Jiřina Bohdalová v půlhodince inspirací a zajímavostí pro volný čas
00:00:15 -Pěkně vás vítám, milí televizní přátelé!
00:00:18 Dnes máme státní svátek.
00:00:20 Václavové oslaví také svůj sváteční den.
00:00:24 A vy si poslechněte pranostiku, která se vztahuje k tomuto dni.
00:00:30 Sv. Václav víno chrání, po něm bude vinobraní.
00:00:36 No tak, to je dobrá zpráva. A my se podíváme,
00:00:40 co jsme si pro vás na dnešek připravili.
00:00:43 Hostem našeho studia bude pěstitel máku.
00:00:47 Ukážeme si rostlinu zvanou delosperma.
00:00:51 Zastavíme se u pana Michala Kořínka, který se stará o hendikepované čápy.
00:00:57 A Marta Jandová nám připraví lososa s mango salsou.
00:01:05 Můžeme začít.
00:01:12 Pan Ing. Mikoláš je pěstitel máku.
00:01:16 A já se pana inženýra hned na začátku zeptám:
00:01:19 kupujeme my v obchodě český mák?
00:01:23 -No, musím říct, že doteďka to nebylo úplně jisté.
00:01:28 V současné době jsme vytvořili Českou cechovní normu.
00:01:32 Pokud spotřebitelé budou kupovat mák s tímto označením
00:01:36 Česká cechovní norma...
-Aha, takhle ho rozpoznám, jo?
00:01:40 -Tak je to 100% vypěstováno na českých polích
00:01:43 a má 100% tu kvalitu, kterou od českého máku požadujeme.
00:01:47 -Český mák má lepší kvalitu?
-Ano, to je výjimečná plodina.
00:01:52 Český modrý mák má speciální kvalitativní parametry.
00:01:56 Tím se odlišuje od všech ostatních máků.
00:01:59 Má nižší obsah morfinových alkaloidů
00:02:03 a hlavně má typickou vůni, chuť, barvu.
00:02:06 -A jaké jsou odrůdy českého máku?
00:02:09 -Donedávna jsme používali hodně i slovenské odrůdy,
00:02:13 ale v současné době šlechtění pokročilo tak daleko,
00:02:17 že používáme české odrůdy: Onyx, Opal, Applause.
00:02:21 To jsou skutečně dobré odrůdy,
00:02:22 ale i ty slovenské odrůdy pěstujeme v našich podmínkách,
00:02:26 mají tuhletu kvalitu českého modrého máku.
00:02:29 -Proč bychom měli jíst mák? Je zdravej, nebo proč?
00:02:35 Zdravej asi bude.
00:02:37 -Mák je základ vyvážené a kvalitní stravy,
00:02:42 protože má mnoho význačných pozitivních vlastností.
00:02:47 To je vysoký obsah vápníku.
00:02:51 Obsahuje 600x víc vápníku než pšeničná mouka.
00:02:55 9x víc než jádra lískových ořechů. 12x víc než kravské mléko.
00:03:01 -Než jádra ořechů?
-Ano. -A to je hodně zdravý.
00:03:05 -Vápník společně s dalšími prvky, jako je železo, hořčík
00:03:09 způsobují prevenci proti osteoporóze,
00:03:12 prevenci proti dalším civilizačním chorobám,
00:03:17 podporuje činnost mozku, srdce a cév.
00:03:22 Tak má skutečně velký význam.
00:03:25 -A to jenom mletý mák, nebo ten...
-Mák jakýkoliv.
00:03:29 Jakýkoliv mák, který má tuhle Českou cechovní normu.
00:03:34 Tzn. náš český modrý mák.
00:03:37 To je jedno jestli mletý nebo v syrovém stavu.
00:03:41 -Na konzumování je lepší ten mletej, protože...
00:03:46 -Má lepší stravitelnost.
00:03:48 Zase upozorňuju, používejte makové mlýnky,
00:03:52 protože při mletí makovým mlýnkem zůstává chuť a vůně.
