Vánoční štola

Úvod » Recepty

19. 12. 2011

Fotografie

Suroviny

  • 1 kg hladké mouky
  • 75 g droždí
  • 150 g cukru
  • 250 ml mléka
  • 20 žloutků
  • 0,4 kg ztuženého tuku
  • 1 citron
  • sůl
  • mletý muškátový květ
  • 100 g plátků mandlí
  • 300 g vlašských ořechů
  • 350 g rozinek
  • 100 g pomerančové kůry
  • kandované ovoce
  • sušené švestky a meruňky
  • máslo
  • rum
  • cukr moučka

Postup

Z droždí a trochy cukru, mléka a mouky vymícháme kvásek, na který opatrně navrstvíme zbylou mouku, asi dvě třetiny žloutků, kousky povoleného tuku, nastrouhanou citronovou kůru, zbytek cukru a dvě špetky soli a muškátu. Dáme do tepla, a až kvásek po stranách mísy vykyne, zaděláme těsto, do kterého během hnětení postupně přidáváme mandle, zbývající žloutky, ořechy, rozinky, kousky pomerančové kůry a kandovaného ovoce, a podle potřeby postupně přiléváme mléko, aby se vše spojilo v pevné těsto. To necháme vykynout, pak ho přetužíme, tedy prohněteme, a to opakujeme celkem třikrát. Na závěr z těsta vytvarujeme šišky, které lehce rozválíme, naplníme sušeným ovocem a svineme do tvaru štoly. Na vymazaném plechu necháme pod utěrkou naposledy vykynout a pečeme při 160ti stupních asi třičtvrtě hodiny. Upečené štoly pomašlujeme rozpuštěným máslem s trochou rumu a hustě zasypeme moučkovým cukrem.

Rady:
Tuk nechejte předem povolit při pokojové teplotě.
Při hnětení těsto podsypávejte hladkou moukou.