Jiřina Bohdalová v půlhodince inspirací a zajímavostí pro volný čas
00:00:14 -Krásný a barevný den, milí televizní přátelé.
00:00:18 Na konci září,
00:00:20 jako by krajem procházel malíř s paletou a se štětcem v ruce.
00:00:25 Protože pranostika říká, že kolem sv. Václava nové léto nastává.
00:00:31 tak můžeme ještě vyrazit na houby, třeba zrovna na václavky.
00:00:37 A teď už k našemu programu. Navštívíme vinice na Pražském hradě.
00:00:44 S chovatelem panem Hnízdilem si budeme povídat
00:00:48 o chovu göttingenských prasátek.
00:00:53 Do studia jsme si pozvali pana Ing. Berana.
00:00:57 Co všechno lze zpracovat z drátu nám ukáže výtvarnice Jana Divišová
00:01:04 a na závěr si něco dobrého uvaříme.
00:01:10 Jdeme na to.
00:01:17 Jsme na vinici Pražského hradu a pane Kýhos,
00:01:22 vy prý tady máte vůbec nejstarší odrůdu vína na světě?
00:01:28 Je to pravda?
-Je to pravda, máme.
00:01:31 Je to Stara trta, kterou jsme dostali ve Slovinsku.
00:01:36 Nachází se tady v zahradě.
00:01:39 Tady, co jsme, máme naši hradní odrůdu Hibernal,
00:01:44 kterou tady pěstujeme.
00:01:48 Vinice byla založena asi před 15 lety, čtrnácti.
00:01:53 Hibernal je aromatické víno, které se používá,
00:01:58 vyrábí se z něj hradní víno tak zvané.
00:02:05 Používá se na různé akce.
00:02:10 -Ta nejstarší odrůda jak se jmenuje?
00:02:13 -To je Stara trta. Stara trta.
00:02:16 -To je zajímavý a víte proč?
-Je to vlastně slovinsky.
00:02:22 Stara trta by se dalo přeložit jako staré víno.
00:02:27 -Staré víno? -Ano. Josip Plečnik, slovinský architekt,
00:02:31 tuto jižní zahradu celou navrhl a nechal založit.
00:02:36 Vlastně Stara trta je slovinské víno,
00:02:40 dostali jsme ho jako dar od slovinských vinařů.
00:02:44 -A víte vy, ve kterém roce to tady založil?
00:02:50 -Měl ho tady pan Masaryk a měl ho jako dvorního architekta.
00:02:56 V tomto roce má výročí jak úmrtí, tak narození pan Plečnik.
00:03:02 Tak je to takové výročí toho vína.
-Je to výročí i toho vína.
00:03:07 -Je to pro nás takový...
-...svátek. -Svátek.
00:03:14 -Abychom se vrátili k našim divákům.
00:03:18 Co máme dělat teď na podzim,
00:03:21 aby se takhle to víno urodilo? Co pro to máme dělat?
00:03:26 -Teď už se jen o něj starat, aby nám hezky dozrálo.
00:03:31 Listy se mohou trochu protrhat, aby k němu mohlo sluníčko.
00:03:36 Těšit se na to, až ho budeme sklízet,
00:03:40 protože za chvíli začíná vinobraní a víno se sklízí podle toho,
00:03:45 jakou má cukernatost. Když bude dobrá cukernatost,
00:03:48 tak ho koncem září už můžeme sklidit.
00:03:51 -A jak vy poznáte tu cukernatost?
00:03:53 Tady jsem si uloupla jednu kuličku a je už to sladký.
00:03:58 -Jde to taky. Vinaři to taky takhle zkouší,
00:04:02 ale jsou na to měřící strojky.
-Na to jsou měřící strojky?
00:04:08 -Ano. Ten hrozen si vymáčknete a ono vám to ukáže,
00:04:13 jakou to má cukernatost.
-Chuť v tom nemáte? -Taky.
00:04:18 A potom taky barva hroznů. U Hibernalu, když je zralý,
00:04:23 tak dostává až takový červený nádech.
