Jiřina Bohdalová v půlhodince inspirací a zajímavostí pro volný čas
00:00:01 Skryté titulky: Méhešová Iva, ČT 2021.
00:00:15 -Přeji vám hezký den, milí televizní přátelé.
00:00:18 Jsme na začátku února a jak radí zahradníci,
00:00:22 je na čase nařezat si rouby jabloní a hrušní,
00:00:27 které uložíme do chladné místnosti.
00:00:31 Abychom měli doma něco zeleného, sejeme si do misek na okna řeřichu.
00:00:38 Teď už k našemu programu.
00:00:41 Prohlédneme si sbírku růženců jednoho sběratele.
00:00:46 Ve studiu přivítáme pana Ing. Ivana Dvořáka.
00:00:52 S lektorem panem Doležalem si protáhneme tělo.
00:00:56 A můj kolega Miroslav Etzler něco dobrého uvaří.
00:01:02 Tak začínáme.
00:01:10 Před časem nám pan magistr Luboš Koláček
00:01:14 představil svou sbírku rezavých předmětů.
00:01:19 On ale sbírá i další zajímavé věci, například růžence.
00:01:24 -Já jsem začal sbírat růžence takovou náhodou.
00:01:28 Je fakt, že moje babička byla hodně nábožensky založená,
00:01:32 takže měla nějaké růžence doma. To se mi líbilo.
00:01:35 Já jsem měl vždy vztah k historickým věcem.
00:01:38 K nějakým starožitnostem.
00:01:40 To ona tam měla nějaký starý růženec.
00:01:43 To mě spíš zaujalo, že babička se s tím modlí
00:01:46 a bylo to takový milý. Já jsem 1. růženec dostal,
00:01:49 když mi bylo asi 15 od jedné přítelkyně.
00:01:52 A to ještě bylo takový,
00:01:54 že my jsme byli takový hippies tenkrát,
00:01:57 a ona mi udělala růženec na kůži. Je to takový křížek a takhle.
00:02:01 Tak jsem to dostal z lásky. Mimochodem dodnes se nedochoval.
00:02:05 Kůže se rozpadla a podobně, ale měl jsem ho.
00:02:08 Pak někdo mi dal další růženec, pak někdo další.
00:02:11 Pak jsem něco koupil ve starožitnictví.
00:02:14 A postupně se začaly...
00:02:16 Mne to fascinovalo jak jsou jiný, jak jsou starý,
00:02:19 jak z toho dýchá nějaká atmosféra. Kupoval jsem i nový teda.
00:02:23 Když jsem pak vyrazil po revoluci tak trošku víc do světa
00:02:27 i jako novinář jsem jezdil,
00:02:29 tak samozřejmě růžence se daj pořídit i v Mexiku, na Kubě,
00:02:33 daj se pořídit i v Indii, jak křesťanský, tak třeba ty...
00:02:38 Růžence nejsou jenom katolický křesťanský, jak jsme u nás zvyklí.
00:02:43 Růžence mají i buddhisti, růžence mají i v islámu
00:02:47 a v zásadě jde o to, že je to takový meditativní předmět.
00:02:52 Že vlastně růženec není jen na ozdobu,
00:02:56 ale růženec je na to, aby se člověk modlil.
00:02:59 To jsou malý a velký růžence.
00:03:01 Ten malý růženec je tohle. To je v zásadě 5 dekád.
00:03:06 To už je ten... To vám ještě povím.
00:03:10 To už je růženec mariánský, kdy se modlíte Zdrávas Maria.
00:03:18 Tady je...
00:03:20 Prostě je tady několik modliteb, které se tady prolínají.
00:03:27 Růženec je to z toho důvodu,
00:03:31 abyste nezapomněli odmodlit ten správnej počet modliteb.
00:03:36 Celý to vychází...
00:03:39 To jsem se tak trošičku podíval do historie.
00:03:42 Tak vychází to ze sv. Pavla. Sv. Pavel ve 4. století n.l.
00:03:47 zaváděl poprvé takové to modlení se sérií modliteb,
00:03:52 která má magicky evokovat toto spojení s Bohem.
