Staročeský houbový kuba s pečenou krkovičkou
20. 9. 2008
Suroviny
- vepřová krkovice bez kosti
- česnek
- cibule
- mletý kmín
- sůl
- pepř
Na houbového kubu:
- vařené kroupy
- směs lesních hub
- cibule
- česnek
- mletý kmín
- majoránka
- sůl
- pepř
- sádlo nebo olej (pravý staročeský kuba se dělá na sádle)
Postup
Maso podélně nakrájíme, aby se rychleji propeklo. Chceme-li, aby mělo na talíři hezký tvar, ovážeme je nití nebo tenkým provázkem. Osolíme, opepříme, potřeme prolisovaným česnekem, zasypeme nakrájenou cibulí a mletým kmínem, podlejeme vodou a dusíme do měkka při 180 stupních v troubě pod pokličkou, kterou na závěr sundáme, aby se krkovička pěkně vypekla.
Na dorůžova orestované cibulce podusíme nakrájené houby, přidáme drcený česnek a tím je základ na kubu hotov. Vmícháme jej do předem uvařených krup, přidáme mletý kmín, majoránku, osolíme, opepříme a ve vymazaném pekáči zapečeme na 180 stupňů do zlatova. Při zapékání do sebe kroupy natáhnou hodně soli i koření, proto ani jedním nešetřete.
Houbového kubu servírujeme společně s krkovičkou nakrájenou na plátky.