanech — Válka na Ukrajině — Protesty v gruzínském Tbilisi — Vykradené chaty a chalupy — Nehoda na Plzeňsku — Vyloučení z Eurovize — Adaptace románu Bílá Voda v Národním divadle — Peněžité tresty za zločiny — Systém nemocenského pojištění — Unikátní rekonstrukce obličeje mladé ženy — Varování před medvědem na Zlínsku — Polární záře nad Českem — Zahájení hlavní sezóny v českých lázních — Lázeňský pobyt — Zkušenosti s pobytem v českých lázních — Slatinné koupele v Třeboni — Český export na Ukrajinu — Záplavy v Afghánistánu — Zdržení na cestě do Krkonoš — Krádež části trakčního vedení — Úprava mysliveckého zákona — Gaia - jméno nejmladší gorily v pražské zoo — Rozloučení s mladým fotbalistou — Běh pro Paměť národa — 10. ročník stepařského festivalu v Plzni

                                                        11. 5. 2024 na ČT1
                                                        Stopáž49 minut

                                                        11. května

                                                        Znakový jazyk a skryté titulky

                                                        11. 5. 2024 na ČT24
                                                        Stopáž53 minut

                                                        10. května

                                                        Hokejové MS v Praze a Ostravě — Fanoušci v centrech Prahy a Ostravy — Zisky z hokejového mistrovství — Hokejové MS v Ostravě — Projednávání korespondenční volby — Nová vlna ruské ofenzivy — Ruské útoky na ukrajinský Charkov — Zuzana Čaputová v Kyjevě — Protesty zemědělců — Dubnová nezaměstnanost: 3,7 % — Růst tržeb za služby — Postavení Palestiny ve strukturách OSN — Další omezení pro turisty na Baleárských ostrovech — Výstava Contemporary Problems Milana Caise — Návrh na jmenování Marka Ženíška — Počet hostů ubytovacích zařízení — Pátrání po generálovi ruské tajné služby — Požár v přírodní rezervaci Příhrazské skály — Bezpečnost při hokejovém MS — MS v hokeji 2024 — Cesty fanoušků na zápasy — Pletení hokejových ponožek — Loděnice v Děčíně v konkurzu — Protest polských zemědělců — Celosvětová opatření WHO — Vydání šesti Čechů z Ukrajiny — Setkání vedoucích kanceláří — Pád autobusu do řeky — Úložiště jaderného paliva ve Finsku — Uzavřený železniční přejezd — Cena pro zachránce židovských životů — Zlín patří modernímu designu

                                                        10. 5. 2024 na ČT1
                                                        Stopáž53 minut

                                                        10. května

                                                        Znakový jazyk a skryté titulky

                                                        10. 5. 2024 na ČT24

                                                        Události na sociálních sítích

                                                        Napište nám