00:03:55 Vlastně je to taková mystika.
00:03:58 On se tenkrát modlil 300 kousků po sobě a měl kamínky a modlil se,
00:04:03 a aby ho to počítání nebrzdilo v tom mystickým spojení,
00:04:07 tak bral kamínky a odkládal a odkládal.
00:04:10 Později se na to používaly kuličky a to se bralo z růžovýho keře,
00:04:16 nebo dokonce z takových čtyřlístků, takový ty nerozvinutý lístky.
00:04:25 To je jedna z věcí, proč se to jmenuje růženec.
00:04:29 Pokud se týká použití růžence,
00:04:32 tak se jednalo o takovou mystickou záležitost.
00:04:36 Samozřejmě růžence mohou být jako ozdobný materiál, jako šperk.
00:04:41 Teď se u nás vyráběj růžence v Jablonci.
00:04:45 Tam se dělají růžence řekněme, které jsou jako obyčejné.
00:04:50 Tak to je tohle. Tenhle je dřevěný konkrétně.
00:04:55 Zase se dělá luxusnější růženec. Pak je to cenově někde jinde.
00:05:00 Za starých dob, když se modlili šlechtici,
00:05:05 obzvláště šlechtičny to používaly do kostelů.
00:05:10 To byly růžence, to byly drahokamy, bylo to ve zlatě.
00:05:16 Zlato, stříbro se používalo nejčastěji.
00:05:21 Na druhou stranu růžence se vyráběly pro běžný lid.
00:05:26 Tak lidové se dělaly, protože oni neměli peníze,
00:05:30 tak je dělali z různých pecek, nebo se dělaly ze dřeva.
00:05:36 Tady mám jeden z růženců, který dělaly žebravý městský řády.
00:05:48 Ty vyráběly tady ty kousky.
00:05:51 Mniši to nosili kolem pasu, nebo na krku.
00:05:56 Celej den se modlili, kdykoliv měli chvilku,
00:06:00 nebo kdy je to napadlo. Záleželo také na jejich zbožnosti.
00:06:04 To se vyrábělo ze dřeva.
00:06:10 Mám tady hodně specifickej městskej růženec.
00:06:13 Já mám rád, když to má příběhy.
00:06:15 Tak tohle je františkánský růženec.
00:06:19 Ten byl v Brně ve františkánský hrobce
00:06:23 300 let pod zemí.
00:06:26 Někdy asi před 30 lety, když se to tam otevíralo,
00:06:30 moje tetička se toho zúčastnila jako technicky
00:06:35 a než by ho ukradla,
00:06:38 tak ho pro mě vyprosila do té mojí sbírky.
00:06:41 Tak tenhle růženec byl pohřbený 300 let v hrobce františkánské.
00:06:46 Tady je takový vzor těch vzácnějších.
00:06:50 To jsou vyřezávaný. Tohle je do nějaké kosti.
00:06:55 Opravdu ty nejvzácnější se vyřezávaly do slonoviny,
00:06:59 prokládaly se zlatem a stříbrem. Tohle je tak něco mezi tím.
00:07:04 Určitě to ale nosil nějakej bohatej měšťan.
00:07:08 Na druhou stranu, jak mám díky růžencům kontakty,
00:07:12 tak mezi vysokými církevními představiteli,
00:07:16 tak mezi moje opravdový přátelé patřil páter Veselý,
00:07:20 který dnes už bohužel nežije,
00:07:22 který byl poradcem papeže Jana Pavla II.
00:07:25 Byl to dokonce rektor vatikánské univerzity.
00:07:28 Jestli znáte 7 vatikánských pahorků,
00:07:31 tak ten prostřední pahorek, tam je angelikum,
00:07:35 což on dělal rektora. Tenhle růženec je obyčejný plastový,
00:07:40 ale je dotýkaný osobně papežem Janem Pavlem II.
00:07:44 Já jsem v klubu sběratelů kuriozit a díky nim,
00:07:49 protože je velmi zajímal můj vstup do té společnosti,
00:07:58 protože nikdo takový v republice není, kdo sbírá růžence.
