Kuřecí kousky na kari s ovocnou rýží
3. 1. 2009
Suroviny
- 500 g kuřecích prsou
- 200 ml smetany
- 100 ml sladkého bílého vína
- 100 g žampionů
- 10 g kari
- 50 g oleje
- 70 g cibule
- 100 g zeleného pórku
- sojová omáčka
- chilli
- Tabasco
- cukr
- sůl
na ovocnou rýži:
- 400 g rýže
- 50 g másla
- 50 g sušených meruněk, švestek, rozinek
- 150 ml mléka
- 150 ml vody
- drůbeží bujón
- cukr
- 30 g medu
- 1 střední cibule
- horká voda
- hřebíček
- nové koření
- mletá skořice
- sůl
Postup
Nudličky kuřecího masa naložené v kari a oleji (nejlépe den předem) krátce opečeme, přidáme cibuli, pórek a žampiony, zamícháme a krátce orestujeme. Pak přilijeme bílé víno a smetanu, dochutíme sojovou omáčkou, solí, chilli, trochou cukru a krátce podusíme. Pokud chceme mít omáčku hutnější, můžeme ji zahustit zálivkou ze studené vody a bramborového škrobu. Kuřecí na kari podáváme s ovocnou rýží, kterou si připravíme předem.
Na rozehřátém másle zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme kousky sušených meruněk a švestek, rozinky, cukr, med, rozdrobenou kostku drůbežího bujónu, koření, sůl a krátce orestujeme. Poté zalijeme horkou vodou a mlékem a přivedeme k varu. Přisypeme důkladně propláchnutou rýži, kterou zavaříme. A když rýže vystoupí nad tekutinu, dáme hrnec do trouby předehřáté na 200 stupňů. Troubu vypneme a rýži necháme dojít alespoň půl hodiny. Můžete ji v troubě nechat i déle, nespálí se a zůstane teplá.