Kuřecí kousky na kari s ovocnou rýží

Úvod » Recepty

3. 1. 2009

Fotografie

Suroviny

  • 500 g kuřecích prsou
  • 200 ml smetany
  • 100 ml sladkého bílého vína
  • 100 g žampionů
  • 10 g kari
  • 50 g oleje
  • 70 g cibule
  • 100 g zeleného pórku
  • sojová omáčka
  • chilli
  • Tabasco
  • cukr
  • sůl

na ovocnou rýži:

  • 400 g rýže
  • 50 g másla
  • 50 g sušených meruněk, švestek, rozinek
  • 150 ml mléka
  • 150 ml vody
  • drůbeží bujón
  • cukr
  • 30 g medu
  • 1 střední cibule
  • horká voda
  • hřebíček
  • nové koření
  • mletá skořice
  • sůl

Postup

Nudličky kuřecího masa naložené v kari a oleji (nejlépe den předem) krátce opečeme, přidáme cibuli, pórek a žampiony, zamícháme a krátce orestujeme. Pak přilijeme bílé víno a smetanu, dochutíme sojovou omáčkou, solí, chilli, trochou cukru a krátce podusíme. Pokud chceme mít omáčku hutnější, můžeme ji zahustit zálivkou ze studené vody a bramborového škrobu. Kuřecí na kari podáváme s ovocnou rýží, kterou si připravíme předem.
Na rozehřátém másle zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme kousky sušených meruněk a švestek, rozinky, cukr, med, rozdrobenou kostku drůbežího bujónu, koření, sůl a krátce orestujeme. Poté zalijeme horkou vodou a mlékem a přivedeme k varu. Přisypeme důkladně propláchnutou rýži, kterou zavaříme. A když rýže vystoupí nad tekutinu, dáme hrnec do trouby předehřáté na 200 stupňů. Troubu vypneme a rýži necháme dojít alespoň půl hodiny. Můžete ji v troubě nechat i déle, nespálí se a zůstane teplá.