Musaka

Úvod » Recepty

14. 3. 2009

Fotografie

Suroviny

  • 1 kg brambor
  • 500 g mletého masa
  • 1 cibule
  • 1 šálek rajčatové šťávy
  • 200 ml bílého vína
  • 200 ml olivového oleje
  • strouhaný sýr
  • petrželka
  • 2 žloutky
  • cukr
  • sůl
  • pepř
  • máslo na vymazání plechu

na omáčku (na zapečení):

  • 1 l mléka
  • 1 šálek hladké mouky
  • 2 bílky
  • muškátový oříšek
  • sůl

Postup

Na olivovém oleji osmahneme cibulku a přidáme mleté maso. To orestujeme, pak přilijeme rajčatovou šťávu, víno, dochutíme solí, pepřem, špetkou cukru a podusíme doměkka. Hotovou směs necháme vychladit a poté do ní vmícháme nastrouhaný sýr, petrželku a žloutky. Vše důkladně promícháme a navršíme na plátky brambor, uvařených do poloměkka, které jsme vyskládali do máslem vymazaného pekáčku.
Na poslední vrstvu si v mléce rozmícháme hladkou mouku a tento základ necháme asi 10 minut provařit. Po vychlazení do něj vmícháme bílky, dochutíme solí a trochou mletého muškátového oříšku. Omáčku nalijeme na masovou směs a rovnoměrně rozetřeme. Pečeme dozlatova asi 50 minut při 180 stupních. A pozor! Musaka se servíruje vlažná nebo dokonce i studená.

Pro zajímavost:
Musaka je ve středomoří tak oblíbená, že si její autorství přivlastňuje hned několik zemí, včetně Turecka. Má mnoho různých obměn, jejím základem bývají i lilky a cukety. Na Balkáně se připravuje z jehněčího masa, u nás se často připravují i varianty s hovězím, vepřovým, nebo i drůbežím masem.