00:03:57 Některý lidi používají mixéry a tím, že jsou tam velké otáčky
00:04:02 a je tam ohřívání makové hmoty, tak se tam ztrácí chuť a vůně.
00:04:07 -Pane inženýre, dá se mák použít jenom na vaření,
00:04:12 nebo byste také doporučil něco jiného?
00:04:18 -Mák nejen připravit ke konzumaci teplých jídel,
00:04:23 ale významný je také pro výrobu kvalitního makového oleje.
00:04:28 Ten skutečně doporučuju do salátů. Určitě to vyzkoušejte.
00:04:35 Makový olej obsahuje významné množství linoleové
00:04:40 a alfa-linolenové kyseliny. kterým říkáme esenciální kyseliny.
00:04:44 Lidské tělo si je neumí samo vyrobit
00:04:48 a musíme je do těla dostávat přes potravu.
00:04:50 A tyto mastné kyseliny velice dobře působí
00:04:53 jako prevence na choroby srdce.
00:04:57 -Tak podívejte, ten mák je všestranně zdravej.
00:05:00 -Ano. To je plodina,
00:05:03 která má nezastupitelné místo v českém jídelníčku.
00:05:06 -Pane Mikoláš, co byste řek tomu, že bychom vyhlásili soutěž
00:05:11 o nejlepší a nejchutnější recept s mákem, když je tak zdravej.
00:05:18 -To by bylo krásný, s tím úplně souhlasím.
00:05:21 -Tak já bych to udělala tak, že bych teď vyhlásila tuto soutěž.
00:05:27 Diváci, pište si.
00:05:30 Že do 20. října byste posílali recepty s mákem, pochopitelně,
00:05:37 a výherce získá 3 kg máku, makový mlýnek a makovou kuchařku.
00:05:51 Tak posílejte, vážení, recepty.
00:05:55 Uzavírka je 20. října a výherce si ten recept
00:06:01 uvaří v našem pořadu.
00:06:12 Jsme v zahradnictví u pana Petery a já mám pocit, pane Petero,
00:06:17 že tohle jsou, kdybych si na to nesáhla,
00:06:21 takže jsou umělý.
-Je to pravý.
00:06:25 -Je to pravý.
-Latinsky se jmenuje delosperma.
00:06:29 Česky se jí říká polednovka, nesprávně,
00:06:34 nesprávně se tomu říká kosmatec. Je z čeledi kosmatcovitých.
00:06:38 Je to příbuzný k letničkám, jak znáte, jak to kvetlo celý léto.
00:06:43 -Jo, jo, jo, ano.
-Hodně na sluníčku.
00:06:46 Tak tohleto je podobný, akorát že to nekvete celý léto,
00:06:49 jen s několika přestávkama,
00:06:51 pokud se oštipujou odkvetlý semeníky.
00:06:54 Když to takhle dáte pryč, když si k tomu takhle sednete.
00:06:57 -Jo tyhlety, ty odkvetlý, ty jsou odkvetlý.
00:07:00 To já bych řekla...
-Ne, tyhlety ne! -No proto!
00:07:03 -Odkvetlý je tohleto vlastně. Takhle to vypadá.
00:07:06 -Jo. Tak to ukážeme. Tohle je odkvetlý
00:07:10 a tohle ne!
00:07:13 To pozná každej, že jo?
-To pozná každej.
00:07:17 -Tak jak se to pěstuje?
00:07:19 -Pěstuje se to na plným slunci jako netřesky, je to sukulent.
00:07:24 Chce to propustnou písčitou zem.
00:07:27 -Mne napadá, kdybych měla třeba na zahradě...
00:07:33 Já nevím. Sošku nebo pařez
00:07:37 a chtěla bych to, aby to pro oko bylo pěkný,
00:07:41 tak tyhlety tam můžu nasázet?
