Rozhovor s producentem Davidem Ondříčkem

Co vás zaujalo na scénáři Petra Zelenky Ztraceni v Mnichově, že jste se rozhodl ujmout se projektu jako producent?

Mám rád práci Petra Zelenky obecně. Především si myslím, že je to úžasný scenárista a autor divadelních her. Ke scénáři Ztraceni v Mnichově jsem si poměrně dlouho hledal cestu. Scénář byl v první fázi opravdu hodně originální, až šílený. Po rozhovorech s Petrem, mě přesvědčil jeho pohled a motivace proč chce tuto látku zpracovat. Nakonec jsem opravdu moc rád, že jsem mohl být součástí tak skvělého filmu, jaký budete mít možnost vidět.

S Petrem Zelenkou spolupracujete po delší době od vašeho kultovního snímku Samotáři. Můžete porovnat obě spolupráce, kromě toho, že jste v jiných „rolích“? Jak jste se změnil od té doby vy sám a jak se vaším pohledem změnil Petr Zelenka?

Sám sebe bych nerad posuzoval, ale doufám, že jsem od té doby zmoudřel a jsem prostě po všech stránkách lepší! Petr určitě není tak radikální a do jisté míry i diplomatičtější. Což je pro mne a štáb velice příjemné. Hlavně doufám, že oheň v nás stále hoří a naše spolupráce bude opět úspěšná.

Petr Zelenka říká, že divák má očekávat od Ztraceni v Mnichově kombinaci Knoflíkářů, Roku ďábla a dokumentárního materiálu. Jak byste na film pozval diváky vy?

Jako na film Petra Zelenky. Je tam silně cítit jeho rukopis. Projevuje se Petrova zkušenost. Je zřetelné, že tvůrce přesně ví, o čem chce vyprávět. Je to silně autorský film, překvapující, inteligentní a vtipný.