00:08:02 Tak jsem tam vstoupil. Oni, že se tím profesně zabývají,
00:08:07 tak pan prezident Likler, tehdy,
00:08:10 já nevím, jestli je tam ještě pořád, se doptával po Evropě i po světě.
00:08:16 Zjistilo se, že v Evropě neexistuje jediný sběratel růženců.
00:08:21 Ozval se jenom jeden člověk z Ameriky jako jediný sběratel.
00:08:26 Nevím, někde z Kalifornie nebo odkud?
00:08:30 Opravdu jsem jedinej soukromej sběratel v Evropě
00:08:34 a asi druhej na světě.
00:08:43 -Pane inženýre, jaké výsevy zeleniny byste doporučil?
00:08:48 -Já bych začal mrkví, petrželí a pastinákem.
00:08:52 To jsou semena, která mohou přijít hodně do studené země,
00:08:57 takže hodně brzo na jaře.
00:08:59 Jakmile sleze sníh, tak 1., co můžete sít je mrkvička.
00:09:03 -Já koukám, že tady máte takový prťavý.
00:09:06 To jako nevyrostly nebo?
-No nevyrostly.
00:09:09 To jsou odrůdy, které jsou na záhoně krátkou dobu.
00:09:13 Říká se jim baby karotky.
00:09:16 a tohleto je odrůda Rondo.
00:09:19 Když ji v březnu zasejete a připočítáte k tomu asi 70 dnů,
00:09:23 tak už ji sklízíte v této velikosti.
-A chuťově je lepší?
00:09:26 -Jsou křehký, jemňounký, decentní, slaďounký mrkvičky.
00:09:31 Ještě je tenhleten typ. To jsou baby karotky.
00:09:35 To je třeba odrůda Ateron.
00:09:38 Když naroste, tak naroste do takového průměru.
00:09:42 Bude třeba 10 cm dlouhá. Když ji sklidíte o měsíc dřív
00:09:46 a nasejete ji nahusto,
00:09:48 tak z ní můžete mít tyhlety krásný luxusní.
00:09:51 -A opravdu jsou sladký?
-Jsou slaďounký, křehounký.
00:09:55 Je to první zelenina v téhle barvě.
-A co tyhlety tlustý?
00:10:01 -Tyhle tlustý, ty se sejou taky v březnu.
00:10:05 Vydržej ale na tom záhonu třeba až do října.
00:10:09 Ony maj dlouhou vegetační dobu, takže tuhletu mrkev,
00:10:12 když nasejete s touhle stejně, v tu chvíli,
00:10:16 když už můžete sklízet tuhle,
00:10:18 tak budete mít tyhle tenký třeba jen takhle dlouhý,
00:10:22 ale budete mít jenom nitky.
-Tak je dobře sít obojí.
00:10:25 -Určitě ano.
-Že jo? -Ano.
00:10:28 Když chcete mít něco zajímavého v zahradě,
00:10:31 tak můžete sít mrkve,
00:10:33 které jsou trošku odlišné proti tomu normálnímu.
00:10:36 -Ale podívejte, ale ta je barevná.
00:10:39 -Tahleta má takovouhle kombinaci barvy.
00:10:41 -To je hezký.
00:10:43 -To když budete jíst, tak budete mít modrý rty z toho.
00:10:46 -Je to chuťově stejný?
-Je to chuťově stejný.
00:10:50 Je tady výhoda, to barvivo co tam je,
00:10:52 tak to jsou karotenoidy. To jsou barviva, které pomáhají,
00:10:56 používají se, vlastně v těle působí jako oxidanty.
00:10:59 -Jak se jmenuje?
-Palplhejs.
00:11:02 Já nejsem angličtinář. Prostě v tomhle tom smyslu.
00:11:06 -Když budu chtít ty semena?
-Tu fialovou? -Fialovou.
00:11:10 -Nebo můžete chtít i červenou. Opravdu jsou i červený.
00:11:15 Je zajímavý, že v tomhletom je barvivo,
00:11:17 které je podobný červený řepě.
-To bych řekla právě.
