Kmín, jalovec, skořice, anýz a zázvor provoní další epizodu bylinkového seriálu. Režie V. Karas

Obsah dílu

Přehrát vše

Moderátorka Simona Tancerová tentokrát otevře voňavou skříň plnou úžasného koření. Bude zkoumat jeho léčivou sílu a navštíví slavný pražský krámek, kam chodí lidé nakupovat už skoro půl století. Botanik Václav Větvička ví spoustu zajímavostí o běžném kuchyňském koření, jako je kmín, hořčice anebo jalovec. Eva Francová vykouzlí staročeský medový dort, který chutná po anýzu, zázvoru a skořici. Spolu s moderátorkou Simonou se vydáme po stopách pohádkového příběhu z doby renesance. Dozvíme se, jak chudého kuchtíka Jakuba Hořčického proslavily jeho bylinné lektvary natolik, že se stal osobním lékařem císaře Rudolfa II.

Vyznáte se v bylinkách?

Nežádoucí účinky jakého alkaloidu pomáhá odstraňovat kmín?

Jaké koření bývalo součástí koření perníkového?

Za ekvivalent jakého léčiva je považován česnek a cibule?

Jak se nazývá plod miříkovitých rostlin (např. fenykl, mrkev či kopr)?

Recepty v tomto dílu:

Bylinky v tomto dílu:

Stopáž26 minut
Rok výroby 2014
 P ST HD
ŽánrMagazín