Jiřina Bohdalová v půlhodince inspirací a zajímavostí pro volný čas
00:00:15 -Krásný a příjemný den, milí televizní přátelé!
00:00:19 Zítra je 24. února
00:00:22 a to v Praze začne 1. jarní pouť, Matějská.
00:00:27 Pro mě to vždycky znamená, že jaro už je tady.
00:00:31 A jak praví pranostika: "Na sv. Matěje sluníčko se usměje."
00:00:38 Doufejme, že to tak bude,
00:00:41 protože všichni se už na sluníčko těšíme.
00:00:45 My se podíváme,
00:00:47 jaké zajímavosti jsme pro vás připravili.
00:00:50 Navštívíme zahradnictví v Černošicích.
00:00:53 Hostem našeho pořadu bude pan Ing. Šindelář.
00:00:58 Výtvarnice Lenka Pachmanová nám předvede originální dekoraci.
00:01:03 I v zimě můžeme vidět keře,
00:01:06 které nás zaujmou svými fialovými plody.
00:01:10 Sladké překvapení pro nás připravila Dana Batulková.
00:01:16 Začínáme.
00:01:24 Tak koukám, paní Olgo, že nám budete ukazovat,
00:01:28 jak pěstovat v zimě bylinky.
-Pokusím se o to.
00:01:33 Není to žádná velká věda. Bylinky můžete pěstovat celoročně.
00:01:40 I když výrobci semen doporučují období, ve kterém je to ideální.
00:01:46 Ale moje zkušenost je,
00:01:49 že můžete všechny bylinky pěstovat celoročně.
00:01:52 -No to je výborný.
-Tady máme například koriandr.
00:01:56 Teď o víkendu byl sklizen do asijské kuchyně.
00:02:00 Kopr ten vydrží naprosto bez problémů.
00:02:03 Pažitka je víceletá.
00:02:05 Tu stačí vysít jednou a pak vám může celou zimu růst.
00:02:09 -Ale musíte ji vysít sama asi.
00:02:12 Já když si koupím pažitku v obchodě,
00:02:16 tak mi takhle neroste.
00:02:19 -Je samozřejmě možné, že bylinky, které se prodávají...
00:02:24 -Oni to prodávají v takovým to... To není v tomhletom.
00:02:31 -To je ve vatách nebo v lehkých substrátech,
00:02:35 takže ta rostlina nemá dostatek živin, aby vydržela.
00:02:40 -To je ono. To jenom, aby věděli diváci.
00:02:44 Tak, jak to uděláte?
00:02:46 -Jak jsem říkala, není to vůbec žádná věda.
00:02:49 V podstatě stačí mít jakoukoliv lehkou zeminu.
00:02:53 -Prodávají se speciální substráty.
-Aha, tady řízkovací a výsevní.
00:02:58 -Prodávají se i speciální bylinkové substráty.
00:03:02 Tak pokud někdo chce dopřát bylinkám
00:03:05 obzvlášť příjemné prostředí k růstu,
00:03:08 tak může zakoupit specializované substráty.
00:03:11 Ale není to nezbytně nutné.
00:03:13 Jde o to, aby to byla lehká jemná půda,
00:03:16 protože ta semínka jsou velmi malá a když by tam byly nějaké hroudy,
00:03:21 tak nemají šanci prorazit.
00:03:23 -Vy jste mi právě říkala, jak jsme se bavili před tím,
00:03:27 nevím jestli to byla bazalka, nebo co,
00:03:30 že to jenom tak dáte, že semínka jsou tak něžňoučký,
00:03:34 že to nezasypávat, jenom pocukrovat. -Ano.
00:03:40 Jinak samozřejmě zalévat, dávat pozor při zalévání,
00:03:46 protože jak jsou semínka malinká
00:03:49 a když na ně pustíte velký proud vody, tak to vyplaví.
00:03:54 Mohou se i poškodit, pokud jsou v procesu klíčení,
00:03:58 takže spíše takový ten mlžní režim zalévací hadicí.
00:04:02 -Na to stříkání.
00:04:04 A je lepší ten květináček, nebo jak se tomu říká, výsevní,
00:04:10 nebo tohleto z uměliny?