00:11:21 -A v té krásně rudý je barvivo, který je podobný nejblíže rajčeti,
00:11:26 takže vy můžete jíst mrkev...
-...a budete mít současně rajče.
00:11:30 -Budete mít, co je dobrého v rajčeti.
00:11:33 -Je důležitý, abych měla semena. To by mě bavilo.
00:11:43 Máme tu opět cvičení proti bolesti.
00:11:46 Minule jsme se věnovali posilování břicha a stehen.
00:11:50 Dnes se zaměříme na oblast známé jako esíčka.
00:11:57 Předávám slovo lektorovi panu Doležalovi.
00:12:01 -Je to přechod mezi křížovou kostí a kostí kyčelní.
00:12:07 Je to místo, které při chůzi tlumí nárazy.
00:12:11 Je to kloub velmi důležitý
00:12:14 a jeho zatuhnutí bývá poměrně hodně bolestivé.
00:12:20 Dnes se zaměříme na to, jak tuto oblast rozvolnit.
00:12:25 My si ukážeme základní pozici. Protažení tohoto SI skloubení.
00:12:31 Máme ruce před sebou, hlava je v protažení páteře.
00:12:37 Prvním cvikem, když už budeme protahovat
00:12:41 to křížokyčelní skloubení je protažení nohy s tím,
00:12:50 že ruce zůstávají vpředu a hlava je protažení páteře.
00:12:58 Ještě jednou.
00:13:12 Další cvik je v lehu na břiše a budeme vytáčet kyčelní kloub.
00:13:21 Cvik provádíme, že ohneme koleno a vytočíme do strany.
00:13:28 Je to tzv. úlevová poloha. A na druhou stranu.
00:13:36 A vytáčíme.
00:13:40 Další cvik je na zádech.
00:13:44 Máme pokrčená kolena.
00:13:47 Jednu nohu si držíme rukou
00:13:50 a druhou nohu točíme ve směru hodinových ručiček.
00:13:58 A na opačnou stranu.
00:14:03 Křížokyčelní skloubení je důležité, aby bylo rozvolněné
00:14:08 a tím jsme eliminovali bolest, která se tam tvoří.
00:14:13 A další cvik poslední je, máme protažené nohy,
00:14:18 jednu nohu pokrčíme,
00:14:21 a máme přetáčení kolena přes opačnou nohu.
00:14:34 Takhle.
00:14:42 -Dnes vařím s Miroslavem Etzlerem.
00:14:46 Ale Mirku, já tady nic indiánskýho nevidím.
00:14:50 To bude Česko?
00:14:52 -To bude taková úprava segedínského guláše.
00:14:55 -Tak to je Česko.
-No, spíš Maďarsko.
00:14:59 -Maďarsko, jasně.
00:15:01 -Každej ví, že se to dělá z vepřového masa.
00:15:04 Já vepřový maso úplně nemusím, protože mě je po něm docela těžko.
00:15:09 Už jsem jednoho krásného dne udělal
00:15:11 takovou bonifikaci segedinského guláše.
00:15:14 -Zkusil jsi prsa.
-Krůtí prsa.
00:15:17 Ono to je stejně dobrý.
-Je to lehoučký.
00:15:19 -Úplně lehký jídlo to není, protože tam máme zelí
00:15:23 a je tam kysaná smetana.
-Zelí ne, ale to zelí ano.
00:15:26 -Je to ale strašně dobrý
00:15:28 a zase nám to nabízí celou škálu příloh.
00:15:31 Pečený brambory, knedlíky, já to miluju s chlebem.
00:15:35 -A já s knedlíkama.
00:15:37 -Tak zkrátka a dobře pustíme se do práce.
00:15:40 Vezmeme si kastrol.
00:15:42 Já tedy doma všechno vařím ve velkých pánvích.
00:15:45 Guláš dělám v pánvi. Mne to prostě baví.
00:15:48 Kdybych to řekl nějakému psychiatrovi,
00:15:51 tak by asi něco našel.
-To jsem si ani netroufla.
00:15:54 -Zase si nakrájím cibuli.
00:15:57 Jak koukám na takový mistry,
00:15:59 tak já cibuli na malý kousky nikdy nedělám.
