Musaka
14. 3. 2009
Suroviny
- 1 kg brambor
- 500 g mletého masa
- 1 cibule
- 1 šálek rajčatové šťávy
- 200 ml bílého vína
- 200 ml olivového oleje
- strouhaný sýr
- petrželka
- 2 žloutky
- cukr
- sůl
- pepř
- máslo na vymazání plechu
na omáčku (na zapečení):
- 1 l mléka
- 1 šálek hladké mouky
- 2 bílky
- muškátový oříšek
- sůl
Postup
Na olivovém oleji osmahneme cibulku a přidáme mleté maso. To orestujeme, pak přilijeme rajčatovou šťávu, víno, dochutíme solí, pepřem, špetkou cukru a podusíme doměkka. Hotovou směs necháme vychladit a poté do ní vmícháme nastrouhaný sýr, petrželku a žloutky. Vše důkladně promícháme a navršíme na plátky brambor, uvařených do poloměkka, které jsme vyskládali do máslem vymazaného pekáčku.
Na poslední vrstvu si v mléce rozmícháme hladkou mouku a tento základ necháme asi 10 minut provařit. Po vychlazení do něj vmícháme bílky, dochutíme solí a trochou mletého muškátového oříšku. Omáčku nalijeme na masovou směs a rovnoměrně rozetřeme. Pečeme dozlatova asi 50 minut při 180 stupních. A pozor! Musaka se servíruje vlažná nebo dokonce i studená.
Pro zajímavost:
Musaka je ve středomoří tak oblíbená, že si její autorství přivlastňuje hned několik zemí, včetně Turecka. Má mnoho různých obměn, jejím základem bývají i lilky a cukety. Na Balkáně se připravuje z jehněčího masa, u nás se často připravují i varianty s hovězím, vepřovým, nebo i drůbežím masem.