49 minut

29. ledna 2013

Část: Petr Žaluda zůstává v čele ČD

Obsah dílu

Propuštění amnestií — Spory kolem amnestie — Miloš Zeman před vstupem do funkce prezidenta — Utrpení dětí v Sýrii — Teplotní skok v Česku — Neil Simon opět ve vinohradském divadle — Nový koaliční spor — Skandál německého politika — Sňatky homosexuálů ve Francii — Kuřáci v Česku — Dovoz polských potravin — Odškodnění za chyby lékařů — Odškodnění v Česku — Petr Žaluda zůstává v čele ČD — Královská výměna v čele Nizozemska — Předsedové končí — Delfinárium v Praze — Porodní turistika v USA — Pohon budoucnosti zkonstruovaný v Česku — Exotika očima českých výtvarníků

Části dílu

00:38
Propuštění amnestií
    Přesně čtyři týdny uběhly ode dne, kdy prezident Václav Klaus vyhlásil amnestii. Víc než ze šesti tisíc propuštěných se podle aktuálních čísel Vězeňské služby vrátilo za mříže 60 lidí. Dalších 300 případů vyšetřuje policie.
    04:03
    Spory kolem amnestie
      Odpůrci prezidentova kroku nově kritizují i další fakt. Soudy v několika případech propustily lidi, kteří ve vězení měli zůstat. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek přiznal, že chybná rozhodnutí nelze vzít zpátky.
      08:15
      Miloš Zeman před vstupem do funkce prezidenta
        Nově zvolený prezident Miloš Zeman dál odpočívá. Dny tráví na chalupě na Vysočině. Návštěvy nepřijímá. Odpoledne v doprovodu ochranky jen nakoupil a vyzvedl poštu.
        11:13
        Utrpení dětí v Sýrii
          Snad nejhůř dopadá válka v Sýrii na děti. Podle opoziční organizace se sídlem v Londýně jich zemřelo už přes tři a půl tisíce. Statisíce dalších na povstalecké straně fronty zažívají dennodenně strach z bombardování, hlad a zimu.
          15:58
          Teplotní skok v Česku
            Prudké oteplení přináší potíže hlavně ve městech. Rampouchy i sníh musí ze střech dolů.
            15:58
            Neil Simon opět ve vinohradském divadle
              Hru Vstupte! už v sedmdesátých letech proslavili Vlastimil Brodský a Josef Bláha. Teď se v rolích dvou vysloužilých komiků představují Viktor Preiss a Tomáš Töpfer.
              18:18
              Nový koaliční spor
                TOP 09 hrozí občanským demokratům, že nestvrdí novou koaliční smlouvu, pokud ti nepřestanou blokovat podpis evropského paktu o rozpočtové zodpovědnosti.
                20:58
                Skandál německého politika
                  Nařčení ze sexuálního obtěžování stíhá jednoho z nejvýš postavených německých politiků. Předsedu poslaneckého klubu FDP Rainera Brüderleho obvinila mladá novinářka.
                  23:23
                  Sňatky homosexuálů ve Francii
                    O sňatcích homosexuálů se bouřlivě debatuje ve francouzském národním shromáždění. Kontroverzní návrh zákona, který v předvolební kampani slíbil prezident Hollande, má odpůrce v pravicové opozici a katolické církvi.
                    23:42
                    Kuřáci v Česku
                      Víc než polovina mladých mezi osmnácti a dvaadvaceti lety kouří, a to hlavně v barech a hospodách. Pokud by tam platil zákaz, mnozí by ani nezačali.
                      25:58
                      Dovoz polských potravin
                        Zastavit dovoz polských potravin žádá prezident Potravinářské komory Miroslav Toman. Jed na potkany, objevený nedávno v tamních sušenkách, podle něj dokazuje, že stát neumí zabránit importu závadného jídla.
                        28:00
                        Odškodnění za chyby lékařů
                          Ústavní soud otevřel novou cestu pacientům, které poškodily vážné chyby lékařů. Kromě jednorázového odškodnění za zničené zdraví mohou příbuzní od nemocnic žádat i pravidelnou kompenzaci za opatrování nemocného, a to až desítky tisíc měsíčně.
                          31:19
                          Odškodnění v Česku
                            Odškodnění přitom lidé v Česku nepožadují jenom za zdravotnická selhání. Na lavici obžalovaných bývá třeba samotné Ministerstvo spravedlnosti.
                            34:10
                            Petr Žaluda zůstává v čele ČD
                              Ve funkci předsedy představenstva ho potvrdila dozorčí rada. Jedna z největších firem v zemi vypraví denně 6 800 vlaků, do kterých pravidelně nastupuje skoro půl milionu cestujících.
                              36:08
                              Královská výměna v čele Nizozemska
                                Nizozemci začali odpočítávat poslední měsíce vlády královny Beatrix. Panovnice oslaví posledního ledna 75. narozeniny. Na jaře pak odstoupí a předá konstituční monarchii synovi Willemu-Alexandrovi.
                                38:41
                                Předsedové končí
                                  Čtyři předsedové krajských soudů musí letos podle zákona skončit ve funkci, hradecký Milan Bořek je jeden z nich.
                                  40:04
                                  Delfinárium v Praze
                                    Na pražském Rohanském ostrově se má za tři měsíce otevřít delfinárium. Dubnová představení už jsou skoro vyprodaná. Jenže záměru zatím nedaly zelenou úřady.
                                    42:05
                                    Porodní turistika v USA
                                      Nová vlna porodní turistiky zachvátila Spojené státy. Kromě nelegálně příchozích Mexičanek teď oficiálně a hromadně přijíždějí také Číňanky.
                                      43:59
                                      Pohon budoucnosti zkonstruovaný v Česku
                                        Technologii, která slibuje citelně levnější auta s alternativním pohonem, vyvinuli fyzici Univerzity Karlovy. Vynález otevírá cestu k palivovým článkům, které by v budoucnu mohly nahradit ropu.
                                        45:34
                                        Exotika očima českých výtvarníků
                                          Nepříliš známou kapitolu představuje expozice v Západočeské galerii v Plzni. Kurátoři vystavují díla českých výtvarníků přelomu 19. a 20. století, kteří se nechali inspirovat exotickým uměním.
                                          Přehrát celé video
                                          Stopáž49 minut
                                          Další díl
                                          30. ledna 2013