00:04:14 -Záleží na tom, co máte v úmyslu s těmi bylinkami nebo rostlinami.
00:04:19 Jak vidíte, já si vysívám koriandr do truhlíku,
00:04:23 protože jich potřebuju mít hodně a je zbytečné to přesazovat,
00:04:28 protože to sklidím a vysévám další.
00:04:31 Stejně tak kopr je tady v takové malé mističce.
00:04:35 Tyto věci pokud je chcete
00:04:37 následně množit nebo přesazovat ve větším množství
00:04:41 anebo se používají pro výsadby rostlin jiného druhu než bylinek.
00:04:45 Tyto mističky jsou dobré na výsadbu řeřich,
00:04:48 takových co se dávají, sypají do vaty.
00:04:52 Pouze do vaty zasypat a zalévat.
-Ony maj tady dírky.
00:04:57 -Tak je dobré mít pod tím něco.
-Přesně tak.
00:05:01 -Co se týče bylinek, které nejsou jednoleté, ale víceleté,
00:05:06 tak pokud máte možnost přemístit je někam do tepla,
00:05:10 tak máte velkou výhodu i toho,
00:05:13 že si v zimě můžete dopřát čerstvý tymián, nebo pažitku,
00:05:18 nebo i třeba rozmarýn.
00:05:21 -Ano, támhle máte velkej rozmarýn.
00:05:25 Tak vidíte, to člověk může být zdravej
00:05:28 a mít takový zelený kořeníčko i v zimě.
00:05:32 -Přesně tak a ne jenom koření.
00:05:35 Stejným způsobem si můžete vypěstovat i saláty.
00:05:38 Prodávají se speciální, takové ty listové, trhací saláty,
00:05:42 nebo i rukolu.
00:05:44 Vezmete obyčejný truhlík, vysejete a do několika málo týdnů máte úrodu.
00:05:49 -Čili vysévat můžete kdykoliv?
00:05:51 -Já většinou omezuji listopad, prosinec,
00:05:53 protože ty dny jsou nejkratší. I když máte prosluněný skleník,
00:05:57 tak ta fotosyntéza nefunguje tak dobře,
00:05:59 ale řekněme již nyní se nám prodlužují dny
00:06:02 a když svítí sluníčko,
00:06:04 tak od toho konce ledna již je možné tyto věci vysévat.
00:06:08 -Já vám děkují, já jsem se poučila zase.
00:06:17 Pane inženýre, tohle podle tvaru bych řekla, že jsou kaly.
00:06:23 Já je znám ale jako bílý svatební kytky, že jo?
00:06:27 -Jsou to kaly. Tyto jsou nově vyšlechtěný.
00:06:31 Dokonce ta kala původně...
00:06:34 Samozřejmě ve světě rostou i takhle barevné odrůdy.
00:06:38 Pěstovala se bílá. A ten toulec byl jenom jeden.
00:06:41 Byl bílý toulec a palice květů.
00:06:45 Teď, aby to bylo takový bohatší, tak jsou vyšlechtěny,
00:06:48 že mají 2 ty toulce kolem toho květenství.
00:06:54 Kala to je taková rostlina, tady ji máme bílou v květináči.
00:06:59 Ta ještě nestihla nasadit do květu.
00:07:03 To je rostlina, kterou můžeme pěstovat doma celoročně,
00:07:09 nebo mnoho let. Tak ty mám nejradši. Tak jak?
00:07:15 To je právě rostlina, když ji zasadíme
00:07:19 a začne růst na jaře, tak je to taková bahenní rostlina.
00:07:24 Když bychom ji posadili do kýble s vodou,
00:07:27 tak jí to bude úplně vyhovovat a ona...
00:07:30 -Jé, to je moje kytka.
-Ona poroste hodně bujně a pokvete.
00:07:34 Ona jí ta voda vůbec neškodí.
00:07:37 -Já v rámci, abych jí neuškodila, tak ji vždycky přeliju.
00:07:42 -Tu právě můžeme od jara přelejvat a nechat ji v nádobě s vodou
00:07:48 a ona krásně poroste. A když pak začne kvést
00:07:52 a ty květy jsou třeba do léta,
00:07:55 tak v létě ta rostlina vyžaduje spíš sucho,
00:07:58 takže ji přestat zalévat. V podstatě se to může udělat tak,
00:08:03 že do nádoby nalejeme na jaře vodu a ona ji spotřebuje
00:08:08 a pak, když už skoro nekvete, tak nedolijeme tu vodu
00:08:12 a necháme tu rostlinu a ona jakoby uschne.
