Povidlové koláčky

Úvod » Recepty

31. 10. 2011

Fotografie

Suroviny

  • 500 g hladké mouky
  • 50 g droždí
  • 250 ml mléka
  • 100 g cukru krupice
  • 2 žloutky
  • 180 ml oleje
  • 400 g povidel
  • vejce na pomašlování
  • drobenka
  • máslo
  • rum
  • cukr moučka

Postup

Z droždí a trochy vlažného mléka a cukru uděláme kvásek, který zlehka zahustíme moukou a necháme vykynout. Do mísy dáme mouku, cukr, žloutky a postupně přidáváme mléko a olej. Nakonec smícháme s kváskem a vypracujeme v hladké těsto. To zaprášíme moukou, necháme přikryté vykynout a potom z něj vytvarujeme malé kuličky, z nichž vytlačíme dnem malé skleničky koláčky, ty pomašlujeme vejcem, naplníme povidly a posypeme drobenkou. Pečeme při 180°C do zlatova. Po vytažení z trouby koláčky pomašlujeme máslem s kapkou rumu a až vychladnou, posypeme je moučkovým cukrem.

Rady:
Kvásek vykyne rychleji, když bude mléko vlažné.
Povidla můžete nahradit makovou, tvarohovou nebo ořechovou náplní.
Těsto je dost tučné, takže plech není třeba vymazávat.
Před vytlačením každého koláčku vložte skleničku do mouky, aby se nelepila na těsto.

Poznámka:
Recept na drobenku je uveden u receptu na litý koláč s ovocem v dílu Konečně dobrý recept.