-Tyhlety tam můžete nasázet,
00:07:45 ale určitě do propustný písčitý země, aby to bylo na plným slunci.
00:07:50 -Čili vydloubnout a nasypat tam co?
00:07:53 -Nejlepší je smíchat písek se zemí.
-A tady to máme.
00:07:57 -Takhle to nějak máme. A když ty kytky budete sázet...
00:08:01 -Tohleto taky tam musí bejt?
-Ne, nemusí, ale je to lepší.
00:08:05 Já vám tady něco ukážu.
00:08:07 Je bezvadný, když tu kytku koupíte, tak ji takhle otrhat.
00:08:11 -To já dělám.
-Abyste se zbavili rašeliny.
00:08:15 Pak to vezmete a takhle to zasadíte do nějaký spáry
00:08:19 a pak ta kytka je o hodně zimuvzdornější,
00:08:22 než když ji necháte v substrátu, v kterým se pěstuje.
00:08:26 -Že byste ji tam šoupnul tak, jak je.
00:08:28 -Těch substrátů je přes zimu zbytečně přelitejch
00:08:31 a spousta kytek vyhnije.
-To je ale dobrá rada.
00:08:34 -Když takhle budete na skalce sázet do spár,
00:08:37 a ještě jako šikmo dolu z kopce. Potom to bude vypadat takhle.
00:08:41 Voda od toho odtejká, tak kytky neshnijou.
00:08:44 -Ale když to takhle, tohle je zrovna nádoba,
00:08:47 která to připomíná to, co já myslím.
00:08:49 Já myslím takhle okolo toho do volný půdy.
00:08:53 -Můžete anebo nemůžete i nahoru na ten pařízek,
00:08:56 protože některý delospermy jsou i převislý. -Jo?
00:09:00 -Ne převislý jako muškáty, ale nějak převislý dolů.
00:09:04 Můžeme si ji dát i do truhlíku, nebo do většího květináče.
00:09:08 -A kvete to jak?
00:09:09 -Kvete to zhruba 2 měsíce a pak když se to odštípne,
00:09:13 tak to kvete opakovaně.
00:09:14 -Já už teda nevím, co je pro mě ideální květina?
00:09:18 Tahleta taky. A zalejvat, nebo co?
00:09:21 -Snese to velký sucho.
00:09:23 Snese to sucho jako netřesky, takže se to nemusí zalejvat.
00:09:27 -Tak to je ideální pro chalupáře.
00:09:30 Kam ještě by se to dalo zasadit, protože já tolik fantazie nemám.
00:09:34 -Říkali jsme nádoby, truhlíky, nějaký pařízek by se dal použít.
00:09:39 Určitě na skalku, nebo jako obruba u záhonu na kraji.
00:09:43 -Na okraj, to by bylo krásný a tam nějaký vysoký.
00:09:49 -A tam něco vyššího.
-Tak to jsou opravdu...
00:09:53 A ono je to pro oko, tolika barev.
00:09:56 -Strašně zajímavá je tahleta delosperma, ta se jmenuje Alpina.
00:10:00 Ona čím má víc sucha, tak je fialovější.
00:10:04 -Jo, ale nekvete.
-Kvete.
00:10:06 Bohužel už je odkvetlá, kvítka jsou takový malinký.
00:10:10 Takový půlcentimetrový bílý.
00:10:12 Je zajímavý, když ta kytka začne růst,
00:10:15 jako by zezelená, nebo zesvětlá.
00:10:17 Pak když je dlouho v suchu, tak je zase tmavě fialová.
00:10:21 -Ta příroda, vám řeknu, to je neskutečný a tolika barev.
00:10:24 -Když se podíváte, tak nejsou 2 kytky stejný.
00:10:28 Každá je jiná.
-I barevně i tvarem.
00:10:32 Je větší, je menší.
00:10:34 -Když se podíváte, tak každá je jiná.
00:10:36 I když jsou si podobný, tak stejné nejsou.
