Restovaná cuketa s holandskou omáčkou, mandlovou posypkou a bramborem
10. 10. 2011
Suroviny
na restované cukety:
- cukety
- olivový olej
- prolisovaný česnek
- tymián
- sůl
- bílý pepř
na holandskou omáčku:
- 200 ml bílého vína
- 60 ml vývaru
- 60 g žloutků
- 200 – 250 g másla
- citron
- sůl
- bílý pepř
na mandlovou posypku:
- toastový chléb
- plátky mandlí
- máslo
- sůl
Postup
Nakrájené cukety krátce orestujeme na oleji s česnekem a snítkou tymiánu. Osolíme je, opepříme a pod pokličkou necháme asi pět minut dojít. Mezitím si připravíme holandskou omáčku:
Nejdřív necháme varem zredukovat víno asi na třetinu. Až vychladne, smícháme ho s vlažným vývarem a žloutky, a na vodní lázni šleháme tak dlouho, až omáčka začne houstnout. Za velmi intenzivního šlehání pak pomalu přiléváme rozpuštěné máslo a jakmile omáčka získá správnou konzistenci, dochutíme ji pár kapkami citronu, solí, pepřem, a okamžitě podáváme s restovanými cuketami. Na talíři vše doplníme vařenými bramborami a speciální posypkou z na másle opražené čerstvé strouhanky smíchané s na másle orestovanými plátky mandlí a špetkou soli.
Rady:
Postup výroby přepuštěného másla najdete v receptu na vídeňský řízek u dílu Fešák řízek.
Mandle orestujte jen zlehka, aby nezhořkly.
Suché bílé víno předem zredukujte varem asi na třetinu.