00:08:16 Listy zežloutnou, tak je otrháme,
00:08:19 a rostlinu necháme v zemi, dáme ji třeba do špajzu,
00:08:24 nepotřebuje světlo, nic.
00:08:27 Necháme si ji do podzimu, do zimy a v zimě ji přeneseme do tepla,
00:08:32 dáme ji do nádoby, dáme jí hodně vody
00:08:36 a ona znovu vyroste a pokvete. Tak to je kytka!
00:08:41 -Já jsem tady vzal vytaženou ze země.
00:08:45 Tady je taková hlíza,
00:08:47 která právě přežije v zemi to období sucha.
00:08:51 To období sucha je i nutné k tomu, aby nasadila květy.
00:08:55 Když bychom ji pěstovali pořád ve vlhku,
00:08:59 tak ona poroste, bude mít listy...
00:09:01 -...ale květy nedá.
00:09:04 -Na té hlíze původní se nám začnou dělat takové dceřiné cibulky,
00:09:09 které se dají docela snadno takhle odtrhnout
00:09:13 a to když zasadíme do květináče,
00:09:16 tak nám z toho vyroste další rostlina.
00:09:19 -Takováhle rostlina?
00:09:21 -No ona za rok zesílí a bude velká.
00:09:24 -A jak? Takhle, nebo takhle?
00:09:26 -Kdybychom ještě chvíli počkali, tak to je ta špičička
00:09:30 a tam začne začátek lupínku.
-Takže takhle.
00:09:33 -Kdybychom chvíli počkali,
00:09:35 tak vidíte, že ty boční už mají lupínky,
00:09:38 pak už je to jasně vidět.
00:09:40 -To nedávejte pryč, já to zkusím.
00:09:43 -Jediné to, že ty boční hlízky, které se tvoří,
00:09:47 tak když je odtrhneme, tak to jde úplně snadno,
00:09:51 ale vznikne nám ranka,
00:09:53 kterou by mohla vniknout hniloba do toho.
00:09:56 Pokud je ta rána větší, když je takhle malinká,
00:10:00 tak se nic nestane, ale pokud by byla větší,
00:10:03 tak to zatřít dřevěným uhlím, jako desinfekcí,
00:10:06 aby ta rostlina neuhynula.
-Aby se tam něco nedostalo.
00:10:10 To je tedy nápad.
00:10:17 Paní Lenka Pachmanová mi přinesla takovouhle ozdobu velikou.
00:10:24 Mně to trošičku připomíná,
00:10:28 mám to doma dokonce v menším, lapač snů.
00:10:33 Nějaký indiánský to je.
00:10:36 Tohle by vám nalapalo tolika snů, že byste snad ani neusnula, že jo?
00:10:43 Jak to děláte? To je opravdu hezounká ozdoba.
00:10:48 -Je tam v podstatě stejný základ, jak jste jmenovala ten lapač.
00:10:55 Základem je kruhový drát.
-To zase ve výtvarných potřebách.
00:11:01 -Ten je obalený žinylkovou přízí. Můžete to obalit čímkoliv.
00:11:08 Přízí, nebo jiným materiálem který si zvolíte,
00:11:12 který bude vyhovovat.
00:11:15 Já už jsem kruh obalila, abychom to měly hotové.
00:11:18 Jenom to doděláme,
00:11:20 jenom aby bylo vidět, jak se pokračuje.
00:11:23 Je ideální si to rovnou ustřihnout v takovéto délce.
00:11:27 -Aby se to dalo zavěsit.
-Ano. Abychom mohly udělat očko.
00:11:31 Ten hořejšek zavážeme,
00:11:34 přízi si hezky rozmístíme, abychom ji měly pravidelnou.
00:11:39 Tady nám vznikne očko na to zavěšení.
00:11:42 -A tavnou pistoli taky potřebujeme?
-Tavnou pistoli potřebujeme.
