Domácí chléb s ořechy
31. 10. 2011
Suroviny
- 0,5 kg hladké mouky
- 40 g droždí
- 0,3 l vody
- 2 lžičky soli
- mletý kmín
- celý kmín
- vlašské ořechy
- ocet
Postup
Droždí rozmícháme ve troše vody a lehce zahustíme moukou. Moukou ho také zasypeme a dáme do tepla. Až vykyne, opatrně na něj navrstvíme zbytek mouky, sůl, podle chuti mletý a celý kmín, kousky ořechů, pár kapek octa a za postupného přilévání vody hněteme těsto tak dlouho, dokud není hladké a vláčné. Poté ho zakryjeme, a až vykyne, přetužíme ho, znovu necháme vykynout, vytvarujeme z něj bochánek, a až naposledy vykyne, pomašlujeme ho vodou, posypeme celým kmínem a hrubou solí, a dáme zhruba na třičtvrtě hodiny do trouby na 160°C. Po upečení chleba potřeme vodou a křupavá domácí lahůdka je na světě.
Rady:
Místo žitné mouky můžete použít hladkou pšeničnou.
Chléb můžete dochutit i olivami, orestovanou cibulkou či slaninou.
Vodu přilévejte postupně - každá mouka saje jinak.
Těsto z pšeničné mouky se tolik nelepí - pracuje se s ním lépe.
V troubě pečte chléb na 160 – 170°C asi 40 minut.