Kližka na červeném víně a rozmarýnu s karamelovou zeleninou a polentovou kaší
5. 12. 2011
Suroviny
- 1 kg hovězí kližky
- 100 ml oleje
- 700 g kořenové zeleniny
- 2 cibule
- 200 g rajského protlaku
- svazek rozmarýnu
- 500 ml hovězího vývaru
- 500 ml červeného vína
- bobkový list
- nové koření
- celý pepř
- sůl
- mletý pepř
na karamelovou zeleninu:
- růžičková kapusta
- kedluben
- mrkev
- bobkový list
- máslo
- muškátový oříšek
- cukr krupice
- sůl
na polentovou kaši:
- 200 g polenty
- 0,8 - 1 l mléka
- máslo
- sůl
Postup
Na oleji zprudka opečeme maso nakrájené na větší kostky, které jsme předem osolili a opepřili. Až se maso zatáhne, dáme ho stranou a do stejného hrnce přidáme trochu oleje. Na něm opečeme na kostky nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli spolu s bobkovým listem, novým kořením a celým pepřem. Až bude mít základ zlatohnědou barvu, krátce v něm orestujeme rajský protlak, přidáme rozmarýn, zalijeme vývarem a vínem a vložíme zpátky opečenou kližku. Pod pokličkou dusíme tak dlouho, dokud maso úplně nezměkne. Na závěr dochutíme solí a pepřem a můžeme podávat.
Třeba s karamelovou zeleninou a polentovou kaší, které připravíme takto: Ve slané vodě s bobkovým listem spaříme rozpůlené růžičkové kapusty a kousky kedlubny a mrkve, a restujeme je na přepuštěném másle s trochou nastrouhaného muškátu, cukru a soli tak dlouho, dokud cukr nezačne karamelizovat.
Kaši připravíme jednoduše: Polentu za stálého míchání zavaříme do mléka s kouskem másla a dle potřeby osolíme.
Vše upravíme podle vlastní fantazie na talíře a podáváme.
Poznámky:
Do kořenové zeleniny patří mrkev, celer a petržel.
Polenta je žlutá kukuřičná mouka.