00:04:27 -Ono už to tady tak trošičku...
-Trošičku.
00:04:31 -Do toho červena jde. -Malinko.
-Jo, tadyhle.
00:04:36 Já děkuju, to není moc. Příroda si asi poradí sama.
00:04:41 -My bychom si teď přáli, aby bylo sluníčko, nepršelo,
00:04:46 a víno v klidu dozrálo. I když trochu zapršet může,
00:04:49 protože letos byl suchý rok.
00:04:51 Vinaři, kteří nemají možnost víno zalévat, tak to mají horší.
00:04:56 My tady máme možnost víno zalévat,
00:04:58 máme kapénkovou závlahu, tak se víno může občas zalít.
00:05:02 -My si přejeme také, aby bylo sluníčko a nepršelo.
00:05:06 ČT, Kavčí hory, 140 70, Praha 4, hobby@ceskatelevize.cz
00:05:12 Pane Hnízdile, tohleto vypadá jako prase, ale asi to není prase, co?
00:05:18 -Je to prase, je to prase göttingenské.
00:05:22 Je to takové módní plemeno prasete.
00:05:26 Nejvíc ho proslavil herec Jorge Coli,
00:05:29 který s ním sdílel i postel. Teď je to módní mít je v bytě.
00:05:34 -Teď je to módní.
00:05:37 -Já bych si to domů nevzal.
-Proč?
00:05:40 -Žila byste takhle s prasetem?
-Oni jsou čistotný, ne?
00:05:44 -Jsou strašně čistotný, jsou strašně inteligentní,
00:05:47 naučí se spoustu kousků, ale patřej ven.
00:05:50 -Jako pes? Nebo víc než pes?
00:05:52 -Říká se, že jsou inteligentnější než pes.
00:05:54 -A slyšej oni na jméno?
-Slyšej na všechno.
00:05:57 Naučíte je sedni, lehni, všechno.
-Nepovídejte.
00:06:01 -Ve Francii a v Itálii používají prasata na hledání lanýžů.
00:06:05 -To jsem slyšela.
-To jste slyšela.
00:06:07 A dokonce někde používají prasata na hledání drog celnici.
00:06:11 -Dokonce.
-Oni maj vynikající čich.
00:06:14 -Ony tam jsou černý dvě.
-Ty černý, ty jsou po tátovi.
00:06:18 -Ono to funguje jako u lidí, jo?
-Ano.
00:06:21 -A jak je to s čistotou.
-Jsou čistotný.
00:06:25 V ty boudičce, v tom chlívečku, tam si pod sebe nikdy nenadělaj.
00:06:30 Ony choděj sem do rohu, tady to vidíte.
00:06:32 My to pak jen vyhodíme.
00:06:35 Kdyby mohly chodit na záchod, tak budou chodit na záchod.
00:06:39 -Tak to není nic nemožnýho chovat to doma?
00:06:42 -Představte si to, že to bude mít někdo doma v paneláku?
00:06:46 -No to je blbý.
-Tak možná ještě v domku.
00:06:50 Podle mě prase patří ven, takhle do ohrádky.
00:06:53 Možná by bylo lepší chovat je v bytě, než v tom hnusným chlívě,
00:06:58 co to chovaj lidi.
00:07:00 -Ještě jsem se chtěla zeptat, můžu si já pochovat jedno?
00:07:06 Je, to je sladký.
00:07:09 -Já si myslím, že ne. Vidíte, jak ona je naježená.
00:07:14 To by vás odtamtud hnala.
-Jo, to je pravá matka.
00:07:18 Pojď sem, Shakiro! Zavolejte na ni.
00:07:21 -Shakiro, na!
-Shakiro, na!
00:07:24 -Dej si rohlík. Ona je trošku nervózní z nás.
00:07:29 Je nás tady moc. Ona ještě nebyla v televizi, víte?
00:07:33 -Jednak a je to pravá máma.