00:10:45 -Chovatelů v našem pořadu už jsme měli několik.
00:10:49 Ale chovatele čápů to jsme skutečně neměli.
00:10:52 Pan Michal Kořínek, chová, dá se to tak říct?
00:10:57 -Ano.
-Chová čápy. Proč?
00:11:00 -Čápi byli odjakživa moje láska. Čápy jsem sledoval od dětství
00:11:05 a v době, kdy nebyl internet, věděl jsem o spoustě čapích hnízd,
00:11:10 přesto, že se to dalo těžko zjistit, kde čapí hnízda jsou.
00:11:13 -Ono je to krásný.
-Je to krásný.
00:11:16 Já jsem vydržel hodiny a hodiny sledovat čápy.
00:11:19 Čápy na poli, když sbírali za traktorem na poli potravu.
00:11:22 Byly to moje lásky a tak dlouho jsem za tím šel,
00:11:25 až jsem začal se o ně starat.
-A prvního čápa jste měl kdy?
00:11:29 -Čápi tady jsou od května 2016.
00:11:32 -A jak jste přišel tady k tomu čápovi?
00:11:36 -K tomuto čápu jsem přišel
00:11:39 v záchranné stanici v Prachaticích.
00:11:41 -Já koukám, on tady... Nebo je to ona?
00:11:44 -Je to kluk. Jmenuje se Čenda.
00:11:47 Čendo! Slyší na to?
-Slyší.
00:11:49 -Můžeme ukázat, teda můžete ukázat...
00:11:53 Podívejte se, invalida.
-Chybí mu 15 cm nohy.
00:12:00 -A to mu někdo udělal?
-Zranil se v přírodě.
00:12:03 -Zranil se sám.
00:12:05 -Taky mu chybělo kousek zobáku. Asi 7 cm.
00:12:09 Tak jsem tu druhou část zakrátil a ono mu to postupně dorostlo,
00:12:14 aby měl takovou pinzetu, aby mohl sbírat potravu.
00:12:17 -Čili, vy jste jako doktor.
00:12:20 -Jako zvěrolékař.
-Ne, to ne!
00:12:22 -To zvíře, kdyby bylo ve volné přírodě,
00:12:25 tak by bylo odkázaný k smrti, protože by se nenajedlo,
00:12:29 neodletí a tak.
-A kolik jich máte?
00:12:31 A to jsou samí invalidi?
00:12:33 -Mám tady 3 invalidy. Jednu samici Julii,
00:12:36 která se zrovna letěla proletět, pak tady mám Rendu.
00:12:40 Toho tady vidíte v zahradě. Tomu chybí kousek křídla.
00:12:44 To si upálil na drátech vysokýho napětí.
00:12:46 A pak tady ten Čenda. Jinak tady čápi zimujou s námi.
00:12:50 Denně dostávaj najíst. Maj přísun vody.
00:12:54 -A jak trefjej? Oni si zvyknou?
00:12:57 -Oni jsou tady jenom na zahradě.
00:13:00 Čáp se řídí biomagnetickým polem Země,
00:13:03 vrozeným genovým základem od rodičů.
00:13:06 Potom taky polohou slunce.
00:13:09 Podle toho ví, kdy má odletět do teplejch krajin.
00:13:13 -Když říkáte od rodičů, může mít mláďata?
00:13:16 -Mláďata mít může,
00:13:18 akorát je problém se spojením se samicí,
00:13:22 když má protézu, on se na ní neudrží.
00:13:26 Zoologická zahrada v Praze by také rozmnožila toho čápa,
00:13:31 tak nám dali novýho samce,
00:13:33 který by měl na jaře tu samici pářit.
00:13:36 Letos už to nestihli, protože přišel pozdě,
00:13:39 ale příští rok na jaře by se to mělo podařit.
00:13:42 -Kolik mohou mít mláďat?
-Od dvou až do sedmi.
00:13:45 Ale zpravidla 5.
