Bramborové placky s povidly, mákem, tvarohem a jahodami

Úvod » Recepty

6. 12. 2008

Fotografie

Suroviny

na bramborové placky (asi 20 ks):

  • 750 g brambor
  • 175 – 250 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • sůl
  • hladká mouka na posypání válu

na tvarohovou náplň:

  • měkký tučný tvaroh
  • moučkový cukr
  • šlehačka

na makovo - povidlovou náplň:

  • 200 g mletého máku
  • 1 dcl mléka
  • 3 polévkové lžíce povidel
  • moučkový cukr dle chuti
  • skořice

na ozdobu:

  • jahody
  • skořice
  • zakysaná smetana
  • lístky máty

Postup

Brambory ve slupce uvaříme doměkka, oloupeme a najemno nastrouháme. Přidáme polohrubou mouku, vejce, sůl a vypracujeme vláčné těsto. Musíme pracovat rychle, protože těsto řídne. Potom vál pomoučíme hladkou moukou a vyválíme asi tři milimetry silný plát. Z něho vykrajujeme kolečka libovolného průměru. Placky pečeme na sucho nejlépe na teflonové pánvi.
Na dezert si připravíme sladké varianty náplní:

Makovo - povidlová náplň:
Svaříme mléko, přidáme cukr, povidla a špetku skořice, nakonec mletý mák a všechno pořádně provaříme, až vznikne hustá hmota. Před servírováním necháme vychladnout.

Tvarohová náplň:
Do tvarohu vyšlehaného s cukrem přidáme pro zlehčení šlehačku. Aby hmota zůstala nadýchaná, vmícháme ji velmi opatrně a tvarohová náplň je hotová.

Když máme placky i náplně připraveny, servírujeme na talíře. Větší placky natřeme až ke krajům stejnoměrnou vrstvou makovo - povidlové náplně, stočíme je jako roládu a krájíme šikmo na řezy. Stejným způsobem si můžeme připravit placky s čistými povidly. Na menší placičky navršíme tvarohovou náplň, přidáme nakrájené jahody, přiklopíme další plackou. Postup můžeme několikrát opakovat a vytvořit více vrstev, poslední ozdobíme jahodami.
Na talíři servírujeme s nakrájenou roládou s makovo - povidlovou náplní, lžičkou zakysané smetany. Ozdobíme skořicí a případně lístky máty.