Pečená husa s jablky a medem, duryňský bramborový knedlík a červené zelí na víně
24. 1. 2009
Suroviny
- husa (3 – 4 kg)
- 3 - 4 velká jablka
- 4 lžíce medu
- sůl
- drcený kmín
na duryňský bramborový knedlík:
- 600 g brambor (½ syrové a ½ vařené)
- 80 g másla
- 2 žemle
- sůl
- 100 g bramborového škrobu
na červené zelí na víně:
- 1 menší hlávka červeného zelí
- 3 lžíce oleje nebo husí sádlo
- 1 cibule
- 4 dl červeného vína
- 1 dl vinného octa
- 3 lžíce rybízové marmelády
- cukr
- sůl
Postup
Husu očistíme, osolíme, pokmínujeme, a to i uvnitř, naplníme jablky a medem a podlijeme trochou vody. Pečeme do měkka pod pokličkou na 200 stupňů asi 2 hodiny, poté odkrytou asi hodinu do zlatova. Těsně před dopečením můžeme potřít medem.
Mezitím si připravíme duryňská knedlík. Uvařené i syrové brambory nastrouháme, ze syrových vymačkáme vodu a obojí smícháme dohromady, přidáme trochu škrobu, kostičky osmažené housky, zakápnuté máslem a dochutíme trochou soli. Vytvarujeme kulaté knedlíky, velikosti golfového míčku, které vaříme 8 – 10 minut, dokud nevyplavou na hladinu.
A pustíme se do další přílohy k pečené huse. Na oleji zesklovatíme nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené červené zelí a dusíme do měkka. Poté přidáme červené víno, a jak se vyvaří, tak i rybízovou marmeládu. Na závěr dochutíme cukrem, vinným octem a solí.
Porce husy servírujeme s knedlíkem i zelím na talíře.