-Poslyšte, to je hodně.
00:13:48 -Zajímavý je, že když v přírodě čáp neuživí mláďata,
00:13:51 tak ty nejmladší vyhazuje z hnízda, protože má strach, že by ty...
00:13:56 -Tak tam udělat nějakou...
-Ne, on udělá selekci,
00:13:59 protože ví, že by je neuživil, že by neodlítly do teplech krajin,
00:14:03 že by neměly sílu, tak radši chce,
00:14:05 aby ti první zdraví...
-To já vím, že volný přírodě.
00:14:08 Ale když je tady, tak vy pro to něco neuděláte?
00:14:11 -Tady bude mít dostatek.
-No právě.
00:14:14 A jak daleko můžou čápi létat?
00:14:16 -Zdravý čáp letí do vzdálenosti 10 000 km.
00:14:20 -10 000? On se lek, Čenda.
-On ne.
00:14:24 On se lek, že bude muset letět.
00:14:27 Protože neletí přímou čarou, letí různě po pevninách
00:14:31 a má zastávky, tak naletí až 20 000 km na zimoviště.
00:14:35 -Kolik let se dožívají?
00:14:37 -Ve volné přírodě se čáp dožije 8 až 10 let.
00:14:40 -8 až 10 let, dobrý.
-Ale zas je zajímavý,
00:14:43 že pohlavně začíná být dospělý až ve třech letech
00:14:47 a až 4. 5. rok vyvádí mláďata. Tak na to nemá tolik času.
00:14:50 -A krmení, jak krmit?
00:14:52 -Doma krmím rybama, masovým odpadem,
00:14:56 kuřecíma vnitřnostma.
-To musíte syrový?
00:15:00 -Syrový.
-A jak oni přežívaj tady zimu?
00:15:05 -Oni maj svůj domeček, kam zalezou na noc
00:15:08 a přes den žijí na sněhu, pokud maj dostatečný příjem stravy,
00:15:12 pokud maj vodu nezamrzlou, tak přežijou normálně.
00:15:16 V posledních letech přežívaj čápi i ve volný přírodě,
00:15:19 už nelítaj všichni do Afriky, ale přežívaj v Německu,
00:15:23 ve Francii, Španělsku na skládkách, kde maj dostatečný příjem stravy.
00:15:28 -Stravy a to je důležitý. Tak já vám děkuju.
00:15:31 To je...
00:15:33 -Já se vám nedivím, oni jsou tak hebký.
00:15:36 -Podívejte, to oko. Kdo by tohle zvíře neměl rád.
00:15:40 -A hezky se na něho kouká.
00:15:42 -A hlavně čáp je symbolem jara, mateřství, štěstí, zdraví.
00:15:53 -Je tu čas na babiččiny ověřené rady.
00:15:57 Horké mléko hravě zchladíte kostkou cukru.
00:16:04 Mléko nejen okamžitě zchladne, ale po škraloupu není ani památky.
00:16:09 Měkká rajčata se budou lépe krájet,
00:16:13 když je předem vložíte na krátkou dobu
00:16:17 do osolené ledové vody.
00:16:20 Miska s hrubou solí zamezí plísni skladovaných potravin,
00:16:26 proto je vhodná do spíží nebo skříněk s potravinami.
00:16:38 Dnes budu vařit s Martou Jandovou. Já vlastně patřím do rodiny. -No.
00:16:45 -Já jsem kmotrou tvoji prostřední sestry Anežky. -Ano.
00:16:53 -To už je 10 let. 10 let už patřím do rodiny.
00:16:57 On tady byl taky tatínek. To víš?
00:17:00 -Vím, vím, říkal mi.
-Chlubil se.
00:17:03 -Ale on je dobrej kuchař, skvělej.
-Kuchař. U něj ráda jím.
00:17:08 Hele, co to bude dneska?
00:17:10 Koukám, že je to losos.
-Přesně tak, rybička.
