Švestkové koláče s mákem

Úvod » Recepty

24. 1. 2009

Fotografie

Suroviny

  • 600 g polohrubé mouky
  • 150 g cukru
  • 220 ml vlažného mléka
  • 40 g droždí
  • 160 g másla
  • 6 ks žloutků
  • špetka muškátového oříšku
  • 100 g směsi mletého máku a cukru
  • švestky podle počtu koláčů
  • trochu rumu
  • sůl

Postup

Připravíme si na vál suroviny na těsto - mouku, máslo, špetku soli a cukr. V misce rozmícháme kvásek z droždí, vlažného mléka, trošky cukru a zasypeme moukou. Když nakyne, přidáme ho postupně se žloutky, cukrem, mlékem a špetkou muškátového oříšku k ostatním surovinám a uhněteme pevné těsto. Necháme nakynout. Po dvojím přetužení vyválíme plát, vykrájíme kolečka, do nich balíme švestky s trochou směsi máku a cukru. Koláče potřeme žloutkem a posypeme mákem. Pečeme na vymazaném plechu asi 20 minut na 200 stupňů do zlatova. Hotové koláče ještě za horka potřeme směsí rozpuštěného másla a rumu a po vychladnutí pocukrujeme.