Marcipánové brambory

Úvod » Recepty

5. 12. 2011

Fotografie

Suroviny

na buflery:

  • 470 g bílků
  • 180 cukru krystal
  • 100 g pudinkového prášku
  • 220 g žloutků
  • 60 ml vody
  • 250 g hladké mouky

na těžkou pařížskou šlehačku:

  • 500 ml šlehačky
  • 300 g čokolády
  • 100 g 100% tuku
  • 200 g cukru krystal
  • 150 g kakaa
  • cca 200 g másla (podle chuti)

na obalení a ozdobení:

  • marcipán
  • cukr moučka
  • kakao

Postup

Nejdříve si připravíme buflery: Bílky vyšleháme s částí krystalového cukru a pudinkovým práškem. Žloutky zase se zbytkem cukru a vodou, kterou ovšem přidáváme postupně. Žloutky zlehčíme částí bílkové hmoty, pak obě masy spojíme a postupně ještě přimícháme mouku. Pomocí cukrářského sáčku vytvoříme na plechu vyloženém pečicím papírem buflery, které pečeme asi 10–15 minut při 180 stupních, dokud nezezlátnou.
Těžkou pařížskou šlehačku si připravíme takto: Do horké smetany ke šlehání přidáme 100% tuk a cukr a vše rozvaříme. Do vroucí směsi přisypeme prosáté kakao a za stálého míchání ho důkladně provaříme. Poté přidáme čokoládu, kterou necháme rozpustit a základ máme hotový. Teď už je ho jen třeba občas promíchat a nechat vychladnout, nejlépe přes noc, a potom vyšlehat do tuhé pěny, do které na závěr zašleháme ještě máslo.
A můžeme začít připravovat marcipánové brambory: Buflery zespodu vyškrábneme lžičkou a vytvoříme důlek, který naplníme vyšlehanou pařížskou šlehačkou. Vždy dva buflery spojíme k sobě a necháme vychladit. Vychlazený základ na brambůrky obalíme do vyváleného plátku marcipánu, spoje uhladíme, lehce navlhčíme a obalíme v kakau. Marcipánový obal na jednom místě nakrojíme do křížku, pootevřeme a přidáme špetku moučkového cukru, aby dezert připomínal nakrojenou posolenou bramboru.

Rada:
Marcipán zakoupíte v cukrárně nebo ve specializované prodejně cukrářských potřeb.

Poznámky:
Recept na buflery najdete i u Indiánků v dílu Divný název pro jídlo.
Recept na těžkou pařížskou šlehačku najdete i u Dortu "Fotbalový míč" v dílu Fotbalistův mlsný den.