00:07:43 Pan inženýr Beran mě dnes překvapil, přišel s hádankou.
00:07:48 Ale jakou?
00:07:50 -Jakou barvu mají květy této rostliny?
00:07:54 -No tak, no, červenou.
00:07:56 -Není to pravda. Ony to totiž nejsou květy.
00:08:01 To jsou přeměněné listy. Ono je to také trošku vidět.
00:08:05 Ne všechny jsou úplně červené. Tato je zespodu nazelenalá.
00:08:10 -Ale má to i stejný tvar.
-Má to i podobný tvar.
00:08:15 Květy jsou tady ty malinké tečičky. To jsou květenství, palice.
00:08:21 -Já bych řekla, že jsou to pestíky.
-Kvete to žlutě, nebo zeleně.
00:08:26 Tyto přeměnné listy, které jsou výrazné, červeně barevné,
00:08:32 tak ty nejsou květy. Ty jsou jen okolo květů
00:08:36 a je to jakýsi toulec.
00:08:39 Od toho pochází i český název té květiny, toulitka.
00:08:43 -Toulitka?
00:08:45 -My to známe většinou jako Anthurium.
00:08:48 -To neznám ani jedno, ani druhý, ale znám je.
00:08:51 Ty jsou tak pěkný a jak dlouho ty květy...
00:08:55 No květy, teda ty listy červený, vydrží?
00:08:58 -Je to velice významná květina tím, že vydrží v takové podobě měsíce.
00:09:05 Dva, tři měsíce je ta květina beze změny takhle červená.
00:09:14 -A potom?
-Potom to odeschne, jako listy.
00:09:19 Ale dlouhé měsíce vydrží v této podobě.
00:09:23 Takže stačí opatrně zalévat.
-Opatrně, zezdola, nebo zespoda?
00:09:28 -Občas pomlžit. Jenom aby byl vlhký substrát.
00:09:31 Stačí vždy sáhnout.
-Jo, to já tady teď dělám.
00:09:35 -Když je málo, trochu se zaleje. Nemělo by to stát ve vodě.
00:09:40 Rozhodně je dobré, když to má hodně světla.
00:09:44 Ona ta rostlina pochází z Jižní Ameriky,
00:09:48 kde může růst v džunglích i v částečném polostínu,
00:09:52 ale u nás toho světla je méně. Takže blízko okna, nebo na okně.
00:09:57 Snese i plné slunce.
00:09:59 Občas je dobré vzít z toho okna a pomlžit,
00:10:02 nebo vlažnou sprchou osprchovat a znova ji dát na okno.
00:10:06 -A rozrůstá se?
-Zůstává takhle v tomto trsu.
00:10:11 Ten trs se postupně rozrůstá a ten se dá množit.
00:10:15 -Množit, to jsem se chtěla zeptat.
-Množí se vegetativně.
00:10:19 -A to jako vyndám z květináče a rozříznu, nebo se to dá...
00:10:24 -Ono se to dá roztrhnout na dvě menší.
00:10:28 -A každý zase zvlášť substrátu.
-Do květináče, do substrátu.
00:10:32 Humózní substrát.
00:10:34 Většinou stačí rašelinu smíchat se substrátem pro květiny pokojové.
00:10:39 Úplně to stačí.
00:10:41 Je tam důležité, aby ta květina pořád byla ve vlhku.
00:10:45 -Když tu květinu jdu koupit, na co mám dávat pozor,
00:10:50 aby mi dlouho vydržela?
00:10:54 -Asi je nejdůležitější, aby listy byly svěží, zelené,
00:10:58 aby to nebylo někde přischlé. Může se stát, že při přepravě,
00:11:02 nebo dlouhým čekáním v obchodě na zákazníka,
00:11:06 že tak květina dozná nějaké újmy.
00:11:09 Nechají se opravdu koupit velice pěkné, v dobrém stavu
00:11:13 a opravdu velice dlouho vydrží. Pokud koupíte květinu,
00:11:17 která vypadá takhle tato.
