Vídeňské knedlíky s uzenou vepřovou pečení a švestkovou omáčkou

Úvod » Recepty

7. 3. 2009

Fotografie

Suroviny

na vídeňské knedlíky:

  • 200 g housky
  • 120 g másla
  • 2 vejce
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce petrželky
  • pepř
  • sůl
  • 4 lžíce mléka
  • 3 lžíce mouky
  • 3 lžíce strouhanky

na uzenou vepřovou pečeni :

  • 600 g uzené pečeně
  • pepř
  • majoránka
  • 100 g medu

na švestkovou omáčku:

  • 100 g slaniny
  • 1 cibule
  • 50 g rozinek
  • 150 g povidel
  • 3 dcl červeného vína
  • sůl

na pistáciovou posypku:

  • 50 g vyloupaných pistácií
  • 1 plátek toastového chleba
  • 3 lžíce másla
  • sůl

Postup

Nejdříve si připravíme vídeňské knedlíky. Housky nakrájíme na kostičky a velmi lehce opečeme v troubě. Do vyšlehaného povoleného másla vmícháme vajíčka, přidáme opečené housky, nasekanou petržel, trochu pepře a soli, pokropíme mlékem a necháme odležet. Až do sebe houska mléko nasákne, přisypeme trochu mouky a strouhanky a opatrně vymícháme těsto, ze kterého tvarujeme kulaté knedlíky, které vložíme do vroucí osolené vody a vaříme asi 15 minut.
Současně připravujeme i uzenou vepřovou pečeni. Na svrchní tučné vrstvě uzeného vepřového masa nařízneme čtvercovou mřížku, maso ze všech stran opepříme, posypeme majoránkou a necháme hodinu až dvě zaležet. Poté ho mírně podlejeme vodou a dáme asi na 45 minut péci do trouby na 180 stupňů. Upečené maso přelijeme medem, vrátíme ještě na pět minut do trouby a zapečeme do zlatova.
Mezitím si připravíme švestkovou omáčku: do rozpuštěné slaniny přidáme nakrájenou cibuli. Až je do růžova, přisypeme rozinky a krátce je orestujeme. Poté přidáme ještě povidla a červené víno, omáčku provaříme, rozmixujeme a na závěr podle chuti dosolíme.
A můžeme připravit křupavou pistáciovou posypku, která celý pokrm dokonale doplní. Do roztaveného másla přidáme nasekaný toustový chleba a jádra pistácií, krátce orestujeme, osolíme a máme hotovo.
Vídeňské knedlíky podáváme jako přílohu k uzené vepřové pečeni se švestkovou omáčkou. Na talíři maso ještě ozdobíme pistáciovou posypkou.