00:17:14 Je to lehký, zdravý. Ten olej je strašně zdravej.
00:17:19 Je to recept, kterej jsem dostala od mojí tety,
00:17:23 jako by vdaný tety.
00:17:25 Je to teta mýho manžela, je ze Slovenska,
00:17:28 ale žije v Kalifornii.
-Ale to bude zajímavej recept.
00:17:31 Čili přes kořeny vezený.
-Přesně.
00:17:33 -Tak, co k tomu potřebujeme?
00:17:35 -Je to s mango salsou. To je mango.
00:17:39 -Já myslela z dálky, že je to žlutá paprika.
00:17:42 -Nebo taková broskvička by to mohla bejt tvrdá.
00:17:45 -Potřebujeme mango.
-Červenou cibuli,
00:17:49 tady máme papričky pálivý, normální červená paprika,
00:17:54 tady máme koriandr. Ten já zbožňuju úplně.
00:17:59 Máte ho taky ráda?
00:18:01 -Taky, ale ne tak moc jako ty. Malinko.
00:18:05 -Aspoň, že ho máte malinko ráda.
00:18:08 Tohle to je limetkovej džus, nebo tady potřebujeme,
00:18:11 abychom to ochutily se solí a s olejem.
00:18:14 To se celý musí...
-To si pleteme. -Ano.
00:18:18 Tady to je rozmarýn. Doufám, já si to taky pletu.
00:18:22 To máme do ozdoby.
00:18:25 Tak nejdřív nejlíp podle receptu dává se tam mango salsa.
00:18:30 Dělá se s lososek, s rýží. Rýži asi ví každý, jak se vaří.
00:18:34 Je důležitý začít s mango salsou, aby se to všechno pěkně vsáklo.
00:18:41 -A tady jak to dáme?
00:18:43 -Za 10 minut to musí být dohromady.
00:18:45 Dáme tam trošku červený papriky. Ať je to hezky nasekaný.
00:18:51 Nemá jí být tam moc, jenom aby to bylo hezký pro oko,
00:18:55 aby to dodalo trošičku... Já bych dala ještě trošičku víc.
00:18:59 -Tohle bych dala pryč.
00:19:01 -Cibulku, červenou cibuli.
-Ber si.
00:19:05 -Já to dávám vždy podle oka.
-Diváci to viděj.
00:19:10 -Já myslím, že to stačí, přeci jenom je syrová.
00:19:16 Máte to ráda pálivý trochu?
-Trošičku.
00:19:20 -Tak tam dáme trochu pálivýho.
-Stačí.
00:19:25 -A tohle...
-Mně se už sbíhaj sliny.
00:19:28 -Já to neznám, ale taky se mně sbíhaj sliny.
00:19:32 -Teď to zalijeme limetkovou šťávou. Já bych začala možná půlku.
00:19:40 -To je asi tak z jedný a půl.
-Ano.
00:19:45 Možná ještě trošičku.
00:19:50 Samozřejmě musíme osolit. Sůl je důležitá ve všem.
00:19:55 -Míchej a říkej.
00:19:58 -Ještě jednou tolik.
-Dvě špetky.
00:20:04 -Samozřejmě do toho musíme dát koriandr.
00:20:07 -Koriandr tady.
00:20:10 -Za 1. to dodá výraznou chuť.
-A je to barevný. -Přesně.
00:20:14 -Já bych to tam dala všechno.
-Přesně tak.
00:20:17 Jen ať je to hezky zelený. Teď to musí odstát.
00:20:20 -A co budeme dělat s lososem?
00:20:22 -Losos jsem naporcovala. Tenhle je s kůží.
00:20:26 Teta mi říkala, že šupinky dává pryč,
00:20:29 ale když je to takhle malinký, tak se to bude těžko dělat,
00:20:33 takže ho musíme očistit, osušit.
00:20:36 Teď bych ho malinko nasolila. Přiměřeně, přiměřeně.