                                          Přehled dílů

                                          Stopáž50 minut

                                          1. května

                                          1. 5. 2024 na ČT1
                                          Stopáž50 minut

                                          1. května

                                          Znakový jazyk a skryté titulky

                                          1. 5. 2024 na ČT24
                                          Stopáž49 minut

                                          30. dubna

                                          30. 4. 2024 na ČT1
                                          Stopáž49 minut

                                          30. dubna

                                          Znakový jazyk a skryté titulky

                                          30. 4. 2024 na ČT24
                                          Stopáž54 minut

                                          29. dubna

                                          Headlines — Případ výbuchů skladů v muničním areálu ve Vrběticích — Objasnění vrbětických explozí — Časová osa událostí ve Vrběticích — Kauza výbuchů ve Vrběticích — Situace na ukrajinských bojištích — Stavba Gigafactory u Dolní Lutyně — Nárůst počtu nakažených černým kašlem — Německý prezident v Česku — Sousoší svatého Vojtěcha, Radima a Radly — Obavy o zatykač na izraelské politické a vojenské špičky — Finanční pomoc pro ovocnáře — Poškozená úroda mrazy — Zrušení dětských nebo interních lůžkových oddělení — Kauza kolem společnosti J.O. Investment — Okradený našel lupiče — Varování před nebezpečím požárů — Platba za využívání internetu — Sdílení osobních údajů na internetu — Jak smazat internetovou stopu — Soud s organizací Říšští občané v Německu — Zadržení Gerarda Depardieu — Víc cyklistů na stezkách i silnicích — NKÚ o Národní sportovní agentuře — Ministr Hladík na Křivoklátsku — Daň z tichého vína — Anonymizace soudních rozhodnut — Novým primátorem Mladé Boleslavi se stal Jiří Bouška — Britsko-irský spor o migranty ze Rwandy — Mezinárodní den tance — Opravy tramvajové tratě v centru Prahy — 110 let od narození Bohumila Hrabala

                                          29. 4. 2024 na ČT1
                                          Stopáž54 minut

                                          29. dubna

                                          Znakový jazyk a skryté titulky

                                          29. 4. 2024 na ČT24
                                          Stopáž49 minut

                                          28. dubna

                                          Spotřební daň z nápojů s vysokým obsahem cukru — Zdanění slazených nápojů — Výnos spotřebních daní — Operace v Rafahu — Válka na Ukrajině — Právo spotřebitele na opravu — Kandidáti na post ministra pro vědu a výzkum — Změny v pražské MHD — Vláda o důchodové reformě — Zatčení novinářů v Rusku — Detektivní minisérie Vedlejší produkt — Končíčí čeští europoslanci — Očekávané snížení základní úrokové sazby — Sokolníci pomáhají pacientům — Soudy bez laických přísedících — Počasí v Česku opět ovlivnil prach ze Sahary — Problémy kvůli suchu — Výpadky léků pokračují — Dostupnost a ceny léků v Česku — Doručování léků na předpis — Počet lékáren v ČR — Lékárny v obcích — Vzpomínka na masakr v Javoříčku — Zájem cizinců o české občanství — Mráz na francouzských vinicích — Ochrana relikviáře svatého Maura — Trauma v životě českých dětí — Zásahem policie skončil včerejší pražský Majáles — Tisíce pstruhů do krkonošských řek — 680 let od povýšení pražského biskupství na arcibiskupství — Záchrana šlechtického sídla v Uherčicích

                                          28. 4. 2024 na ČT1
                                          Stopáž49 minut

                                          28. dubna

                                          Znakový jazyk a skryté titulky

                                          28. 4. 2024 na ČT24
                                          Stopáž49 minut

                                          27. dubna

                                          Nejméně vymáhaných dluhů za posledních osm let — Počet exekucí klesá — Zahájené exekuce — Ruské útoky na Ukrajinu — Jednání o míru s Hamásem — Neaktivní datové schránky živnostníků — Prestižní označení pro krajinu u Plas — Nové vedení České obce Sokolské — Zemřel historik Robert Kvaček — Ničivá tornáda v USA — Smrt Alexeje Navalného — Hokejová výstava "Na led!" — Vzpomínka na zavražděné obyvatele Zákřova — Vyšší platby za sociální služby — Spotřeba tepla v končící topné sezóně — Dražba býků plemene Angus — Čeští studenti v USA — Volné šíření filmů — Zákaz předjíždění pro kamiony na D1 — Sčítání škod po vlně mrazů nekončí — Škody na zahrádkách — Předpověď počasí — Likvidace škůdců na rostlinách — Výroba stíhaček F-35 v italském Cameri — Projekt na podporu aktivních lidí v Česku — Setkání veteránů — Kastrace jako podmínka ke změně pohlaví — Český rekord v počtu psů — Kytara jako investice

                                          27. 4. 2024 na ČT1
                                          Stopáž49 minut

                                          27. dubna

                                          Znakový jazyk a skryté titulky

                                          27. 4. 2024 na ČT24

                                          Události na sociálních sítích

                                          Napište nám