26 minut
Tep 24

19. listopadu 2011

Obsah dílu

Hypotermie – léčebná metoda — Studie o účincích vína — Kardiolog Miloš Táborský

Části dílu

00:50
Hypotermie – léčebná metoda
    Řízené chlazení neboli hypotermie - léčebná metoda, která se využívá v kritických chvílích. Dospělého lze pod lékařskou kontrolou ochladit až na 32 stupňů Celsia, dítě o něco méně. Zpomalení metabolismu může výrazně zmírnit neurologické poškození. Terapeutická hypotermie se v Česku využívá na základě zahraničních zkušeností už několik let. Platí u ní čím rychleji tím lépe. V ostravské fakultní nemocnici ji uplatňují při záchraně dospělých, dětí i i novorozeňat.
    08:26
    Studie o účincích vína
      Studie o účincích vína - kardiologové zkoumají, zda víno ? červené i bílé - dokáže snížit škodlivý cholesterol v těle i celkové riziko onemocnění cév a srdce. Ve studii s názvem In vino veritas konzumují účastníci víno pod dohledem lékaře. Unikátní studie se stovkou pacientů, která probíhá v olomoucké fakultní nemocnici, je v polovině. Předběžné výsledky jsou nadějné - zbystřit by měly zvlášť ženy.
      16:51
      Kardiolog Miloš Táborský
        Kardiolog Miloš Táborský - nebojí se nových metod a léků a celou řadu jich už zavedl. Zkušenosti sbíral i v zahraničí, zvláště v Německu a medicíně se věnuje čtvrt století. Dlouho působil v Praze na Homolce, teď řídí kliniku v Olomouci. Specializuje se mj. na arytmie. "Rozum se na delší dobu zastaví v životě mnohokrát. Srdce jen jednou", zdůrazňuje lékař, který podle kolegů patří mezi špičku české kardiologie.
        Přehrát celé video
        Stopáž28 minut
        Další díl
        26. listopadu 2011

        Přehled dílů

         

        Tep 24 na sociálních sítích

        Napište nám