-Čili lesklý listy?
00:11:20 -Lesklý listy, lesklý i tady ty přeměněné listy,
00:11:25 abychom nezacházeli do botanického názvosloví, do botanické morfologie,
00:11:30 protože ono je to poněkud složitější.
00:11:33 -To já bych se stejně nenaučila.
-Listeny a listence.
00:11:37 Tím se nebudeme zabývat.
-Já bych právě tomuto řekla pestík.
00:11:41 A podívejte a on je to květ.
-Je to květenství.
00:11:44 Je to celé květenstí, je to palice.
00:11:46 -Čili je to nenáročná květina a krásně zdobí byt.
00:11:50 -Která dlouho vydrží, zdobí, kvete.
00:11:52 -Ještě jednu otázku. Hodně přihnojovat, nebo málo?
00:11:57 -Není třeba hodně přihnojovat.
00:12:00 Občas tam zapíchnout hnojivé tyčinky.
00:12:03 Nepotřebuje mnoho výživy.
00:12:06 -Já bych to vyndala tady z toho, to je docela malej květináček.
00:12:12 -Dá se přesadit do většího. Potom udělá trs o něco větší
00:12:17 a dá se použít k tomu množení, že se roztrhne a namnoží.
00:12:22 -Právě množení zajímá.
00:12:25 To má člověk radost, když z jedný udělá dvě.
00:12:36 Paní Divišová mi přinesla na ukázku takovýhle krásný věci.
00:12:42 To děláte z tohohle drátu?
-To se dělá z tohohle drátu.
00:12:48 -A jak je ten drát těžkej. Myslím tuhej.
00:12:52 No, je to tuhý.
-Je to docela tuhý.
00:12:58 -Ukažte nám, tedy mně a divákům,
00:13:02 jak by se mohly vyrobit takhle pěkný věci.
00:13:06 Tohle už je ale komplikovaný, že jo? -Trošku.
00:13:10 -Trošičku. Tak vy mi ukážete základ.
00:13:13 -Vezmu drát, abych si jej dokázala stočit do takovéto pružinky,
00:13:18 což je základ pro všechny výrobky. Je to poměrně jednoduchý.
00:13:23 Takhle si to stočím kleštičkama. Ono to pomůže.
00:13:27 Já už jsem zvyklá,
00:13:30 tak si to začnu stáčet prstama do pružinky, kterou potřebuju.
00:13:37 -Až se z toho stane...?
-Až se z toho stane pružina.
00:13:44 -Teď můžete asi...? Co? To by se dalo už, že jo?
00:13:49 -Buď se vytáhne, buď se to může nechat jako podložku pod hrnce.
00:13:55 To se zpevní drátem.
-Jak se tam dá ale tohleto?
00:14:01 -Ten koneček?
-Ano, ten koneček, ty nožičky?
00:14:06 -Já vám to ukážu. Já to trošku zdevastuju,
00:14:10 to vůbec nevadí. Když je drát úplně rovnej,
00:14:15 tak takhle podle potřeby si to stočíte.
00:14:18 Já si to tam přiložím.
-Jo takhle, provlíkat to musíte.
00:14:23 A tady to připevníme, že jo?
00:14:29 -Takhle to připevníme od středu, protože se lépe drží pružina.
00:14:34 Můžete si to potom tvarovat.
-Jako byste tam měla jehlu.
00:14:41 -Přesně tak. Takhle se to jednoduše provlékává.
00:14:46 Ono to opravdu není těžký.
-Jo, není to těžký.
00:14:50 -Hlavně si musíte hlídat, jak to chcete široký od sebe.
00:14:53 -A potom prakticky uděláte nožičky.
-Takhle dojdu ke konci.
00:14:58 To vám ukážu, že se to přidrží, pak si to ohnu, vidíte?
00:15:04 Potom zezdola si udělám očko kleštičkama.
00:15:14 Ono je to jedno.
00:15:16 Potom si to uděláte, podle toho, jak se vám to bude líbit.
