Šlehačkový dort s višněmi
14. 11. 2011
Suroviny
na čokoládový korpus:
- 120 g bílků
- 65 g žloutků
- 120 g cukru krystal
- 50 g hladké mouky
- 30 g hrubé mouky
- 35 g hořkého kakaa
- 35 g oleje
na náplň a na krém:
- 2 - 3 lžíce višňového džemu
- 250 ml smetany /33% tuku/
- 100 g čokolády na vaření
- 300 g višňového kompotu nebo mražených višní
- cukr krystal dle chuti
- 2 lžíce bramborového škrobu
na ozdobení:
- 250 ml šlehačky
- čokoládové hobliny
- naložené višně
Postup
Nejdříve si připravíme korpus. Bílky vyšleháme se dvěma třetinami cukru a postupně spojíme se žloutky vyšlehanými s cukrem, který zbyl. Do hmoty po částech vmícháme předem připravenou směs hladké a hrubé mouky s kakaem a na závěr i olej. Vzniklé těsto musíme takzvaně „utáhnout“, tedy míchat ho tak dlouho, dokud se na povrchu nezačne lesknout. Pak bude totiž korpus hutný a šťavnatý. Dort pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 45 minut, ale je dobré ho hlídat, protože každá trouba peče jinak! Upečený korpus poprášíme hladkou moukou, obrátíme dnem vzhůru, necháme vychladnout a teprve potom ho vyjmeme z formy.
Mezitím si připravíme krém a višňovou náplň:
Ve vroucí smetaně rozpustíme čokoládu, ihned odstavíme a necháme zchladnout. Výhodnější je připravit si základ na krém den předem. Před sesazením dortu základ vyšleháme do krému a můžeme se pustit do husté višňové omáčky: Polovinu vypeckovaných višní rozvaříme v troše vody s cukrem, zahustíme zálivkou ze škrobu a vody, vmícháme zbytek višní a až směs vychladne, navrstvíme ji na plátky korpusu spojené višňovým džemem. Na závěr na dort navršíme silnou vrstvu čokoládového krému a dáme do chladu. Až dort ztuhne, potřeme ho po stranách zbylým krémem a ozdobíme bílou šlehačkou, hoblinami čokolády a višněmi.
Rady:
Višně je nutno předem vypeckovat.
Škrob rozmíchejte s vlažnou vodou.
Zálivku ze škrobu a vody přilévejte za stálého míchání.
Vladimírův tip: čokoládový krém si připravte den předem.