Rýžový nákyp s tvarohem a meruňkami

Úvod » Recepty

26. 9. 2011

Fotografie

Suroviny

  • 350 g rýže
  • 700 ml mléka
  • 100 g másla
  • sůl
  • vanilka
  • 4 žloutky
  • cca 2 dl smetany
  • 100 g cukru moučky
  • 1 citron
  • špetka muškátu
  • 500 g sušených meruněk
  • hrst rozinek
  • mletá skořice

na tvarohovou náplň:

  • 2 měkké tvarohy
  • 4 žloutky
  • 2 lžíce pudinkového prášku
  • cukr moučka dle chuti

Postup

Ještě teplou rýži, uvařenou ve vodě do poloměkka, vložíme do vroucího mléka s máslem, špetkou soli a semínky vanilky. Až rýže mléko nasaje, necháme ji zchladnout a poté (do ní) vmícháme žloutky rozmíchané se smetanou, moučkový cukr, nastrouhanou citronovou kůru a špetku muškátu. Polovinu této směsi rozetřeme do máslem vymazané zapékací mísy nebo vyššího plechu, posypeme kousky meruněk, rozinkami a skořicí, a potřeme tvarohovou náplní. Tu připravíme z tvarohu, který smícháme se žloutky, pudinkovým práškem a podle chuti osladíme moučkovým cukrem. Na tvaroh navrstvíme zbytek ochucené rýže a dáme zapéct do trouby na 170°C. Až bude nákyp propečený, navrstvíme na něj sníh ze zbylých bílků, zasypeme ho moučkovým cukrem, zprudka krátce zapečeme, aby cukr zkaramelizoval, a můžeme podávat.

Rady:
Rýži si předem uvařte ve vodě do poloměkka.
Sušené ovoce před použitím důkladně opláchněte.
V sezóně můžete sušené meruňky nahradit čerstvými.Vladimírův tip: zkuste místo meruněk použít švestky.