00:15:21 A už by to byla nožička, která by stála.
00:15:26 -To je šikovný, podívejte se, tohle se mi líbí nejvíc,
00:15:31 protože je to vzdušný třeba na česnek nebo cibuli.
00:15:37 A vypadá to ještě moc hezky.
00:15:41 -A tady ten základ, jestli můžu,
00:15:44 tak na ten košíček použiju stejný základ pružinky.
00:15:48 Takhle si to jako pružinku...
-Jo vy to natáhnete.
00:15:55 To je ale opravdu jednoduchý. A uděláte si to, jak chcete velký.
00:16:02 Kde tohle sháníte?
-V železářství.
00:16:08 -To je jako velkej...
-To je velkej návin.
00:16:12 -Není to taková jen míra?
00:16:14 -Ne, ne, to je velkej návin a z toho si to sestříháváte.
00:16:19 -Takže si můžeme udělat větší, nebo menší tu mističku?
00:16:23 -Určitě podle potřeby.
-To je moc pěkný.
00:16:26 Opravdu já vám paní Divišová děkuju za nápad. Je to hezký, co?
00:16:37 Teď tady mám několik babských rad, které se vám mohou hodit.
00:16:42 Domácí marcipán se občas drolí a praská.
00:16:45 Napravíte to tak, že do něj přidáte trošku moučkového cukru
00:16:50 a dobře propracujete zahřátými dlaněmi.
00:16:54 A jak ekologicky vyčistit odpad ve dřezu?
00:16:59 Nasypte do něj jedlou sodu a zalijte octem.
00:17:03 Chvíli to bublá a pak se rozpustí mastnota v odpadu.
00:17:10 Je to rychlé a účinné.
00:17:19 Minule jsme s Jitkou Zelenkovou
00:17:21 dělaly kuřecí paličky naložené v podmáslí.
00:17:25 Já jsem ji požádala, jestli bychom k tomu,
00:17:30 protože jsme to minule podávaly s rýží,
00:17:33 tak jestli by k tomu nebyl takovej lehkej salátek,
00:17:37 který by se ovšem dal jíst i samostatně,
00:17:40 ale k paličkám by byl také dobrý.
-Máme, protože já jsem salátová.
00:17:46 Já miluju saláty.
-Ty jseš jako moje dcera.
00:17:49 -Já mám výhodu, že zbožňuju zeleninu a zbožňuju ovoce.
00:17:54 Já jsem si připravila zase rychlý recept, který je raz dva
00:18:00 a mohlo by ti to chutnat.
-Tak, co k tomu potřebujeme?
00:18:06 -Já jsem to dneska udělala na množství na půlku,
00:18:10 půlka hlávky zelí, nastrouhaná mrkvička,
00:18:14 jarní cibulka, pekanové ořechy.
-Pekanové ořechy, ty jsou dobrý.
00:18:19 -Ty jsou vynikající a rostou tam, kde začínal Louis Armstrong
00:18:24 a sice v New Orleans.
-Nepovídej? -Ano.
00:18:27 Tam jsou pekany, tam jsou háje pekanů a jsou moc dobrý a zdravý.
00:18:32 Je tady řapíkatý celer, samozřejmě sůl, pepř
00:18:37 a teď pro chuť a pro takový šmak je dobrá majonéza.
00:18:46 Já, když si to dělám pro sebe, tak dávám jogurt.
00:18:50 Ale uděláme to dneska s majonézou.
00:18:53 Trošku tam přidáme jogurt a trošku cvrnkneme podmáslí.
00:18:58 Javorový sirup a trošku jablečnýho octa.
00:19:04 Můžu se na to vrhnout?
-Musíš. -Vrhám se na to.
00:19:09 Rovnou to tam vysypu. Nebudeme se s tím párat.
00:19:15 Máme toho hodně, aby se nám to dobře míchalo.
00:19:19 -Máme na to lžíci.
00:19:28 Já už bych to zamíchala. Vidíš to. To je ono.
