Králičí stehna na hroznovém víně s pažitkovou kari rýží

Úvod » Recepty

13. 12. 2008

Fotografie

Suroviny

  • 8 králičích stehen
  • 300 g slaniny
  • 300 g uzeného boku
  • 2 cibule
  • 500 g vinných hroznů
  • 0,5 l bílého vína
  • 0,5 l drůbežího vývaru
  • nové koření
  • celý pepř
  • bobkový list
  • rozmarýn
  • sůl

na pažitkovou kari rýži:

  • 500 g dlouhozrnné rýže
  • 700 ml drůbežího vývaru
  • 50 g másla
  • 1 cibule
  • 1 lžička kari koření
  • pažitka
  • sůl

Postup

Na rozehřáté slanině zlehka opečeme osolená prošpikovaná králičí stehna, aby se maso zatáhlo a zůstalo šťavnaté. Potom je vyjmeme a ke slanině přidáme nakrájenou cibuli, celý pepř, nové koření a bobkový list. Až cibule zezlátne, zalijeme ji kuřecím vývarem a bílým vínem, a vaříme tak dlouho, dokud se obsah nezredukuje asi na polovinu. Tento základ rozmixujeme, přidáme kuličky hroznového vína, opečená stehna, kousky uzeného bůčku, pár větviček rozmarýnu a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů asi 50 minut. Až stehna změknou, na plechu je dopečeme dozlatova.
Mezitím si připravíme přílohu. Rýži důkladně propereme nejdřív ve studené, potom v teplé vodě. Na másle orestujeme cibulku, přidáme kari, zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Přisypeme propranou rýži, promícháme a pod pokličkou vaříme do měkka, nebo ji dáme na 10 minut do trouby a necháme v teple dojít. Nakonec vmícháme nasekanou pažitku, podle chuti dosolíme a máme dokonalou přílohu.