Sněhové noky se žloutkovou omáčkou

Úvod » Recepty

21. 11. 2011

Fotografie

Suroviny

na noky:

  • 5 bílků
  • 200 g cukru krystal
  • špetka soli
  • 1 lžička bílého vinného octa
  • 1 l polotučného mléka
  • 1 vanilkový lusk

na žloutkovou omáčku:

  • 5 žloutků
  • 150 g cukru krystal
  • 0,5 l smetany ke šlehání
  • 1 vanilkový lusk

Postup

Bílky s cukrem, špetkou soli a octem pomalu vyšleháme do pevné pěny. Mléko s vanilkou a trochou cukru přivedeme těsně pod bod varu, z bílkového sněhu pomocí dvou lžic vytvarujeme noky, které v mléce z obou stran velmi mírně prováříme, dokud se bílek nezatáhne a poté vložíme do mléka studeného, aby zchladly. Noky podáváme na žloutkové omáčce. Tu připravíme ze smetany smíchané s vanilkovými semínky a polovinou uvedené dávky cukru, kterou přivedeme k varu a zahustíme žloutky vyšlehanými se zbytkem cukru. Dezert ozdobíme lesním ovocem a snítkou máty.

Poznámka:
Vanilka pochází z Mexika, do Evropy byla dovezena v 16. století.