Bramborové placky s povidly, mákem, tvarohem a jahodami
6. 12. 2008
Suroviny
na bramborové placky (asi 20 ks):
- 750 g brambor
- 175 – 250 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- sůl
- hladká mouka na posypání válu
na tvarohovou náplň:
- měkký tučný tvaroh
- moučkový cukr
- šlehačka
na makovo - povidlovou náplň:
- 200 g mletého máku
- 1 dcl mléka
- 3 polévkové lžíce povidel
- moučkový cukr dle chuti
- skořice
na ozdobu:
- jahody
- skořice
- zakysaná smetana
- lístky máty
Postup
Brambory ve slupce uvaříme doměkka, oloupeme a najemno nastrouháme. Přidáme polohrubou mouku, vejce, sůl a vypracujeme vláčné těsto. Musíme pracovat rychle, protože těsto řídne. Potom vál pomoučíme hladkou moukou a vyválíme asi tři milimetry silný plát. Z něho vykrajujeme kolečka libovolného průměru. Placky pečeme na sucho nejlépe na teflonové pánvi.
Na dezert si připravíme sladké varianty náplní:
Makovo - povidlová náplň:
Svaříme mléko, přidáme cukr, povidla a špetku skořice, nakonec mletý mák a všechno pořádně provaříme, až vznikne hustá hmota. Před servírováním necháme vychladnout.
Tvarohová náplň:
Do tvarohu vyšlehaného s cukrem přidáme pro zlehčení šlehačku. Aby hmota zůstala nadýchaná, vmícháme ji velmi opatrně a tvarohová náplň je hotová.
Když máme placky i náplně připraveny, servírujeme na talíře. Větší placky natřeme až ke krajům stejnoměrnou vrstvou makovo - povidlové náplně, stočíme je jako roládu a krájíme šikmo na řezy. Stejným způsobem si můžeme připravit placky s čistými povidly. Na menší placičky navršíme tvarohovou náplň, přidáme nakrájené jahody, přiklopíme další plackou. Postup můžeme několikrát opakovat a vytvořit více vrstev, poslední ozdobíme jahodami.
Na talíři servírujeme s nakrájenou roládou s makovo - povidlovou náplní, lžičkou zakysané smetany. Ozdobíme skořicí a případně lístky máty.