Staročeský houbový kuba s pečenou krkovičkou

Úvod » Recepty

20. 9. 2008

Fotografie

Suroviny

  • vepřová krkovice bez kosti
  • česnek
  • cibule
  • mletý kmín
  • sůl
  • pepř

Na houbového kubu:

  • vařené kroupy
  • směs lesních hub
  • cibule
  • česnek
  • mletý kmín
  • majoránka
  • sůl
  • pepř
  • sádlo nebo olej (pravý staročeský kuba se dělá na sádle)

Postup

Maso podélně nakrájíme, aby se rychleji propeklo. Chceme-li, aby mělo na talíři hezký tvar, ovážeme je nití nebo tenkým provázkem. Osolíme, opepříme, potřeme prolisovaným česnekem, zasypeme nakrájenou cibulí a mletým kmínem, podlejeme vodou a dusíme do měkka při 180 stupních v troubě pod pokličkou, kterou na závěr sundáme, aby se krkovička pěkně vypekla.

Na dorůžova orestované cibulce podusíme nakrájené houby, přidáme drcený česnek a tím je základ na kubu hotov. Vmícháme jej do předem uvařených krup, přidáme mletý kmín, majoránku, osolíme, opepříme a ve vymazaném pekáči zapečeme na 180 stupňů do zlatova. Při zapékání do sebe kroupy natáhnou hodně soli i koření, proto ani jedním nešetřete.

Houbového kubu servírujeme společně s krkovičkou nakrájenou na plátky.