Vaječná tlačenka

Úvod » Recepty

21. 11. 2011

Fotografie

Suroviny

na aspik:

  • 500 ml vody
  • 25 g kořenové zeleniny
  • 25 g cibule
  • bobkový list
  • nové koření
  • pepř
  • 38 ml octa
  • 4 g cukru
  • 2 g soli
  • 80 g želatiny

na vaječnou tlačenku:

  • 350 g vajec
  • 275 g aspiku
  • 100 g sterilovaného hrášku
  • 100 g mrkve
  • 100 g celeru
  • 45 g sterilované kapie
  • 80 g sterilovaných okurek
  • 250 g majonézy
  • ocet
  • sůl
  • pepř

na omáčku:

  • majonéza
  • nálev ze sterilovaných okurek
  • sůl
  • pepř

Postup

Nejprve si připravíme aspik. Očištěnou zeleninu a cibuli nahrubo nakrájíme a vložíme do vody spolu s novým kořením, bobkovým listem a pepřem. Přidáme sůl, cukr a ocet a asi 10 minut provaříme. Vývar scedíme, necháme lehce zchladnout a poté do něj vmícháme želatinu. Až se želatina rozpustí, dáme do chladu, a počkáme, až bude mít aspik medovou konzistenci.
Do části aspiku ztuhlého do medové konzistence vmícháme hrášek, nadrobno nakrájenou vařenou mrkev a celer, sterilované kapie, okurky a natvrdo uvařená vejce nakrájená na větší kusy. Přidáme majonézu a dochutíme octem, solí a pepřem. Připravenou směs vlijeme do formy vyložené potravinářskou fólií a dáme do chladu. Vaječnou tlačenku podáváme s omáčkou, kterou vymícháme z majonézy, nálevu z okurek, a trochy soli a pepře.

Rada:
Kapie a okurky nakrájejte nadrobno, vejce na větší kusy.
Zbývající aspik můžeme použít na ozdobení, případně se dá uchovat k dalšímu použití.