Isfahán

25. 2. 2018

Prý je to nejkrásnější město v Íránu. Žijí tu asi 2 miliony obyvatel. Město se jmenuje Isfahán a ve své reportáži nás tam zavede Martin Mykiska. Provede nás místními architektonickými skvosty. Můžete se těšit i na jízdu lanovkou.

videoÍrán: Isfahán
...
video video

Írán: Isfahán

Mapa

Přejít na obsah dílu


Persepolis

12. 3. 2017

V další reportáži na vás dýchne perská historie. Uvidíte zbytky největšího královského paláce své doby. Persepolis na území Íránu, to byl vrchol tehdejší architektury. Dnes se tam tyčí několik sloupů a zbytky staveb, ale v době perských velekrálů to bylo jedno z nejkrásnějších a nejmonumentálnějších míst světa.

videoÍrán: Persepolis
...
video video

Írán: Persepolis

Mapa

Přejít na obsah dílu


Památky

16. 10. 2016

A na závěr nás čeká ne příliš typická destinace. V Íránu budeme objevovat místní památky.

videoÍrán: památky
...
video video

Írán: památky

Mapa

Přejít na obsah dílu


Yazd

8. 9. 2013

Město uprostřed íránské pouště. To je Yazd. S Objektivem tam míříme právě teď. Budete možná až překvapeni jakým způsobem dovedli už Peršané v dávných dobách zvládnout drsné podmínky života v poušti. Ať už to byl důmyslný systém klimatizace, nebo rozvod vody. Zastřešené úzké uličky, které alespoň na chvíli lidem trochu stínu. A dokonce mysleli i na takové detaily jako bylo klepání na dveře. Podle zvuku se dalo rozpoznat, zda do domu vchází muž, anebo žena.

videoYazd
...
video video

Yazd

Mapa

Přejít na obsah dílu


Persepolis

9. 6. 2013

Persepolis člověka změní, napsal známý americký archeolog Arthur Pope. To je možžná trochu přehnané tvrzení, určitě pro toho, kdo zavítá na toto místo jako řadový turista. Na druhou stranu na vás ale při pohledu na zbytky největšího královského paláce své doby určitě dýchne pravá perská historie. Pojďte se tedy společně s reportérem Milanem Šímou a jeho sympatickou íránskou průvodkyní podívat na největší palácový komplex starověku.

videoPersepolis
...
video video

Persepolis

Mapa

Přejít na obsah dílu


Isfahán

23. 9. 2012

Na ředě je Írán - „Když uvidíte Isfahán, je to jako byste viděli půl světa,“ říká jedno staré perské přísloví. Něco na tom bude. Isfahán je prastaré město, někdejší sídlo vládců, proslulé svým bazarem, mešitami a především starobylými mosty. Navíc ve výšce 1430 m n. m. je příjemné klima i v horkém létě. Isfahánu zkrátka nic nechybí a je tedy právem nejnavštěvovanějším městem v Íránu.

videoIsfahán
...
video video

Isfahán

Mapa

Přejít na obsah dílu


Persie

27. 5. 2012

Írán je země, kterou jsme si zvykli vnímat v hodně kontroverzních souvislostech. Je to ale také země, která má nesmírně bohatou a zajímavou historii, řadu památek a silné kulturní tradice, které sahají hluboko před křesťanství a islám. Krátká procházka městy, která byla kdysi oporou rozlehlé Persie napoví určitě víc.

videoPersie
...
video video

Persie

Mapa

Přejít na obsah dílu


Cesta do Indie III

11. 9. 2011

Pozemní cesta na východ je proti letadlu velmi levná. Samotná doprava z Prahy až na indické hranice vás přijde jen asi na čtyři tisíce korun. Jídlo a hotely jsou v Asii doslova za hubičku. Pokud se ale tudy vydáte na jaře a v létě, budete se na rozpálených pouštích Íránu a Pákistánu smažit stejně, jako naši poutníci. Čtvrtému horko nevadí, to jste si už asi všimli. Je totiž vyroben z vulkanizované gumy. Takže je před námi poslední část jejich dobrodružství.

videoCesta do Indie III
...
video video

Cesta do Indie III

Mapa

Přejít na obsah dílu


Kuchyně

13. 9. 2009

Írán rozhodně není jednoduchá země, ke které lze najít lehkou cestu. To může platit i o místní kuchyni. Zejména o té tradiční. Abyste pronikli do některých jejích tajů, budete potřebovat odvahu a toleranci; pokud obojí máte, tak nebudete litovat. Snad vás o tom přesvědčí reportér zahraniční redakce České televize Petr Zavadil, který si od neklidné íránské politiky odskočil do tradičních podniků a ukáže vám mimo jiné i to, jak vypadá pořádná íránská snídaně. Mezi námi, slabší povahy by si po ní měly jít ještě na hodinku, dvě lehnout.

videoÍrán: kuchyně
...
video video

Írán: kuchyně

Mapa

Přejít na obsah dílu


Jeskyně (2)

14. 6. 2009

Jižní a jihozápadní Írán by se dal s trochou nadsázky nazvat velkou solničkou. Proč? Představte si, že v okolí Perského zálivu vyrostlo během geologické historie na 200 solných pňů. Co si pod tím představit? Několik kilometrů široké podzemní sloupy soli. Sůl se tu pomalu vytlačuje na povrch a dokonce tu tvoří solné hory, někdy i ledovce. A už 12 let tuto oblast zkoumají i čeští speleologové, kteří tu objevili nejdelší solnou jeskyni na světě.

videoÍrán: jeskyně (2)
...
video video

Írán: jeskyně (2)

Mapa

Přejít na obsah dílu