Marcipánové brambory
5. 12. 2011
Suroviny
na buflery:
- 470 g bílků
- 180 cukru krystal
- 100 g pudinkového prášku
- 220 g žloutků
- 60 ml vody
- 250 g hladké mouky
na těžkou pařížskou šlehačku:
- 500 ml šlehačky
- 300 g čokolády
- 100 g 100% tuku
- 200 g cukru krystal
- 150 g kakaa
- cca 200 g másla (podle chuti)
na obalení a ozdobení:
- marcipán
- cukr moučka
- kakao
Postup
Nejdříve si připravíme buflery: Bílky vyšleháme s částí krystalového cukru a pudinkovým práškem. Žloutky zase se zbytkem cukru a vodou, kterou ovšem přidáváme postupně. Žloutky zlehčíme částí bílkové hmoty, pak obě masy spojíme a postupně ještě přimícháme mouku. Pomocí cukrářského sáčku vytvoříme na plechu vyloženém pečicím papírem buflery, které pečeme asi 10–15 minut při 180 stupních, dokud nezezlátnou.
Těžkou pařížskou šlehačku si připravíme takto: Do horké smetany ke šlehání přidáme 100% tuk a cukr a vše rozvaříme. Do vroucí směsi přisypeme prosáté kakao a za stálého míchání ho důkladně provaříme. Poté přidáme čokoládu, kterou necháme rozpustit a základ máme hotový. Teď už je ho jen třeba občas promíchat a nechat vychladnout, nejlépe přes noc, a potom vyšlehat do tuhé pěny, do které na závěr zašleháme ještě máslo.
A můžeme začít připravovat marcipánové brambory: Buflery zespodu vyškrábneme lžičkou a vytvoříme důlek, který naplníme vyšlehanou pařížskou šlehačkou. Vždy dva buflery spojíme k sobě a necháme vychladit. Vychlazený základ na brambůrky obalíme do vyváleného plátku marcipánu, spoje uhladíme, lehce navlhčíme a obalíme v kakau. Marcipánový obal na jednom místě nakrojíme do křížku, pootevřeme a přidáme špetku moučkového cukru, aby dezert připomínal nakrojenou posolenou bramboru.
Rada:
Marcipán zakoupíte v cukrárně nebo ve specializované prodejně cukrářských potřeb.
Poznámky:
Recept na buflery najdete i u Indiánků v dílu Divný název pro jídlo.
Recept na těžkou pařížskou šlehačku najdete i u Dortu "Fotbalový míč" v dílu Fotbalistův mlsný den.