Jablka v županu

Úvod » Recepty

7. 11. 2011

Fotografie

Suroviny

  • 6 jablek
  • 750 g listového těsta
  • strouhanka
  • vejce na pomašlování
  • cukr moučka

na náplň:

  • brusinkový kompot
  • sušené brusinky
  • vlašské ořechy
  • mandle
  • rozinky
  • skořicový cukr
  • strouhanka

Postup

Celá oloupaná jablka zbavíme jadřinců a seřízneme tak, aby stála rovně. Vyválené těsto rozdělíme na dostatečně velké čtverce, do jejich středu nasypeme trochu strouhanky, na kterou postavíme jablka a naplníme je směsí z naložených a sušených brusinek, mletých ořechů, plátků mandlí, rozinek, skořicového cukru a trochy strouhanky. Podle chuti můžeme přidat i kapku rumu či koňaku. Strouhankou jablka ještě zlehka posypeme a zabalíme do těsta tak, aby rohy čtverců byly nahoře důkladně spojeny. K tomu nám pomůže i vejce, kterým na závěr těsto pomašlujeme. Ze zbytků těsta ještě můžeme udělat ozdoby ve tvaru lístku a takto připravená jablka dáme do trouby na 200 stupňů a upečeme dozlatova. Jablka v županu podáváme ještě teplá, posypaná moučkovým cukrem.