00:20:40 To je jako z té pohádky, přiměřeně, přiměřeně.
00:20:44 A děláme ho 3 minuty z každý strany.
00:20:47 Začínáme tou stranou, kde je ta kůže.
00:20:50 Na oleji, nebo na másle, jak to má každej rád.
00:20:53 Já trošku přidám.
00:20:55 -Já mám tady olej, tak dám olej.
00:20:58 -Počkám, až ten olej bude trošku teplej.
00:21:01 -Takhle. Zase nemusí to plavat.
00:21:04 -Přesně tak. Radši, ať to moc neplave.
00:21:07 Za chviličku, až se olej ohřeje, tak to tam můžeme dávat.
00:21:11 Tak 3 minuty z každý strany, aby nebyl vysušenej.
00:21:14 Když je vysušenej, tak...
-...tak je to špatný.
00:21:18 -Musí bejt šťavnatej, přesně tak, jako je šťavnatá salsa.
00:21:22 Samozřejmě mezi tím uvaříme rýži,
00:21:24 ale to si každej udělá sám. To každej zná, jak se dělá.
00:21:28 Každej jinak vaří rejži. Jak vaříte rejži vy? -Já do vody.
00:21:33 -Normálně do vody a posolit, jo?
-No.
00:21:35 -Já jsem se dočetla v některým receptu,
00:21:38 že když ji umyjete a dáte ji na pánev
00:21:40 a osmažit na oleji.
00:21:42 -Moje maminka to dělala tak, že se osmažila syrová
00:21:45 a potom teprve... A ještě vzala cibuli,
00:21:49 půlku cibule a do toho hřebíčky.
-Já to dělám tak.
00:21:53 -No tak to je ono.
00:21:55 -Já jsem se dočetla někde, nějakej starej recept,
00:21:59 a všichni říkaj, že je skvělá ta rejže.
00:22:01 -Pak ji zalejt vodou.
-Ono to udělá...
00:22:04 Super, já myslím, že bychom už mohly.
00:22:10 Takhle to dáme na kůži, kůží začínáme. -Ano.
00:22:25 Já ti pomohu.
00:22:32 Tak uděláme vzorovou porci.
00:22:34 -Máme tady krásně rybu a teď rýži.
00:22:38 -No ty.
-Dáme ji stranou.
00:22:44 -Je sypká.
-Krásná.
00:22:47 Ta se nám podařila.
00:22:50 -Tak a teď kam dáme tu...
-To se dá takhle na prostředek,
00:22:55 aby se to tam hezky vsáklo. Takhle.
00:23:03 Promícháme to ještě jednou.
00:23:09 -A nešetři.
-Že jo.
00:23:13 Tak a my už popřejeme divákům jenom dobrou chuť!
00:23:44 -A je tu náš pravidelný soutěžní blok.
00:23:47 Nejprve připomenu soutěžní otázku z minulého pořadu.
00:23:51 Ptám se.
00:24:04 Správná odpověď.
00:24:06 Jméno výherce.
00:24:11 Najdete ho i na webových stránkách našeho pořadu. Gratulujeme.
00:24:20 Pro vás, kdo chcete zkusit štěstí znovu,
00:24:24 jsme připravili další soutěžní otázku.
00:24:27 Nejprve se však podíváme, jakou cenu získá výherce.
00:24:31 Jsou to knižní novinky z edice ČT.
00:24:35 A tady je nová otázka.
00:24:53 Odpovědi posílejte do týdne.
00:25:11 Na závěr mi dovolte citovat moudrá slova,
00:25:15 která řekl francouzský básník Jean Cocteau.
00:25:20 Skutečného mládí dosahujeme ve zralých letech.
00:25:26 Těší se na vás zase za týden vaše Jiřina.
00:25:30 Titulky: Méhešová Iva, ČT 2019
Mapa stránek | RSS | Nahoru f
© Česká televize 1996–2021 | English | 2