00:11:47 Teď už se to zdobí čímkoliv, co nás napadne.
00:11:52 My máme takovou zimní dekoraci.
00:11:55 -Ale tady za námi vidím, že už podle ročního období.
00:12:03 -Dělá se to podle ročního období.
00:12:06 Může se to dělat jako dekorace do interiéru.
00:12:09 Když máte interiér domodra, uděláte to domodra.
00:12:12 Nebo můžete udělat jarní májovou, jak se komu co líbí.
00:12:17 Dobře se na to dají spotřebovat i zbytky materiálů, které máte doma.
00:12:22 -Třeba takových krajek.
-Přesně tak.
00:12:26 Dá se využít cokoliv. Jedna z věcí jsou bambulky.
00:12:31 Říká se tomu pompony.
00:12:33 Pompony jsou navlečené jenom na niti.
00:12:37 -Na jehle větší trošku.
00:12:40 -A zase jenom ukončené a přivázané k tomu kruhu.
00:12:44 Teď jenom přivážeme a máme první část zavěšenou.
00:12:51 -To je opravdu jednoduchý.
-Pak různě navazujete další.
00:12:57 -Cokoliv zbylého je doma.
00:13:02 -Potom, když máte navázané jednotlivé části,
00:13:06 tak zakryjete tady ty uzlíčky.
00:13:09 Buď je můžete přiznat, nebo je zakrýt.
00:13:12 Máme různé dekorace, kterými můžeme zakrývat ten kruh.
00:13:24 Vezmeme tuhle děrovanou stuhu a tu stuhu můžeme zavázat
00:13:35 a můžeme ji různě roztáhnout po tom kruhu.
00:13:39 -Teď přijde na řadu tavná pistolka.
-Tou to jenom přichytíme.
00:13:47 -Můžeme připojit další pomponu.
-Jako ukončit to.
00:13:52 -Tou si tady přichytíme. A takhle pořád zdobíme dál.
00:13:57 Můžeme třeba využít květ a ten květ si tam přidělat.
00:14:01 Já ráda přiznávám i tu stopku, protože ona pak dobře dekoruje.
00:14:07 -Ona se k tomu hodí.
00:14:09 Jo, čili ono to může být i barevný, nebo různobarevný
00:14:14 podle ročního období.
00:14:16 -Tady je třeba kombinace filců, kombinace pomponů
00:14:19 a pak jsou tady přírodniny, šišky, skořice.
00:14:23 Opravdu tam jde nakombinovat cokoliv.
00:14:26 -No tak děkuji.
00:14:32 Navštívili jsme Střední odbornou školu v Praze na Jarově.
00:14:36 Mne by zajímalo, jaké keře nám můžou udělat radost teď v zimě.
00:14:43 Požádala jsem o odpověď pana Jaroslava Čubu.
00:14:48 -Okrasné keře nám mohou vytvářet i určitou okrasu i v zimním období.
00:14:54 Tzn. že jsou okrasné buď svým tvarem, nebo svými plody.
00:14:59 U jednoho takového keře zrovna stojíme.
00:15:03 Je to callicarpa bodinieri, která se dnes začíná hojně pěstovat,
00:15:09 i když se pěstuje už od dávných dob.
00:15:13 Je to keř, který pochází z Číny.
00:15:16 V našich zahradách se poměrně dobře uplatňuje.
00:15:21 Nejenom kvůli tomu, že má docela hezké olistění,
00:15:26 má drobné květy na jaře, ale to nejcennější, co na něm je,
00:15:32 je právě ta zimní ozdoba těmi fialovými plody,
00:15:37 které přetrvávají zpravidla na tom keři až do Vánoc,
00:15:42 pokud nepřijdou nějaké extrémní mrazy.
00:15:46 Keř je to poměrně nenáročný, tak se dá pěstovat v jakékoliv půdě.
00:15:52 Vyžaduje trochu vlhčí stanoviště,
00:15:55 ale to se dá nahradit mírnou zálivkou.
00:16:00 Někdy trochu namrzá a někdy,
00:16:03 když přijdou hodně silné mrazy, tak zmrzá až k zemi.
00:16:08 Celá ta nadzemní část omrzne tak, že ji musíme uříznout,
00:16:14 ale to tomu keři vůbec nevadí,
00:16:18 protože velice dobře zmlazuje z báze toho keře.