00:19:34 Barevně to vypadá krásně.
-Ještě s těmi oříšky.
00:19:39 My je tady máme nasekaný hodně nadrobno.
00:19:42 Já, když si to dělám, tak dávám trošku větší kousky,
00:19:46 ale co je nadrobno, tak dělá lepší chuť.
00:19:50 -Tak všechno?
-Ne, ještě tam musíme dát...
00:19:53 -Ne, já myslím tohle všechno?
-Všechno, rozhodně.
00:19:56 -Tak to tam zvrhnu.
-Já bych teď udělala...
00:20:00 Počkej, takhle bych to udělala.
-Malinko toho. -No, jen malinko.
00:20:05 Jablečný ocet. Zkusíme, když tak přidáme.
00:20:12 Tohle bych tam dala samozřejmě všechno.
00:20:16 -To bych taky dala. Já mám doma javorovej sirup.
00:20:21 -Už bych to zase promíchala. On má specifickou chuť.
00:20:26 Z javorovýho sirupu se dají dělat taky rychlý a dobrý moučníčky.
00:20:32 Takový na chroustání. Je to taková dobrá věc.
00:20:36 Zase já solím míň. Můžeme podle...
00:20:40 -Můžeme ochutnat a přidat si. Já to takhle zespodu vezmu.
00:20:58 -Máme toho hodně, dáme jí tam hodně.
00:21:02 Samozřejmě by bylo dobrý... Ty teď uděláš neskutečnej obličej.
00:21:11 Byla by dobrá majonéza bio.
-To já nejsem proti bio.
00:21:18 -Fakt je, že věci bio, když jsou opravdu bio, tak jsou lepší. -Ano.
00:21:27 -Tady máme jogurt.
00:21:29 Ne, já bych tam dala trošku podmáslí.
00:21:32 Můžeme, samozřejmě.
00:21:33 Tady máme náhražky, co máme v lednici.
00:21:37 Já tam trošičku.
-Takhle zespoda to tam šoupni.
00:21:41 Malinko.
00:21:43 Mně se to líbí a já bych to i ochutnala.
00:21:47 -Klidně ochutnej.
-Už tam nebudeš nic dávat? -Ne.
00:21:52 Akorát ochutnej, co tam chybí, sůl, nebo...?
00:21:58 Dobrý je to?
-Nesahej na to.
00:22:01 -Mám radost.
-To je vynikající. Ale jo!
00:22:06 -Je to zase rychlý.
00:22:08 -Podívej, já nejsem salátová, ale tenhle mi chutná. Jo, jo!
00:22:17 -To mám radost.
00:22:19 -No teda na to, že jsi říkala, že nejseš kuchařka,
00:22:24 tak musím říct, že vaříš výborně.
-Já ti děkuju.
00:23:02 -Teď se podíváme na vyluštění soutěžní otázky z minulého pořadu.
00:23:08 Ptala jsem se:
00:23:25 Správná odpověď.
00:23:28 Jméno výherce:
00:23:37 A jaká vás čeká cena, pokud budete soutěžit i dnes?
00:23:41 Je to skříňka s tělovou kosmetikou z Anglie
00:23:45 od společnosti Řekni to dárkem. Pojďme teď k otázce.
00:23:50 Jak se jmenuje vinice, kterou jsme navštívili?
00:24:05 Odpovědi posílejte do týdne.
00:24:26 To už je všechno. Protože jsme dnes mluvili o víně,
00:24:31 vybrala jsem o něm jeden citát od řeckého filozofa Plútarcha,
00:24:37 který už tenkrát věděl,
00:24:39 že víno je mezi nápoji nejprospěšnější,
00:24:44 mezi léky nejchutnější a mezi potravinami nejpříjemnější.
00:24:50 Za týden se opět těším na setkání s vámi, vaše Jiřina.
00:24:57 Titulky: Méhešová Iva, ČT 2017
Mapa stránek | RSS | Nahoru f
© Česká televize 1996–2021 | English | 1