Zapečená rokfórová smetana s bramborami a vepřovou panenkou

Úvod » Recepty

14. 11. 2011

Fotografie

Suroviny

na zapečenou rokfórovou smetanu s bramborami:

  • 350 ml smetany
  • 0,5 kg brambor
  • 100 g másla
  • 2 šalotky
  • 250 g žampionů
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • bílý pepř
  • 100 g rokfóru

na panenku v bylinkách:

  • vepřová panenka
  • pažitka
  • tymián
  • bazalka
  • petržel
  • česnek
  • sůl
  • pepř

Postup

Šalotku a žampiony orestujeme na másle, přidáme spolu s prolisovaným česnekem a polovinou smetany k syrovým bramborám nakrájeným na tenké plátky, osolíme, opepříme a v zapékací míse pečeme na 180 stupňů necelou hodinu, dokud brambory nezměknou. Na závěr posypeme nastrouhaným rokfórem, zalijeme zbytkem smetany a dáme zprudka zapéct do zlatova. Podáváme s panenkou, kterou si nejlépe den předem naložíme do nasekaných bylinek s trochou pepře, česneku a oleje, poté osolíme, ze všech stran opečeme a dáme asi na 20 minut do trouby na 80 stupňů dojít. Servírujeme společně podle vlastní fantazie.

Rady:
Místo šalotky můžete použít i cibuli.
Vepřovou panenku solte až těsně před tepelnou úpravou, aby maso zůstalo šťavnaté.

Poznámky:
Rokfór (roquefort) = sýr z ovčího mléka s modrozelenou plísní.
Rokfór je pojmenován podle obce Roquefort na jihu Francie.