Muslimští Tataři

25. 8. 2019

Na závěr se přesuneme k muslimským Tatarům na severovýchodě Polska a do Litvy. Muslimští Tataři jsou potomci bojovníků, kteří na tato území přišli už ve středověku. Dodnes si zachovali svou víru a čas od času se schází k modlitbám v unikátních dřevěných mešitách, kterých v regionu zůstalo už jen několik. Vydali se za nimi Šárka Kuchtová a Tomáš Vlach.

videoPolsko: Muslimští Tataři
...
video video

Polsko: Muslimští Tataři

Mapa

Přejít na obsah dílu


Cesta do minulosti

29. 4. 2018

Na závěr nás čeká Litva. Je to nejjižnější z pobaltských států. Autor následující reportáže Jaroslav Jindra nás zavede na místa, kde to žije historií.

videoLitva: Cesta do minulosti
...
video video

Litva: Cesta do minulosti

Mapa

Přejít na obsah dílu


Vilnius

10. 7. 2016

Z dalekého Bali nás teď čeká nedaleká Litva a její hlavní město. Vilnius mnohým turistům připomíná Prahu. Proč? Možná na vás ta atmosféra dýchne z naší druhé reportáže.

videoVilnius
...
video video

Vilnius

Mapa

Přejít na obsah dílu


Synagogy

1. 12. 2013

Dřevěné synagogy patřily dřív k běžnému koloritu východní Evropy. Druhá světová válka ale převrátila všechno naruby, židy postihl tragický osud a postupně zmizely i mnohé jejich památky. Jedinou zemí, kde unikátní dřevěné stavby ještě zůstaly, je Litva. Na tamním venkově po nich pátrala Šárka Kuchtová.

videoSynagogy
...
video video

Synagogy

Mapa

Přejít na obsah dílu


Křížová hora

28. 3. 2010

V poslední reportáži se vydáme na posvátné místo všech Litevců. Na Křížovou horu. Podle našeho zpravodaje Miroslava Karase prý v této pobaltské zemi není nikdo, kdo by tu alespoň jednou nebyl. Zda je to pravda, nebo ne, to asi jen těžko zjistíme, to ale vůbec nevadí. Miroslav Karas se teď s vámi podělí o své zážitky z tohoto místa. Koneckonců Velikonoce jsou za dveřmi, takže takové malé zastavení na posvátném místě není vůbec od věci. A pokud se ptáte, kolik že je křížů na Křížové hoře? Těžko říct, to se totiž nepodařilo zjistit ani Mirkovi Karasovi.

videoLitva: křížová hora
...
video video

Litva: křížová hora

Mapa

Přejít na obsah dílu


Šiauliai

19. 10. 2008

V litevském Šiauliai žije něco přes sto tisíc lidí. I když to na evropské poměry není příliš velké město, pahorek, který se zdvíhá asi deset kilometrů na sever, znají lidé i za hranicemi země. O Křížovém vrchu se říkalo a říká, že se tady dějí zázraky. Někdo věří, že pouť obnoví jeho duchovní sílu, jiný, že tohle místo má moc uzdravit nemocné nebo splnit nesplnitelné přání. Komunisté sem kdysi posílali buldozery, ale nakonec i oni před Křížovým vrchem kapitulovali a dali věcem volný průchod. Dnes sem míří lidé z celé Evropy a my se k nim přidáme v reportáži Tomáše Vlacha.

videoLitva: Šiauliai
...
video video

Litva: Šiauliai

Mapa

Přejít na obsah dílu


Tajemné nalezené místo

5. 10. 2008

Z tajemných pralesů Malajsie zamíříme do Litvy. A v lesích zůstaneme a vlastně jsou svým způsobem taky tajemné – 50 kilometrů od Baltského pobřeží se nachází místo, které ještě nedávno nebylo k nalezení na žádné mapě. Vstoupit na něj skutečně nemohl jen tak někdo. Všechno vysvětlí následující fakt – kdysi tu byla raketová základna sovětské armády.

videoLitva: tajmné nalezené místo
...
video video

Litva: tajmné nalezené místo

Mapa

Přejít na obsah dílu