Kližka na červeném víně a rozmarýnu s karamelovou zeleninou a polentovou kaší

Úvod » Recepty

5. 12. 2011

Fotografie

Suroviny

  • 1 kg hovězí kližky
  • 100 ml oleje
  • 700 g kořenové zeleniny
  • 2 cibule
  • 200 g rajského protlaku
  • svazek rozmarýnu
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 500 ml červeného vína
  • bobkový list
  • nové koření
  • celý pepř
  • sůl
  • mletý pepř

na karamelovou zeleninu:

  • růžičková kapusta
  • kedluben
  • mrkev
  • bobkový list
  • máslo
  • muškátový oříšek
  • cukr krupice
  • sůl

na polentovou kaši:

  • 200 g polenty
  • 0,8 - 1 l mléka
  • máslo
  • sůl

Postup

Na oleji zprudka opečeme maso nakrájené na větší kostky, které jsme předem osolili a opepřili. Až se maso zatáhne, dáme ho stranou a do stejného hrnce přidáme trochu oleje. Na něm opečeme na kostky nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli spolu s bobkovým listem, novým kořením a celým pepřem. Až bude mít základ zlatohnědou barvu, krátce v něm orestujeme rajský protlak, přidáme rozmarýn, zalijeme vývarem a vínem a vložíme zpátky opečenou kližku. Pod pokličkou dusíme tak dlouho, dokud maso úplně nezměkne. Na závěr dochutíme solí a pepřem a můžeme podávat.
Třeba s karamelovou zeleninou a polentovou kaší, které připravíme takto: Ve slané vodě s bobkovým listem spaříme rozpůlené růžičkové kapusty a kousky kedlubny a mrkve, a restujeme je na přepuštěném másle s trochou nastrouhaného muškátu, cukru a soli tak dlouho, dokud cukr nezačne karamelizovat.
Kaši připravíme jednoduše: Polentu za stálého míchání zavaříme do mléka s kouskem másla a dle potřeby osolíme.
Vše upravíme podle vlastní fantazie na talíře a podáváme.

Poznámky:
Do kořenové zeleniny patří mrkev, celer a petržel.
Polenta je žlutá kukuřičná mouka.