00:16:03 -Oni to taky uměj, víš?
00:16:05 Takhle to vezmou, aby si neufikli prsty a jedou.
00:16:08 -Vezmeme si olivovej olej. Takhle přidáme, ať se nám to vaří.
00:16:16 Vezmeme ještě jednu cibulku
-Tak 3 cibule.
00:16:20 -Já dám asi jenom dvě. Když se dělá klasickej guláš,
00:16:24 tak dávám stejné množství cibule jako masa.
00:16:28 -No to je zajímavý. O tom se vždycky povídá.
00:16:31 Někdo řekne, že je to potom sladký.
00:16:34 Já nevím.
-Já se přiznám,
00:16:37 já dávám cukr skoro do každého jídla.
00:16:40 Nevím proč? Do bramboráků zrovna ne,
00:16:44 nebo do plněných knedlíků,
00:16:46 ale zase když mám knedlíky plněný uzeným masem,
00:16:50 tak do toho zelí a to zelí udělám sladší.
00:16:53 -Já taky.
-Já to mám rád sladší.
00:16:56 Vezmeme si vařečku, abychom si to trošku promíchali.
00:17:00 Ona cibulka zesklovatí, pak si tam přidáme krůtí maso.
00:17:05 Ještě chviličku počkáme.
-To musíme.
00:17:11 -Na rozdíl od jiných jídel je lepší, aby cibule opravdu změkla.
00:17:16 -Musí bejt zpejchnutá.
-Zpejchnutá se tomu říká?
00:17:21 -Ale ta je krásná.
-To je úplně ideální.
00:17:25 Že bvchom na to vyklopili masíčko.
-Ano, takhle.
00:17:31 -To je přesně ono.
00:17:33 Tady to musíme hned promíchat, protože ono to chytá.
00:17:38 Ale na to jsme si připravili...
00:17:41 Můžu poprosit teď sladkou papriku?
-Ano.
00:17:50 -Ještě dáme jednu lžíci, ať se nám to zabarví.
00:17:57 Já to zatím nesolím, protože jsme si připravili vývar.
00:18:01 Vývar je dost slanej.
00:18:05 Můžeme ho ještě položit.
-Položím.
00:18:10 -Teď bychom tam dali trochu toho kmínu.
00:18:13 Kmín máme tam.
-Kmín.
00:18:18 -Tak, ještě můžeme klidně přidat. S tím zelím mě nevadí.
00:18:23 Teď tam přidáme trochu pepře.
00:18:33 A dosolovat budeme podle toho, co nám udělá vývar.
00:18:37 Ještě maličko maso přichytneme, ať se nám zatáhne.
00:18:41 Já když dělám svíčkovou,
00:18:44 tak maso opravdu ze všech stran zatáhnu.
00:18:48 Ono když se tam dává syrový, tak ztrácí šťávu. -Tak, tak.
00:18:52 -Ztratí šťávu a je takový vysušený a není to to, co by to mělo bejt.
00:18:57 -Je dobrý, když malinko se to přištíhen.
00:19:00 -Má to potom dobrou chuť.
00:19:02 Ne nadarmo se říkalo, že guláš je dobrej po tak 3. ohřátí.
00:19:07 Můžeme teď zalít.
-Ano, budu lejt.
00:19:12 -To by nám mohlo zatím stačit.
-Jo.
00:19:16 -Teď chvilku počkáme, než se maso...
00:19:19 -Ale všim sis, jiný by to tam zvrhl celý.
00:19:22 -To se pozná, kdo umí.
-Tak, tak.
00:19:25 Malinko takhle.
00:19:27 -Vždycky základ by měl bejt o dost slanější,
00:19:30 protože kyselý zelí moc slaný není. Smetana už vůbec ne.
00:19:34 To já všechno ještě dodělávám ve finálním...
00:19:37 -Po ty, ty...
-Po paprice? -Po paprice.
00:19:41 Ti dám lžíci a ochutnám si.
-Děkuji.
00:19:51 To je ideální.
