Vídeňské knedlíky s uzenou vepřovou pečení a švestkovou omáčkou
7. 3. 2009
Suroviny
na vídeňské knedlíky:
- 200 g housky
- 120 g másla
- 2 vejce
- 2 žloutky
- 2 lžíce petrželky
- pepř
- sůl
- 4 lžíce mléka
- 3 lžíce mouky
- 3 lžíce strouhanky
na uzenou vepřovou pečeni :
- 600 g uzené pečeně
- pepř
- majoránka
- 100 g medu
na švestkovou omáčku:
- 100 g slaniny
- 1 cibule
- 50 g rozinek
- 150 g povidel
- 3 dcl červeného vína
- sůl
na pistáciovou posypku:
- 50 g vyloupaných pistácií
- 1 plátek toastového chleba
- 3 lžíce másla
- sůl
Postup
Nejdříve si připravíme vídeňské knedlíky. Housky nakrájíme na kostičky a velmi lehce opečeme v troubě. Do vyšlehaného povoleného másla vmícháme vajíčka, přidáme opečené housky, nasekanou petržel, trochu pepře a soli, pokropíme mlékem a necháme odležet. Až do sebe houska mléko nasákne, přisypeme trochu mouky a strouhanky a opatrně vymícháme těsto, ze kterého tvarujeme kulaté knedlíky, které vložíme do vroucí osolené vody a vaříme asi 15 minut.
Současně připravujeme i uzenou vepřovou pečeni. Na svrchní tučné vrstvě uzeného vepřového masa nařízneme čtvercovou mřížku, maso ze všech stran opepříme, posypeme majoránkou a necháme hodinu až dvě zaležet. Poté ho mírně podlejeme vodou a dáme asi na 45 minut péci do trouby na 180 stupňů. Upečené maso přelijeme medem, vrátíme ještě na pět minut do trouby a zapečeme do zlatova.
Mezitím si připravíme švestkovou omáčku: do rozpuštěné slaniny přidáme nakrájenou cibuli. Až je do růžova, přisypeme rozinky a krátce je orestujeme. Poté přidáme ještě povidla a červené víno, omáčku provaříme, rozmixujeme a na závěr podle chuti dosolíme.
A můžeme připravit křupavou pistáciovou posypku, která celý pokrm dokonale doplní. Do roztaveného másla přidáme nasekaný toustový chleba a jádra pistácií, krátce orestujeme, osolíme a máme hotovo.
Vídeňské knedlíky podáváme jako přílohu k uzené vepřové pečeni se švestkovou omáčkou. Na talíři maso ještě ozdobíme pistáciovou posypkou.