O vzniku filmu

Po pěti letech natočil scenárista a režisér Petr Zelenka nový celovečerní film Modelář, v němž divákům předestírá divákům současný příběh z atraktivního prostředí firmy na pronájem dronů v hlavních rolích s Kryštofem HádkemJiřím Mádlem.

„Největším nepřítelem filmařů je tradičně čas a nestálost počasí. Ale nějak jsme to zvládli. Naopak drony fungovaly lépe, než jsem čekal, po technické i umělecké stránce. Honza Dojčán, hlavní operátor a spolumajitel firmy Jamcopters, sice začal po letech zase z nervozity kouřit, ale těch pár desítek cigaret rozhodně stálo za to,“ říká režisér Petr Zelenka.

Filmaři natáčeli v Praze, v Brně, v česko-německém pohraničí a několik dní strávili i v Tel Avivu. „Hlavní hrdina filmu Pavel v podání Kryštofa Hádka prožije v Tel Avivu dramatickou událost, která ho zásadně posune v jeho dalším jednání. Nastartuje se tu něco, co se prolíná celým příběhem. Ale pořád je to film o lidském přátelství a věřím, že půjde o hodně divácký film,“ dodává Petr Zelenka.

Casting trval více než dva roky. Petr Zelenka dlouho zvažoval, koho obsadit do hlavního role Pavla. Zároveň k němu hledal hereckého kolegu tak, aby mezi nimi fungovala vzájemná chemie. Režisér chtěl v hereckém projevu uvěřitelnost, civilnost, přirozenost, ale i hravost.

V Zelenkových textech a filmech se často objevuje motiv přátelství. V Modeláři jsou to opět dva přátelé – Jiří Mádl a Kryštof Hádek – na kterých celý film stojí. Jednomu jde o peníze a druhému o spravedlnost, oba se však chtějí podílet na chodu světa. „Není to formálně komplikovaný příběh jako moje předchozí filmy Ztraceni v Mnichově nebo Karamazovi. Žánrově psychologický thriller, ale žánr je past. Je tu pár hlášek, hlavní hrdiny si určitě zamilujete, dobře to odsejpá a na pár scén si vzpomenete i druhý den nebo za týden,“ popisuje Zelenka.