00:19:55 Maso už se nám zatáhlo, začlo nám měknout
00:19:58 a my tam přidáme zelí.
00:20:00 Není to můj nápad, je to váš nápad.
00:20:03 To musím přiznat, že bude lepší zelí nakrájet.
00:20:06 -Já ho nakrájím.
00:20:08 -Já bych ho tam dal celý
00:20:10 a pak bych s ním bojoval jako se špagetama.
00:20:14 Ne moc. Jenom tak, to stačí.
00:20:16 -Ale aby tam nebyly dlouhý šlauchy.
00:20:23 No tak. Kolik toho zelíčka?
00:20:25 -Ještě trošku. Zelím nezkazíme nic.
00:20:35 Teď to pěkně promísíme. Ještě tam přidáme trochu pepře.
00:20:42 -Tadyhle ho mám. Takhle a takhle.
00:20:49 -Ještě, ať to má říz.
00:20:55 -Jak máme ty sliny, tak začínáme šeptat.
00:21:01 -Já jsem nejedl vůbec dneska ještě.
00:21:05 Teď barva se začíná blížit k tomu, jak vypadá segedín.
00:21:12 Potom, až se to teď podusí,
00:21:15 tak my to potom ještě srazíme zakysanou smetanou.
00:21:19 -Ano.
00:21:21 -Ještě se přiznám dopředu, že to trošku dosladím. -Jo.
00:21:27 -Tadyhle dosladíme.
00:21:33 -Ještě jednou.
-Hrstičku.
00:21:38 -Teď budeme čekat další chvíli, než se nám to celý spojí
00:21:42 a zelí nám trochu změkne.
00:21:45 -Vypadá to dobře.
-A voní to.
00:21:48 Já to teďka trochu stáhnu, a uděláme tu poslední věc,
00:21:53 a to dáme zakysanou smetanu.
-Ano.
00:21:56 Už to tady mám.
-Přestalo se to trošku vařit.
00:22:00 -Celou? To je asi kolik tak?
-Myslím 400 g.
00:22:05 -400 viď?
00:22:13 -Jako správnej segedínskej guláš nemá bejt moc hustý.
00:22:17 Má to být taková polívka.
-Ano.
00:22:21 -Nechci říct zelná polívka.
00:22:24 -Už zase chutnám. Já segedín teda ráda.
00:22:28 -Jak chutná tohle?
-Výborně.
00:22:32 -Chce to ještě něco dodat?
-Teď ne zrovna.
00:22:36 -Nabereme to tady na talířek a já jak se znám,
00:22:41 tak to zase poleju.
-Nevadí, nevadí.
00:22:44 Já se připravím na utření.
00:22:50 Já bych tam ještě trošičku dala.
00:22:56 Jo, jo!
-Masíčko je měkoučký.
00:22:58 -To vypadá dobře. Podívej se, jak já to vezmu krásně.
00:23:03 -Ti, co říkají, že vepřový je moc tučný,
00:23:07 tak tady to maj v libové podobě.
00:23:10 -Teď k tomu chlebíček, já k tomu knedlíček.-Správně.
00:23:15 -Divákům popřejeme dobrou chuť.
-Dobrou chuť.
00:23:47 -Je čas vám prozradit, jak dopadla soutěž z minulého týdne.
00:23:51 Otázka zněla:
00:24:04 Správná odpověď.
00:24:07 Jméno výherce.
00:24:14 Najdete ho i na webových stránkách našeho pořadu. Gratulujeme.
00:24:21 Než položím novou soutěžní otázku, podíváme se na cenu,
00:24:26 kterou získá výherce.
00:24:28 Jsou to filmy z edice ČT.
00:24:33 Tady je otázka.
00:24:46 Odpovědi posílejte do týdne.
00:25:05 Blížíme se k závěru našeho pořadu.
00:25:09 Tak už jen jeden známý citát čínského filozofa Konfucia.
00:25:16 Co slyším, to zapomenu. Co vidím, to si pamatuju.
00:25:23 Na setkání s vámi se těší vaše Jiřina.
Mapa stránek | RSS | Nahoru f
© Česká televize 1996–2021 | English | 2