Sněhové noky se žloutkovou omáčkou
21. 11. 2011
Suroviny
na noky:
- 5 bílků
- 200 g cukru krystal
- špetka soli
- 1 lžička bílého vinného octa
- 1 l polotučného mléka
- 1 vanilkový lusk
na žloutkovou omáčku:
- 5 žloutků
- 150 g cukru krystal
- 0,5 l smetany ke šlehání
- 1 vanilkový lusk
Postup
Bílky s cukrem, špetkou soli a octem pomalu vyšleháme do pevné pěny. Mléko s vanilkou a trochou cukru přivedeme těsně pod bod varu, z bílkového sněhu pomocí dvou lžic vytvarujeme noky, které v mléce z obou stran velmi mírně prováříme, dokud se bílek nezatáhne a poté vložíme do mléka studeného, aby zchladly. Noky podáváme na žloutkové omáčce. Tu připravíme ze smetany smíchané s vanilkovými semínky a polovinou uvedené dávky cukru, kterou přivedeme k varu a zahustíme žloutky vyšlehanými se zbytkem cukru. Dezert ozdobíme lesním ovocem a snítkou máty.
Poznámka:
Vanilka pochází z Mexika, do Evropy byla dovezena v 16. století.