00:16:23 My toho můžeme využít v době, když už ten keř je narostlý
00:16:30 a je už příliš velký do zahrady, tak ho můžeme také tak seříznout,
00:16:35 jako kdyby zmrzl a on nám obroste během prvního roku,
00:16:41 vytvoří výhony, které ještě v tom roce kvetou
00:16:45 a ještě v tom roce mají ty krásné fialové plody.
00:16:50 Stanoviště vyžaduje slunné, nebo polostinné,
00:16:56 ale každopádně vyžaduje dostatek světla.
00:17:00 Po tom řezu ho můžeme ošetřit, mírně přihnojit,
00:17:04 aby měl dostatek živin na vytvoření nové koruny.
00:17:09 Nemusíme ale na to používat hnojiva, stačí přihnojení kompostem.
00:17:14 ČT Kavčí hory, 140 18, Praha 4 hobby@ceskatelevize.cz
00:17:21 -Dnes budeme vařit s mojí kolegyní Danou Batulkovou,
00:17:26 kterou jsem si vlastně vybrala přes tvého syna. -Ano.
00:17:30 -Přes Kubu.
-Tam je vztah přes mého syna.
00:17:34 -Já jsem se k vám tak trošku přitulila. -Ano.
00:17:37 Já ho mám velice ráda. To on dobře ví.
00:17:41 Tak teď to bude tvoje maminka. A co budeme s maminkou vařit?
00:17:46 -S maminkou budeme vařit, no budeme vařit, budeme péct.
00:17:50 Takový recept, se který jsem jeden čas až otrávila svoji rodinu.
00:17:55 Jsou to hraběnčiny řezy.
00:17:57 -Já vím, že ty hraběnčiny řezy jsou takový vlhký.
00:18:02 -Já mám ráda vlhké pečivo. Ať to pěkně klouže.
00:18:07 Vůbec to není suchý a je to strašně jednoduchej recept.
00:18:13 Bohužel je jedna věc, kterou já nemám moc ráda,
00:18:18 že to nedáš do stroje, ale musíš udělat drobenku ručičkama.
00:18:22 To jseš pak obalená. To nemám moc ráda.
00:18:26 Ale pro ty hraběnčiny řezy jsem ochotná zapatlat ruce,
00:18:30 abych je pak mohla jíst.
-Pustíme se do toho.
00:18:35 -Takže mísu. -Tady, prosím! Já jsem ti k ruce, víš?
00:18:40 -Ty jsi taková moje... Jak se to říká? -Ficka.
00:18:44 -Dá se mouka.
00:18:47 Já máslo tam do toho zmenším, ale nemusí se.
00:18:54 Na menší dílky takhle.
00:18:58 Takhle, abych neměla tak velkou hroudu,
00:19:02 ale je to krásně měkký, takže to půjde krásně zpracovat.
00:19:09 Teď se tam šoupnou 4 vejce.
-4 žloutky.
00:19:13 -Půjčím si tady tohle, abych si mohla otřít ruce. Děkuju.
00:19:19 To si můžeme dát sem.
00:19:23 Teď se do toho dá půlka pečícího prášku.
00:19:28 Můžeš nasypat.
00:19:31 Půlku, z toho půlku jenom.
00:19:34 -Je tohle celý nebo to je půlka?
-To bude půlka.
00:19:37 -Tak tam dej všechno. Špetičku soli.
00:19:41 -Počkej, to je co?
-Zkus to. -Jo, to je ono.
00:19:45 -Takhle trošičku se dává.
00:19:48 A dá se tam cukr.
00:19:52 Toho cukru je tam 15 dkg, ale může se toho dávat míň.
00:19:57 Podle toho, jak kdo chce. Mně to nevadí.
00:20:01 -Ty jabka jsou sladký.
00:20:03 -Takhle uděláš hňam hňam a udělá se to na drobenku.
00:20:12 -To se nesmí strojem.
-Nesmí, protože to neuděláš.
00:20:16 -To by z toho vznikla jedna hrouda.
-A co teď se žmolenkou, drobenkou?
00:20:21 -Připravíme si plech a nasypeme to sem.
00:20:27 -Všechno?
-Právě že ne.
00:20:30 Tak 1/5 toho těsta si nechat na ten vršek.
00:20:35 -Čili trošku nechat takhle...
00:20:39 -Takhle se to rozloží. Já to takhle trošku jako...
00:20:47 Spíš jenom ty konce, ty kraje.
00:20:51 Dobrý. Teď na to dáme jabka. Ono je to právě docela...
00:20:59 -Je, je, to bude dobrý.
-Skořice musí bejt.
00:21:05 Někdo ji nemá rád. Dáme tam všechno? -Všechno.
00:21:10 -Hezky to rozložíme.
00:21:14 -Já jsem mezi tím udělala z bílků sníh. -Děkuji.
00:21:18 -Takže to je skořice.
-Skořicí posypeme.
00:21:22 Teď dáme rozinky. Je to vlastně jako na štrůdl.
00:21:26 -Já bych je dala do rumu.
-Mohly by se dát.
00:21:29 To by bylo taky dobrý. Vidíš, další vychytávka.
00:21:33 -Ono by to mělo takovej alkoholickej...
00:21:36 -Tam se taky fantazii meze nekladou.
00:21:40 Můžeš jakkoliv. Samozřejmě ořechy.
00:21:43 Trošičku možná polámeme, ony jsou velký.
00:21:46 -Já to zkusím s tebou.
-Můžeš mi pomoct.
00:21:50 Na menší kousky, teďkon sníh.
-Dala bych ti tuhle.
00:21:55 -Ta bude lepší. -Možná.
00:21:58 -Do jednoho rohu, do druhýho rohu.
00:22:04 Můžeš to hezky rovnoměrně... Tak přesně.
00:22:08 Sem do toho můžeme dát ještě jednu hrst mouky,
00:22:13 aby ta drobenka byla taková trošku...
00:22:17 Nemusíme, to je v pohodě.
00:22:20 Na ty jabka, kdo má rád, nebo komu by se zdály být kyselejší,
00:22:26 tak si je může navrch pocukrovat.
00:22:30 Většinou to ale není nutný, protože tady je v tom cukru dost.
00:22:35 -A je to hned hotový.
-To říkám.
00:22:39 Já jsem s tím moji rodinu utejrala, protože to je rychlý.
00:22:44 Musela jsem si dát pak rok pauzu. A je to hotovka.
00:22:49 -A dáme to na jak dlouho a nakolik péct?
00:22:53 -S tím já mám vždycky trošičku problém. Tak 180?
00:22:57 -No, tak 180 stupňů.
00:22:59 -A uvidíme, až do bude takhle tady pozlacený, tak to je.
00:23:03 Tak to vyndáme. Já jsem v tom velkej fatalista.
00:23:07 Hraběnčiny řezy jsou hotové. Račte se podívat.
00:23:12 Doufám, že se vám můj recept hodí. Dobrou chuť vám přeju.
00:23:43 A je čas na naši soutěž.
00:23:46 Před týdnem jsem vám položila otázku:
00:24:00 Správná odpověď.
00:24:03 Jména výherců:
00:24:07 Najdete je i na webových stránkách našeho pořadu.
00:24:16 Vím, že už netrpělivě čekáte, na novou soutěžní otázku.
00:24:21 Než vám ji povím, prozradím vám,
00:24:24 o co budete soutěžit.
00:24:27 3 z vás, kteří správně odpoví, získají knihu receptů,
00:24:32 které jsme vařili v našem pořadu.
00:24:35 Otázka pro dnešní soutěžní kolo nebude vůbec těžká.
00:24:40 Dávejte pozor!
00:24:55 Své odpovědi pošlete do týdne.
00:25:12 A jsme na konci našeho pořadu.
00:25:15 Možná vás ještě potěší jeden úsměvný citát
00:25:19 od neznámého autora.
00:25:22 Když žena mlčí, netřeba ji za žádných okolností přerušovat.
00:25:30 Přeju vám příjemně strávený víkend
00:25:33 a na setkání s vámi se těší vaše Jiřina.
00:25:37 Titulky: Méhešová Iva, ČT 2019
Mapa stránek | RSS | Nahoru f
© Česká televize 1996–2021 | English | 2